مسئولان در خدمت و در میان مردم باشند و به مطالبات مردم رسیدگی ویژه شود
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته 21 مرداد ماه :
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
در خطبه اول بنابراین گذاشته بودیم که از عفاف اقتصادی سخن بگوییم و گناهان اقتصادی را بر شماریم که از آن ها دوری گزینیم.
یکی از گناهان اقتصادی که بسیار مخرب است در زندگی فردی و اجتماعی حوزه اقتصاد فروش بی کیفیت کار و کالا است، کالای بی کیفیت، دارای مشکلات عرصه استاندارد و همچنین کار نا مطلوب، غیر مؤثر، فروختن و انجام دادن به اسم کالای با کیفیت و کار مؤثر این یک گناه اقتصادی است.
در فقه اسلامی گاهی به عنوان غش در معامله بیان می شود، یعنی تقلب و گاهی هم به عنوان تدلیس در معامله یعنی کار بی کیفیت را با کیفیت نشان دادن، کار نا مطلوب و بی ارزش را با ارزش نشان دادن و پولی گرفتن که در برابر آن باید کالا و کار با کیفیت ارائه شود و لی متأسفانه این گونه نیست.
این یک گناه اقتصادی است،چرا؟، چون مردم به دنبال خرید کالای با کیفیت هستند، به درد زندگی آن ها بخورد ، از آن استفاده کنند، دوام داشته باشد، پول خود را که به زحمت به دست آورده اند می دهند که کالای با کیفیت بخرند اما بعد از مدتی می بینند که از کار افتاد و اگر هم کار می کند آن کارایی را ندارد، این را غش در معامله می گویند.و
یا اینکه فردی را درخواست می کنند برای تعمیر یکی از امور زندگی، مثلاً دستگاهی خراب شده است، یا بخشی از تأسیسات منزل خراب شده و آن را دعوت می کنند برای تعمیر، او یک تعمیر بسیار سطحی می کند که بعد از چند روز دوباره خراب می شود و پولی می گیرد که آن پول برای تعمیر با دوام است . این ها غش در معامله و در اجرت گرفتن می شود.
ساحت مقدس رسول خدا (ص) می فرماید:« مَن غَشَّ مُسلِما فی شِراءٍ أو بَیعٍ فلیسَ مِنّا » اگر کسی در معامله خود، چه خرید و چه فروش در خرید هم همین طور است، پول تقلبی دادن، غش انجام دهد و تقلب کند از ما مسلمین نیست.
ساحت مقدس حضرت ثامن الحجج امام علی بن موسی الرضا (ع) می فرمایند:« ملعون ملعون من غش أخاه» لعنت خدا، لعنت خدا بر کسی است تقلب می کند در عرصه اقتصاد با برادرش، سر برادرش را می خواهد کلاه بگذارد.
آرم این لباس را خارجی می کند در حالی که در ایران ساخته شده و می خواهد قیمت را بالا ببرد.اثر بسیار بدی در زندگی کسی دارد که این تقلب را انجام می دهد.
حضرت ختمی مرتبت ( علیه آلاف تحیه و الثناء) می فرماید:« مَن غَشَّ أخاهُ المُسلِمَ نَزَعَ اللّهُ عَنهُ بَرَکهَ رِزقِهِ وأفسَدَ علَیهِ معیشت» کسی که تقلب کند در کالا و کار نسبت به برادر مسلمانش آن پولی که به دست می آورد دیگر خیر و برکت ندارد، زندگی اقتصادی او بی برکت می شود، زندگی مالی او دچار بحران می شود، او می خواست با این کار پول بیشتری به دست آورد و برعکس می شود و خدا او را رها می کند، می گوید خودت می خواستی زندگیت را آباد کنی و تصمیم بگیری، برو با حرام آباد کن ببین چطور آباد می شود.
باز حضرت می فرماید: اگر کسی چیزی را بفروشد ، عیب داشته باشد و عیب آن را بیان نکند، می فرماید مدام در غضب خدا است و ملائک مدام او را لعنت می کنند چون می خواهد سر برادر مسلمانش کلاه بگذارد و جنس ناقص را صحیح جلوه دهد و بفروشد، خانه ای که مشکل دارد ، عیب دارد بدون عیب نشان دهد و به فردی که با هزار زحمت، طلای زن را فروخته، وام گرفته و هزار کار کرده ، خواسته یک منزل بخرد کلاه بگذارد و خانه خراب را به قیمت خانه آباد به او بفروشد.
در کتاب منتخب التواریخ نقل شده تاجری بوده در کربلا آب لیمو می فروخت، یک بیماری خاصی در آن منطقه آمد و مشتری آب لیمو زیاد شد، این فرد آمد و مقداری مواد دیگری به آب لیمو اضافه کرد، مردم پول آّب لیمو خالص می دادند اما او آب لیمو نا خالص به مردم می داد، پول زیادی به دست آورد، نقل شده تمام زندگی و اموال خود را خرج درمانش کرد. برکت می رود، رزق خراب می شود، زندگی مالی دچار فساد می شود و تباهی به بار می آید.
یک روز ساحت مقدس پیامبر گرامی اسلام (ص) رفتند و دیدند یک تلی از گندم جایی است، دست گردند در گندم و گفتند که این گندم های زید تر است، شما می دانید گندم وقتی تر شد دچار آفت می شود. جواب دادند بله باران زده و تر شده . فرمودند چرا نشان نمی دهی و گندم های خشک را بالا گذاشته ای ، این اشکال دارد.
به همین خاطر است صداقت در عرصه اقتصاد شعار اقتصاد اسلام است. خدمت به دیگران به نحو شایسته و حفظ حریم اقتصادی دیگران و عدم ضرر به دیگران و خیرخواه دیگران بودن اساس اقتصاد اسلامی است، فردی بیاید و به خاطر سودجویی بالا کلاه سر مردم بگذارد، تقلب کند به هر شکل ممکن ، چه حوزه کالا باشد و چه کار. فردی در کاری مهارت ندارد و بگوید من تأسیسات منزل برایتان درست می کنم . می آید هزار کار هم انجام می دهد ولی چون وارد نیست آن تأسیسات به ظاهر مقداری کار می کند و پول هم می گیرد ولی بعد از مدتی دوباره خراب می شود و این غش در معامله است.
ماشین می فروشد به اسم سالم بعد مشخص می شود تصادفی بوده و رنگ کرده اند و صافکاری بوده و همین طور موارد مشابهی که می دانید.
این ها روحیه و رویه اقتصاد اسلامی نیست و در جامعه اسلامی صداقت اقتصادی اصل و اساس و پایه است و باید با این جریان زیاده خواه برخورد منطقی و قانونی کرد.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای دامت برکاته العالیه در رابطه با خدمت مسئولان به مردم و مردم داری تأکیدات فراوان و در بسیاری از جلسات با مسئولان تصریح داشتند و یکی از مهمترین تأکیدات آن حضرت مردم داری مسئولان بوده و می فرمودند مردمی بودن از وظایف سنگین مسئولان می باشد، پشتوانه حقیقی مسئولیت مسئولان ارتباط با مردم است و این سیاست راهبردی ولایی نظام اسلامی است، مردمی بودن، در خدمت مردم بودن، در اتاق مسئولان به روی مردم باز بودن که مواردی که می باشد عرض می کنم.
اولین آن ها با مردم نشستن و در میان مردم بودن است. مسئولان در میان مردم باشند، در مساجد و محیط های مردمی و هیئت های مردمی و همایش های مردمی بروند و حضور فعال و عینی داشته باشند.
دوم، پاسخگو باشند در قبال سؤالات مردم و مشکلات مردم را بشنوند و در مقام حل آن جهادی برآیند، با مردم روراست باشند و این طور نباشد حرفی بزنند و بعداً نتوانند و خیلی شفاف اگر کاری را می توانند و قانونی است و اگر نمی توانند و قانونی نیست و توان ندارند شفاف بگویند، مردم درک بالایی دارند.
با مردم مشفقانه چون پدر برخورد کنند، مسئولیت و منسبی که پیدا کرده اند این شکرانه آن مهربانی و خدمت به مردم است. این طور نباشد که از موضع قدرت صحبت کنند و با آغوش باز با مردم برخورد کنند، این طور نباشد که وقتی مردم از اتاق آن ها بیرون می آیند بگویند ای کاش نرفته بودیم ، برخورد مناسب و تا توان دارند مشکل مردم را حل کنند.
داشتن شرح صدر و قدرت تحمل بالا و داشته روحیه انتقادپذیری. اگر مردم انتقاد خیرخواهانه ای دارند، سؤالی دارند دارای روحیه تحل باشند و اگر حرف صحیحی است و منصفانه است آن را بگیرند و کار را حل کنند.
توجه جدی به مشکلات اقتصادی مردم، الآن مشکل اصلی مردم حوزه اقتصاد است، همه حوزه ها می باشد فرهنگ است، علمی است ولی در صدر آن همان طور که مقام معظم رهبری می فرمایند حوزه اقتصاد است. توجه جدی به اقتصاد مردم داشته باشند و تا می توانند در خدمت مردم باشند برای اینکه مشکل اقتصادی حل شود.
جهاد تبیین، حرف بزنند و بیان کنند، دشمن در مقام تحریف حقایق است، تبیین کنند و از آن طرف نهادینه کنند فرهنگ انقلابی و اسلامی و ایجاد رشد و بصیرت در جامعه کنند.
اساس از دیدگاه مقام معظم رهبری در رابطه با مسئولان و دیگر مسئولانی که داریم به ویژه حوزه اجرایی مردمداری است، در میان مردم بودن و خدمت به مردم کردن.
محکوم می کنیم حملات رژیم جنایتکار صهیونیستی به غزه و به شهادت رساندن تعداد زیادی از مردم مسلمان آنجا و مجروح کردن که تعداد زیادی از آن ها کودکان هستند و حمایت مردم ایران و مردم ولایتمدار و دارالحماسه بوشهر که همیشه پیشگام در مبارزه ضد استعماری و ضد استکباری از مقاومت مردم فلسطین الآن اعلام می کنیم و با تمام وجود در خدمت این عزیزان هستیم. و تعجب از سازمان ملل، شورای امنیت ، سازمان حقوق بشر و تمامی این قبیل سازمان ها که این همه جنایت می بینند، توجیه می کنند و ساکت می مانند اما اگر در مقابل رژیم صهیونیستی حزب الله مقاومت کند آن را محکوم می کنند. این یک پدیده جدیدی است در حوزه تحریف حقایق که جهان استکبار در پیش گرفته.
تشکر و قدردانی می کنم از تمامی برگزار کنندگان مراسم حسینی در دهه اول محرم الحرام، هیئات مذهبی، مساجد، زینبیه ها، راسنه به ویژه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در فضای ملی و شبکه استانی در استان که بسیار خوب پوشش دادند، قدردانی می کنم از روحانیت، بانیان و کسانی که در این مراسمات شرکت کردند و خدمت کردند و این مشعل فروزان حسینی که در کربلا افروخته شد را روشن نگه داشتند .
همچنین تشکر و قدردانی می کنم از گروه های جهادی که در سطح استان بی نام ، جهادی ، خدوم و مؤثر مشغول کارهای عمرانی هستند برای فقرا و مستضعفان و همچنین کار فرهنگی می کنند و با تمام وجود در خدمت محرومان در مناطق خاص هستند.
نکته آخری که عرض می کنم در رابطه با اوضای خرید و اجاره مسکن است . از مسئولان عزیز تقاضا می کنم یکی از سخت ترین مسائل برای خانواده ها به ویژه خانواده های کم درآمد به خصوص جوانان و زوج هایی که تازه می خواهند ازدواج کنند مسأله مسکن است، تدبیری جهادی کنید، برنامه ای دانشی و علمی داشته باشید در رابطه با حل مشکل مسکن مردم و به بانک ها توصیه می کنم اگر بخواهید این مشکل مسکن مردم حل کنید تسهیلات مناسب دهید به مردم و بهره نگیرید.
اگر یک زوج جوان بخواهد مسکن پیدا بکند ، مجبور است وام بگیرد ، وام هایی ندهید که دردی را دوا نمی کند و این خانواده را هفت سال، هعشت سال، ده سال گرفتار می کند آن هم با سودهای خاص. حل مشکل مردم توجه مسئولان به طور جهادی برای حل مشکل مسکن است و دادن تسهیلات بدون بهره، بدون اینکه بانک بیاید در قبال پولی که به یک زوج جوان می دهد که یک سرپناه داشته باشد یک سودی هم خودش ببرد ، این را باید حل کنید و مردم این توقع را از شما دارند. این برنامه را انجام دهید بعد می بینید چقدر مشکلات مردم حل می شود و چقدر مردم این گلایه را نخواهند داشت. برخی مراجعه می کنند که آقا ما اصلاً پس گرفتیم این درخواست را چون این مقدار وامی را که به ما می دهند ما گرفتار می شویم و باز می روند کرایه نشینی و شما می دانید چقدر کرایه ها بالا رفته . کمک به قشر کم درآمد و جوان به این است که نگاه الهی داشته باشیم به این مسأله، توکل به خدا کنید دست بگیرید و مشکل مسکن حل کنید و آن وقت می بینید خداوند چه خیرات و برکاتی به شما می دهد.
خداوند ان شاءالله به همه مسئولان و خدمتگزاران صدیق نظام توفیقات روزافزون عطا بفرماید.
در رابطه با کرونا هم باز تذکر دادند که من بیان کنم روند صعودی دارد طی می کند در همه استان ها به ویژه استان بوشهر، عنایت کنید دستورالعمل ها را رعایت کنید تا ان شاءالله از این مرحله هم به سلامت عبور کنیم.