نمازجمعه ۲۳ تیر ماه ۹۱
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
تقوا بهترین راه جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزاردهایم که از راه خدا که عبودیت است سخن بگوییم. جوهرهی عبودیت، ایمان است و یکی از صفات مؤمنان، اخلاق مداری آنها است. انسان با ایمان انسانی است که در وجودش فضائل اخلاقی است و از رذائل اخلاقی مبرّی است.
یکی از مهمترین ابعاد اخلاقی انسان، اخلاق اجتماعی او است. انسان مؤمن انسانی است که در محیط اجتماع و جامعه، اخلاق مدار است و بر موازین و فضائل اخلاقی با جامعه در تعامل است، وجود او برای جامعه مبارک است و حضور او مایهی آرامش، آسایش و بالندگی جامعه است. وجود او در جامعه مایهی هدایت و رشد است و نبود او موجب کمبود فضائل و بزرگیهای اخلاقی است، لذا وجود انسان مؤمن در جامعه همواره احساس میشود و نبود او مایهی نگرانی و اضطراب در جامعه میگردد.
صبر اجتماعی، یکی از فضائل اخلاق اجتماعی است.
یکی از فضائل اخلاقی اجتماعی، صبر اجتماعی است. انسان مؤمن انسانی است که دارای صبر و شکیبایی اجتماعی است. انسان موجودی است که در زندگی در میان جمع و در محیط اجتماعی زندگی میکند محیط اجتماعی نیز فراز و نشیبهای بسیاری دارد، خوب و بد بسیار دارد، خوشی و ناخوشی های بسیار دارد، آسایشها، آرامشها، گشایشها، شدائد و مشکلات بسیاری دارد، انسان مؤمن نه در مواقع آرامش و آسایش بی صبری از خود نشان میدهد و نه در مواقع شدائد و گرفتاری، شکیبایی خود را از دست میدهد، صبور، شکیبا و بااستقامت است.
انسان مؤمن در زندگی صبر و تحمل خود را از دست نمی دهد و وجود او نمیشکند.
زندگی انسان فرازها دارد، خوشیها دارد، او برای به دست آوردن خوشیها و آسایشها، هیچ گاه صبر، استقامت و تحمل خود را از دست نمی دهد و در مقابل شدائد و مشکلات که در همهی جوامع وجود دارد و در تمام زندگی انسان وجود دارد هیچگاه تحمل و صبر خود را از دست نداده و وجود او نمیشکند، میداند که صبر مَرکَبی است که باید بر آن سوار شد تا به میدان پیروزی رسید. امیرمؤمنان علی بن ابیطالب (علیهالسلام) میفرمایند: «مَن رَکِبَ مَرکَبَ الصَّبرِ اهْتَدی إلی مِضمارِ النَّصرِ»[۱] هر کس بر مرکب صبر، سوار شود به میدان پیروزی دست مییابد. و خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند: «أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ»[۲] پیروزی در کنار صبر است.
خداوند در قرآن میفرماید: «وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ»[۳] من صابرین را دوست دارم، «إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ»[۴] من با صابرین هستم، یعنی کسی که صبور است هم محبوب خدا است و هم با خدا است و خدا نیز با او است.
انسان در شدائد و گشایش ها اگر صبر نداشته باشد موفق نمیشود.
شما در مسائل مختلف زندگی آزمودهاید چه در شدائد و چه در گشایشها، آرامشها و موفقیتها که اگر انسان صبر نداشته باشد موفق نمیشود و اگر در مشکلات از خود صبوری نشان ندهد آن مشکلات وجود انسان را منهدم خواهد کرد. انسان که در جامعه قرار میگیرد برخوردهای خوب و بد بسیار است، انسان از کسانی که توقع بدی ندارد، بدی میبیند، از انسانهایی که توقع دارد دست او را بگیرند می بیند که پای او را میگیرند، در محیط اجتماعی برخوردهای متفاوت، بد و مشکلات میبیند، نباید صبر و تحمل خود را از دست بدهد و او نیز برخورد بد کند. گاهی مشکلاتی که دیگران برای انسان به وجود می آورند و یا برخورد بد میکنند ناشی از مشکلاتی است که ان فرد دارد، عصبانی است، فشار کار، فشار جامعه و خانواده بر او زیاد بوده و ناخواسته با انسان برخورد بدی کرده است، انسان نباید با او برخورد بد کند و باید تحمل و صبور باشد.
برای رسیدن به موفقیت باید صبور بود.
برای رسیدن به موفقیت چه در تحصیل، کار و مسائل اقتصادی باید صبور باشد. اگر یک جوان در مسیر تحصیل خود صبور نباشد و تحمل و استقامت در راه تحصیل نداشته باشد تحصیل را رها خواهد کرد و این آغاز سقوط او است. اگر یک بازرگان و یا یک انسانی که کار اقتصادی میکند صبور نباشد و میخواهد یک شبه ره صد ساله بپیماید دچار بحران اقتصادی خواهد شد. در محیط اجتماعی و در حوزهی مراجعه به ادارات و دیگران اگر صبور نباشد با برخورد بدی که با او میشود، او نیز میشکند و دچار بحران خواهد شد. همیشه انسان باید با آرامش و صبوری مشکلات جامعه را تحمل کند و اگر بدی میبیند بداند که آن فرد یا قصدی نداشته یا اگر قصدی داشته ما نباید همانند او برخورد کنیم چون همسان او عمل بدی انجام دادهایم.
با آرامش و صبر همه چیز به دست میآید.
انسان با ایمان، صبور است. صبر این قدر مهم است که در بسیاری از روایات آمده است: «الصَّبْرُ رَأْسُ الْإِیمَان»[۵] اگر ایمان را یک پیکره فرض کنیم صبر حکم سر او را دارد که اگر سر در بدن نباشد بدن از بین می رود، اگر انسان صبور نباشد ایمان او از بین میرود. امیر مؤمنان (علیهالسلام) میفرماید: «عَلَیْکُمْ بِالصَّبْرِ فَإِنَّهُ لَا دِینَ لِمَنْ لَا صَبْرَ لَهُ»[۶] ای مردم صبور باشید کسی که صبر ندارد دین خود را از دست میدهد. لذا همگی در محیط اجتماعی باید صبور باشیم و احترام متقابل به هم داشته باشیم. با اهل بازار، بازاری با خریدار، عزیزانی که کار حمل و نقل در جامعه انجام میدهند که از اقشار بسیار ارزشمند جامعه هستند، رانندگان، راننده حمل و نقل که کار حملونقل را انجام میدهند، این از کارهای سخت و شاق جامعه است. وقتی که مردم حمل و نقل میکنند با آن فشار کاری که بر این عزیزان وجود دارد مردم باید نهایت احترام را به آنان بگذارند و همچنین آن عزیزان به مردم. کارمندان ادارات به همین صورت به مردم احترام کنند، احترام به مردم و مردم هم به آنها احترام بگذارند، و همه در خدمت هم باشند و اگر مشکلی رخ داد باید صبور باشیم، خدایی ناکرده اگر کسی حرف بدی زد انسان باایمان حرف بد به کسی نمیزند و مقابله نمیکند، با سکوت، با آرامش و با صبر همهچیز به دست خواهد آمد هرچند صبر کردن مقداری تلخ و سخت است اما انسان با صبر میتواند یک محیط پر از آرامش و آسایش و انسانی باایمان و مورد لطف و عنایت خداوند باشد.
خدایا به همه ما صبر، استقامت و تحمل مرحمت بفرما.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
تقوا کلید رستگاری است.
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات ویژه الهی است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوییم:
تحلیل بیانات مقام معظم رهبری در همایش زنان و بیداری اسلامی
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای (دامت برکاته العالیه) در دیدار با بانوانی که در همایش زنان و بیداری اسلامی شرکت کرده بودند مطالب مهمی ایراد فرمودند که به برخی از آنان اشاره میکنم:
مقام معظم رهبری فرمودند: نگاه غرب به زن، نگاه بهرهکشی و نگاه اهانتآمیز است، به زن به عنوان یک کالا و یک عامل ترویج فساد و استفاده از آن برای بازار اقتصادی استفاده میشود؛ اما نگاه اسلام به زن نگاه کرامت، عزت و رشد است.
معظم له فرمودند: حضور زنان در بیداری اسلامی بسیار مهم است و شما میبینید که در کشورهایی که الحمدالله بیداری اسلامی واقع شده است همواره زنان نقش مهمی دارند و در رابطه با زنان در جامعه اسلامی ایران فرمودند: شما میبینید که زنان در سطوح مختلف جامعه و در مناصب مهم سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی جامعه، نقشی مهم ایفا میکنند.
یکی دیگر از اشکال تهاجم دشمن، تهاجم اقتصادی است.
نکته دیگری که قابل توجه است و موضوع دیگری که بیان میشود این معنا است که از همان صدر اسلام و حتی ادیان الهی، جبهه ضددین و هماینک جهان سلطه تهاجم خود را به اشکال مختلف به جبهه دینی آغاز کرده و ادامه میدهد و با پیشرفت تکنولوژی خود، به شکلهای گوناگون فشار خود را به جبهه دینی تحمیل میکند. تهاجمهای سیاسی، فرهنگی، حقوقی، علمی و یکی دیگر از اشکال تهاجم دشمن، تهاجم اقتصادی است.
تهاجم اقتصادی دشمن به این شکل است که علم و فناوری که موجب رشد اقتصادی یک جامعه میشود مانع میشود که در آن جامعه وجود پیدا کند یا به آن جامعه داده شود، آن را منحصر به خود میداند، یا قطعات و ابزاری که رشد اقتصادی آن جامعه نیاز دارد آنها را تحریم میکند و به آن مملکت داده نمیشود.
دانشمندانی که در عرصهی اقتصاد نقشآفرین هستند را ترور میکنند، مواد استراتژیک حیاتی به ویژه امور غذایی جامعه مثل گندم را تحریم میکند و به آن کشور نمیدهد، پول آن کشور را در عرصه پول بینالمللی کمارزش میکند، موادی که آن کشور میتواند صادر کند و به جامعه خود ثروت بیاورد آن را تحریم میکند و نمیخرد و به کشورهای دیگر هم که خریدار هستند فشار میآورد که خریداری نکنند.
دشمن از زمان رسول خدا (ص) با تهاجم اقتصادی به دنبال گسستن جامعه از امامت و رسالت بوده است.
در زمان رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) اینگونه بود که مشرکان و منافقان میگفتند که «لَا تُنْفِقُوا عَلَى مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى یَنْفَضُّوا»[۷] اقتصاد جامعه اسلامی را تحت فشار قرار دهید، کمک و مبادلهی اقتصادی با اطرافیان رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نداشته باشید، تا آنها دچار تورم و فشار اقتصادی شوند و از کنار رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بروند؛ یعنی با تهاجم اقتصادی به دنبال گسستن جامعه و امت از امامت و رسالت بودند و این در تمامی تاریخ ادیان وجود داشته است که دشمنان به دنبال این معنا بودند که با فشار اقتصادی و تهاجم اقتصادی، جامعه را دچار بحران کنند و از اندیشهها و عقائد خود و آرمانها و ارزشها باز بدارند، اما مسلمانان در کنار رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) پرمقاومت ایستادند و شعب ابی طالب را گذراندند و اسلام پیروز شد.
الان نیز همان مشرکان، کفار و منافقان، علیه نظام ما تهاجم اقتصادی را شروع کردهاند و به دنبال این معنا هستند که جامعه را دچار گسست، شکافت، ناامیدی و یأس کنند اما مردم عزیز ایران با هدایتهای مقام معظم رهبری همانطور که هشت سال دفاع مقدس را با دادن جان، با پیروزی تمام کردند این مبارزه اقتصادی را نیز با جهاد اقتصادی در کنار مقام معظم رهبری، ره خواهد پیمود و پیروز خواهد شد و آمریکا این آخرین تیر خود را که رها کرده است شکستی عظیم در تاریخ خواهد داد.
اساس دین ما زیر بیرق بیگانه نرفتن است.
آنان به دنبال فضایی هستند که با ایجاد تورم در داخل مملکت و در بیرون با فشارهای مختلف ایران اسلامی را دچار انزوای اقتصادی کنند ولی الحمدالله مسئولان و مردم عزیز در کنار هم ید واحده هستند و با امید و با روحیهی جهادی انشاءالله این بحران را طی خواهند کرد و ما آموخته ایم، ما مسلمانان ماه مبارک رمضان هستیم، مسلمانانی هستیم که خداوند به ما آموخته است که گرسنگی میکشیم اما عزت خودمان را از دست نمیدهیم. مردم ایران از متون فاخر دین آموختهاند که دشمنان هر نوع فشاری آورند با جان از نظام خود، از انقلاب خود و از دین خود دفاع میکنند و هیچ وقت زیر بیرق بیگانه نمیرود و این اساس دین ما است.
تشکر از وزیر نفت برای حل موضوع استخدامی جوانان استان بوشهر.
از مسئولان وزارت نفت، وزیر نفت و معاونین گرامی ایشان تشکر و قدردانی میکنم که عنایت فرمودهاند و با اینکه این کار مشکلات بسیاری داشت الحمدالله موضوع استخدامی جوانان این استان را حل کردند و در نشستی که با وزیر محترم و معاونین محترم ایشان داشتیم الحمدالله این کار را به خوبی و دلسوزانه حل نمودند و با حضورشان در بوشهر این هدیه را به جوانان بوشهر تقدیم کردند و امیدواریم مشکلات دیگری نیز که وجود دارد به همین شکل حل شود و بنده جداً از وزیر محترم نفت، مشاورین، همکاران و معاونین گرامیِ ایشان تشکر و قدردانی میکنم.
محکومیت ترور آیت الله نمر در عربستان.
حادثه ترور آیتالله نمر در عربستان و شهادت جمعی از شیعیان آنجا را محکوم میکنیم و امیدواریم که هرچه زودتر مسئولین و مرتکبین این جنایت، دستگیر، محاکمه و به سزای خود برسند و جامعهی عربستان به آزادی و اسلامیت واقعی دست پیدا کند و همچنین مردم عزیز بحرین که تحت ستم مضاعف هستند.
آماده سازی فضا برای ورود به ماه مبارک رمضان.
ماه مبارک رمضان در پیش است از همه مسئولین، بانیان، خادمان و متصدیّان مراکز فرهنگی تقاضا دارم که مراکز و مساجد، حسینیهها، تکایا و همه این فضاها را برای میزبانی خداوند در خانه خود برای میهمانانش که روزهداران هستند، آماده کنند و همچنین غنیسازی محتوا و جذابیت برای حضور مردم در مراکز دینی، و از صدا و سیما نیز تقاضا دارم که با برنامهریزی خوب، این ماه مبارک رمضان را که ماه آسمانی است انشاءالله چنان کنند که در خاطرهها بماند.
خدایا درظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما.