نمازجمعه ۱۲ مهر ماه ۹۸

خطبه اول

در خطبه اول بنابراین گذاشته ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که نجات و کمال انسان در آن است، راهی که قرآن بر آن دلالت دارد و سیره خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت است.

به مناسبت اینکه امروز سالروز شهادت حضرت رقیه (س) است پیرامون تربیت فرزندان و جایگاه فرزند در منزل به ویژه دختران نکاتی به اختصار عرض می کنم.

نکته اول این است که اصل فرزند یک نعمت الهی است و انسان واسطه فیض آفرینش فرزند می شود، این قدر مقام پدر و مادر مهم است که واسطه آفرینش فرزند هستند و خانه ای که در آن فرزند نباشد خداوند می فرماید گویا همانند درختی است که نیاز به ثمر دارد.

حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله (ص) می فرماید:«  إنّ لِکُلِّ شَجَرَهٍ ثَمَرَهً ، و ثَمَرَهُ القَلبِ الوَلَدُ » برای هر چیزی از اشجار، درخت یک ثمره ای است و ثمره قلب انسان و سرور انسان فرزند است.

این نکته خیلی مهمی است که فرزند انسان، پاره تن انسان و از آن طرف ثمره و تمام سرور برای قلب و نور چشم برای پدر و مادر است.

بعد می فرماید در جاهلیت این طور بود که پسرها خیلی ارزش داشتند و دختر ها بی ارزش، علت آن هم این بود که پسرها کار می کردند، جسم قوی تر داشتند، درآمد داشتند، می جنگیدند، پدر هم این ها را بعنوان یک سرمایه تلقی می کرد و اگر در جاهلیت پسر را می خواستند به این خاطر بودچون در حکم سرمایه بود اما دختر ها نه.

پیامبر گرامی اسلام آمد فرمود:« البَناتُ هُنَّ المُشفِقاتُ  المُجَهِّزاتُ المُبارَکاتُ» دختران دلسوز پدر و مادر هستند، این ها مددکار پدر و مادر هستند، بسیار پر برکت هستند. اسلام آمد نگاه جامعه را نسبت به فرزند عوض کرد و گفت پسران سرور قلب هستند و دختران سرور قلب هستند، ثمره وجود انسان هستند اما دختران فرزندانی پر از برکت، دلسوز پدر و مادر و از آن طرف مایه خدمت به پدر و مادر هستند.

لذا شما می بینید که دختران هر چه پدر و مادر کهنسال تر می شوند و نیاز به کمک دارند از بین فرزندان دختران مقدم تر می شوند جهت خدمت.

فرمودند پسران نعمت خدا هستند اما دختران مایه برکت، رحمت و زیبایی خانواده هستند.

برخی از بزرگان فرموده اند تا انسان دختردار نشود طعم پدری را احساس نمی کند، این طور است جایگاه دختران.

پس اصل فرزند چه دختر و چه پسر سرور قلب هستند و دختران بخاطر لطافت روحی باید به آن ها بیشتر توجه و محبت بشود.

نکته دوم اینکه باید عدالت بین فرزندان برقرار باشد و نکند خدایی ناکرده پسر بر دختر مقدم بدانند و یا خدایی ناکرده دختر بر پسر و این ها از یک نسل و ریشه هستند و لذا پیامبر فرمودند در بین فرزندانتان به عدالت رفتار کنید . اگر می خداهید هدیه ای بدهید به عدالت، اگر می خواهید محبت کنید و یا سخنی بگویید به عدالت، نکند خدایی ناکرده تبعیض قائل شدن موجب ظلم خانوادگی به پسرو یا دختر شود.

نکته سوم این است که باید پدر و مادر به فرزندانشان محبت کنند. گاهی علاقه وجود دارد اما محبت ندارد، محبت یعنی دوستی که ثمره آن اظهار علاقه و مهربانی و در عمل مهربانی کردن است. لذا پدر و مادر به فرزندانشان محبت و مهربانی کنند هم قلبی و هم زبانی و هم عملی.

شخصی در جمع صحابی خدمت حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) رسید و گفت که من تا کنون فرزندم را نبوسیده ام و این را افتخار می دانست که این قدر اقتدار دارم که تا کنون فرزندانم را نبوسیده ام ، این را گفت و رفت. پیامبر (ص) فرمود این فردی است که در نزد من اهل آتش و جهنم است که تا الآن با این قساوت می گوید من فرزندم را نبوسیده ام و مهربانی نکرده، به هر علت . لذا باید مهربانی کرد.

چهارمین نکته تربیت است . انسان به همان اندازه که به فکر لباس، خانه و غذا و تهیه لوازم حوزه های مختلف زندگی برای فرزند است باید مهمتر از آن فکر تربیت آن باشد. اگر انسان فرزندی را بسازد ، مجهز کند او را اما شخصی باشد که تربیت نداشته باشد این مایه ننگ پدر و مادر خواهد شد و مو جب تخریب در جامعه خواهد شد، مبتلا به انحراف و ابتذال، خدایی ناکرده مواد مخدر، مسائل خلاف ، مسائل اقتصاد پنهان، سرقت، برخورد های غیر معقول با دیگران خواهد شد. به همین خاطر آن حضرت فرمودند:« أکرمُوا أولادَکُم و أحسنُوا آدابَکُم». فرمودند که فوق العاده نسبت به فرزندانتان کریمانه برخورد کنید و از آن طرف آن ها را تربیت کنید. خیلی مهم است که انسان وقت بگذارد برای فرزند، چقدر زحمت می کشد و پول در می آورد برای زندگی مادی او، باید در زندگی معنوی فرزند هم عنایت کند و تربیت بکند.

نکته آخری که وجود دارد آن امور تربیتی است، در چه چیزهایی تربیت کند.

فرمودند اولین آن ها این است که انتخاب اسم زیبا برای فرزند. فرمودند: «مِنْ حَقِّ اَلْوَلَدِ عَلَى وَالِدِهِ ثَلاَثَهٌ یُحَسِّنُ اِسْمَهُ وَ یُعَلِّمُهُ اَلْکِتَابَهَ وَ یُزَوِّجُهُ إِذَا بَلَغَ»اسمش را نیکو بگذارد.

الآن متأسفانه ما می بینیم در انتخاب اسم، اسم هایی انتخاب می شود که در زمان کودکی مشکلی ندارد ولی وقتی نوجوان شد، جوان شد، بزرگسال شد از این اسم خود ناراحت است و لذا فرمودند اسم خوب برای فرزند انتخاب کنید.

او را با سواد کنید، به مدرسه ، دانشگاه، حوزه بفرستید و او را باسواد کنید.

و زمانی که بالغ شد در اولین فرصت ممکن او را ازدواج دهید. اگر پسر است عروس بگیرید و اگر دختر است داماد داشته باشید.

نکته دیگر که فرموده اند این است که در عرصه آموزش بسیار دقت کنید در آموزش دینی. قرآن را در کودکی به فرزندان یاد دهید، آن ها را با قرآن بزرگ کنید، کتاب خدا که آمده انسان را نجاد دهد، قرآن را آموزش دهید.

لذا فرموده اند:« أدِّبُوا أولادَکُم عَلى ثَلاثَ خِصالٍحُبِّ نَبِیِّکُم ، حُبِّ أهلِ بَیتِهِ و قِراءَهِ القُرآنِ» فرزندانتان را تربیت کنید.

  • پیامبر دوست باشتن و اهل بیت را دوست داشته باشند و قرآنرا یاد بگیرند و برمبنای قرآن زندگی کنند.

به همین جهت است که هر چقدر انسان تلاش می کند برای امور مادی خانه و خانواده و فرزند که مقدمه است باید تلاش کند در تربیت، تربیت اخلاقی، تربیت آموزشی، تربیت رفتاری برای فرزندش وگر نه تلاش و زحمت می کشد و پول فراهم می کند اما  بعد از مدتی متوجه می شود تمام زحماتش به باد رفته چون تربیت درست نکرده و فرزندی درست کرده که باید مایه افتخارش باشد و الآن مایه ننگ شده.

به همین خاطر است که اسلام و تمامی مکاتب تربیتی بر این نکته اتنفاق دارند که پدر و مادر باید بیش از آنی که فکر ایجاد در آمد و فضای مناسب اقتصادی درست کردن برای خانواده و فرزندان باشد باید فکر تربیت بچه باشد.

الآن چقدر انسان های بزرگی داریم که بخاطر فرزندانشان آبروی آن ها رفته و مایه ناراحتی پدر و مادر شده اند، برخی از پدرها و مادرها از غم آن ها از بین رفتند، به ویژه الآن که تهاجم فرهنگی بسیار است، انسان های ناباب متأسفانه در جامعه پراکنده شده باید مراقبت بیشتر و بهترین دوست برای دختر و پسر انسان خود انسان باید باشد .

این است که ان شاءالله پدر و مادر محبت کنند به بچه ها و فرزندان نیز قدر پدر و مادر بدانند و پدر و مادر این نکته را فراموش نکنند که زحمت بکشند، درآمد ایجاد کنند که اوضاع اقتصادی فراهم باشد اما بیش از آن به فکر تعلیم و تربیت باشند چون تمام این کارها برای تعلیم و تربیت فرزند است.

 

خطبه دوم

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در دیدار با فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطالب بسیار مهم و راهبردی ایراد فرمودند که به فرازهای مهم آن اشاره تحلیلی می کنم.

فرمودند سپاه نهادی پرافتخار، رشد یابنده در مسیر تعالی و پیشرفت است. در تمامی صحنه های حساس انقلاب بدون لغزش و انحراف، موفق و مایه افتخار بوده.

فرمودند که سپاه در تمامی عرصه های مورد نیاز نظام، چه تولید صنایع نظامی و دفاعی، چه حضور در صحنه های دفاعی، چه عرصه های پیشرفت و توسعه و عمران که شما می بینید که قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه چه خدماتی به این مملکت می کند، در عرصه های هنری، فرهنگی، در عرصه های اجتماعی، حتی عرصه های علم و فن آوری خدمات بسیار شایسته ای سپاه دارد صورت می دهد که مایه پیشرفت نظام ما می باشد.

فرمودند حضور سپاه در جغرافیای دفاع منطقه موجب افشای توطئه سردمداران جبهه استکبار و خنثی شدن نقشه های شوم ان ها است.

بنابراین سپاه یک پدیده انقلابی است که خداوند با این انقلاب شکوهمند اسلامی نسیب ایران کرده و الآن در همه عرصه ها الحمدلله سرفراز، مؤثر نه تنها در ایران بلکه جهان اسلام است.

هفته گرامیداشت نیروی ارزشمند انتظامی جمهوری اسلامی ایران گرامی می داریم و ارج می نهیم.

نیرویی که متکفل ایجاد نظم و امنیت در جغرافیای ایران است و در این ۴۱ سال انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در تمامی فرازها و نشیب توانسته نقش مهم خود را ایفا کند به ویژه در شرایط کنونی که جهان استکبار به دنبال ایجاد ناامنی، هرج و مرج، آشوب های مختلف تحت عناوین گوناگون  و بر هم زدن امنیت در مرزها و جغرافیای درونی ایران است.

نیروی انتظامی با برنامه های دانش بنیان ، با طراحی برخواسته از دانش و دانایی نظم و امنیت و در یک فضای فرهنگی و دینی و انقلابی بر اساس ولایتمداری و خدمت به مردم هم اینک در جریان خدمتگذاری این انقلاب و مردم عزیز است. ویژگی نیروی انتظامی ایران اسلامی بودن، انقلابی بودن، ولایی بودن و مردمی بودن است. نیرویی که از مردم برخواسته، سعادت خدمت در نظام جمهوری اسلامی ایران را دارد و وظیفه آن ایجاد نظم و امنیت برای مردم است. در فضای ملی مایه افتخار هستند و در استان ولایتمدار و دارالحماسه بوشهر نیز الحمدلله موفق بوده ان. از خداوند توفیقات روزافزون این عزیزان خواستاریم و یاد و خاطره شهدا و امام شهدا و شهدای این نیروی انقلابی از خداوند متعال مسئلت داریم.

اخیراً در کشور عراق توطئه هایی توسط جهان استکبار صورت گرفته و از مطالبات مردمی که درخواست داشتند که دولت عراق خدمات ویژه ای و مناسب تری داشته باشد آمدند و استفاده کرده اند و به شکل قهرآمیز جریان درخواست مردمی را به سمت مقابله با دولت عراق هدایت کرده اند.

فشارهای انحرافی، برخورد های نامناسب در برخی از استان ها و شهرهای مهم عراق ایجاد کرده اند. اینکه این حرکت اساس آن از کجا نشأت گرفته است ، همان مطالبات مردمی و این حرکت ضد انقلابی در فضای عراق توسط بیگانگان این قبل از پیاده روی اربعین جای شکی نمی گذارد که این توطئه ایی است که توسط ایادی بیگانه دارد صورت می گیرد.

مردم عزیز عراق درخواستی داشتند، آن ها موج سواری کردند و فضا را به سمت آشوب کشانده اند و این هم قبل از پیاده روی اربعین که شرایط برای این حرکت مهم الهی و انقلابی و جهادی تحت الشعاع قرار بگیرد و مردم از خوف برخی از امور در این پیاده روی شرکت نکنند.

الحمدلله با فتاوی مراجع، هوشیاری جریانات انقلابی در عراق این کنترل شده و جهان استکبار بداند که نام حسین (ع) خاموش شدنی نیست، راه حسین (ع) خاموش شدنی نیست، جهان آینده به نام حسین (ع) رقم خواهد خورد و فرزندش مهدی آل محمد (ص) رهبری جهان را بدست خواهد گرفت و مردم تمامی جهان که شیفته و دلداده مکتب حسین(ع) هستند با تمام وجود در این پیاده روی شرکت خواهند کرد و عظمت اسلام و راه حسین (ع) را نشان خواهند داد. این حرکتی الهی است که اگر در ده ها سال قبل به شکلی مختصر صورت می گرفت الآن به شکل میلیونی و در آینده شما خواهید دید تمام جهان نگاهشان به سمت حسین (ع) خواهد بود.

ن آنت

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.