استان بوشهر در تحقق شعار سال هم باید الگو باشد وهم پیشتاز

حجت الاسلام والمسلمین جمالی امام جمعه موقت بوشهر:

«بسم الله الرحمن الرحیم»

 

خطبه اول

عرض سلام و ادب و احترام خدمت همه شما عزیزان و بزرگواران، برادران و خواهران ایمانی.

تبریک عرض می کنم آغاز سال جدید را و گرامی می دارم یاد و خاطره امام عزیز و بزرگوار و شهدای اسلام و انقلاب را.

در ابتدای خطبه اول خود را و شما خوبان خدا را به تقوای الهی توصیه می کنم.

یکی از مصادیق تقوا را در این دعا می شود یافت «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الحال» احسن الحال در پرتو تقوا به دست می آید. زمانی حال افراد و جامعه حال خوبی است که تقوا در جامعه نهادینه شود. آغاز این تحول و تغییر از درون تک تک ما می جوشد.

« إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم» وقتی نفس ها تغییر کند می شود احسن الحال، وقتی قلب ها از کینه و حسد پاک شود حال همه خوب خواهد بود.

قرآن کریم این جامعه را با این خصوصیات حیات طیبه می نامد «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاهً طَیِّبَهً» وقتی عمل صالح باشد، ایمان باشد جامعه حیات طیبه می شود، یعنی زندگی پاک . قرآن کریم اجازه نداده قلوب مؤمنین جای غضب و کینه نسبت به دیگران باشد و در مقابل توصیه به عفو و بخشش دیگران.

ایتدای سال جدید هستیم و چه خوب است اگر نسبت به کسی ناراحتی داریم، اگر از کسی بدی دیدیم او را ببخشیم و عفو کنیم. قرآن کریم می فرماید:« وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ» ببخشید و چشم پوشی کنید، آیا دوست نداری که خداوند متعال هم شما را ببخشد. دو تأبیر در این آیه شریفه وجود دارد  یکی «وَلْیَعْفُو» و یکی « وَلْیَصْفَحُوا » و در تأبیر اول یعنی ببخشید، به من بدی کردند بگذرم و اما « وَلْیَصْفَحُوا » یک نکته ظریف دیگری دارد، بالاتراز عفو و گذشت این است که حتی انسان آن شخص را ملامت هم نکند، چشم پوشی از هرچه که دیده و این می شود دستور قرآن کریم و این توصیه نیست بلکه دستور الهی است، یعنی همدیگر را ببخشید و از همدیگر بگذرید .

وقتی آیه «خُذِ الْعَفْوَ» نازل شد پیغمبر اسلام حضرت محمد (ص) از جبرئیل سؤال کردند حدود عفو چه چیزی است و چه چیزهایی را باید بخشید ؟، از چه کسانی باید گذشت؟، پاسخ این است، می فرماید: :«  إِنَّ اَللَّهَ یَأْمُرُکَ أَنْ تَعْفُوَ عَمَّنْ ظَلَمَکَ» کسی که به تو ظلمی کرده و «و تُعطِیَ مَن حَرمَکَ» و آن کسی که تو را محروم کرده و «تَصِلَ مَن قَطعَکَ » و ارتباط تو را برقرار کنی با آن کسی که با تو قطع ارتباط کرده، معنای عفو و گذشت این است.

قرآن کریم بسیار تأبیسر زیبایی دارد و می فرماید:« وَلَا تَسْتَوِی الْحَسَنَهُ وَلَا السَّیِّئَهُ ۚ ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذی بَیْنَکَ وَ بَیْنَهُ عَداوَهٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمیمٌ » خوبی و بدی یکی نیست و می خواهی پاسخ کسی را بدهی به نیکو ترین شکل ممکن او را پاسخ بده ، آن قدر به او محبت کن که دشمن تو دوست صمیمی تو شود، این تأبیر قرآن است ، یعنی دوست گرم و صمیمی تو شود، آیا این کار آسان است؟، اگر کسی که به من بی احترامی کرده و من بخواهم با او ارتباط برقرار کنم ، محبت و گذشت کنم آسان است؟، قرآن کریم می فرماید آسان نیست «وَمَا یُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِینَ صَبَرُوا و مایلقیها الا ذو حظ عظیم » بله هر کسی نمی تواند و آن کسی می تواند انجام دهد که اهل صبر است ، آن کسی که از ایمان حظ عطیم داشته باشد، ایمان باید این قدر قوی باشد که انسان از خود و غرورش بگذرد .

امروز ما می بینیم متأسفانه بین دو مؤمن، همسایه، پدر و فرزند و خانواده این مشکل وجود دارد و ریشه را که پیدا می کنم همین یک کلمه است ، گذشت، حاضر نیست بگذرد، حاضر نیستند همدیگر را ببخشند، یک بی حرمتی به او کرده، می گوید دیگر تمام و تا آخر عمر حاضر نیست به سمت او برود.

امام سجاد (ع) می فرماید:« :ما مِن خُطْوَهٍ أحَبُّ إلى اللّه ِ مِن خُطْوَتَینِ : خُطْوَهٌ یَسُدُّ بِها مُؤمنٌ صَفّا فی سبیلِ اللّه » هیچ گامی بهتر از این دو گام نیست، یک: آن گامی که برداشته می شود و شخص در لشکر اسلام قرار می گیرد و در برابر دشمن می جنگد، در کنارش کدام گام می باشد؟، در کنارش « خُطْوَهٌ الی ذِی رَحِمٍ قاطِعٍ » گامی که برداشته می شود برای منزل کسی که با او قطع ارتباط کرده، او قطع ارتباط کرده است.

 

خطبه دوم

مقام معظم رهبری با آن نگاه بلندی که دارند سال ۱۴۰۱ را سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری کرده اند. مسلماً تنها راه تحقق اقتصاد مقاومتی و بازدارندگی در مقابل تحریم ها همین دستور مقام معظم رهبری است.

مسلماً استان بوشهر به جهت داشتن ظرفیت های بزرگی که وجود دارد می تواند هم پیشگام باشد و هم الگو، دلیل این پیشگامی و الگو بودن را در چند مورد می شود شمرد.

اولین آن این است که استان بوشهر یک استان جوان است، سرمایه عظیم جوان متخصص و جامعه نخبگانی، دانشگاهیان، صاحب نظران، شرکت های دانش بنیان سرمایه استان بوشهر هستند، یعنی چیزی که به عنوان سرمایه این استان میباشد همین جوان ها می باشند، جوان هایی که روحیه انقلابی دارند و جوان هایی که دلشان به حال این استان می سوزد و مهم این است که به آن ها میدان داده شود، مهم این است که به آن ها اعتماد شود و این اولین ویژگی استان بوشهر می باشد.

دوم، اقتصاد کرانه ای و دریا پایه. کدام استان می باشد که این ویژگی ها را که عرض خواهم کرد در کنار هم داشته باشد و از مشکل اشتغال جوان ها درد بکشد. ما از اقتصاد کرانه ای و دریا پایه به عنوان یک نعمت خدادادی بهره مند هستیم و چقدر از آن تا به حال استفاده شده؟، بماند، در حالی که می تواند منشأ تحولات اقتصادی باشد، نکته دیگر وجود زمینه کشاورزی و نخیلات است برای رسیدن به خودکفایی پایدار و بهروری بیشتر و افزایش کالا یا خدمات و همه این ها می تواند در مسیر تولید قرار بگیرد.

استان بوشهر کمتر یک میلیون و نیم جمعیت دارد اما متأسفانه به هر خانواده ای که سر می زنیم که جوان دارد می بینیم که با مشکل اشتغال جوانش مواجه است. بحث ۵۰ درصد اشتغالی که مطرح شده بود که ما البته روی ۵۰ درصد هم بحث داریم که روی همین هم عمل نمی شود و اگر هم عمل شود با نگاه به مشاغل خدماتی و امثال این می باشد و این حق استان بوشهر نیست.

تولید قطعات مورد نیاز شرکت های نفتی، گاز و پتروشیمی در استان بوشهر، سال، سال تولید است و اگر بنا می باشد قطعاتی برای این شرکت ها تولید شود باید در این استان تولید شود ، به دست همین جوان ها  هم این کار صورت بگیرد ، این بهانه ای که می آورند که تکنولوژی نیست، خوب تکنولوژی را وارد کنید، ایجاد کنید. مسلماً اختصاص بخشی از هزینه های تحقیق و توسعه شرکت های نفتی جهت تحقیقات علمی با ایجاد شرکت های دانش بنیان، ارتباط با جامعه دانشگاهی و نخبگانی می تواند به تحقق این مهم کمک کند.

آسیبی که ممکن است ما با آن مواجه باشیم بحث شعار زدگی است و پرداختن به کلیات است، مقام معظم رهبری فرمودند از کارهای سطحی عبور کنید و امروز باشد ثمر و نتیجه را باید در کف میدان و خانواده ها دید و با آمار هایی که یکی تصدیق کند و یکی تکذیب کند کار پیش نمی رود و زمانی می توانیم بگوییم که محقق شود که گزارش های فصلی، ملموس، میدانی قابل ارزیابی باشد، راستی آزمایی باشد . اگر این اتفاق بیافتد ، بله.

استان بوشهر یک استان بهره مند است و یک استان محروم نیست و اگر نخواهند از این ظرفیت ها استفاده شود حرف دیگری است و باید این بستر ها و این زمینه ها شکل بگیرد و حتی امکان مبادله با کشورهای همسایه که یکی از ظرفیت های دیگر استان بوشهر می باشد.

عرض کردم شاید ما استانی را با این ویژگی ها نداشته باشیم و لذا اصلاً قابل قبول نیست این کمبودها و این نواقصی که وجود دارد. انتظار این است که ان شاءالله سیاست گذاری خوبی صورت بگیرد و مردم در جریان این مباحث و این مسائل و روند کارها قرار بگیرند و آخر سال ما بتوانیم تحول به معنای دقیق کلمه را ان شاءالله شاهد باشیم.

خیر مقدم هم عرض می کنم خدمت مهمانان نوروزی که به استان ولایتمدار بوشهر تشریف آورده اند و تشکر و قدردانی می کنم از دست اندرکاران استقبال از مهمانان نوروزی که شاهد تلاش های این عزیزان هستیم و همچنین تلاشگران فرهنگی که در این ایام به شکل جهادی مشغول هستند در ساحل و جاهای دیگر و این فرصت میزبانی را باید در جهت معرفی استان بوشهر به کار ببندیم.

استان ما استان مقاومت، ولایتمداری، انقلابی است و باید شهدای بزرگ استان معرفی بشوند و همچنین برنامه هایی با محوریت خانواده و عفاف و حجاب.

همچنین گرامی می دارم ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی جهاد تبیین جهت معرفی اصول جمهوری اسلامی و دست آوردهای آن که متأسفانه در این زمینه نتوانستیم به آن چه باید عمل شود انجام دهیم.

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.