نمازجمعه ۳ بهمن ماه ۹۹
خطبه اول
در خطبه اول پیرامون یکی از آموزه های سبک زندگی اسلامی سخن می گوییم که بسیار مؤثر در رشد ایمانی و اخلاقی انسان است و آثار و برکات بسیاری وجودش دارد و نبودش پیامد و تبعات بسیار ناگوار دنیوی و اخروی دارد و آن داشتن روحیه حیا و شرم است.
حیاء یک روحیه باطنی انسان است که باعث می شود انسان مرتکب افعال قبیه ، ناپسند و ناهنجار نشود. یک روحیه بازدارنده است که فطری است، در نهاد انسان خدا قرارداده که این روحیه موجب می شود به گاه ارتکاب گناه، بداخلاقی، امورات قبیحه فعال شود و نگذارد انسان در باطلاق متعفن ناهنجاری و ابتذال و گناه سقوط کند. آنچنان فطری است که اگر به کسی بگویند شما دارید خوشحال می شود، بگویند شما فرد با حیایی هستید و اگر به کسی بگویند شما ندارید ناراحت می شود، بگویند فلانی شما انسان با حیایی هستید خوشحال مشود، مثل سواد که دارا بودن سواد یک ارزش فطری است و انسان خوشحال مشود اگر بگویند تو با سوادی و اگر بگویند بی سوادی ناراحت می شود.
این حیاء موجب می شود که انسان در مقابل گناه و امور قبیحه شرم و حیاء کند از ارتکابش، شرم و حیاء کند از ارتکابش نسبت به کی؟، حیاء از کی بکند؟. چند گروه هستند که انسان وقتی می خواهد گناه بکند و یا کار قبیح انجام دهد خود را در برابر آن ها احساس می کند.
اولین آن ها خدا است « ان اللَّهُ یَعْلَمُ الْجَهْرَ وَ ما یَخْفى» خدا همه چیز را می بیند و میداند «إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ » کاملاً اشراف دارد به زندگی انسان. لذا وقتی انسان می خواهد کارقبیحی انجام دهد خود را در محضر خدا می بیند و شرم می کند و به همین خاطر امام کاظم می فرماید: ای مردم حیاء کنید از خدا به گاه گناه و بداخلاقی و به شایستگی این را انجام دهید.
امم سجاد می فرماید: مردم بترسید از خدا بخاطر قدرتی که بر شما دارد و حیاء کنید از خداوند بخاطر اینکه خداوند تمام اعمال شما را در نظر دارد.
دومین گروهی که انسان باید شرم بکند کار قبیح و گناه در مقابل آن ها انجام دهند فرشتگان هستند، خوب انسان در مقابل فرشتگانی که در مقابل آن ها هستند بیایند گناه بکند و به همین خاطر حضرت محمد مصطفی (ص) فرمودند:مردم تک تک شما باید حیاء کنید از آن دو فرشته ای که با شما هستند.
سومین گروهی که انسان وقتی بخواهد گناه کند و کار قبیحی انجام دهد باید شرم کند حجت خدا است و امام عصر می باشد ، انسان بخواهد گناه کند باید شرم کند که در مقابل حضرت حجت (عج) گناه کند. ایشان فرموده اند: ای مردم ما احاطه به زندگی شما داریم و هیچ چیز از زندگی شما به ما مخفی نیست. اگر تنها همین حرف حضرت مهدی روحی فداء بود انسان باید شرم کند از گناه.
فرد دیگری که انسان باید شرم کند در مقابلش گناه انجام دهد خود انسان است و انسان باید از خود حیاء کند گناه کند ، وجدان انسان ناراحت می شود وقتی کاری قبیح انجام دهد.
لذا امیر مؤمنان امام علی بن ابی طالب می فرمایند: نهایت حیاء این است که وقتی هیچ کس نیست و حتی خدا و فرشتگان و .. هم نگاه نمی کند از خودش خجالت بکشد که کاری انجام دهد و انسانی که باید مظهر پاکی باشد این طور خود را آلوده کند.
و گروه پنجمی که انسان باید حیاء بکند در مقابلشان گناه بکند مردم هستند. مردم شخصیت های بزرگی هستند که در کنار انسان زندگی می کنند، خانواده انسان، اقوام انسان، افراد جامعه انسان باید حیاء بکند که در مقابل این مردم گناه کند. لذا فرمودند حضرت امیر مؤمنان : کسی که از مردم حیاء نمی کند از خدا هم حیاء نمی کند.
با توجه به نکاتی که عرض کردم این نکته را در آخر بیان کنم که امام صادق می فرماید:« لا ایمانَ لِمَنْ لا امانَهَ لَهُ» کسی که حیاء ندارد ایمان ندارد چرا که خود را در محضر خدا نمی داند و اگر خود را در محضر خدا بداند و گناه بکند خیلی کار بدی است یعنی خود را در محضر خدا بداند و گناه بکند، این مقابله است.
پیامبر گرامی اسلام در آخر فرمودند: کسی که حیاء را مراعات نمی کند زندگی او به هم ریخته و لاابالی می شود. کسی که حیاء ندارد هر چیزی از دستش بر می آید چون خود را آزاد می داند، مورد نظارت کسی نمی داند، شرم ندارد، خجالت نمی کشد. لذا می فرماید: کسی که حیاء ندارد هر چیزی از او محتمل است و یک انسان لاابالی می شود. لذا بیایید این آموزه های دینی را در وجود خودمان و جامعه نهادینه کنیم.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم
محکوم می کنیم عملیات تروریستی آمریکا و عناصر وهابیت و مزدوران آن ها، داعش در کشور برادر و عزیز عراق که منجر به شهادت تعدادی از مسلمانان شد. این نشان می دهد که هنوز آمریکا، وهابیت ، داعش این ریشه های آن ها در منطقه وجود دارد و کشور های خط مقاومت باید هوشیار باشند و نگذارند این عناصر مزدور این عملیات را انجام دهند و این نشان از ضعف آن ها دارد و حالا که دیگر میدان را شکست خورده می دانند از سردار بزرگ شهید سلیمانی و یارانشان و حشدالشعبی الآن متوسل شده اند به این کارها.
نکته دوم در رابطه با مراعات دستورالعمل های بهداشتی پیرامون ویروس کرونا است. الآن شیبی درست شده به عنوان عادی انگاری در برخی از بلاد که این زحمتی که این مردم کشیده اند، کادر بهداشت و درمان کشیده اند، تلاش کرده اند ملاحظه می شود که گویا فضا باز شده، این بیماری رفته و عادی انگاری در برخی از جاها مشاهده می شود. این زحمتی که کشیده شده، تلاش و کوشش همه بوده به ویژه مردم که تحمل کردند خیلی از امور و الآن اگر عادی انگاری شود این بیماری به شدت بیشتر بر می گردد و شرایط خیلی سخت تر می شود. الآن در برخی از استان ها دوباره شروع شده و لذا باید مسئولین محترم به ویژه آموزش و پرورش که من در خطبه قبل عرض کردم که باز شدن مدارس در بهمن ماه کار صحیحی نیست، هر چند الحمدلله بعد از آن گفتند که اختیاری کردیم ، تشکر هم می کنم. اما چیزی که می باشد کار بزرگی که انجام شده و به این سرانجام رسید نباید با این عادی انگاری ها به هم بخورد.
ان شاءالله توسعه بیمارستانی که در استان نیاز داریم که من بارها به مسئولین عرض کرده ام که ما در سطح استان نیاز داریم به بیمارستان های مجهز و تخصصی . این را باید گسترش داد و در اولویت است، چقدر مردم از این استان به استان های دیگر بروند. با این همه امکاناتی که هست هم بیمارستان های تخصصی زیاد شود و هم دکتران فوق تخصص زیاد شوند و هم تجهیزات فوق العاده در استان باشد و ما نیاز داریم، مردم نیاز دارند. بیمارستانی هم که می خواهد درست شود این قدر معطل می شود که ارزش آن کاسته می شود. این را ان شاءالله توجه بشود که هم مراعات شود دستورالعمل های بهداشتی در استان و هم تجهیزات بیمارستانی و توسعه زیرساخت های بهداشتی و درمانی در استان فوق العاده مراعات شود.
نکته سوم در رابطه با آمریکا و ادعای دموکراسی و ادعای شرایط آزادی که فریاد می زدند و شما دیدید که همه بر باد رفت. دموکراسی در آمریکا یک استبداد است در قالب و ظاهری دموکراسی نما ، پوشالی است. شما دیدید که چگونه انتخاباتشان مورد اعتراض خودشان واقع شد، چگونه رئیس جمهور قبل و بعد به جان خودشان افتادند، مردم به جان هم افتادند، کنگره مورد هجمه خود یکی از این اعضاء قرار گرفت و هر دو حزب صهیونیست هستند. این نشان می دهد که چقدر ادعاهایی که این ها می کنند نادرست است.
و بعد بیایند حرم حضرت ثامن الحجج را تحریم کنند، بنیاد مستضعفان را تحریم کنند، ستاد اجرایی فرمان امام را تحریم کنند، همان گروه هایی که در سیل و زلزله و مشکلات این قدر خدمت می کنند ، واکسن پیشگیری از کرونا و درمانش را تولید کردند این ها را تحریم کردند. مراکزی که خدمات به مردم می دهد، حمایت می کند از مردم به ویژه حرم حضرت ثامن الحجج که یک نهاد مقدس است بیایند تحریم کنند، خوب به چه علت تحریم می کنید؟، مثال ستاد و بنیاد امام رضا (ع) و حرم مقدس امام رضا با شما چه کرده؟، جز اینکه این نماد اقتدار و قدرت معنوی ایران است؟، جز اینکه دارد خدمت به مردم و فقرا می کند؟، کار فرهنگی می کند، ستاد اجرایی فرمان امام را چرا تحریم می کنید؟، این ها در میدان جنگ باشما هستند؟، این ها که دارند خدمت به مردم می کنند؟، بنیاد مستضعفان که دارد خدمت به مردم می کند.
شما دارید هر نهاد دینی که خدمت به مردم می کند را تحریم می کنید و این مشخص است که شما مخالف مردم هستید. اینجا باید مردم و تمام کشورهای اسلامی نهادهای رسمی و غیر رسمی در مقابل آمریکا قرار بگیرند، این دارد آستان قدس رضوی را تحریم می کند و سکوت جایز نیست و باید برخورد کرد. چقدر ما بنشینیم و آن ها حمله کنند و ما بنشینیم. چقدر حمله کنند؟، توهین کنند، تحریم کنند و ما بنشینیم و چیزی نگوییم؟. اینجا در مقابل حضرت ثامن الحجج قرار گرفته اند.کشورهای اسلامی به ویژه کشورهایی که نسبت به ساحت مقدس حضرت امام رضا (ع) ارادتمند هستند باید بنشینند، مجمعی تشکیل دهند و مقابله کنند با این کار آمریکا.
او تحریم می کند ما هم تحریم کنیم، برخورد می کند ما هم برخورد منطقی کنیم. هی بنشینیم و او تحریم کند، خوب تحریم او که ارزشی هم ندارد ، آستان قدس رضوی مثلاً چه مشکلی برای آن ایجاد می شود، آن می خواهد فقط جو روانی ایجاد کند.
لذا باید همه اعتراض کنیم و ما مردم بوشهر، مردمانی که تمام وجودشان عشق و علاقه به اهل بیت است این کار امریکا را به شدت تحریم می کنیم.
نکته دیگری که وجود دارد در رابطه با پیشگیری از حوادث غیر مترقبه است مثل سیل ، حوادثی که نمی شود پیشگیری کرد اما آسیب آن را می شود کاهش داد.
خوب پیشگیری بهتر از جبران خسارت است. الآن در استان سیلی آمد مشکلاتی ایجاد کرد برای شهرستان های دیلم ، گناوه و دشتستان و ۲۸۲ میلیارد تومان برآورد خسارت آقایان است. خوب اگر یک چهارم این که الآن دارد بودجه آن تأمین می شود و من تشکر می کنم از عزیزانی که دارند زحمت می کشند. اگر یک چهارم این صرف پیشگیری از خسارت بشود، آسیب شود، مسیل ها تعمیر شود، ابخیزها درست شود، سدهای کوچک خاکی و غیر خاکی زده شود، خانه هایی که اطراف مسیل ها هستند جداسازی و مستحکم سازی شود . فقط با هفتاد میلیارد تومان چقدر مشکلات بر طرف می شود. ما می گذاریم آسیب زده شود و بعد ۲۸۰ میلیارد تومان خرج کنیم . احتمال دارد سال آینده هم این اتفاق رخ دهد.
عزیزان برنامه ریز به فکر مردم باشید ، در پروژه ها پیشگیری از ایجاد این حوادث کنید، آب ، باران و سیل قابل کنترل است اما اگر مدیریت پیشگیری باشد در همه عرصه ها. این یک کار مدیریتی و دانشی است و آن وقت با ۲۸۲ میلیارد تومان خرج می کنیم و سال آینده باز همین حوادث و باز همین خرج کرد. خوب برای یک بار که شده این مسائل را با یک چهارم این توانمند سازی کنید.
تشکر هم می کنم از همه عزیزانی که در عرصه کمک به سیل زده گان تلاش کردند و همین امروز اقلام مورد نیاز و فردا ان شاءالله برای این عزیزان ارسال می شود و من از همه عزیزانی که در این رابطه تلاش کردند تشکر می کنیم.
نکته دیگر در رابطه با مناطق صنعتی است و غیر صنعتی. همه شما پیوست فرهنگی، اجتماعی دارید، پیوست خدماتی دارید و حتی پیوست های علم و فن آوری دارید. محبت بکنید آن قوانینی که در رابطه با پیوست های فرهنگی است در منطقه خود و بیرون، پیوست های اجتماعی و خدماتی را اجرایی کنید . این پنجاه درصد جذب جوانان استان اجرایی کنید . چقدر مردم تحمل کنند و به شما چیزی نگویند، محبت بکنید این کار اجرایی کنید.
اگر مشکل دارید و نمی توانید بگویید تا مردم بدانند مشکل چه چیزی است. الآن جذب جوانان بوشهر آیا ۵۰ درصد است یا کمتر است؟، بیان کنید که علت چیست؟. آیا شما پیوست های فرهنگی انجام می دهید؟، بیایید به مردم توضیح دهید، پیوست های اجتماعی و خدمات پیرامونی بگویید چه می کنید و اگر نه علت را بیان کنید . و اگر نه مردم گله مند هستند و اگر این مشکلات باشد مردم یک بار هم که شده با این مسأله به طور قانونی برخورد می کنند و امید داریم این امور اصلاح شود.
یاد و خاطره شهدا و امام شهدا و شهدای کربلای ۵ که منجر شد به شهادت بیش از ۲۰ نفر از رزمندگان استان گرامی می داریم و راه و خاطره آن ها گرامی می داریم.