نتیجه طرح مردمیسازی یارانهها کنترل تورم و اقتدار اقتصادی است
حضرت آیت الله صفایی بوشهری در خطبه های نمازجمعه این هفته 23 اردیبهشت ماه :
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
در خطبه اول بنابراین گذاشته ایم که از راه خدا سخن بگوییم، سبک زندگی اسلامی، راهی که راه قرآن، معصومین است ، سفارش و وصیت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) است، راهی که آغازش از عرش است و پایانش بهشت.
یکی از آموزه های سبک زندگی اسلامی مراعات عفاف است. عفاف در دو بخش فوق العاده مهم است ، یکی عفاف اخلاقی و جنسی و دیگری عفاف اقتصادی.
در رابطه با عفت و عفاف اخلاقی و جنسی مفصل در خطبه های نمازجمعه قبل صحبت کردیم و از امروز پیرامون عفاف اقتصادی و آثار آن به اختصار سخن می گوییم و آثار و پیامدها و عواقب ناگوار و سخت گناه اقتصادی مقداری تبیین می کنیم.
عفاف اقتصادی یعنی نگهداری خود از ارتکاب گناه اقتصادی ، به تأبیری خویشتن داری، حفظ خود از تجاوز به حقوق مالی و اقتصادی دیگران . تمامی مردم حقوق اقتصادی و مای دارند، مثلاً خانه ای دارند که در تملک آنان است، تصرف آن تماماً یا بخشی گناه اقتصادی است، اموالی دارند و فردی تجاوز کند به حقوق مالی این شخص گناه اقتصادی می شود.
حفظ خود از تجاوز به حقوق اقتصادی دیگران و نگهداری خود از ارتکاب گناه اقتصادی عفاف اقتصادی و به تأبیری تقوای اقتصادی.
گناه اقتصادی مثل سرقت، بد فروشی، کم فروشی، تخریب و وارد کردن ضرر و زیان به اموال مردم، مال مردم خواری، رشوه، زمین خواری، کم کاری و رانت خواری، جعل اسناد، تصرف اموال ملی و مردمی، تبانی و زیاده خواهی و بسیاری از امور دیگر گناه اقتصادی هستند.
انسان اگر خودش را حفظ کند و از خود مراقبت کند که مرتکب تجاوز به حریم اقتصادی و مالی دیگران نشود عفاف اقتصادی دارد، تقوای اقتصادی دارد و این شخصی است عفیف در عرصه اقتصاد و امور مالی و مردمی در زندگی.
حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) در ضرر و زیان مال دیگران خوردن این چنین می فرماید:« مَنِ اکتَسَبَ مالاً مِن غَیرِ حِلِّهِ کانَ رادَّهُ إلَى النّارِ» اگر کسی به حرام مالی را به دست بیاورد این مال حرام هیزم آتش جهنمش خواهد بود.
باز می فرمایند:« مَن لَم یُبالِ مِن أینَ اکتَسَبَ المالَ لَم یُبالِ اللّه ُ مِن أینَ أدخَلَهُ النّارَ» کسی که برایش مهم نیست از کجا مال به دست می آرود، حلال، حرام خدا هم هیچ مبالاتی ندارد از کجا ایشان در آتش جهنم بیاندازد، این مال حرام آتش می شود و عواقب آن جهنم است .
یکی دیگر از آثار شوم حرام خواری عدم قبول عبادت انسان است، نماز و روزه اش. باز آن حضرت می فرماید:« مَنْ اَکَلَ لُقْمَهً مِنْ حَرَامٍ لَمْ تُقْبَلْ لَهُ صَلَاهٌ اَرْبَعِینَ لَیْلَهً وَ لَمْ یُسْتَجَبْ لَهُ دَعْوَهٌ اَرْبَعِینَ صَبَاحاً» اگر کسی یک لقمه حرام بخورد چهل شبانه روز نماز او قبول نیست و دعای او اجابت نمی شود چهل روز و هر مقدار از بدن او که به حرام پرورش یافته آتش جهنم بر او سزاوار است.
اگر کسی مال حرام بخورد فرشتگان او را لعنت می کنند و اگر این چنین باشد و مال حرام در زندگی او باید دعای او مستجاب نیست.
باز حضرت می فرماید:« أطِبْ کَسبَکَ تُستَجَبْ دَعوَتُکَ» این امور مالی خود را پاک کن و مال حلال بخور آن وقت توقع داشته باش که دعای تو مستجاب شود«فإنَّ الرّجلَ یَرفَعُ اللُّقْمَهَ إلى فِیهِ حراماً» اگر کسی یک لقمه حرام بردارد و بخواهد در دهانش بگذارد « فما تستجاب له دعوه اربعین یوما» چهل شبانه روز دعای او اجابت نمی شود.
به همین خاطر است عقلانیت وجودی انسان حکم می کند که ما حرام انسان نزدیکش نرود، در زندگی او حرام نباشد، در فضای زندگی به هیچ صورت آثاری از اقتصاد حرام و گناه اقتصادی نباشد و اگر آمد آخرت خراب، عبادت از بین می رود، دعای او مستجاب نیست و لعنت فرشتگان در آسمان و زمین بر او واقع می شود.
احادیث دیگری هم در این رابطه وجود دارد که اگر کسی حرام خواری کند و مال حرام در زندگی او باشد فرموده اند که از ما مسلمانان و مکتب اهل بیت نیستند.
عفاف اقتصادی یعنی انسان طوری زندگی بکند که به هیچ صورت نه خود تمایل داشته باشد مال حرام در زندگی او باشد و اگر مال حرام هم به سمت او آمد مثلاً کسی خواست رشوه به او بدهد ولو نیاز داشته باشد مقاومت کند و تقوا داشته باشد.
بنابراین انسانی که هم عفاف اخلاقی و جنسی دارد، انسان پاکدامنی است و از آن طرف عفاف اقتصادی هم دارد و مقاوم است در برابر حرام خواری شخصیتی پاک و مطهر است و از آن طرف امیر مؤمنان می فرماید انسانی که عفت دارد گویی فرشته ای است در میان انسان ها و آثار شوم اقتصادی و گناه جنسی هم که شما دانستید و خدایی ناکرده اگر کسی مرتکب شود بسیار آثار سوء دارد که انسان هم در آخرت دچار می شود و هم در دنیا.
انسان حرام به دست بیاورد که هم زندگی خود را تباه کند و هم زندگی فرزندان خود، فرزندان او که با حرام زندگی می کنند معلوم است که آینده چه خواهد شد.
خطبه دوم
در خطبه دوم به اختصار پیرامون چند موضوع محضر مبارک شما مطالبی عرض می کنم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای )دامت برکاته العالیه) در دیدار با کارگران گرانقدر، معلمان ارجمند و ریاست جمهور سوریه مطالب بسیار مهمی ایراد فرمودند که به فرازهخایی از آن سخنان اشاره تحلیلی می کنم.
فرمودند در کتب درسی باید علم نافع قرار داده شود. علم نافع یعنی علمی که اولاً معرفت و ثانیاً توانمندی در شخص محصل برای کارآمدی در زندگی شخصی و اجتماعی و فرمودند علوم غیر نافع که هیچ ارزشی ندارد یا در حوزه دانشی کم ارزش است یا در عرصه مهارت افزایی شخصی ارزشی ندارد و یا در فضای ملی، لذا فرمودند علم نافع در کتب باشد و این مطلبی است که از دیرباز مطرح بوده و در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هم وجود دارد و تقاضا می کنم از متصدیان این امر هر چه زود تر در این عرصه تلاش کنند و کاری بزرگ ملی انجام دهند و برش استانی آن هم عنایت کنند هر استان در کتب درسی علم نافع آن استان هم اضافه بر کلان فضای ملی در آن کتب وجود داشته باشد که دانش آموزان هم در فضای ملی علم نافع یاد بگیرند و هم در استان علم لازم را مسلط شوند.
فرمودند تربیت نسل دارای هویت ملی، مقاوم، آگاه برای تحقق تمدن اسلامی لازم است ، آینده ایران ازآن همین جوانان و نوجوانان است و انقلاب اسلامی ایران آینده اش منوط به وجود شخصیت های مؤمن ، متقی، با دانش، ماهر، مدیر و دارای حرکت ها و قدرت مقاومت و عملیات جهادی در عرصه های مختلف مورد نیاز نظام است و آغازش از هم اینک در آموزش و پرورش است و این کار باید صورت بگیرد.
فرمودند دولت کارهای اقتصادی مهمی در پیش دارد و نظام اقتصاد و برنامه های اقتصادی ایران دچار یک سری نقص های برنامه ای ، مدیریتی، نظارتی است که باید در آن تحول ایجاد شود. مثلاً در عرصه بانک داری باید بانک داری ما متحول شود. الآن بانک ها بیش از آنی که به مردم تسهیلات بدهند برگشت پول و آن سودی که لازم است برای آن ها مهم است. در عرصه های مختلف دیگر اقتصاد هم همین طور است و باید تحول بنیادین در اقتصاد ایران صورت بگیرد و فرمودند دولت آمده این کار را انجام دهد و به همین خاطر فرمودند یک کارهای بزرگ در پیش دارد این دولت و همه کمک کنند تا به نتیجه برسد و اقتصاد ایران از این چالش هایی که در درون گرفتار است و همین طور از برون دشمن دارد تهاجم اقتصادی می کند رها بشود و به شکوفایی اقتصادی دست پیدا کنند.
در دیدار با رئیس جمهور سوریه فرمودند توقع از جهان عرب ورود به میدان عمل سیاسی در مقابل جنایات رژیم اشغالگر قدس است اما ما می بینیم عادی سازی روابط صورت می گیرد و عوض مقابله با رژیم اشغالگر قدس کنند نیروهای فلسطینی را تضعیف می کنند، راتباط خود را با مبارزان و مجاهدان فلسطینی کم می کنند و روابط خود با سران رژیم اشغالگر قدس بیشتر و عادی سازی روابط می کنند.
در آخر فرمودند سوریه در یک جنگ بین المللی پیروز شد و اعتبار سوریه امروز بسیار بیشتر از گذشته است و این بخاطر وحدت خط مقاومت و وجود شخصیت هایی مثل شهید سلیمانی و بزرگان در این عرصه، مردم عزیز سوریه و پایدار بودن و این پیروزی ها حاصل شدند.
تنها راه پیروزی بر جهان استکبار مقاومت است و راه دیگری نیست، رژیم اشغالگر قدس یک راه برای منکوب کردن آن هست و تنها وقاومت.
نکته دومی که محضر مبارک شما عرض می کنم در خصوص طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه می باشد که دولت در پیش گرفته.
در راستای مصوبات مجلس که سال ها تصویب شده بود و اجرا نمی شود و تأکیداتی که مقام معظم رهبری داشتند و فضایی که در اقتصاد ایران درست شده بود که شما شاهد آن هستید، قاچاق مواد غذایی، گران شدن به شکل غیر منطقی، عدم توانمند شدن قدرت خرید مردم، دولت تصمیم گرفته که این یارانه ها را مردمی سازی کند و عادلانه به افراد نیازمند در دهک های مختلف بدهد.
امیدواریم ان شاءالله این طرح سرانجامش رفع گرانی و تورم و اقتدار اقتصادی ایران و از آن طرف مردم در عرصه زندگی توانمند شوند ان شاءالله و امیدواریم خداوند عنایت بکند و از این پیچ اقتصادی به سلامت عبور کنیم و همه مردم این معنا را در یک چشم انداز نگاه می کنیم که ان شاءالله شرایط طوری فراهم شود که مردم به ویژه اقشار کم درآمد نگرانی معیشتی نداشته باشند.
لذا همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند همه باید کمک کنیم که این بحران هم بر طرف شود و به آن اقتدار اقتصادی برسیم.
نکته آخری که عرض می کنم در رابطه با عرصه برخی از افراد که در فضاهایی که پیش می آید به شدت فضای اقتصادی را ملتهب می کنند مثل قاچاقچیان حوزه مواد غذایی، محتکرین، الآن چقدر انبارها کشف می شود ، برنج، روغن احتکار کرده اند و برخی از آن ها به خارج از کشور فرستاده می شود، این مال مردم است و برخی از موارد است عدم همکاری با فضاهایی که می خواهند در خدمت مردم باشند، این افراد که این کارها می کنند اول باید نظارت بر آن ها باشد که این کار نکنند و بعدی که دستگیر شدند باید با قاطعیت با این ها برخورد شود.
در این مورد حضوری جدی و انقلابی داشته باشند و با هر کسی که بخواهد ضربه ای به اقتصاد مملکت بزند، احتکار کند، قاچاق بکند کالاهایی که با سختی به دست آمده که در خدمت مردم باشد برای سودجویی خودش بفرستد به کشورهای دیگر و یا گران فروشی کند قوه قضائیه باید با قاطعیت برخورد کند و با این ها برخوردی بازدارنده و درس آموز و عبرت آموز برای دیگران داشته باشد. اینت اصل است.