نمازجمعه ۲ فروردین ماه ۹۲

«بسم‌الله الرّحمن‌الرّحیم»

 

تقوا بهترین راه جلب محبت الهی است.

شما عزیزان نمازگزار و به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم، چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنابراین گزارده‌ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که خدا با ما است و ما هم با خدا هستیم، هر کس که با خدا بود هر چند که هیچ نداشته باشد همه چیز دارد چون خدا را دارد، و اگر کسی همه چیز داشت اما خدا نداشت هیچ چیز ندارد چون خدا را ندارد.

ایمان یعنی بر مملکت جان انسان، خدا حاکم باشد.

راه خدا و صراط مستقیم، عبودیت است. عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق اسلامی داشتن؛ و جوهره‌ی عبودیت، ایمان است. ایمان یعنی بر مملکت جان انسان، خدا حاکم باشد، انسان خود را در محضر خدا بداند و در مسیر زندگی، سیره محمد و آل محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) سرلوحه زندگی او باشد.

انسان مؤمن، انسان اخلاق مدار است.

در رابطه با ایمان، یکی از موضوعات بسیار مهم، ویژگی‌های انسان با ایمان است و یکی از خصوصیات انسان مؤمن، اخلاق مداری او است. انسان مؤمن، انسانی اخلاق مدار است، وجودش سراسر فضائل اخلاقی و نهادش از نظر رذائل اخلاقی، پیراسته است.

انفاق اقتصادی و اخلاق اجتماعی

یکی از ابعاد اخلاق، اخلاق اجتماعی است و یکی از فضائل اخلاق اجتماعی، داشتن روحیه و رویه‌ی انفاق اقتصادی است. انفاق یعنی رفع چالش‌های اقتصادی جامعه و افراد نیازمند. گاهی زندگی برخی از انسان‌ها در عرصه امور مادی و اقتصادی دچار چالش‌های جدی می‌شود که زندگی شخص دچار بحران و مشکل می‌گردد، اگر انسان در آن مقطع به یاری همنوعان و اطرافیان خود و مستمندان و فقرا بشتابد و رفع بحران و چالش اقتصادیِ زندگی آن‌ها کند دارای روحیه و رویه‌ی انفاق است. امام سجاد (علیه‌السلام) می‌فرمایند:

«مِنْ أَخلاقِ الْمُؤْمِنِ أَلْاِنْفاقُ عَلى قَدْرِ الْاِقْتارِ»[۱]

از اخلاق و ویژگی‌های انسان باایمان این است که در وقت تنگ‌دستیِ دیگران، انفاق می‌کند و فضا را برای زندگی اقتصادی دیگران، باز می‌گذارد که مشکلات افراد نیازمند در عرصه مادی و مالی برطرف شود.

خداوند در قرآن در وصف کسانی که اهل انفاق هستند، می‌فرماید:

«الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ بِاللَّیْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِیَهً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ»[۲]

انسان‌هایی که شبانه‌روز، چه آشکار و چه پنهان، دارایی خود را انفاق می‌کنند؛ اجر آن‌ها نزد خدا محفوظ است، نباید هیچ ترسی به خود راه دهند و آنان هیچ‌گاه نباید محزون باشند چرا که کاری بزرگ انجام داده‌اند و خداوند نیز به آن‌ها پاداشی بزرگ خواهد داد.

حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) می‌فرمایند:

«حُبِّبَ إلَی من دُنیاکُم ثَلاثٌ : تِلاوَهُ کِتابِ اللَّهِ و النَّظَرُ فی وَجهِ رَسولِ اللَّهِ و الإنفاقُ فی سَبیلِ اللَّهِ»[۳]

«از دنیای شما سه چیز نزد من محبوب است: اول، خواندن قرآن. دوم، نگاه به صورت و پیکر و مطهر رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم)؛ و سوم، انفاق و دستگیری مردم در راه خدا».

امیر مؤمنان (علیه السلام) می‌فرمایند:

«خیر المال ما انفق فی سبیل الله»

«بهترین مال آن است که در راه خدا می‌ دهید».

رسول خدا (صلی‌الله علیه وآله وسلم) می‌فرمایند:

«مَن أعطى‏ دِرهَماً فی سَبیلِ اللَّهِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ سبعَمِائهِ حَسَنَهٍ»[۴]

«هر کس یک درهم در راه خدا بدهد خداوند هفتصد ثواب برای او می‌نویسد».

 

 

و باز می‌فرمایند:

«السَّخِیُّ قَرِیبٌ مِنَ اللَّهِ، قَرِیبٌ مِنَ النَّاسِ، قَرِیبٌ مِنَ الْجَنَّهِ، بَعِیدٌ مِنَ النَّارِ وَ الْبَخِیلُ بَعِیدٌ مِنَ اللَّهِ، بَعِیدٌ مِنَ النَّاسِ، بَعِیدٌ مِنَ الْجَنَّهِ»[۵]

«انسانی که دست گشاده است و کمک به مردم می‌کند، نزد خدا، قرب و منزلت دارد و در نزد مردم هم منزلت دارد و بهشت نیز به او نزدیک است. اما بخیل؛ کسی که کمک به دیگران نمی‌کند از خدا دور است، از مردم هم دور است، از بهشت هم دور است».

و باز فرموده‌اند:

«إنّ فی الجنّه بیتاً یقال له بیت الأسخیاء»[۶]

«در بهشت یک سرایی است که نام آن، خانه سخاوتمندان است ]همان کسانی که به مردم کمک می‌کنند[».

در قرآن راجع به اموال و خدمت به مردم توسط دارایی‌هایی که انسان به دست آورده‌اند سفارش بسیار شده است:

«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاکُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَ یَوْمٌ لَا بَیْعٌ فِیهِ وَلَا خُلَّهٌ وَلَا شَفَاعَهٌ»[۷]

ای مردم، ای مؤمنان، از آن چیزهایی که خدا به شما داده است انفاق کنید. انسان هر چیزی که به دست می‌آورد از آن خدا است و خدا به انسان داده است، لذا باید در راه خدا خرج شود. انفاق کنید قبل از آن که مرگ به سراغ انسان آید، قیامتی به پا شود که در آنجا دیگر دست انسان کوتاه است؛ در آنجا نه خریدوفروشی، نه دوستی و نه شفاعتی است.

و بعد می‌فرماید:

«وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَیْرٍ فَلِأَنْفُسِکُمْ»[۸]

«هر چیزی که شما انفاق می‌کنید از خوبی‌ها، برای خودتان است».

یعنی انفاق، یک توفیق الهی است که خداوند به کسانی می‌دهد که با مال و دارایی خود به جامعه خدمتی کنند، که بالاتر از خدمت به جامعه، خدمت به خودشان است؛ ثوابی که می‌برند، عنایتی که خداوند به آن‌ها می‌کند.

بنابراین یکی از ویژگی‌های اخلاقیِ اجتماعی انسان با ایمان، داشتن روحیه و رویه‌ی انفاق اجتماعی است. انسانی سخی است نه بخیل. انسانی است که اموال خود را از ناحیه خداوند می‌داند و این نعمت الهی را در مسیر خدمت به جامعه و مردمِ محروم و مستمند خرج کند که هم رفع چالش‌های اقتصادیِ جامعه و اشخاص مستمند شود و چون از خویش می‌گذرد ارتقای روحی و رویه الهی پیدا ‌می‌کند و مورد لطف و عنایت خدا می‌باشد.

خدایا به همه ما را توفیق خدمتگزاری به محرومان عنایت بفرما، خدایا رفع مشکل اقتصادی در همه ابعاد جامعه عنایت بدار …

 

خطبه دوم

«بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم»

 

شما عزیزان نمازگزار و به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات ویژه الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می‌گوییم:

سال جدید، سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» را به مقام معظم رهبری، ملت گران‌قدر ایران، مردم ولایتمدار استان بوشهر، به ویژه خانواده‌های شهدا و ایثارگران و شما گرامیان، تبریک عرض می‌کنم. امیدوارم سالی پر از خیر، برکت، عنایت، سرافرازی و عزت مضاعف برای مردم گرانقدر ایران و شما عزیزان باشد.

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای (دامت برکاته العالیه) در پیام نوروزی خود نکاتی مهم بیان کردند که قابل توجه تمامی مردمِ سرزمین‌های اسلامی، ایران عزیز و مسئولان است.

معظم له فرمودند: در سال گذشته، جهان سلطه انواع و اقسام تهاجم به ویژه تهاجم سیاسی و تهاجم اقتصادی را به ایران اسلامی داشت. در تهاجم اقتصادی به دنبال فلج‌سازی ملت عزیز ایران و در عرصه تهاجم سیاسی به دنبال منزوی کردن ایران بوده‌اند. اما در عرصه تهاجم اقتصادی با تحریم‌ها، تهدیدها و ایجاد شوک‌های روانی اقتصادی هر چند عملیات و اثراتی در حوزه اقتصاد ایران گذاشت اما مردم گران‌قدر ایران با برنامه‌ی اقتصادِ مقاومتی و دفاع مقدس اقتصادی، توانستند جهان سلطه را به اهداف خود نرسانند و آن‌ها را در همان گام‌های اول متوقف کنند. در عرصه تهاجم سیاسی به دنبال انزوای ایران بود اما با برگزاری جنبش غیرمتعهدها با آن شکوه و حضور کشورهای بسیاری در ایران، شکست دیگری بر جهان استکبار وارد شد.

مقام معظم رهبری امسال را سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» نامیدند. حماسه یعنی حضوری شکوهمند، قهرمانانه و پیروزمندانه در یک عرصه. مقام معظم رهبری فرمودند امسال، سال «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» است یعنی سالی است که مردم عزیز ایران، قهرمانانه در عرصه سیاست و اقتصاد حضور پیدا خواهند کرد و پیروز در این عرصه خواهند بود.

معظم‌له در سخنرانی خود در حرم ثامن الحجج امام علی‌بن‌موسی‌الرضا (علیه السلام)، سخنان مهم و راهبردی‌ بیان کردند که توجه مسئولان را به آن جلب می‌کنم. آن سخنان باید با سیاست راهبردی و بنیادین، اساس حرکت‌های مسئولین گرامی و ملت ولایتمدار ایران شود.

ایشان فرمودند که اوضاع کشور و شرایط در سالی که گذشت باید با نگاه جامع به ضعف‌ها و قوت‌ها ملاحظه شود، ضعف‌ها تنها دیده نشود بلکه قوت‌ها نیز ملاحظه گردد و آن گاه شرایط کشور ارزیابی شود. فرمودند: با این نگاه وقتی که به ایران اسلامی در سال گذشته نگاه می‌کنیم می‌بینیم که پیشرفت‌ها و رشد فزاینده‌ای داشته است هر چند کمبودها نیز بوده است، در شرایطی که جهان سلطه فشار مضاعف بر ایران اسلامی آورده و به دنبال فلج‌سازی و انزوای ایران بوده، لکن با هدایت‌های مقام معظم رهبری، تلاش مسئولان و حضور شکوهمند مردم ولایتمدار در صحنه، تمام سیاست‌های دشمن به شکست گراییده‌ و رشد و پیشرفت برای ایران اسلامی در همه عرصه‌ها در بر داشته است.

در عرصه علم و فناوری، شما ملاحظه می‌کنید که ایران اسلامی به درجه‌ای رسیده است که تمامی مجامع علمی جهان را به شگفتی واداشته است، در عرصه فناوری نانو، در دانش هسته‌ای، در دانش هوافضا، در تولید سلول‌های بنیادین، در تولید رادیو داروهای اساسی، در عرصه تولید سخت‌افزارهای انرژی هیدروکربنی، در تولید نرم‌افزارهای بسیار پیچیده صنعتی و …، ما ملاحظه می‌کنیم که روز به روز رتبه علمی ایران اسلامی بالاتر می‌رود و در منطقه به شرایط نخستین رسیده و در آینده نیز در جهان نیز دارای رتبه‌ای عالی خواهد بود.

ایران یکی از کشورهای تعیین کننده خط سیاسی در جهان است.

در عرصه سیاست، جهان سلطه به دنبال انزوای ایران بوده است اما در حال حاضر ایران یکی از کشورهای تعیین‌کننده‌ی خط سیاسی در جهان است. در عرصه بیداری اسلامی، ایران اسلامی خورشید فروزان بیداری اسلامی است، و در عرصه تضعیف خط استکبار، شما می‌بینید که روز به روز جهان استکبار به سردمداری آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و اقمار و اذناب آن‌ها مثل انگلیس، رو به تضعیف هستند و اسلام و مسلمین رو به قوّت، تقویت و بروز و ظهور جهانی هستند.

فریب تبلیغات دشمن را نخوریم.

مقام معظم رهبری فرمودند: دشمنان ایران اسلامی به دنبال کوچک کردن کارهای بزرگ ایران، و بزرگ کردن کمبودها با تبلیغات و با برنامه‌ریزی هستند. ما باید هوشیار باشیم و فریب این تبلیغات را نخوریم.

اسرائیل هیچ غلطی نمی‌تواند بکند.

معظم له فرمودند: اگر رژیم اشغالگر قدس چندی قبل تهدید کرده بود که اگر ایران در عرصه تولید دانش هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیوم ۲۰% ادامه دهد، ما چنین و چنان خواهیم کرد، حضرت آقا فرمودند که شما هیچ غلطی نمی‌توانید بکنید و اگر شما کوچک‌ترین اقدامی علیه ایران اسلامی کنید تلاویو و حیفا را خاک یکسان خواهد شد.

حضرت آقا فرمودند که برنامه‌ریزیِ اقتصاد از سیستم تک پایه‌ای به سمت اقتصاد جامع، حرکت داده شود و متکی به نفت نباشد. برنامه‌ریزی برای اقتصاد کلان یکی از نکات مهمی است که معظم له فرمودند.

انتخابات، مظهر حماسه سیاسی است.

مقام معظم رهبری بیان داشتند که ما در سال جاری، کاری بزرگ در پیش داریم و آن، انتخابات ریاست جمهوری است. این انتخابات، مظهر حماسه سیاسی، اقتدار نظام اسلامی، مردم سالاری اسلامی، اراده ملی و آبروی نظام است. کاری است بزرگ و یکی از انتخابات ریاست جمهوری مهم و سرنوشت ساز است لذا حضور گسترده‌ی مردم، پرشور، بانشاط و گزینش اصلح برای خدمتگزاری به نظام و مردم.

در رابطه با ملاک فرد مورد نظر، بیان داشتند که مردم افرادی را انتخاب کنند که امتیاز ریاست جمهور گذشته به اضافه‌ی این نکته که نقاط ضعف آن‌ها را نداشته باشند انتخاب کنند یعنی مردم عزیز، هوشیار باشند، افرادی را انتخاب کنند که دارای شاخص‌های ریاست جمهوریِ نظام مقدس اسلامی باشد. اسلام‌خواه، متدیّن، ولایتمدار، امتحان داده، خدمتگزار، استکبار ستیز، مردمی، متخلّق، هم‌گرا و در خدمت نظام اسلامی باشد. ایشان فرمودند که مردم عنایت داشته باشند و فردی را انتخاب کنند که امتیازات ریاست جمهوری گذشته را دارد به اضافه‌ی این نکته که نقاط ضعف آن‌ها را نداشته باشد. این‌ها نکات مهمی است که مقام معظم رهبری فرمودند.

تنها حجت سیاسی، ولایتمداری است.

مردم ایران، یک حجت سیاسی دارند و این را بارها اعلام کرده‌اند و بنده از این مکان مقدس، خدمت تمامی مسئولان، شخصیت‌های سیاسی و کسانی که می‌خواهند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند عرض می‌کنم که حجت سیاسی الهی و تنها نگاهی که مردم به اشخاص و افراد دارند و میزان قضاوت مردم، «ولایتمداری» است.

به افرادی باید رأی داد که موجودی و اعتبار خود را از ولایت می‌دانند.

مردم گران‌قدر ایران در این عرصه‌ که بیش از ۳۰ سال از انقلاب گذشته، آزموده شده‌اند و بسیار کاردان در عرصه سیاسی شده‌اند. از متون فاخر دین آموخته‌اند که به افرادی باید رأی داد که در خط ولایت هستند، در خط ولیّ فقیه، خدمتگزار مردم هستند، موجودی و اعتبار خود را از ولایت می‌دانند، خود را مدیون ولایت و مردم می‌دانند، و در خدمت مردم هستند، در خدمت ولایت هستند، میزان ما ولایت و ولایتمداری است. اگر کسی یک ذرّه از خط ولایت جدا باشد و زاویه داشته باشد، مردم به او رأی نمی‌دهند و اساساً مشروعیّت حضور در عرصه انتخابات را ندارند. جوهره‌ی سیاست اسلام، ولایتمداری است که الآن در وجود مبارک هدیه‌ی الهی و ذخیره خداوند در عصر معاصر، حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای (دامت برکاته العالیه)، تجلّی دارد.

ما تا ابد عزادار حضرت زهرا (سلام الله علیها) هستیم.

ایام عید امسال، مصادف است با شهادت حضرت صدیقه طاهره حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها). من از تمامی مسئولین، مراکز تبلیغی و رسانه‌ها تقاضا دارم که ایام عید را با حفظ حریم حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها)، برگزار کنند. ما هر چه داریم از این خاندان داریم، هر چه داریم از خانه حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) داریم. نکند خدایی نکرده در ایام فاطمیه مسائلی رخ دهد که قلب حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) را بشکند، قلب حضرت حجت ابن حسن (روحی فداه) را بشکند، ما تا ابد عزادار حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) هستیم.

السلام علیک یا فاطمه الزهرا، یا بنت رسول الله …

اللهم صل علی محمد و آل محمد

خدایا در ظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما، چشم ما را به جمال مبارکش، روشن و منوّر بگردان …

[۱] . اصول کافی، ج۲، ص ۲۴۱؛ وسائل الشیعه، ج ۱۵، ص ۱۹۲.

[۲] . سوره بقره (۲)، آیه: ۲۷۴.

[۳] . نهج الحیاه، ص ۲۷۱.

[۴] . میزان الحکمه، حدیث ۲۰۶۲۴.

[۵] . إرشاد القلوب إلى الصواب، ج‏۱، ص ۱۳۶.

[۶] . نهج الفصاحه.

[۷] . سوره بقره (۲)، آیه: ۲۵۴.

[۸] . سوره بقره (۲)، آیه: ۲۷۲.

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.