نمازجمعه ۱۵ مهر ماه ۹۰
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم، چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابر این گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که خدا با ما است، ما هم با خدا هستیم، راهی که راه انبیاء، راه کتب آسمانی، راه خاتم الرسل محمد بن عبدالله (صلیالله علیه وآله و سلم) است، راهی است که سرانجامش محبوبیت الهی و بهشت برین است، صراط مستقیم خداوندی است و راهی است که انسان در دنیا سعادتمند و در آخرت رستگار است.
راه خدا عبودیت است «ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ» عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق اسلامی داشتن و جوهره عبودیت، ایمان است. ایمان یعنی بر مملکت جان، خدا حاکم بودن و در حوزه زندگی و رفتار انسانی، خدامحور بودن و در عرصه نگرش به آینده، آخرتگرایی بودن. قرآن سرلوحه زندگی و نگاه به جهان پنداشتن و سیره رسول خدا(ص) و ائمه اطهار را در رفتار الگو قرار دادن است.
در عرصه ایمان مباحث بسیار است، یکی از مباحث مهم و موضوعات تعیین کننده در حوزه ایمان صفات مؤمنان است و یکی از اوصاف مؤمنان اخلاق مداری است. انسان مؤمن، تجسم عینی اخلاق حسنه آسمانی است، انسان مؤمن وجود او مالامال از فضایل اخلاقی است و نهادش رذایل اخلاقی جایی ندارد، وجود او در جامعه منشأ آرامش، آسایش تعالی و بزرگی است و کمبود او کاملا در همه امور احساس میشود.
اخلاق اقسام مختلفی دارد: اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اجتماعی، اخلاق کاری که در مباحث قبل به اخلاق فردی پرداختیم و به اخلاق خانوادگی رسیدیم.
اخلاق خانوادگی ابعادی دارد: اخلاق همسر داری، اخلاق شوهرداری، اخلاق فرزند داری، اخلاق پدر و مادر داری و اخلاق خویشاوندداری. اخلاق فرزند داری یکی از مهمترین ابعاد اخلاق خانوادگی است، چرا که تربیت صحیح فرزندان مایه سعادت خانوادگی و تبار انسان و اگر این تربیت دارای شاخصههای ابتذالی باشد موجب سقوط شخصیت خانوادگی میشود.
بهترین روش تربیت فرزندان دارای دو شاخصه است، تربیت ولایی و دیگری تربیت قرآنی. تربیت ولایی یعنی فرزندان را چنان تربیت کنیم که ایمان به خدا و تحت ولایت الهی باشند و ولایت خاتم انبیاء محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهوسلم) و خاندان معصومش و فقها در زمان غیبت پذیرفته و بر مبنای ولایت الهی، نبوی، اسمی و فقهی زندگی کند و از آن طرف تریبت قرآنی هم داشته باشد، یعنی در نهاد وجودش تمامی دادههای قرآنی و آیات قرآنی وجود پیدا کند و مبنای زندگی فرزند آیات الهی قرآن باشد.
این تربیت قرآنی و ولایی، والدین موظف هستند همانطوری که در عرصه اقتصادی و تأمین معاش برای فرزندان کوشش می کنند و کوشا هستند، مهمتر از آن در عرصه تربیت است که فرزندان خود را تربیت کنند بر همان معنای ولایی و قرآنی. به همین خاطر است که پیامبر گرامی اسلام (صلیالله علیهوآلهوسلم) فرمودهاند: «رَحِمَ اللّهُ عَبْداً اَعانَ وَلَدَهُ عَلی بِرِّهِ» درود و رحمت خدا بر آن کس باد که فرزندش را کمک میکند در راه نیکو کاری و تربیت، «بِالاِْحْسانِ اِلَیْهِ» به او احسان میکند و راه و روش صحیح و زیبا در زندگی به او میآموزد، «وَ التَأَلُّفِ لَهُ» با فرزندش انس میگیرد، «وَ تَعْلیمِهِ وَ تَأْدِیبِهِ» در عرصه آموزش علم او را یاری میکند و در عرصه تربیت زمینهی رشد با دو شاخصه ولایی و قرآنی در خدمت او است.
امیرمؤمنان (علیه السلام) نیز این چنین میگوی و می فرمایند: «أَدِّبوا أولادَکُم عَلى ثَلاثِ خِصالٍ» فرزندان خود را با سه ویژگی تربیت کنید، یک «حُبِّ نَبیِّکُم وَحُبِّ أَهلِ بَیتِهِ» تربیت ولایی، «وَ عَلى قِراءَهِ الْقُرآنِ» تربیت قرآنی. اما نکته مهمی که در این رابطه مطرح است این است که فرزند در خانه باید مانند یک گل در بوستان و گلستان خانه مورد تکریم، تجلیل و احترام والدین باشند از همان زمان کودکی. اگر فرزندان در خانه احساس امنیت نکنند، احساس احترام نکنند دچار بیماری حقارت و تحقیر خانوادگی میشوند و به دنبال این هستند که در اولین فرصت از خانواده جدا شوند به همین خاطر است که باید در خانه مهر پدری، مهر مادری، مهر خواهر و برادری حاکم باشد، فرزندان از همان کودکی نگاهشان به خانه باشد، امید آنها به خانوادهشان باشند، محرم راز آنها خانوادهشان باشد. دوستشان، پدر و مادر، برادر و خواهر شان باشد، در خانه احساس آرامش و امنیت کنند، به ویژه در دوره کودکی و نوجوانی و جوانی، سه زمانی که انسان در مسیر شکلگیری شخصیت است، از همان کودکی باید به شخصیت فرزند احترام گذاشت. فرزند باید محبت ببیند، احترام ببیند.
رسول خدا (صلیالله علیه وآله وسلم) میفرمایند: «احب الصبیان والرحمو هم» کودکان را دوست بدارید، محبت کنید و به آنها مهر بورزید به ویژه دختران. پدران و مادران باید فرزندان خود را تکریم کنند، دوست بدارند این روش تربیتی رسول خدا است. شما میبینید در تاریخ که هر جا رسول خدا بوده، فرزندی از فرزندانش و کودکی از کودکان آن منطقه، رسول خدا نسبت به آن کودک احترام ویژه قایل میشدند، حتی در سلام پیشقدم در سلام میشدند، این به کودک شخصیت میدهد، به کودک اعتمادبهنفس میدهد، او را آماده رشد میکند، یک گل وقتی میخواهد رشد کند اگر در کنار خود باغبانی ببیند که او را به سمت آسمان رشد می دهد این گل رشد میکند، بزودی شکوفه میدهد و شکوفا میشود. ولی اگر ببیند و مشاهده کند که تند بادهای حوادث او را خرد میکنند و می شکند قطعاً این گل شکوفا نخواهد شد، شکسته خواهد شد و بعد از مدتی به علف هرز تبدیل میشود.
پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند: کسی که به کودکان محبت نکند از ما نیست، باید در خانه کودک مورد احترام قائل شود، مورد تکریم باشد، نوجوان هم همین طور، جوان هم به همین طور. هرچند این کودکان، جوان و نوجوان در دورانی هستند که قطعاً دچار یک سری لغزشها خواهند شد این طبیعی است، این والدین هستند که باید چون معماری، این عزیزان را هم تحمل کنند، هم احترام کنند و هم با تجربه و دلسوزی ای که دارند با مهربانی و عطوفت و مدیریت زمان آنها را به سمت و سوی رشد و کمال قرار دهند.
امیر مؤمنان (علیهالسلام) میفرمایند: انسان باید در خانواده به کودکان مهربانی کند. امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: مردی که در خانه به فرزندان و کودکانش احترام بگذارد خداوند او را مورد لطف و عنایت ویژه قرار میدهد.
یکی از مهمترین عاملهای تربیت ولایی و قرآنی که مورد نظر این خطبه است ایجاد جو مهر، محبت، تکریم و احترام به رنگ خدا در خانواده به ویژه برای فرزندان است. اگر این مهر و محبتِ ولایی نباشد، اگر در خانه خشونت، کینه، عداوت، قهر و دوری وجود داشته باشد این خانه، خانهی آسمانی نیست در آینده فرزندان و اعضای این خانواده دچار چالشهای جدیِ شخصی، شخصیتی و اجتماعی خواهند شد.
ثامن الحجج امام علیبنموسیالرضا (علیهالسلام) میفرمایند: بزرگان خود را احترام کنید، کسانی که سالخورده هستند و سایهی سر بر خانواده هستند باید احترام شوند و به اطفال مهربانی کنید، به کودکان مهربانی کنید و با خویشان ارتباط داشته باشد، صله رحم را به جا آورید. باز حضرت امام رضا (ع) میفرمایند: لازم است با تمام اطفال و بزرگسالان برخورد مؤدبانه و احترامآمیز داشته باشیم این همان تربیت ولایی است. اگر ما میخواهیم خانهای اسلامی داشته باشیم، خانهای اخلاقی داشته باشیم، خانهای مورد نظر خدا، فرشتگان، پیامبران، پیامبر خدا و اهل بیت عصمت و طهارت و حضرت بقیهالله الاعظم داشته باشیم باید تربیت ولایی و قرآنی سرلوحهی کار باشد در یک فضایی پر از احترام، محبت، عنایت و همگرایی در خانه.
فرزندان نباید تنبیه شوند، نباید تحقیر شوند، نباید تبعیض در خانه باشد، نباید پسر را از دختر بهتر دانسته شود این فکر، فکر جاهلی است. خداوند به رسول خدا یک هدیه داد و آن کوثر آل محمد (صلیالله و علیهوآلهوسلم) است و آن حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) بود که سیده نساء العالمین شد و سرچشمه فیّاض طلوع امامت.
در فضای رفتاری باید همچون بزرگترها به کوچکترها احترام گذاشت، در فضای میزبانی و مهمانی باید این طور نیاندیشید که این کوچک است پس در رتبههای بعد قرار دارد و بزرگترها در رتبه مقدم. رسول خدا کودکان را مقدم میکردند. ما نیازمند هستیم به تربیت زیربنایی جامعه، اگر شما الان میبینید که در عرصه رفتار جامعه ما دارای مشکلات است، بدین خاطر است که تربیت در عرصه زمانهای تربیتی که کودکی، نوجوانی و جوانی است اسلامی نبوده، ولایی و قرآنی نبوده است. ثمرهی یک تربیت آزاد، یک تربیت بیمبنا، یک تربیتی که اساساً در آن فکر نشده و مدیریت نشده این است که نوجوان در عرصه زندگی درس نمیخواند، متدین نیست، پدر و مادر را دچار مشکل میکند، جامعه را در دوران جوانی و بزرگتر دچار آسیب میکند، ما باید نهضت احیاء تربیت ولایی و قرآنی را در خانوادهها ایجاد کنیم در بستری پر از مهر و محبت و عطوفت.
خدایا به ما توفیق فهم تربیت اسلامی و عمل به آن عنایت بفرما.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نماز گزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می کنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات الهی است.
درخطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (دامت برکاته العالیه) در دیدار با نخبگان جوان و کارگزاران مراسم حج، مطالب مهمی ایراد کردند که بنده به دو مطلب از آن امور مهم اشاره می کنم.
ایشان فرمودند که بیش از صد بار گفته شده است که کرسی های آزاد اندیشی در علوم مختلف ایجاد شود و از متصدیان امر تقاضا شده است. عزیزان، شما می دانید که در یک کشور اگر از جهت علم و فناوری مسیری طی شود در عرصه مرجعیت علمی که مسیرش توسعهی جنبش نرم افزاری، خود کفایی علمی، ایجاد کرسی های نظریه پردازی، تولید علم درعلوم استراتژیک مثل دانش هسته ای، فناوری نانو، بیو تکنولوژی، دانش هوافضا، و سپس مرجعیت علمی است یک کشور دست یابد به استقلال همه جانبه خواهد رسید.
علم ایجاد قدرت میکند و مقاومت ایجاد اعتماد به نفس، رفاه و ثروت ملی، و یکی از زیرساختهای تولید علم و رسیدن به مرجعیت علمی، ایجاد کرسی های نظریه پردازی در همهی علوم است و حضرت فرمودند که صد بار ما گفته ایم و مسئولین نتوانسته اند. بله اسماً برگزار شده است اما بدون اثر و بدون تولید، فرموده اند صدبار ما گفته ایم.
مسئولین باید بدانند که اگر مقام معظم رهبری اشاره می کند آنها باید به سر بدوند نه اینکه ایشان صد بار بگوید و هنوز که هنوز است که شکلاً چیزی برگزار شود و اساسی آن نظریات معظم له در این رابطه معطل بماند.
نکته ی دومی که فرمودند در رابطه با فساد اقتصادی است. فرمودند ده سال قبل من در رابطه با فساد اقتصادی تذکر دادم، در سال ۱۳۸۰ که نام آن رفتار علوی و سال امیر المومنین بود یک بیانیه ۸ ماده ای معظم له نگاشتند، ابلاغ کردند، هشدار دادند و اینکه فساد های اقتصادی یک نوع تهاجمی است که به کشور های انقلابی خواهد شد، باید مسئولین مواظب باشند که فساد اقتصادی ایجاد نشود، ولی متاسفانه باز مسئولین گوش نگرفتند، مصامحه کردند، تا این فساد ۳۰۰۰ میلیاردی ایجاد شد.
یک جوان که می خواهد وامی بگیرد، یک بانوی سرپرست خانوار که میخواهد وامی بگیرد، یک انسانی که شغل ندارد بیکار است و می خواهد وامی بگیرد، یک کار ایجاد کند، خود اشتغال شود، هزار مشکل برای اخذ وام برایش درست می کنند، اما ۳۰۰۰ میلیارد تومان اختلاس می شود و هیچ مشکلی ایجاد نمی شود. این معلوم است سیستم بانکی ما بیمار است، مدیریت اقتصاد بیمار است، تا کی باید مردم این مشکلات را ببینند، ما و مردم از قوه ی قضاییه و متصدیان پیگیری امر، قاطعانه می خواهیم که با این مسئله بدون ترحم و قانونمدار برخورد کنند.
این مملکت، مملکت ولایتمداری است، مسئولین تجربه کردند، عبرت بگیرند، منویات مقام معظم رهبری را با دل و جان گوش بگیرند و اجرا کنند، مردم دیگر تحمل بسیاری از مصامحات مسئولین را ندارند، باید توجه داشته باشند که اعتبار، ارزش و تمامی اموری که بر مسئولیت هایی که دارند بار می شود به اعتبار مقام معظم رهبری است و اگر ما بدانیم مقام معظم رهبری از مسئولی ناراحت است او بداند که باید سریعا کنار رود.
روزشنبه روز جهانی کودک است، کودکان هدیه آسمانیِ الهی به خانواده و جامعه است، گرامی میداریم این روز و توصیه می کنیم که همان مطالبی که در رابطه با تربیت فرزند گفته شد در خانواده ها و در محیط آموزش و پرورش اجرایی شود.
درهفته آینده اجلاس سراسری نماز در استان ولایتمدار بوشهر برگزار می شود، تمهیدات بسیار خوبی اندیشیده شده، امیدواریم ان شاء الله این اجلاس موجب نهادنیه شدن این عبادت الهی در جامعه جهانی شود.
روز یکشنبه میلاد سراسر نور ثامن الحجج امام علی ابن موسی الرضا (ع) است به حضرت بقیه ا…الاعظم، مقام معظم رهبری، شیعیان و سراسر جهان و مسلمین تبریک می گوییم. حضرت ثامن الحجج یکی از آن فراز های مهم در تاریخ بشریت با هجرت از مدینه به مرو ایجاد کرد و این هجرت مکمل جهاد حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در کربلا بود. حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) با جبهه دین ستیز جهاد سخت و جهاد نظامی کرد، و حضرت ثامن الحجج (ع) جهاد فرهنگی کرد با جبهه دین ستیز فرهنگی. آن حضرت کسی است که رسول خدا(ص) در رابطه با ایشان فرموده اند: «بضعه منی» و این وصف تنها پیامبر خدا برای حضرت زهرا (س) گفته اند. ایران اسلامی افتخار دارد که در اسایه سار آستان مقدس ایشان، متنعم است به تابعیت ولایی و فرهنگ رضوی.
از تمام عزیزانی که در همایش مشاعره رضوی و جشن زیر سایه خورشید تلاش کردند تشکر میکنم، به ویژه از خادمان حرم رضوی که به استان تشریف آوردند و فضایی پر از نور و برکت به رنگ امام رضا (ع) در استان ایجاد نمودند.
همچنین از نیروی های انتظامی که مایهی آرامش، آسایش و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران هستند تشکر ویژه دارم، چرا که اینان عزیزانی هستند که وجودشان را فدای امنیت جامعه میکنند، خداوند همه اینان را حفظ کند، موفق بدارد و همینک نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران چنان است که به امید خدا با توسعه و پیشرفت در عرصه نرم افزارِ امنیتی و انتظامی و گستردگی سخت افزار های انتظامی و برنامه ریزی دانش بنیان در این عرصه و هدایت های مقام معظم رهبری می رود که یک نیروی انتظامی قوی در سطح منطقه و جهان شود.
خدایا ظهور در ظهور آقا امام زمان (عج) تعجیل بفرما.