نمازجمعه ۱۵ دی ماه ۹۶
خطبه اول
در خطبه اول بنا بر این گذاشته ایم که از سبک زندگی اسلامی سخن بگوییم، راه خدا که در این راه انسان مورد عنایت ذات اقدس باری تعالی، ساهت مقدس حضرت بقیه الله الاعظم روحی فداء قرار می گیرد و سرانجام آن سعادت در دنیا و رستگاری در آخرت است.
یکی از آموزه های مهم سبک زندگی اسلامی دوستی و شناخت دوستان است.
انسان موجودی است اجتماعی. از همان بدو تولد در درون یک اجتماع به دنیا می آید به نام خانواده. از همان ابتدا که خود را می شناسد با افرادی پیرامون خود ارتباط برقرار می کند، با پدر، مادر، خواهران، برادران، خویشان و وقتی وارد صحنه ی اجتماعی می شود با افرادی فراتر از خانواده ی خود ارتباط برقرار می کند به نام دوستان.
این ارتباط یک مسأله ی مهم در زندگی انسان است. اگر انسان دوستان خوبی داشته باشد، این دوستان خوب انسان را به شرافت و بزرگی می رسانند. « مُصَاحَبَهُ الْأَبْرَارِ تُوجِبُ الشَّرَفَ» دوستی و همنشینی با خوبان موجب شرافت انسان می شود و «مُصَاحَبَهُ الْأَشْرَارِ تُوجِبُ التَّلفَ» اما دوستی و مصاحبت با انسان های بد موجب می شود که یک شخص هر چند دارای استعدادهای بزرگ در راه تعالی باشد دچار سقوط شخصیتی گردد.
حضرت امیرالمؤمنین می فرمای:« الصَّدیقُ اَقْربُ الاقاربِ » دوستان حتی از خویشان انسان هم نزدیکتر هستند .
می فرمایند: «الأصدقاء نفس واحده فی جسوم المتفرقه» دوستان یک جان هستند در جسم های متعدد، یعنی دوستان یک روح هستند در چند پیکر. این قدر دوستی تأثیرگذار است .
«من لاصدیق له لاذخرله » کسی که دوست خوب ندارد گویا هیچ پشتوانه ای ندارد بنابراین انسان یک موجودی است اجتماعی، ارتباط با جامعه ی انسانی دارد، افرادی را بعنوان دوست انتخاب می کند، این ارتباط وثیق و عمیق می شود و اگر این دوستی بر مدار صحیح باشد شخص به کمال می رسد و اگر این دوستی بر اساس موازین غلط باشد زندگی انسان را به هم می ریزد.
چقدر شکست های اقتصادی که بخاطر دوستان ناباب ایجاد نشده است؟، چقدر انسان ها و دوستان بخاطر دوستان بد دچار بلیه اعتیاد نشده اند؟، چقدر خانواده ها بخاطر دوستان ناباب از هم گسسته نشده اند؟، این دوستی و دوستان در زندگی انسان نقشی بسیار مهم ایفا می کنند.
اساساً در موازین جامع شناختی می گویند اگر شما می خواهید فردی را بشناسید دوست او را بشناسید، ببینید دوست او کیست؟، با شناخت دوست ویژگی های و خصوصیات فرد را شناخت همان طور که می توان از دشمن انسان خود انسان را شناخت.
به همین خاطر شناخت موازین انتخاب دوست کار بسیار مهمی است در زندگی انسان که امام صادق (ع) این موازین را در ۵ ویژگی برشمرده است.
فرموده اند:« لَا تَکُونُ الصَّدَاقَهُ إِلَّا بِحُدُودِهَا فَمَنْ کَانَتْ فِیهِ هَذِهِ الْحُدُودُ أَوْ شَیْ ءٌ مِنْهَا» صداقت و دوستی دارای یک حد و مرز و یک سری شرایط است، اگر شخصی دارای این ویژگی ها بود یا مقداری از این ویژگی ها را داشت لیاقت دوستی را دارد وگرنه «فَلَا تَنْسُبْهُ إِلَی شَیْ ءٍ مِنَ الصَّدَاقَهِ» و اگر این گونه نبود آن را نباید دوست برشمرد و او را بعنوان دوست انتخاب کرد سلام و علیک و ارتباطات ساده اشکالی ندارد ولی بعنوان دوست و صدیق این فردی را که دارای این ویژگی ها نیست نباید بعنوان دوست انتخاب کرد.
اولین میزان دوست این است «أَنْ تَکُونَ سَرِیرَتُهُ وَ عَلَانِیَتُهُ لَکَ وَاحِدَهً » ظاهر و باطن او یکی باشد. این گونه نباشد که جلو شما تمجید و احترام بگذارد و اما در نهان برای شما بدگویی کند. این معلوم است که دوست نیست و شخص منافقی است که دارای روحیه ی نفاق است و خود را بعنوان دوست معرفی می کند.
دومین میزان « أَنْ یَرَى زَیْنَکَ زَیْنَهُ، وَ شَیْنَکَ شَیْنَهُ» این که فکرش این باشد بزرگی شما و آقایی شما، موفقیت شما را موفقیت خود بداند، شکست و مشکل و ناراحتی شما را مشکل خودش بداند چون اگر دوست اینگونه بود حسادت نمی کند، مانع ایجاد نمی کند برای بزرگی شما چون بزرگی شما را بزرگی خود می داند، گرفتاری شما را گرفتاری خود بداند آن وقت وقتی انسان گرفتار شد چون گرفتاری شخص را گرفتاری خود می داند ناراحت می شود و کوشش می کند این ناراحتی و گرفتاری دوستش را برطرف کند.
سوم «أَنْ لَا تُغَیِّرَهُ عَلَیْکَ وِلَایَهٌ وَ لَا مَالٌ» اگر دوست شما بود ثروتی پیدا کرد، به مقامی رسید، تغییری در روحیه ی او در رابطه با شما پیدا نمی شود. نه اینکه رئیس شد دوستی را فراموش کند، نه اینکه به پولی رسید دوستی را فراموش کند. بعضی انسان ها تا به پستی نرسیده اند دوست انسان هستند و همین که به پستی چند روزه رسیده اند فکر می کنند به قَابَ قَوْسَینِْ أَوْ أَدْنیَ رسیده اند و دوستی ها را فراموش می کنند . برخی از افراد هستند تا ندار هستند دوستی خود با انسان حفظ می کنند و همین که به دارایی و ثروتی رسیدند دوستان قبل خود را فراموش می کنند. این ها به درد دوستی نمی خورند.
چهارمین ویژگی دوست «أَنْ لَا یَمْنَعَکَ شَیْئاً تَنَالُهُ مَقْدُرَتُهُ» اگر انسان گرفتار شد ، انسان دچار مشکل و چالش در زندگی شد و او می تواند برای انسان رفع مشکل کند، دوست خوب می آید از خود و زندگی خود می زند و رفع چالش دوستش می کند تا آنجایی که برای زندگی خود هم مشکل درست نکند. دوست خوب این است که اگر می تواند درچالش زندگی انسانی رفع چالش کند، دوست خوب از دوستش رفع چالش می کند اما اگر دارا بود و مشکل دوستش برطرف نکرد این معلوم می شود که دوست نیست، اگر می تواند زبان خیر بگذارد و رفع مشکل از دوستش کند و زبان خیر نگذاشت این معلوم می شود به درد دوستی نمی خورد.
و پنجمین ویژگی و آخرین ویژگی دوست خوب حضرت می فرمایند که واقعاً میزان مهمی است در انتخاب دوست و می گوید آن چهار ویژگی دیگر هم در این پنجمین ویژگی می توانید قرار دهید و آن این است «أَنْ لَا یُسْلِمَکَ عِنْدَ النَّکَبَاتِ» به گاه مشکلات در زندگی انسان را تنها نگذارد. تا دیروز دوست بود و همین که دید دوستش دچار گرفتاری شده و دچار بحران در زندگی شده او را رها کند. می گوید دوست خوب این کار را نمی کند. دوست خوب این است که وقتی انسان در بحران و مشکلات قرار گرفت به هیچ صورت دوستش را رها نمی کند و تا آنجا که می تواند به او کمک می کند اما اگر انسان تا قبل از مشکلات دوست بود همین که گرفتاری برای دوستش ایجاد شد او را رها کرد و جواب تماس نمی دهد و نمی آید این مشخص است که میزان دوستی او مشکل دارد.
لذا دوستی بخش مهمی از زندگی انسان است و این دوستی این قدر مهم است که دوستان گویا روح واحد می شوند و دوستی ها بر یکدیگر تأثیر دارد لذا باید یک میزانی داشته باشد و حضرت این موازین را برشمرده اند.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون حوادث اخیر نکاتی وجود دارد که عرض می کنم.
در این چند روز اخیر ایران اسلامی شاهد حوادث تلخ و ناگواری بود که موجب ناراحتی مردم عزیز ایران گردید و آسیب های جانی و مالی به دارایی های این مردم گرانقدر وارد آورد . تعدادی از مردم عزیز و بی گناه کشور ما کشته شدند و به اموال عمومی و خصوصی مردم ضرر و زیان وارد شد، به مقدسات، حسینیه ها، مساجد آسیب زدند و به پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران که منقش به اسم خداوند است توهین کردند و آتش زدند.
حامیان این جریان و سرکردگان این اغتشاش بعد از چند ساعت از بروز آن خود را نشان دادند. رئیس جمهور جنایتکار و تازه به دوران رسیده آمریکا، وزیر امور خارجه جانی، نماینده صهیونیست آمریکا در سازمان ملل، نخست وزیر کشور پلید و استعمارگر انگلیس و وزیر امور خارجه آن، نخست وزیر جنایتکار رژیم اشغالگر قدس و شیوخ مرتجع منطقه که ارث از سران کفر و شرک و نفاق جاهلیت عرب دارند.
اینان با یک سری برنامه ریزی های از قبل طراحی شده در یک زمان کاملاً بررسی شده با استفاده یا سوء استفاده از مشکلات درون جامعه ی ما به ویژه حوزه اقتصاد آمدند این اغتشاش را به پا کردند.
عواملی که باعث شد این اغتشاش و این عملیات کور صورت بگیرد و دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی این را از بیرون طراحی کرده بودند و عوامل آن ها از داخل آن را به اجرا درآورد، امور و اهدافی را دنبال می کردند .
اولین هدف آن ها ایجاد سیاست فشار و تخریب از پایین و چانه زنی از بالا بود.
این ها بعد از برجام به خاطر زیاده خواهی هایی که آمریکا و جهان غرب دارند آمدند و به دنبال برجام دو و سه و چهار رفتند و به دنبال دیگر امتیازاتی که باید در فرابرجام به دست بیاورند رفتند و با مقاومت ایران روبرو شدند و این سیاست را پیاده کردند ، فشار از پایین، تخریب و ایجاد مشکلات در سطوح پایین دست جامعه و تضعیف نظام برای اینکه چانه زنی کنند در مقامات بالادستی و مزاکرات. لذا شما از این به بعد خواهید دید که آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، کشورهایی که در بلوک تفکرات استکباری هستند دیگر مرتب ادعا می کنند باید در فرابرجام مسأله قدرت دفاعی ایران، موشک های بال استیک مزاکره شود.
یکی از اهداف جهان استکبار این بود، ایجاد فشار و تضعیف اقتدار ایران در درون و از آن طرف چانه زنی و امتیاز گیری در مزاکرات آینده. هنوز وزیر امور خارجه فرانسه وارد ایران نشده ایران را محکوم می کند و می گوید باید در رابطه با مسائل موشکی ایران و حقوق بشر باید مزاکره شود. این یکی از اهداف این جریان بود.
دومین هدفی که اینان داشتند تحت شعاع قرار دادن نهم دی بود، نهم دی یوم الله نابودی فتنه و فتنه گران بود که توسط سرویس های جاسوسی جهان استکبار طراحی شده بود و آمده بود برای براندازی نظام. لذا شما می بینید این اغتشاش در حدود ۹ دی و پیش از ۹ دی طراحی کردند.
سومین نکته و هدفی که جهان استکبار دنبال می کرد این بود که انتقام شکست های خود را از ایران در منطقه بگیرد.
این ها آمدند عراق، سوریه و لبنان را دچار بلیه داعش کردند، اهداف بزرگی توسط داعش این ها دنبال می کردند، اسلام ستیزی، نابودی اسلام، انزجار عمومی مردم جهان از اسلام بخاطر خشونت وحشتناک این گروه و از آن طرف نابودی خط مقاومت در جهان اسلام مقابل رژیم اشغالگر قدس آمدند و شکستی محکم متحمل شدند و داعش توسط ایران نابود شد. به اهدافشان نرسیدند.
آمده بودند که عراق را در فضای بلوک غرب طراحی کنند، می خواستند بعد از سقوط صدام حکومتی در عراق بیاید که تابع آمریکا باشد، در سوریه به دنبال سقوط بشار اسد بودند که یک حکومت وابسطه به غرب متمایل با رژیم اشغالگر قدس باشد، آمده بودند که حزب الله عزیز لبنان را نابود کنند اما دیدند در عراق یک حکومت اسلامی برپا شد، نظام سیاسی سوریه از هم نپاشید، در لبنان حزب الله مقتدر تر شد، جریانی که در عربستان برای نخست وزیر لبنان ایجاد کردند نتیجه نداد. ایران مرکز اقتدار خط مقاومت شد، آمدند انتقام بگیرند به همین خاطر اینان تشخیص دادند که مرکز اقتدار خط مقاومت در قبال رژیم اشغالگر قدس ایران است و آمدند با این کار این اقتدار را بشکنند.
چهارمین هدفی که اینان دنبال می کردند ایجاد تعارضات و تزاحمات مدنی و ایجاد دوقطبی کردن در جامعه ی ایران بود، گروه هایی مقابل هم قرار دهند، برخورد و آشوب ایجاد کنند و در درون ایران دچار یک آتش اختلاف درونی شود . با این اهداف که در افق بلندمدت این ها که در کوتاه مدت به دنبال ناامنی و در میان مدت به دنبال وابستگی و در نهایت به دنبال براندازی هستند این ها این اهداف را دنبال کردند و با سیستم ها و شبکه های اطلاع رسانی و با سوء استفاده از مشکلاتی که در جامعه ی ما وجود دارد که متأسفانه مقداری از آن حقیقتاً وجود دارد آمدند و این کار را طراحی کردند و ادامه دادند اما بسیاری از کسانی که به دنبال مطالبات خود بودند وقتی دیدند این ها مخالف ایران هستند، به دنبال حل مشکلات مردم نیستند، آمریکا آیا به دنبال حل مشکلات مردم ایران است؟، کسی که آمده ایران را تحریم کرده است ، انگلستان به دنبال حل مشکلات مردم ایران است؟، چهار بار به همین استان حمله کرده است، رژیم اشغالگر قدس به دنبال حل مشکلات مردم ایران است؟، آل سعود به دنبال حل مشکل مردم ایران است ؟. وقتی برخی این مسائل را دیدند صریحاً خود را از این افراد جدا کردند و متوجه شدند که سرکرده این جریان که در خارج است و برخی از مزدوران به دنبال اهداف دیگری هستند.
به همین خاطر هرچه فشار آوردند که بتوانند برخی از مردم را همراه خود کنند، همان هایی که در شب های اول آمده بودند دیگر نیامدند ، گفتند ما مطالبات داریم اما نظام خود را دوست داریم، انتقاد داریم اما نظام خود را دوست داریم. این انتقاد و ناراحتی یک ناراحتی و انتقام خانوادگی است. ما بدنبال حفظ نظام هستیم، ارتقاء نظام هستیم، ارتقاء مملکت خود هستیم، پرچم خود را دوست داریم، پرچم خود را به گاه بزرگی خود بر سر می گذاریم. این ها پرچم آتش می زنند، توهین به قرآن می کنند، توهین به مقدسات می کنند، نماد غدیر را آتش می زنند، حسینیه ها و مساجد را آتش می زنند، لذا خط خود را جدا کردند.
طبیعی است که دشمن تا وجود دارد دشمنی می کند، آمریکا و انگلستان تا هستند دشمنی می کنند، رژیم اشغالگر قدس، آل سعود و آل خلیفه و این شیوخ جاهل عرب تا وجود دارند با ایران اسلامی دشمنی می کنند و این ما هستیم که باید بصیر باشیم، دارای اقتدار باشیم، قدرت تحلیل خوب داشته باشیم و از حریم ایران و اسلام و این انقلاب دفاع کنیم.
دشمن طبیعی است دشمنی می کند، اگر دشمنی نکرد ما باید در ماهیت ایرانی، اسلامی و انقلابی خود شک کنیم. آمریکا و انگلیس و اتحادیه اروپا و مزدوران منطقه فتنه می کنند، ما باید هوشیار باشیم.
اعتماد به آمریکا و کشورهای همراه با آمریکا سفاهت سیاسی است، عقلانیت سیاسی حکم می کند که هیچ گاه به آمریکا و همپیمانانش اعتماد نکنیم و از آن طرف زمینه هایی که باعث می شود فضایی فراهم شود که موجب دلسردی، نگرانی و ناراحتی مردم فراهم می شود در درون پیشگیری کنیم.
دولت محترم باید مواظب باشد حوزه ی اقتصاد متکفل آن طبق قانون جمهوری اسلامی ایران دولت است. همه باید کمک کنند برای رفع مشکلات، همه باید درون این خانواده اسلامی، نظام اسلامی کمک کنند که مشکلات اقتصادی برطرف شود هر چند مسئول اصلی آن دولت است. دولت باید طبق قانون اساسی مشکلات را برطرف کند.
مشکلات معیشتی همان طور که مقام معظم رهبری فرموده اند، سال ها است که تذکر می دهند که شعار سال حوزه ی اقتصاد است، امسال اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال ، سال های قبل هم همین طور.
دولت باید بکوشد، برنامه ریزی بکند، مشکلات معیشتی مردم را برطرف کند، تلاش جهادی کنند، برنامه ریزی دانش بنیان کنند، بی کاری را تا آنجا که می توانند بر طرف کنند. الآن در خانه ها بسیاری از این جوانان و نوجوانان که تحصیل کرده اند و آمادگی کار را دارند در خانه بیکار هستند. این را باید بکوشند و تلاش کنند.
مسأله مسکن، گرانی غیر قابل توجیه آن و بسیاری از مواد ضروری زندگی که بی رویه گران می شود مثل همین مسأله اتومبیل، مسأله مواد غذایی ، این ها باید فکر کنند، نظارت کنند، چرا باید این طور بی رویه گران می شود؟، هر کس هر طور خواست محصولش را گران می کند.
مشکلات بانک ها ، وام های آنچنانی به برخی می دهند اما یک جوان و یک انسان ضعیفی که می خواهد وام بگیرد هزار و یک مشکل برای او درست می کنند. وام های میلیاردی مطالبه نمی کنند هنوز پرداخت نشده اما یک ضامنی که آمده ضمانت کرده یک شخصی را برای مشکلش خانه ی او را مصادره می کنند، بانک هایی که در خیابان ها پیش روی ما تابلو داشته دچار مشکل و ورشکستگی شده اند، تأیید شده بودند، الآن مردم می بینند پول آن ها داده نمی شود. این ها مشکلاتی است که باید حل شود و پیشگیری شود. نه حل شود باید پیشگیری شود.
مسئولین باید پاسخگو به مردم باشند، روحیه انتقاد پذیری داشته باشند، در ادارات به روی مردم باز باشد، مسئولین باید حلال مشکلات مردم باشند. خوب این ها نکاتی است که شما مردم مطالبه دارید و بارها هم بنده از همین تریبون عرض کرده ام.
بسیاری از مردم پرتلاش ما مثل کارگران مزد آن ها مدتی است داده نشده است. عزیزانی که دارند در این شرایط کار و تلاش می کنند مثل معلمان عزیز، جوانانی که شرکت های دانش بنیان دارند، فقرا، مستمندان، تلاشگران عرصه ی ارتباطات اجتماعی مثل صاحبان تاکسی و اتوبوس ها که مشکل دارند، مالیات ها باید تنظیم شود، همین کالاهای ملوانی چقدر برای این استان مسأله است. خوب این باید به شکل صحیح سامان دهی شود و با نگاه خدمت به مردم طراحی شود که الحمدلله این روزها زحمت کشیدند و حل شد. خوب این کارها باید قبل از مشکلات انجام شود و پیشگیری شود.
دولت باید در خدمت به مردم پیشگام باشد ، نگذارد حتی مردم مطالبه کنند و خود او رفع گرفتاری کند و این روحیه باید وجود داشته باشد و همه باید کمک کنند و این ها مسائلی است درون یک خانواده و همه باید کمک کنند ولی مسئول اساسی آن دولت است و باید تلاش کند و نگذارد مسأله ای بوجود بیاید که دشمنان از آن استفاده کنند.
استان بوشهر یک استان غنی است و تمام مسئولین باید تلاش و همت جهادی کنند برای رفع مشکل و همه هم کمک کنند، درب ادارات و تمامی مراکز هم به روی مردم باز باشد. مردم بروند صحبت کنند، انتقادی دارند، مطلبی دارند و نگذارند خدایی ناکرده مسأله ای پیش بیاید که دشمن سوءاستفاده کند و این نکته ی مهمی است .
اما آمریکا و کشورهای متخاصم بدانند این مردم بر اساس عقلانیت، بر اساس متون فاخر دین، قرآن و سیره ی اهل بیت (ع) و تجربه و عبرتی که آموخته اند هیچ گاه نمی گذارند بر ایران عزیز، بر اسلام ایران عزیز، بر انقلاب عزیز، بر حریم ولایت ضربه ای وارد آید و اگر آمریکا بخواهد کوچکترین تعرض کند بزرگترین ضربه را خواهد خورد.
در آخر صمیمانه از مردم عزیز تشکر می کنم در کل ایران به ویژه استان بوشهر که به حمایت از انقلاب خود و محکوم کردن حرکت استکباری جهان استکبار حماسه ی دیگری آفریدند و نشان دادند که بصیر هستند ، پر استقامت هستند و ولایتمدار.