برای کاهش تورم و رشد تولید برنامه ریزی دقیق صورت گیرد
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته 4 فروردین ماه:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
تبریک عرض می کنم سال جدید و همچنین حلول ماه مبارک رمضان و تقارن بهار طبیعت و بهار معنویت نشان خیر می گیریم که ان شاءالله سال جدید سالی پر از خیر و برکت و رحمت و موفقیت برای اسلام و مسلمین و ایران عزیز و مردم گرانقدر باشد.
ماه مبارک رمضان ماه محبوب خدا شدن است، ماهی است که انسان می تواند گذشته را کاملاً جبران کند و در طریق کمال انسانی گام های مؤثری بردارد. در ماه های دیگر انسان خدا را می خواند اما در ماه مبارک رمضان این خدا است که ما را می خواند «دُعیتُم الی ضیافَهِ اللَّه» ماه مبارک رمضان عید اولیاء خدا است، آغاز ماه مبارک رمضان آغاز حیات معنوی و الهی برای اولیای الهی است و به این جهت است که تمامی اولیای خدا در طول سال چشم انتظار حلول ماه مبارک رمضان بوده اند.
چرا ماه مبارک رمضان ماه ماه محبوب خدا شده است ؟، چون ماه مبارک رمضان ماهی است که انسان اگر به شکل صحیح روزه داری را انجام دهد به درجه تقوا می رسد و انسانی که به درجه تقوا رسیده است محبوب خدا می شود «إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقِینَ» یعنی تردیدی نیست که خداوند متقین را محبوب خود قرار می دهد.
در آیه شریفه این چنین است :« یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا کُتِبَ عَلَیکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَى الَّذینَ مِن قَبلِکُم لَعَلَّکُم تَتَّقونَ» یعنی ای مؤمنان خداوند بر شما و بر پیشینیان خدا روزه داری را واجب کرده بوده باشد که شما به درجه تقوا برسید. یعنی ماه مبارک رمضان ماهی است که انسان را به درجه تقوا می رساند، کارخانه عرشی و آسمانی اهل تقوا سازی است و وقتی انسان اهل تقوا شد آن وقت محبوب خدا می شود « إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقِینَ » و این شخص از آثار و برکات محبوبیت الهی بهره مند می شود.
یکی از آثار محبوبیت الهی انسان این است که خداوند در قلوب تمامی اهل عرش، انبیاء، محبت این شخص قرار می دهد، یعنی شخصی که محبوب خدا می شود محبوب تمام عالم وجود می گردد و از آثار محبت این فرد محبت این خیل عظیم آسمانیان بهره مند می شود.
خداوند در قرآن فرموده:« وَلَقَد وَصَّینَا الَّذینَ أوتُوا الکِتابَ مِن قَبلِکُم وَإِیّاکُم أَنِ اتَّقُوا اللَّهَ » می فرماید ما سفارش اکید کردیم به کسانی که قبل از شما بوده اند، کتاب آسمانی بر آن ها نازل کردیم، یهود، مسیحیت، دین حنیف حضرت ابراهیم و به آن ها سفارش اکید کردیم و به شما هم این سفارش می کنیم که تقوای الهی داشته باشید.
تقوا یعنی بر اساس ایمان به خدا و دین خدا زندگی بدون گناه داشتن، پرهیز از مخالفت فرمان خدا کردن، زندگی بر اساس دستورات اسلامی داشتن و اگر این چنین انسان زندگی کرد اهل تقوا می شود، در زندگی مالی و اقتصادی پرهیز کند از حرام خواری، در کنترل زبان مواظب باشد از زبانش خلاف بیرون نیاید، در رابطه با مسائل اخلاقی و جنسی مواظب باشد نگاه به نامحرم و انحراف جنسی در زندگی او رخ ندهد، در رابطه با مسائل کاری و اداری خدمتگزار مردم باشد، در مسائل عبادی و انس با خدا کوشش کند واجبات عبادی را به موقع انجام دهد و انس به دعا داشته باشد و در یک فضای معنوی زندگی کند.
تقوا یعنی زندگی بدون گناه و اگر کسی این چنین شد محبوب خدا می شود و از آن طرف خداوند می فرماید:« وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ » مردم بدانید که خدا با اهل تقوا است و کسی که خدا همرراهش باشد از هیچ چیز نباید بترس چون خدا را دارد . حضرت موسی هیچ نداشت و خدا داشت و به همه چیز رسید، فرعون به ظاهر همه چیز داشت ولی خدا را نداشت و با آب شکست خورد.
و در نهایت می فرماید یا رسول الله :« فَاصْبِرْ ان العاقبه للمتقین» عاقبت از آن اهل تقوا است.
ساحت مقدس امیر مؤمنان امام علی بن ابی طالب «علیه آلاف تحیه و الثناء» در خطبه ای می فرماید :« عِبَادَاللّهِ! أُوصِیکُمْ بِتَقْوَى اللّهِ فَإِنَّهَا حَقُّ اللّهِ عَلَیْکُمْ » ای بندگان خدا من سفارش می کنم شما را به تقوای الهی، یعنی زندگی بدون گناه و خدایی داشتن ، این حق خدا است بر شما و خداوند حقی دارد بر شما، زندگی داده، حیات داده، پیامبر داده، کتاب آسمانی دارد و این همه رزق و روزی دارد و می فرماید این حق خدا است بر شما که شما زندگی بدون گناه داشته باشید « فَإِنَّ التَّقْوَى فِی الْیَوْمِ الْحِرْزُ وَ الْجُنَّهُ» چون امروز تقوا یک حریمی برای شما درست می کند، قدرتی درست می کند که در باطلاق متعفن گناه سقوط نکنید « و فی غَدٍ الطّریقُ إلَى الجَنَّهِ » و فردای قیامت تقوا راهی است که شما را به بهشت رهنمون می کند. در آخر می فرماید:« فَمَا أَقَلَّ مَنْ قَبِلَهَا، وَ حَمَلَهَا حَقَّ حَمْلِهَا » ای وای که چه بسیار کم بودند که این حق خدا را ادا کردند و زندگی بدون گناه داشتند و بعد خود خداوند در قرآن توصیف کرده :« و قَلِیلٌ مِنْ عِبَادِیَ الشَّکُورُ »کم هستند افرادی که شکرگزار خداوند باشند و این حق خدا را انجام دهند.
بنابراین ماه مبارک رمضان ماه محبوب خدا شدن است، ماهی است که انسان در یک فرصت آسمانی به سر می برد و می تواند گذشته را با هر شکب و نقصان و عصیان جبران کند و با اعمال خیر به کمال انسانی دست پیدا کند به همین خاطر ماه مبارک رمضان هدیه ای عرشی و آسمانی است برای انسان که بتواند هم نجات پیدا کند و هم به کمال برسد.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در بیانات نوروزی خود نکات مهم و راهبردی ایراد فرمودند و شعار سال را مهار تورم و رشد تولید قرار دادند. فرمودند مسأله اصلی مملکت مسأله اقتصاد و معیشت مردم است. فرمودند حوزه اقتصاد و حل مشکل اقتصادی باید در فضای زندگی مردم و پای سفره مردم احساس شود. فرمودند سال ۱۴۰۱ سال سختی بود در عرصه معیشت و مسئولین باید در سال جدید چنان عمل کنند که شیرینی خدمت در حوزه های اقتصادی احساس کنند.
نکته ای که در رابطه با مهار تورم موجود است و بسیار مهم است در دانش حوزه اقتصاد این نکته است که مسئولان محترم در رابطه با مهار عوامل تورم که مشخص است دارای یک برنامه ریزی دقیق، یک نظارت کارآمد و یک برخورد قاطع با کسانی داشته باشند که عامل رشد تورم هستند.
نکته دیگر در رابطه با رشد تولید است. در رابطه با رشد تولید چند نکته است و یک، لزوم برنامه ریزی کاربردی، گاهی برنامه ریزی می شود ولی در صحنه اجرا قابلیت اجرایی ندارد ، باید یک برنامه ریزی کاربردی برای تمامی دستگاه های اجرایی کشور به ویژه اقتصادی در راستای تحقق افزایش تولید و کاهش نرخ تورم شود، این برنامه ریزی دقیق لازم است.
از کارهای نمایشی ، بنر زدن، پوستر زدن، صحبت کردن و عمل نکردن پرهیز کنند که ما سال ها است این مائل را می شنویم و دیدیم، مهم عمل است و مهم این است که مطالبات مقام معظم رهبری اجرایی شود و کارهای شکلی و سوری کنار رود. این که بنر بزنیم و در سربرگ ها بنویسیم اما هیچ آثاری نداشته باشد پرهیز کنیم و آستین را بالا بزنند جهت کاهش تورم و رشد تولید.
دوم، شناسایی آمایشی مراکز رشد تولید شناسایی کنند، اولویت بندی کنند و در فضای ملی و استانی آن را اجرا کنند. بشناسند که چه عواملی موجب کاهش تورم است، اقدام کنند، چه عواملی با عث رشد تولید است عنایت کنند در فضای ملی و استانی و با جهادگری اقدام کنند.
لازم است ماهانه مسئولان ملی و استانی به مردم در رابطه با پایین آمدن، تورم و رشد تولید گزارش دهند. الآن ما در شرایط خاصی به سر می بریم و این که مقام معظم رهبری می فرماید کاهش تورم و رشد تولید باید مسئولین آن را اجرایی کنند و ماهانه به مردم گزارش دهند ، این نکته خیلی مهمی است.
چهارم، فرهنگ سازی شود این کاهش تورم و رشد تولید فرهنگ سازی شود به عنوان یک زیربنای توسعه و پیشرفت.
پنجم، مطالبه گری شود، مردم شخصیت ها، افراد نخبه مرتب مطالبه گری کنند و از مسئولان بخواهند.
و ششم، لزوم برخورد جدی و قاطع با مدیرانی که با سوء مدیریت در حوزه اجرا یا ترک فعل مسیر تولید و افزایش آن را کند و یا متوقف می کنند، برخورد قاطع شود، مسامحه شود از کنار آن رد می شویم و نتیجه نخواهیم رسید.
هنگام عید است، ماه مبارک رمضان است، شرایط سفره مردم نیاز است به حمایت به ویژه نیازمندان و فقرا. نیاز است مسئولان ، خیرین، مردم عزیز تحت عنوان بهار همدلی و شکوه همیاری عنایت بکنند و با این حرکت بسته های معیشتی جمع شود، کارهای خیر به هر شکل، نقدی و غیر نقدی جمع شود و هر چه سریع تر به فقرا و نیازمندان کمک شود، هر کس هر مقدار که می تواند فرقی نمی کند، این عنایت و نگاه داشته باشید. ان شاءالله در استان نیز این پویش و حرکت مواسات صورت بگیرد، در هفته آینده استان بوشهر که در خدمت به فقرا در ایران یک استان ممتاز است ، در سال گذشته ۲۹۴ میلیارد تومان مردم استان بوشهر به کمیته امداد کمک کردند و تا بهمن ماه امسال ۳۰۵ میلیارد تومان کمک کرده بودند، مردمان استان بوشهر مردمانی نجیب، بزرگوار و اهل احسان هستند . ان شاءالله عنایت کنید سفره فقرا در این عید نوروز و ماه مبارک رمضان به گاه افطار و سحری خالی نباشد. به همین خاطر برای تحقق این معنا صلواتی بر محمد و آل محمد بفرستید.
نکته دیگر که در آخر عرض می کنم لزوم برنامه ریزی و حفظ و مراعات قانون عفاف و حجاب در فضای ملی و استانی است و حفظ حریم ماه مبارک رمضان، روزه خواری علنی نشود ولو مسافر باشد. مسافر نیاز نیست روزه بگیرد اما حریم ماه مبارک رمضان را باید حفظ کند و اگر می خواهد طعامی بخورد باید پنهانی انجام شود.
در فضای ساماندهی سواحل ، عفاف و حجاب با توجه به اینکه استان بوشهر یک استان ساحلی است باید این قواعد و قوانین مراعات شود و رؤسای قرارگاه عفاف و حجاب و ساماندهی سواحل که مشخص است دارند زحمت می کشند عنایت بیشتری کنند، حضور در صحنه بیشتر داشته باشند و از آن طرف با مسئولانی که مراعات نمی کنند و وظیفه خود را عمل نمی کنند تذکر و برخورد کنند. این لازم است و همه چیز هم طبق قانون، قانون مشخص کرده است،همان نکته را اجرا کنند.