نمازجمعه ۶ اردیبهشت ماه ۹۲

«بسم‌الله الرّحمن‌الرّحیم»

 

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنابراین گزارده‌ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که خدا با ما است و ما هم با خدا هستیم. راهی که خداوند خود رهرو این راه را در بحران‌ها یاری می‌رساند و در راه صعود به کمال انسانی نصرت می‌دهد. راهی که راه قرآن، راه انبیاء، راه خاتم المرسلین محمدبن‌عبدالله (صلی الله علیه‌وآله‌وسلم) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) است. راهی که سرانجام آن بهشت برین و رهرو آن مورد عنایت ویژه خدا است.

راه خدا عبودیت است. عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق اسلامی داشتن و جوهره عبودیت، ایمان است. ایمان یعنی بر مملکت جان، خدا حاکم بودن، دل انسان سراسر باور دینی داشتن، خود را در محضر خدا دیدن، دنیا را فرصتی برای معماری الهیِ خود جهت سعادت اُخروی دانستن، دستورات دین را سرلوحه زندگی قرار دادن و سیره رسول خدا و اهل بیت عصمت و طهارت را مسیر و صراط مستقیم کمال انسانی دانستن است.

یکی از ویژگی‌های انسان باایمان، اخلاق مداری است اخلاق فردی، اخلاق اجتماعی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اداری و کاری؛ و یکی از فضایل اخلاقی انسان با ایمان، چه در عرصه اجتماعی به آن عمل می‌کند عدم سوءاستفاده از امکانات، مواهب و اموری است که در دسترس او است. انسان با ایمان، از سوءاستفاده در همه امور چه امور خانوادگی، چه امور اجتماعی، چه امور اداری و کاری و چه در فضاهای زیستی پرهیز می‌کند. سوءاستفاده عبارت است از: استفاده غیرمشروع، غیرانسانی و غیراخلاقی از امکانات و امور پیرامونی. یعنی اموری که در فضای زندگی انسان وجو دارد مثل محیط زیست، مثل عمر خود، خانواده، جامعه، محیط اداری، خویشان، دوستان. انسان از این امور سوءاستفاده کند عوضی که حُسن استفاده داشته باشد و در مسیر صحیح از این نعمت‌ها استفاده کند مسیر خود را منحرف کند و از این مواهب سوءاستفاده کند.

گاهی سوءاستفاده از زندگی خود است، زندگی شخصی خود است، از عمر خود است. گاهی سوءاستفاده از محیط زیست است، از محیط زیست خود استفاده خوب نمی‌کند، آن را آلوده می‌کند. گاهی سوءاستفاده از خانواده خود است، با همسر و فرزندان خود، عوضی که از این موهبت الهی و خانواده خود استفاده بهینه کند سوء استفاده می‌کند، برخورد بد می‌کند، خودبین است، خود برتربین است. در محیط اداری عوضی که از این مقامی که خدا به او داده حُسن استفاده و خدمت به مردم و نظام کند سوءاستفاده می‌کند و این فرصت را برای قدرت خودش استفاده می‌کند. در عرصه اقتصاد، در عرصه سیاست، در عرصه‌های مختلف، این فضایی که آماده شده جهت خدمت به مردم، متأسفانه سوءاستفاده می‌کند و ضربه می‌زند هم به خود و هم به دیگران.

اما انسان‌های مؤمن و انسان‌های باایمان این گونه هستند که از این فضاها، از این فرصت‌ها و از این واقعیت‌هایی که خداوند به آن‌ها داده است حُسن استفاده می‌کنند و سوءاستفاده نمی‌کنند. از این عمری که خداوند به آن‌ها داده به همان مقداری که هست به بهترین شکل استفاده می‌کنند و بهترین شکل استفاده از عمر، دینی زندگی کردن است، متدین بودن است، راه خدا را پیمودن است، به سمت خدا حرکت کردن است، پرهیز از گناه است، زندگی‌اش بر مدار ایمان، تقوا و اخلاق بودن است، ایمان به خدا، دین، آخرت، پیامبران، پیامبر خاتم، اهل‌بیت عصمت و طهارت، قرآن داشتن است و در مسیر زندگی، تمامی ابعاد زندگی او چه ابعاد فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و خدماتی، برمبنای تقوا و عدم گناه و خدمت به مردم است. اخلاق الهی داشتن، خوش برخورد بودن، خوش رو بودن، دارای فضایل الهی اخلاق بودن، این حُسن استفاده از عمر است.

به همین خاطر است که در قرآن بسیار بر این معنا تأکید شده است، خداوند قسم می‌خورد:

«وَالْعَصْرِ * إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ»[۱]

قسم به زمان که تمامی انسان‌ها در ظرف و فضای زیان هستند چون دارند عمر خود را می‌دهند، سرمایه انسان عمر او است، لحظه لحظه عمر می‌رود، هیچ کس نمی‌تواند اگر تمام دارایی‌های عالم را هم بدهد یک ساعت از عمر رفته‌اش را برگرداند. حالا این انسانی که در ظرف زیان است راه نجات او، دینی زندگی کردن است، اگر دینی زندگی کند حُسن استفاده از عمر کرده است:

«إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ»[۲]

ایمان و عمل صالح یعنی دینی زندگی کردن و اگر از این‌ عمر، سوءاستفاده کند و خوب استفاده نکند قطعاً گرفتار خواهد شد. چه موقع این معنا را متوجه می‌شود؟ وقتی که عمر دارد به پایان می‌رسد:

«حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ * لَعَلِّی أَعْمَلُ صَالِحًا فِیمَا تَرَکْتُ کَلَّا إِنَّهَا کَلِمَهٌ هُوَ قَائِلُهَا»[۳]

آن وقت مرگ به سراغ انسان می‌آید آن انسان متوجه می‌شود که چه موقعیت‌هایی را از دست داده است، چه فرصت‌هایی را از دست داده است، چگونه از این موهبت الهی حیات دنیوی خود استفاده نکرده است و در مسیر دینی قرار نگرفته و خودش را در این مسیر قرار نداده است؟ لذا می‌گوید: خدایا مرا برگردان. به او جواب داده می‌شود: دیگر تمام شد، فرصت تمام شد.

به همین خاطر است که انسان‌های باایمان، انسان‌هایی که ساختار وجودشان بر اساس دین است و دارای معرفت دینی، ایمان دینی و تقوای دینی و اخلاق دینی هستند حُسن استفاده از عمر و زندگی دارند و در مقابل آن سوءاستفاده است و انسان از عمر خود استفاده نکند، در مسیر دین و کمال انسانی خود را قرار ندهد، اندیشه او، کوتاه، دنیایی، مبتلا به کم‌اندیشی ظاهربینی دنیا و از آخرت غافل:

«یَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِنَ الْحَیَاهِ الدُّنْیَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَهِ هُمْ غَافِلُونَ»[۴]

بنابراین یکی از ویژگی‌های انسان‌های با ایمان در عرصه اخلاق اجتماعی، پرهیز از سوءاستفاده است، چه سو استفاده شخصی از عمر، چه سوء استفاده‌های زیستی، چه سوء استفاده‌های خانوادگی، چه سوء استفاده‌های کاری، اجتماعی در ابعاد مختلف خود مثل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و حتی علمی. انسان‌های باایمان انسان‌هایی هستند که از عمر و مواهب الهی آن. حُسن استفاده را می‌کنند و نه سوءاستفاده.

خدایا، همه ما را متنعم به فضایل اخلاقی بگردان و ما را از آلودگی به رذایل اخلاقی دور بدار …

 

خطبه دوم

«بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم»

 

شما عزیزان نمازگزار و به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات ویژه الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخت می‌گوئیم:

توجه همه مسئولان گران‌قدر استان و فضای ملی به همکاری بیشتر و همیاری مستمر و اساسی با زلزله‌زدگان منطقه دشتی جلب کنم. با توجه به گرمای هوا و شرایط ویژه منطقه لازم، لازم است که در عرصه بازسازی موقت با تأمین اقلام مورد نیاز، سرعت و شتاب و مدیریتِ افزونی صورت گیرد و در بازسازیِ اصلی با برنامه‌ریزی کارشناسی و شتاب لازم، ان‌شاءالله آن منطقه احیا گردد.

روز دوشنبه، روز شوراها است.. شوراها و اصل شورا در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نقشی اساسی و زیربنایی دارد. نماد مردم‌سالاری دینی و توجه ویژه به آراء مردم است که مهم‌ترین شکل این شورا، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و شوراهای شهر و روستا است که الحمد الله خدمات بسیار شایانی این شوراها به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران داشته‌اند.

اساساً نقش مردم با هدایت‌های ولایی و رویکرد دینی و اسلامی و مراعات تقوای سیاسی، یک نعمت است. اگر شوراهای ما با نگرش ولایی و دینی و کارشناسی‌های دانش بنیان لازم و نظارت‌های کارآمد در افق نگاه و هدایت‌های مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (دامت برکاته العالیه) حرکت کنند که الحمدالله این چنین نیز هست اما شتابی بیشتر و عمقی افزون می‌خواهد قطعاً ما به پیشرفت‌های موردنظر معظم‌له دست پیدا خواهیم کرد.

روز سه‌شنبه، روز ملی خلیج‌فارس است. این روز را گرامی می‌داریم و بررسی‌های ویژه محققان و پژوهشگران در این زمینه و تاریخ این آبراه مهم و راهبردی، نشان از این دارد که این آبراه در هندسه و جغرافیای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و امنیتی جهان نقش بسیار مهمی دارد. به همین خاطر هم‌اینک تمام اندیشه جهان سلطه و سردمداران آن، معطوف به این آبراه مهم است.

این‌ آبراه، آبراهی اسلامی است و مولود سرزمین ایران اسلامی است. این آبراه، آبراه فرهنگ دینی، تعاملات اقتصاد اسلامی و مردم مسلمان است. به همین خاطر می‌بینید دائماً در پی حذف کلمه “فارس” از این آبراه هستند و با اسامی جعلی می‌خواهند کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را نسبت به هم بدبین کنند اما بدانند خلیج‌فارس همیشه فارس خواهد بود، خلیج‌فارس همیشه اسلامی است و خلیج‌فارس، دریای مرگ جهان سلطه در آینده خواهد بود. قطعاً حوزه خلیج فارس در آینده باید یک مدیریتی کارآمد داشته باشد که بتواند توطئه‌های دشمن در همه ابعاد را خنثی کند و این سفارش أکید مقام معظم رهبری است.

روز پنجشنبه، سالروز تولد حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) است، این روز را گرامی می‌داریم. همچنین در این روز تولد حضرت امام راحل عظیم‌الشأن، روز کارگر و روزی است مستجمع جمیع خوبی‌ها. حضرت زهرا (سلام‌الله علیها) یک انسانی آسمانی است که خدا به زمینیان هدیه داده است که در پرتو وجود و هدایت ایشان، جامعه جهانی در آخرالزمان هدایت یابد. در پرتو ایشان استمرار نثر (نسل) نبوت، در پرتو به وجود ایشان بقاع نبوت و تولد عصمت و امامت و در خانه ایشان، نماد ولایتمداری و حمایت از ولایت است.

حضرت زهرا (سلام‌الله علیها) الگویی برای تمام جهان بشریت است. این روز را گرامی می‌داریم، هچنین روز زن نیز هست، خدمت بانوان به ویژه مادران تبریک عرض می‌کنیم. همچنین یاد و خاطره امام راحل را گرامی می‌داریم و تبریک عرض می‌کنیم به کارگران عزیز که یکی از ارکان منابع انسانی در عرصه تولید و رشد اقتصادی هستند و من از کارفرمایان در همه جا به ویژه استان تقاضا دارم که حقوق این عزیزان را به موقع پرداخت کنند. اخیراً گزارشاتی که به ما رسیده تأخیر در پرداخت حقوق است هر چند خودِ کارفرمایان به خاطر مسائل مختلفی، قدرت پرداخت ندارد اما باید به تعهدات خود عمل کنند و به این عزیزان که از اقشار کم‌درآمد و مستضعف جامعه ما هم هستند رسیدگی بیشتر کنند.

همچنین روز پنجشنبه، سالروز شهادت شهید علامه مطهری و روز معلم است، این روز را گرامی می‌داریم و یاد و خاطره آن شهید هیچ‌گاه از صفحه تاریخ ایران و اسلام محو نخواهد شد. معلمان، یکی از بزرگ‌ترین خدمتگزاران در عرصه خدمت‌رسانی به نظام مقدس جمهوری اسلامی و آغازگر رشد در همه عرصه‌ها هستند.

در رابطه با این حوزه، بازسازی، تعمیر و احداث مدارس و مراکز آموزشی، توجه ویژه به معلمان و بالا بردن سطح آموزش و هوشمند کردن مراکز آموزشی، یکی از خواسته‌های مهم است. آموزش ‌و پرورش ما، باید چنان باشد که دانش‌آموزان نخبه، با فرهنگ دینی، اخلاق دینی، معرفت دینی و عمل دینی از آن‌ها تولید شود.

خدایا در ظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما …

 

[۱] . سوره عصر (۱۰۳)، آیه: ۱ و ۲.

[۲] . سوره عصر (۱۰۳)، آیه: ۳.

[۳] . سوره مؤمنون (۲۳)، آیه: ۹۹ و ۱۰۰.

[۴] . سوره روم (۳۰)، آیه: ۷.

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.