مسئولان با سودجویان و سودا گران گرانی برخورد کنند/به اشتغال جوانان استان رسیدگی جدی شود

حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته:

«بسم الله الرحمن الرحیم»

خطبه اول

تسلیت عرض می کنم ایام ضربت و شهادت امام متقین امام علی بن ابی طالب (ع) به همه شما خوبان خدا و امیدوارم در دنیا رهرو آن حضرت و در آخرت مورد شفاعتشان قرار بگیریم.

آن حضرت سؤال کردند از حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) چه عملی در ماه مبارک رمضان افضل است و بالاترین کار است در ماه مبارک رمضان که انسان مسلمان بصیر و هوشیار آن کار را در این ماه ضیافت الهی انجام دهد، فرمودند:« الورع ان محارم الله » یعنی پرهیز تام و تمام و مراقبت ویژه و تقوای فوق العاده مراعات کردن در اینکه مرتکب حرام خدا نشود.

در خطبه های قبل پیرامون برخی از محرام الهی صحبت کردیم و در این فضای نورانی نمازجمعه، در این خطبه پیرامون یکی دیگر از محارم الهی محضر مبارک شما نکاتی عرض می کنم و آن پرهیز از تجاوز به حق الناس است، خوردن حق الناس و پایمالی حقوق دیگران که یکی از مهمترین گناهان نظام ادیان الهی به ویژه اسلام است.

آنچنان حق الناس مهم است که امیر مؤمنان علی بن ابی طالب ( علیه آلاف تحیه و الثناء) فرمودند که خداوند ادای حق الناس را مقدم کردن بر ادای حق خودش «جَعَلَ اللّهُ سُبْحانَهُ حُقُوقَ عِبادِهِ مُقَدِّمَهً لِحُقُوقِهِ» خداوند ادای حقوق بندگانش را مقدم کرده بر ادای حقوق خودش «فَمَنْ قامَ بِحُقُوقِ عِبادِ اللّهِ کانَ ذلِکَ مُؤَدِّیًا اِلَى القیام بحقوق الله » هر کس که اقدام می کند به ادای حق مردم و ادای حق مردم موجب می شود که این شخص که این قدر دقت دارد اقدام بکند به حق خدا نیست.

امام باقر (ع) می فرماید:« ما عبد الله بشیء أفضل من أداء حق المؤمن» هیچ عبادت و بندگی خدا بالاتر از ادای حق مؤمن نیست .

حقی که وجود دارد در فضای جامعه اسلامی دو نوع است، یکی حقوق مادی است، انسان امانتی پیش شخصی گذاشته. این فرد امانت دار باید حق آن امانت گذار را مراعات کند و طوری نباشد که امانتش را از بین ببرد، تجاوز کند یه به او برنگرداند، جنسی می خواهد بخرد، گران به او نفروشند و این حق مردم است که به قیمت به او بفروشند و به او بد نفروشند. اگر زمین و ملکی دارد و کسی به این ملک و زمین تجاوز نکند به هر شکل ، پولی جایی دارد سرقت نشود و حق او از بین نبرند، اگر جایی سرمایه گذاری کرده، آن فردی که مدیر برنامه سرمایه گذاری است حقوق مردم را تلف نکند و این ها حقوق مادی هستند.

اما یک سری حقوق معنوی است مثل آبروی مردم، حیثیت مردم و اعتبار شخص، این هم حقی است که دیگران باید مراعات حق آبرو و شخصیت مردم بکنند ، مراعات حریم خانواده او کنند و این ها حقوق مادی و معنوی است که برای هر انسان ارزشمند است و دیگران باید مراعات کنند و او هم حقوق دیگران مراعات کند.

این قدر مؤمن و انسان مسلمان حرمت دارد که در حدیث وجود دارد «حرمت المؤمنُ أعظمُ  مِن الکعبهِ » به اشکال مختلف این روایت بیان شده و حرمت و آبروی مؤمن از کعبه هم بالاتر است.

به همین جهت است که باید مواظبت کرد حق کسی پایمال نشود. در نزد خدا هم کسانی که حق مردم را می شناسند و مراعات می کنند دارای درجات بسیار بالایی هستند.

امام عسکری (ع) می فرماید:« أعْرَفُ النّاسِ بحُقوقِ إخْوانِهِ» کسی که حقوق برادرانش را می شناسد این طور نیست که این کار بکند «و أشَدُّهُم قَضاءً لَها » و بسیار مواظب ایت که حقوق مردم و برادرانش را ادا کند « أعْظَمُهُم عِند اللّه ِ شَأنا » در نزد خدا بالاترین شأن و اعتبار دارد.

بعد امام صادق (ع) می فرماید: کسی که دین خدا را مراعات می کند حق برادرانش را بزرگ می شمارد و سر سوزنی به حقوق برادرانش تجاوز نمی کند و کسی که دین را کوچک می شمارد و به دین اهمیت نمی دهد در رابطه با حقوق برادرانش هم همین گونه است و مراعات حقی نمی کند.

حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله (ص) می فرماید تمام مردم در روز قیامت از ادای حقوق برادرانش مورد بازخواست قرار می گیرد. در روز قیامت این چنین است و بعد قضاوت می شود که آیا ادا کرده یا نه و اگر ادا نکرده حق الناس است. خداوند حق الله را می بخشد چون حق خودش است اگر صلاح بداند اما حق الناس مال مردم و ناس است و او نمی بخشد مگر اینکه آن فرد در آن جای حساس ببخشد و در آن جا انسان ها نیاز دارند به یک آیه خواندن که کاش یک آیه بیشتر خوانده بودیم از این قرآن ها و آیه هایی که خواندیم و ثواب بیشتری می بردیم و گناهمان کمتر می شد و این گونه است در قیامت باید فردی که حقی گردن انسان دارد راضی کرد.

به همین جهت است که انسان آگاه و اهل تقوا مواظب است در دنیا حق الناسی به گردنش نباشد، ریالی از پول مردم در زندگیش نباشد، ذره ای از حقوق مردم به گردنش نباشد و انسانی که حقی به گردنش باشد ظلم کرده ، ظلم در دنیا ظلمات است در آخرت.«  اتَّقُوا الظُّلمَ؛ فإنّهُ ظُلُماتٌ یَومَ القِیامَهِ» روزگار انسان را در قیامت سیاه می کند و کسی که ظلم می کند «إیّاکَ و الظُّلمَ؛ فَمَن ظَلَمَ کَرُهَت أیّامُهُ» روزگارش در دنیا تباه می شود تا چه برسد به آخرت، عمرش کم می شود چون ظلم دارد می کند.

اگر انسان غیبتی کرده، تهمتی زده، آبرویی برده اولاً این کار نشود و این حق الناس حلیت طلبیده بشود. اگر در زندگیمان حق الناس مادی است تا می توانیم کوشش کنیم ادا کنیم و اگر شبهه ای هم وجود دارد که حقی به گردنمان هست یا نه احتیاط کنیم  و باز ادا کنیمو به شدت این گناه، تجاوز به حق الناس چه مادی و چه معنوی آثار مخرب دنیایی و اخروی دارد .

اگر در صف بودیم از یک نفر پیشدستی کردیم و جلوتر رفتیم این حق الناس است، اگر کسی سلام کرد و جواب ندادیم حق الناس است، اگر وارد اداره ایی شد مسئولان بی اعتنایی کردند حق الناس است. فوق العاده باید مراقبت کرد. گاهی انسان عبادت چند روزه اش با یک گناهی که در رابطه با حق الناس است از بین می رود مثل غیبت که چهل شبانه روز عبادت را پایمال می کند.

انسان باید حرمت دیگران را پاس بدارد، تکریم و تعظیم کند و فوق العاده نسبت به دیگران احترام گذار باشد.

 

خطبه دوم

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.

روز دوم اردیبهشت سالروز فرمان تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران توسط امام راحل عظیم الشأن است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در طول انقلاب حماسه ای از پاسداری از حریم دین، میهن و انقلاب آفریده، در تمامی عرصه های دفاعی، امنیتی، حوزه های فرهنگی، توسعه و پیشرفت، محرومیت زدایی، تولید علم و دانش، تولید محصولات دانش بنیان و فن آورانه ی دفاعی مثل موشک، پرورش استعداد های درخشان نظامی و دفاعی و در رعصه دفاع مقدس از ایران اسلامی در کنار نیروهای قهرمان ارتش جمهوری اسلامی ایران خط مقاومت و اقتدار ایران در فضای ملی و منطقه ای ایجاد کردند. یاد و خاطره شهدا و امام شهدا و ارتش، بسیج ، نیروی انتظامی و همه عزیزان نیروهای مسلح را گرامی می داریم.

محکوم می کنیم عملیات تروریستی در مزارشریف که منجر به شهادت ده ها مسلمان نمازگزار و همچنین مجروح شدن بسیار دیگری گردید و همچنین در همین ساعاتی که ما مشغول نمازجمعه هستیم در فلسطین اشغالی در مسجد الاقصی جنایتکاران صهیونیسم به شدت نمازگزاران جمعه مسجدالاقصی را دارند سرکوب می کنند و به آن ها حمله می کنند، محکوم می کنیم.

چرا دشمن از نماز می ترسد و می آید در مسجد مزارشریف عملیات تروریستی انجام می دهد، رژیم اشغالگر قدس برای نمازجمعه در مسجدالاقصی این قدر حساسیت نشان می دهد که از امروز صبح، ساعات اولیه تا الآن درگیری است، چرا حمله به حسینیه ها و مراکز مذهبی می کنند؟، چون می دانند مرکز قدرت انقلاب و نظام اسلامی مساجد و مراکز دینی به رنگ حضرت اباعبدالله الحسین است. شما می بینید در سوئد توهین به قرآن می کنند، فردی معلوم الحال در محله مسلمان نشین قرآن را به آتش می کشد چون از قرآن می ترسند، قرآن راهنمای انسان معاصر است برای نجات و کمال و دشمنان بشریت به دنبال اسارت و جاهلیت مدرن انسان هستند و لذا از قرآن می ترسند. رهبر یک حزب با نگاه افراطی می آید قرآن را آتش می زند چون از مسجد و قرآن می ترسند و این نشان می دهد که دشمنان ما از چه چیزی می ترسند و نقطه قوت ما در کجاست، در مسجد و قرآن. باید مساجد را پر کنیم، نماز جمعه ها را تکریم کنیم، قرآن را مراقبت کنیم، حسینیه ها، هیئت های مذهبی، مراکز فرهنگی، آن هایی که رنگ خدا دارند و در مقام نجات و کمال بشریت هستند و به همین جهت نمازگزاران شهر بوشهر هم عملیات تروریستی در مزار شریف و مسجدالاقصی و هم توهین به قرآن به شدت محکوم می کنند.

نهم اردیبهشت روز شوراها می باشد. شوراها یک نعمتی است که در فرهنگ اسلامی و انقلابی ما جای بسیار مهمی دارد، از بالاترین شورا که مجلس شورای اسلامی ، مجلس خبرگان و دیگر شوراها در شهر و روستا که می توانند منشأ خدمت فوق العاده ای باشند گرامی می داریم این نعمت و امیدواریم این عزیزان که تلاششان قدردانی می کنیم ان شاءالله در راستای اندیشه های انقلاب و مقام معظم رهبری بتوانند پیشرفت های فوق العاده ای در حوزه کارشان فراهم بیاورند.

نکته ای که بارها عرض کردم و مردم مراجعه می کنند اوضای گرانی، گرانی های کاذب، گرانی هایی که هیچ منطقی ندارد و بیکاری است.

گاهی گرانی بخاطر کمبود است و بالا رفتن نرخ تولید، این گرانی صادق است اما برخی اوقات گرانی کاذب است ، نه نرخ تولید بالا رفته و نه مسأله ای واقع شده و کمبودی است، پشت صحنه این گرانی ها منطق سوداگری و سودجویی برخی است که فشار معیشتی شدید بر مردم می آورد. تقاضا می شود مسئولان محترم در این رابطه اندیشه کنند و با سودجویان، سوداگران ، پشت صحنه این گرانی ها به شدت برخورد کنند.

در رابطه با اشتغال نیز این چنین است. استان بوشهر استانی است که تمامی شرایط رشد اشتغال و رفع بیکاری دارد. این همه صنایع، این همه فضاها برای کار. الآن آماری که ارائه می کنند نزدیک آماری که توسط مراکز آمار ارائه می شود قریب ۹ صدم، بین هشت و چهار تا نه ، خوب اگر آمار را ملاحظه کنید در فضای استان نزدیک به ۵۰ هزار فرد آماده کار در استان وجود دارد و این به کار گیری این عزیزان برای همچنین استانی بسیار باید ساده باشد، چرا جوان استان بوشهر باید بیکار باشد؟، چرا معطل باشد زندگی او برای اشتغال تا بتواند ازدواج کند و مسکن داشته باشد؟.

الحمدلله با حضور حضرت آیت الله رئیسی و فضای نوین در سطح ملی شاهد تحولاتی هستیم، همچنین در استان، استاندار محترم و دیگران همین طور شبانه روزی مشغول هستند. ان شاءالله همت کنند و این روندی که پیش دارند ادامه دهند، مردم قدردان هستند و ان شاءالله کاری کنند که بعد از یکی دو سال یک بیکار در استان بوشهر نداشته باشیم.

در رابطه با شرکت های دانش بنیان ، الحمدلله استان بوشهر دارای جوانان بسیار تحصیل کرده و خوش فکر ، شما می دانید استان بوشهر منطقه ویژه علم و فن آوری ایران است و این یک نعمتی که خداوند نصیب و بسیار برای این موضوع تلاش شد در شورای عالی انقلاب فرهنگی، خود بنده چند بار هم تماس، حضور، که الحمدلله این یک فرصت است، صنایع نفت، گاز، هسته ای، کشاورزی، تجارت ، شیلات، از این شرکت های دانش بنیان استفاده بکند. حوزه نفت و گاز و پتروشیمی از این جوانان فهیم، تحصیل کرده استان بوشهر، این نیروهای عزیز و بومی استان استفاده بکند. بارها بیان کردم، بارها تکرار کردم، بارها از مسئولین درخواست کردم، الآن این افق ها که باز شده نیروهای بومی استان در تمامی رده های مدیریتی، میانی، تکنسین و کارگرهای ماهر از این ها استفاده شود و آموزش داده شود به جوانان عزیز ما که ان شاءالله وارد عرصه های کار بشوند.

این صنایع عظیمی که در استان داریم یکی از نعماتشان باید به کارگیری نیروهای بومی باشد و این درخواستی است که ما سال ها است می کنیم و اخیراً حضرت آیت الله رئیسی هم گفتند و باید این کار صورت بگیرد و حداقل ۵۰ درصد نیروهای بومی، این حداقل است. استفاده از نیروهای بومی در حوزه های مدیریتی یک در خواست عمومی و مطابق با دانش مدیریت منطقه ای است. ان شاءالله این را مراعات کنند که استان بوشهر همیشه در تاریخ درخشیده ان شاءالله درخشان و سربلند باقی بماند.

در ادامه مرثیه حضرت امیر مؤمنان علی بن ابی طالب (ع).

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.