نمازجمعه ۲۲ مهر ماه ۹۰

 

خطبـه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که راه انبیاء، راه قرآن، راه خاتم المرسلین محمد مصطفی (صلی‌الله و علیه‌وآله‌وسلم) است، راه قرآن و راه اهل‌بیت عصمت و طهارت است.

راه خدا عبودیت است و جوهره عبودیت، ایمان است. در بحث ایمان موضوعات بسیاری است که یکی از آنان، اوصاف مؤمنان است و یکی از اوصاف مؤمنان، اخلاق مداریِ انسان مؤمن است، و یکی از ابعاد اخلاق مؤمن، اخلاق خانوادگی او است و یکی از ویژگی‌های اخلاق خانوادگی مؤمن، تربیت فرزندان بر مبنای دین و دیانت است.

تربیت صحیح فرزندان دارای دو شاخصه است: تربیت ولایی و تربیت قرآنی. باید والدین با دو عنصرِ مهم احترام به فرزندان و ایجاد فضای مناسب برای تحصیل و تربیت، آنان را در عرصه رشد، مدد و یاری رسانند. تربیت قرآنی باید، والدین و مسئولان فضایی فراهم آورند برای آموزش قرآن جهت فهم، ایمان و عمل فرزندان. رسول خدا (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «من علّم ولده القرآن» هر کس، هر پدری و هر مادری به فرزندش قرآن بیاموزد، «فکانما حجّ البیت عشره آلاف حجه» گویا ده هزار حج رفته است حج تمتع رفته است، «و اعتمر عشره آلاف عمره» گویا ده هزار عمره رفته است و همچنین گویا ده هزار برده را آزاد کرده است.

فرزندان ما باید با قرآن انس بگیرند قرآن بیاموزند، فرزندانی قرآن باشند، در مساجد، در کانون‌های قرآنی، در فرهنگ‌سرای قرآنی، حتی در خانه، در حسینیه و در تکایا باید فضا برای آموزش قرآنِ کودکان، نوجوانان و جوانان فراهم شود. قرآن است که انسان را از ظلمات به نور هدایت می‌کند، مبنای زندگیِ انسان باید بر پایه قرآن باشد و باز رسول خدا (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «ما من والد علّم ولده القرآن الا توّجَ الله والدین یوم القیامه بتاج الملک» هیچ پدر و مادری نیست که فرزندان خود را قرآن بیاموزد مگر اینکه خداوند در روز قیامت تاج فرشتگان را بر سر آنان نهد. این عظمت قرآن آموزی است و فرزندان ما اگر می‌خواهیم مصون باقی بمانند از تهاجم فرهنگی، از بداخلاقی، از بد ایمانی و از بد رفتاری، باید ما فرزندانی قرآنی داشته باشیم. و الحمدالله با فضایی که بعد از انقلاب موحبت شده است فضاهای آموزش قرآنی و تعلیم قرآن و تفسیر قرآن باید خانواده‌ها، فرزندانشان از همان کودکی به این مدارس، مکتب‌ها، فرهنگ‌سراها و کانون‌های قرآنی ببرند تا قرآن بیاموزند و در خانه نیز اساس بر قرآن باشد.

 

یکی دیگر از کارهایی که شاخصه‌های تربیت ولایی و قرآنی است اهمیت دادن به نماز است. در خانه باید نماز یک کار و یک برنامه منسجم، مدوّن و با وقت خود در خانه احساس شود، در خانه صدای اذان و برگزاری نماز و اهمیت به نماز باید اساس باشد. وقتی والدین این گونه باشند فرزندان الگو گیری می‌کنند، به همین خاطر رسول خدا (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «و لْیکنْ أکثر همّک الصلاه فإنّها رأس الإسلام» با تمام توان مواظبت از نماز بکنید چرا که نماز رأس اسلام است اساس اسلام است. امیر مؤمنان (ع) در آن وصیت مشهورش به امام حسن و امام حسین و همه‌ی فرزندان و همه شیعیان می‌فرمایند: «اَللَّهَ اَللَّهَ فِی اَلصَّلاَهِ فَإِنَّهَا عَمُودُ دِینِکُمْ» از مخالفت با فرمان خدا پرهیز کنید در رابطه با نماز، چرا که نماز عمود دین شما است، اگر نماز نباشد هر شخصی ادعای دین داری کند ادعای گزافی است، نماز عمود خمیه دین است اگر نباشد این خیمه دین فرود  می آید برای هر شخصی.

اول چیزی که در قیامت محاسبه می‌شود نماز است اگر قبول گردد دیگر اعمال بررسی می‌شود و اگر نماز انسان قبول نباشد به حساب دیگر اعمال اصلاً توجهی نمی‌شود. یکی از اموری که در قیامت رخ می‌دهد سؤالی است که بهشتیان از جهنمیان می‌کنند: «قالوا مَا سَلَکَکُمْ فِی سَقَرَ» شما به چه علت گرفتار جهنم شده‌اید؟ جواب می‌دهند «قَالُوا لَمْ نَکُ مِنَ الْمُصَلِّینَ» ما از نمازگزاران نبودیم. نماز این همه اهمیت دارد، قرآن آموزی، توجه ویژه به نماز و سپس نکته دیگری که در آموزشِ تربیت ولایی و قرآنی است توجه به مسجد است مساجد بیوت الله هستند، یکی از شکایت‌هایی که در قیامت رخ می‌دهد برای انسان این است که مردم با مساجد قهر بودند، به مسجد نمی‌رفتند، توجهی به مسجد نداشتند. امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید : «شکت المساجد الی الله» مساجد شکایت می‌کنند به خدا، از چه کسانی؟ «الذین لا یشهدونها من جیرانها» همان کسانی که همسایه مسجد بوده اند ولی به مسجد توجهی نداشتند. به همین خاطر مهم‌ترین و اساسی‌ترین راه تربیت، تربیت ولایی و قرآنی است که شاخصه‌هایی دارد که یکی از آن‌ها، آموزش قرآن و تربیت قرآن و فضای قرآنی برای فرزندان آماده کردن است و دیگری، مسئله نماز است و سپس حضور در مساجد.

خدایا همه را موفق به تربیت ولایی و قرآنی فرزندانمان بگردان.

 

خطبـه دوم

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا کلید  رستگاری و طریق جلب عنایات ویژه الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع اختصاص سخن می‌گوئیم.

مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در سفری که به کرمانشاه داشتند و با استقبال بسیار گسترده مردم آغاز شد که این نشان از بصیرت بالا و ولایت مداریِ ایمانیِ مردم نشئت می‌گیرد مطالب بسیار مهمی ایراد فرمودند، که به برخی از نکات اشاره می‌کنم:

معظم‌له فرمودند: شرایط کنونی جهان بسیار حساس و بی‌سابقه است البته همه امور به نفع نظام جمهوری اسلامی ایران است مانند نهضت‌های بیداری سرزمین‌های اسلامی و سقوط دیکتاتورها و سرسپردگان آمریکا و همچنین مانند آغاز جنبش وال‌استریت در آمریکا و مبارزه مردم با نظام سرمایه‌داری که این آغازی است برای کاری بزرگ جهت پایان بخشی جنایات غرب و آمریکا و رژیم اشغالگر قدس.

نکته دومی که در سخنان معظم‌له وجود داشت تأکید بسیار بر نقش بی‌نظیر مردم در صحنه‌های تعیین‌کننده است مانند اصل انقلاب، دفاع مقدس، مبارزه با تحریم‌ها، تولید علم و فناوری، مقابله با جریان فتنه و بسیاری از امور که مردم حضورشان در صحنه موجب مقاومت و مقابله با اندیشه‌ها و برنامه‌های جهان استکبار بوده است.

مردم هم‌اینک می‌دانند که کشور از آن آنان است این سخن بسیار مهم مقام معظم رهبری است فرمودند مردم هم‌اینک می‌دانند که صاحب این کشور هستند و مسئولان نیز باید بدانند که در همه عرصه‌ها، فضا برای حضور مردم باید مهیا سازند و قدردان این مردم باشند، مردم، اساس انقلاب هستند، مردم مسلمان، ریشه این انقلاب هستند و حضور مردم، ضامن بقای انقلاب است.

نکته دیگری که فرمودند این بود که مسئولان باید این را درک کنند که اگر بخواهند از انقلاب اسلامی و اسلامیت انقلاب کج‌روی کنند مردم آن‌ها را حذف خواهند کرد.

 

همچنین فرمودند: مردم از مسئولان توقع دارند پاکدست، امانت‌دار و اهل مبارزه با فساد مالی و اداری باشند و فرهنگ اسلامی را در جامعه نهادینه کنند.

در امر انتخابات به ویژه انتخاباتی که پیش رو داریم فرمودند: مهم‌ترین مسئله، حضور گسترده‌ی مردم در صحنه و قانون‌مداری است برای همه افرادی که در عرصه انتخابات حضور دارند چه مجریان و چه کاندیداتور ها همه باید قانون مدار باشند و تأکید کردند که جریان فتنه و آتش افروزان فتنه، بدین خاطر فتنه به پا کرده‌اند چرا؟ چون قانون مدار نبودند.

فرمودند: افراد منتخب باید دارای شاخصه‌های باشند: مؤمن، دلسوز،  علاقه مند و به کانون‌های ثروت و قدرت وابسته نباشند البته معظم‌له بیان داشتند که در سخنان آینده مطالب بیشتری در این قبال بیان خواهند کرد.

اجلاس سراسری نماز با عنوان نماز و مسجد طراز اسلامی در استان ولایتمدار بوشهر با موفقیت پایان یافت و برگ زریّن دیگری بر تاریخ این سرزمین افزود. مسئولان برگزاری و ناظرین، بهترین اجلاس سراسری نماز تاکنون را اجلاس بیستم در بوشهر دانستند، و امیدواریم ان‌شاءالله این اجلاس موجب گسترش فرهنگ نماز و احیای مساجد با طراز اسلامی باشد. بنده از تمامی کسانی‌که در این اجلاس خدمت کردند، در همه کمیته ها، در همه ابعاد و در همه اشکال سپاسگزار هستم و امیدوارم که خداوند ثوابی عظیم نصیب این عزیزان بگرداند و ان‌شاءالله ما باید آماده باشیم برای کارهای بزرگ در این استان بزرگ. استان بوشهر استانی است بزرگ که تاریخی تابناک و مردمانی بی‌نظیر دارد لذا در این استان باید کارهایی بزرگ و بی‌نظیر صورت گیرد، این موفقیت را به همه مردم استان بوشهر تبریک عرض می‌کنم.

روز جمعه، روز جهانی استاندارد است. امروز مراقبت از کیفیت کار و کالا یکی از مهم‌ترین عوامل سلامت، ارتقای سطح پیشرفت و رشد علمی و فناوری است، قطعا باید تولیدگران برای توسعه و پیشرفت یک کشور در تمامی امور، مراعات کیفیت تولیدات خود را بنمایند که مردم رویکرد نوینی پیدا کنند به تولیدات داخلی و از استفاده از تولیدات خارجی روی‌گردان شوند، از زحمات این عزیزان کسانی که متصدی امر استاندارد هستند تشکر و قدردانی ویژه دارم.

روز شنبه، روز جهانی نابینایان این روشن‌دلان بسیار عزیز است. بزرگوارانی که دلی روشن، سینه‌ای مالامال از محبت و ایمان به خدا و تمام وجودشان عشق به اهل بیت و خدمت است. بنده از همه مسئولان تقاضا دارم که در عرصه رفاه، اشتغال و خدمات شهری این عزیزان را یاری کنند که این عزیزان، نور چشم‌های جامعه هستند.

 

روز یکشنبه، روز جهانی غذا است. الان استکبار جهانی با فشارهای مختلف که یکی از آن‌ها فشار اقتصادی تغذیه است جهان سوم را تحت فشار گذاشته است، جهان باید به سمت و سوی دسترسی آسان به تغذیه برای همه اقدام کند و سازمان‌های حقوق بشر در این باره باید اندیشه‌ای نو داشته باشند. در ایران اسلامی، نباید کسانی داشته باشیم که در امر تغذیه گرفتار باشند از آن طرف افرادی که از دسترسی بسیار بالا به تغذیه نمی‌دانند چه کار باید کنند و از آن طرف فقرایی که از گرسنگی نمی‌دانند چگونه زندگی کنند. باید تمامی سازمان‌ها، خیریه ها، فضاهای دولت نهاد و مردم نهاد در خدمت فقرا و مستمندان باشند که این عزیزان بتوانند زندگی‌ای داشته باشند که به جای غذا حسرت نخورند.

روز سه‌شنبه، روز تربیت بدنی و ورزش است. گرامی می‌داریم این روز و هفته‌ی تربیت بدنی و ورزش را، و از تمامی تلاشگران این عرصه تشکر و قدردانی می‌کنم. مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای برای جوانان سه چیز را توصیه می‌کنند: تهذیب و دین‌داری، تحصیل و آموختن علم و سوم، ورزش. این توصیه مقام معظم رهبری است به جوانان و به جوانان می‌گوید ورزش برای شما لازم است و برای کسانی که سنی از آن‌ها گذشته واجب است. در عرصه توصیه‌ی مقام معظم رهبری به جوانان که فرمودند تهذیب و دین‌داری، تحصیل و آموختن علم و سوم، ورزش، ما باید در عرصه ورزش، ورزش را اخلاقی و فرهنگی و از آن طرف اخلاق و فرهنگ ورزشی را به جامعه ارائه کنیم. یکی از مهم‌ترین عوامل دفع تهاجم فرهنگی و مقابله با تهاجم فرهنگیِ دشمن، توجه به ورزش همگانی و قهرمانی در بستر اخلاق و رفتار دینی است، این نگاه مقام معظم رهبری است، این توصیه مقام معظم رهبری است که در این رابطه الحمدالله اقداماتی شده است و بیش از این اقدام شود با توسعه زیرساخت‌ها، توجه ویژه به جوانان و مهیّا سازی بستر ورزش برای این عزیزان.

اللهم صل الله محمد و آل محمد

خدایا ظهور آقا امام زمان را تعجیل بفرما

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.