نمازجمعه ۱۹ آبان ماه ۹۶

 

«یکی از ویژگی های زندگی اسلامی صداقت در گفتار و رفتار و پرهیز از کذب و پنهان کاری است.»

خطبه اول

در خطبه اول بنا بر این گذاشته ایم که از راه خدا و سبک زندگی اسلامی سخن بگوییم و به مناسبت ایامی که مطعلق است به حضرت اباعبدالله الحسین روحی فداء، از لسان گهربار و آسمانی این محبوب جهان، این موضوع را پیگیری و بیان می کنیم.

در سخنی فرموده اند:« اَلصِّدْقُ عِزٌّ، وَالْکِذْبُ عَجْزٌ» فرموده اند یکی از ویژگی های زندگی اسلامی صداقت در گفتار و رفتار است و پرهیز از کذب و پنهان کاری و وارونه جلوه دادن در گفتار و رفتار است.

فرمودند: اسرار مردم امانتی است در نزد شما. سر یعنی اموری از انسان که بنا بر اختفاء آن دارد و اگر برای دیگران بیان شود موجب تخریب و تنقیص شخصیت او است، آبروی او می رود.

می فرماید اسرار مردم امانتی است در نزد شما. گاهی خود فرد سرش را برای انسان بیان می کند و گاهی هم انسان خود متوجه آن اسرار می شود. می فرماید هر دو قسم امانت است و اگر حفظ نشود اسرار مردم خیانت است و خائن یکی از افرادی است که مبغوض خدا در دنیا و معذب در آخرت است.

فرمودند:« الجوار قرابه» در زندگی اسلامی باید حق همسایگی ادا کرد و همسایگان در حکم خویشان هستند.

انقدر خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) سفارش کردند در حق همسایگان که امیر مؤمنان امام علی بن ابی طالب (علیه آلاف تحیه و الثناء) می فرمایند: این قدر این سفارش مؤکد بود که ما فکر کردیم همسان خویشان پیامبر می فرمایند که همسایه ارث می برد.

«المعونه صداقه» کمک و یاری به دیگران نشانه ی صداقت انسان است. چه همکاری و همیاری در امور معنوی و چه مادی. اگر انسان به دیگران کمک نکند مشخص است که وی در سخن ناروا ادعای دوستی و یاری می کند.

« والعمل تجربه» عمل انسان باید منبعث باسد از عبرت و دانشی که در گذشته تجربه کسب کرده و خود این عمل هم تجربه ای باشد برای آینده. بسیاری از انسان ها هستند که اشتباهات مکرر می کنند و از گذشته یشان عبرت و تجربه نمی گیرند. این نشان از سفاهت فرد دارد و نه خرد او. انسان خردمند و عاقل کسی است که از گذشته در همه امور عبرت می گیرد و عمل الآنش را چنان تنظیم می کند که همسان اشتباه در گذشته نباشد یا از همان مسیری برود که در گذشته موفقیت آمیز بوده  و عملی هم که الآن انجام می دهد رسد می کند و اگر درست است شکر می کند و همین مسیر را نیز در آینده ادامه می دهد و اگر اشتباه است تصحیح و تجربه می کند، تعقل و عبرت می گیرد و در آینده دیگر مرتکب نمی شود.

فرمودند:« والخلق الحسن عباده» اخلاق نیکو به سان نماز است. حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله (ص) فرموده اند: در قیامت آن کسی بالاترین درجه ی ایمان را دارد و نزدیکترین فرد از حیث منزلت و مرتبت به من است که اخلاقش نیکوتر است. میزان اخلاق را امیرمؤمنان نیز بیان کرده: آن چیزی را که برای خود می پسندی برای دیگران هم بپسند و آن چه برای خود نمی پسندی برای دیگران نیز نپسند. این میزان است.

انسان دوست ندارد غیبتش کنند، تهمتی به او بزنند، مالش را بخورند، تخریبش بکنند، به حریمش تجاوز بکنند، خوب شماهم برای دیگران این ها را قائل شوید.

فرمودند : سکوت بجا زینت شخصیت انسان است. انسان های پر حرف همواره یا بیهوده سخن می گویند یا مرتکب گناه می شوند. اما انسان های گزیده گویی و کسانی که بجا سخن می گویند و بجا سکوت می کنند دارای شخصیت والایی هستند .

و در آخر فرمودند: بخل و عدم کمک، به ویژه اقتصادی به مردم نشان از فقر یک انسان دارد ولو اینکه پولدار باشد. انسانی غنی است که سخاوت دارد ولو اینکه در جامعه او را بعنوان ثروتمند نمی شناسند و انسانی فقیر است که به مردم خدمت نمی کند حتی به خویشان خودش، هر چند پولدار باشد ولی او فقیر است. فقیر یعنی کسی که ستون فقرات اقتصاد زندگی او شکسته و نمی تواند تلاش کند برای خود درآمدی کسب کند و تلاش کند چالش های زندگی دیگران را بر طرف کند.

اگر کسی ثروت داشت اما خدمتگذار مردم نبود، حتی فرزندانش، خویشانش، همسایگانش، هم محلی و همشهری هایش، این فقیر است. اما گاهی دیده می شود یک فردی که از جهت مالی آنچنان درآمدی ندارد وقتی که می بیند فردی دچار مشکل مالی شده هرچه می تواند کمک می کند. این انسان غنی است نه آن کسی که دارد و بخل می ورزد.

این کمک به دیگران نشان از غنی و بزرگی یک فرد دارد.

یک روز حاتم طایی با یکی از دوستانش به شکار رفتند (حاتم مشهور است به جود و کرم و کمک به دیگران در تاریخ بشریت) بر آن ها شب شد و راه را گم کردند. دیدند خیمه ای از دور مشعلی روشن کرده، رفتند و دیدند پیر مرد و پیر زنی هستند. این دو حاتم و دوستش را دعوت کردند به داخل چادر و گفتند اگر اجازه دهید چند لحظه برای شما شام فراهم می کنیم. بعد از مدتی این ها بزغاله ای داشتند کشته بودند و بریان کردند و جلو حاتم گذاشتند. حاتم خورد و استراحت کرد و صبح که بیدار شد اطراف خیمه را که نگاه کرد دید این زن و مرد همین بزغاله را داشتند و دیگر هیچ نداشتند. حاتم به دوستش گفت این مرد بخشنده تر از حاتم است چون من مقداری از چیزی که دارم می بخشم اما این هر چه که داشت را داد.

ما در دفاع مقدس دیدیم مردان و زنانی که نداشتند ولی به جبهه ها کمک می کردند اما افرادی هم داشتیم که ثروتمند بودند ولی خبری از کمک نبود. الآن در جامعه هم همین طور است. ما قشر ضعیف و متوسطی داریم که اهل خیر هستند و برخی از ثروتمند ها داریم که اصلاً اطلاعی از محیط پیرامونشان ندارند. کمک به دیگران و حتی به خویشان خود نمی کنند.

این ها فقیرند و کسانی هستند که در روز قیامت بعنوان کسی که خدمتگذار به جامعه نبوده محشور می شوند.

و در آخر این کلام گهر بار که می گوید انسانی که با دیگران مدارا کند، بردبار باشد نشان از این دارد که خردمند است. شوهر در خانه اهل رفق باشد، همسر، فرزندان اهل رفق ، مدارا و بردباری باشند نشان از این دارد که این فرد شخصی خردمند است.

 

خطبه دوم

«در مسیر انقلاب باید ثابت قدم استقامت کرد و تحت تأثیر ناهمواری ها قرار نگرفت»

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در مراسم اربعین حسینی با حضور هیئت های مذهبی دانشجویی مطالب مهمی ایراد فرمودند که به برخی از فرازهای سخنان معظم له اشاره تحلیلی می کند.

فرمودند راه تلاش در راه خدا و اقامه حق و عدل و راه رسیدن به تمدن و جامعه ی اسلامی مسیر دشوار و پر فراز و نشیبی است.

فرمودند انقلاب اسلامی ایران در این چند دهه ای که از ان می گذرد به بسیاری از اهداف خود دست پیدا کرده و افق پیش رو امیدبخش است. موفقیت آمیز و خوش عاقبت، هر چند به بسیاری از آرمان ها و ارزش های انقلاب به علت های مختلف تا کنون دست نیافته ایم اما راه صحیح است.

عزیزان گاهی یک انقلاب در مسیری قرار می گیرد که انتهای این راه عدم دستیابی به اهداف و آرمان های یک انقلاب است. دور می شود، از سراط انقلاب بعضی از انقلاب ها مثل انقلاب مصر دور می شوند. انتهای انقلاب مصر وابستگی شد و بازگشت تفکر قومی و پرهیز از مبارزه با جهان استکبار، چه در زمان عبدالناصر و چه اخیر.

در آمریکای لاتین شما می بینید انقلاب هایی رخ داد اما این انقلاب ها آرام آرام از مسیر خود خارج شدند و به اهداف خود نرسیدند. اما انقلاب اسلامی ایران با هدایت های امام راحل عظیم الشأن و مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای و ولایتمداری مردم و خدمتی که خدمتگذاران صدیق این نظام کردند، شما می بینید با تمام توان جهان استکبار آمد این قطار انقلاب از ریل موفقیت خارج کند، جنگ تحمیلی، ترور، محاصره ی اقتصادی، تهدیدها، ایجاد فضاهای تنگ سیاسی و حقوقی در جهان، توطعه ی منطقه ای، خرید افراد و تطمیع آن ها در داخل نسبت به برخی از جریانات و هر چه فشار آوردند نتوانستند این قطار انقلاب را از ریل خارج کنند.

لذا شما می بینید آرمان های اول انقلاب الآن هم وجود دارد، مبارزه با آمریکا الآن هم وجود دارد، عدم پذیرش رژیم صهیونیستی الآن هم وجود دارد، کمک به مستضعفان الآن هم وجود دارد، مردم سالاری دانی، ولایتمداری الآن هم وجود دارد و هر چه امام راحل عظیم الشأن خواستند و آرمان و ارزش این انقلاب بود الآن وجود دارد هر چند ما اهدافی داریم که گام به گام باید به آن برسیم ولی در مسیر هستیم و این نکته ی مهمی است که حضرت آقا فرمودند.

فرمودند در مسیر انقلاب باید ثابت قدم بود، استقامت کرد، تحت تأثیر ناهمواری ها و دشواری ها قرار نگیرد، یک انقلاب آمده جلو چپاول جهان استکبار را بگیرد، جلو سلطه جهان استکبار را بگیرد و آن هم سردمدارانی چون آمریکا و انگلیس با تمام جغرافیای مزدوران خودش چه در فضای بین المللی و چه در منطقه راه استقامت است.

«نَّ الَّذینَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ المَلائِکَهُ» کسانی که می گویند راه ما راه خدا است باید آماده باشند برای فشارهای همه جانبه ی دشمنان راه خدا و باید استقامت کنند.

این انقلاب یکی از بزرگترین تحولات تاریخ بشری است که تمام جهان استکبار علیه او باشند، انقلاب هم پایدار بر ارزش های خود باشد، سردمداران جهان استکبار همه ی حیله های براندازانه اعمال کنند و این انقلاب پابرجا و مستحکم به راه خود ادامه دهد. دشمن بداند این انقلاب انقلابی است الهی و به رهبری مقام معظم رهبری و ولایتمداری مردم راه خود را ادامه خواهد داد و در برابر تمامی توطعه های دشمنان خواهد ایستاد.

«ایران اسلامی باید پرچمدار تولید دانش و فن آوری و آزادی علم از اسارت جهان استکبار باشد»

امروز روز جهانی علم در خدمت توسعه و صلح است. علم یکی از ارکان پیشرفت و اقتدار یک نظام است. اسلام همیشه تأکید بر علم، هم در تحصیلش و هم در تولیدش دارد و مقام معظم رهبری بارها بر توجه ویژه مسئولان به توسعه و پیشرفت دانش بنیان و جنبش نرم افزاری تأکید داشتند.

جهان استکبار به دنبال اسارت و انحصار علم برای مصادره ی اقتدار جهانی است، چون علم اقتدار آفرین است. به همین جهت باید مسئولان به موضوع توسعه ی علم و فن آوری به ویژه علوم استراتژیک تأکید کنند، زیرساخت ها توسعه پیدا کند، نگاه نخبگانی و حوزه ی آموزش و پرورش با اجرای پیوست های فرهنگی داشته باشد و به نخبگان در عرصه ی علم توجه کنند به ویژه ایجاد ارتباط بین علم و فن آوری به تولید محصول و ثروت و اقتدار در این رابطه.

چندی است رشد علمی ما شتابش کم شده است و باید در این عرصه مسئولان عنایت کنند. و استان ولایتمدار بوشهر با این جوانان عزیز می تواند استانی الگو و نمونه برای توسعه ی علم باشد چنانکه با تلاشی که صورت گرفته است استان بوشهر منطقه ویژه علم و فن آوری ایران است.

مسئولان عنایت کنند از این فرصت استفاده کنند.

روز چهارشنبه روز  کتاب و کتابخوانی و کتابدار است و همچنین بزرگداشت عالمی جلیل القدر حضرت آیت الله سید محمد حسین طباطبایی.

لازم است در عرصه ی کتاب و کتابخوانی با توجه به اینکه استان عزیز بوشهر نیز پایتخت کتاب ایران گردیده چند کار صورت بگیرد.

  • گسترش فرهنگ کتابخوانی در مساجد، مدارس، در محیط های عمومی، در خانه و در تمامی فضاهایی که می توان کتابخوانی صورت بگیرد باید این فرهنگ گسترش پیدا کند.
  • توسعه ی زیرساخت های کتابخانه های عمومی و تخصصی. ما الآن در استان بوشهر با تلاش هایی که عزیزان در اداره کل کتابخوای نداشته اند فضاهای مناسبی اخیراً ایجاد شده اما برای رسیدن به حالت آرمانی فاصله است. باید در توسعه ی زیرساخت های استاندارد کتابخوانی چه عمومی و چه تخصصی همه باید کمک کنند.
  • اهدای کتاب. به جای اینکه چیزی هدیه داده شود که مادی است و فنا پذیر بیاییم کتاب هدیه دهیم.
  • حمایت از کتابخانه ها و مرکز مدیریت کتابخانه ای استان. مالیات هایی که باید اختصاص داده شود، اختصاص داده شود، کمک هایی که باید کرده شود به آن توجه شود، وقف کتاب و کتابخانه، انجمن خیرین کتابخانه ساز باید تشکیل شود.
  • توسعه ی کتابخانه ی بزرگ مجازی که الحمدلله در سطح ایران و استان ما این را داریم اما با آن حالت آرمانی فاصله داریم.

هر کس با کتاب محشور باشد یعنی با علم ، دانش و بصیرت محشور است و باید این فرهنگ در جامعه ی ما صورت بگیرد.

آتش افروزی سیاسی دیگری که در منطقه توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی ملاحظه می کنیم به دست شیوخ مرتجع عربستان محکوم می کنیم. نخست وزیر لبنان را دعوت کنند، تحمیل استعفا به او کنند، او را وادار کنند به محکومیت ایران و حزب الله و شکست های خود در عراق و سوریه و یمن به این شکل می خواهند جبران کنند و دخالت مستقیم در یک کشور کنند و بعد برای جبران کمبود اعتبارات جنایات خودشان به جان خودشان بیافتند و شاهزاده ها را یکی بعد از دیگری بگیرند و اموالشان مصادره کنند که تأمین جنایت جنگی خود کنند.

این طرح جدید آمریکا است که از عراق و سوریه ناامید شدند و الآن به جان لبنان بیافتند و در آنجا جنایت کنند. ما این را محکوم می کنیم و تمامی کشورها قوانین خاص ودیپلوماسی خاص خودشان را دارند و باید احترام گذاشت به آن ها.

عربستان بداند اساساً در جغرافیای و هندسه سیاسی اسلام اصلاً جایگاهی نداشته و ندارد جز با جنایت. عربستان از زمانی که آل سعود مسئول آن شدند جز جنایت و تفرقه و خیانت به اسلام و مسلمین چیز دیگری نداشته است و این هم خیانت دیگر آن ها.

و این نشانه ها دارد مشخص می کند که به زودی این رژیم جنایتکار سقوط خواهد کرد و ان شاءالله زمینه سازی برای ظهور مهدی آل محمد خواهد شد.

 

« نظم نوین جهان آینده به نام حسین و راه حسین رقم خواهد خورد»

در پایان تشکر و قدردانی می کنم از تمامی کسانی که در پیاده روی اربعین به زوار عزیز خدمت کردند. کاری بزرگ برای عظمت عترت رسول خدا و اظهار محبت و رهرویی راه از امام بزرگ، اسوه حضرت اباعبدالله الحسین.

جامعه حهانی بدانند که نظم نوین جهان آینده به نام حسین و راه حسین رقم خواهد خورد.

تشکر و قدردانی می کنم از همه عزیزانی که در مراسم اربعین حسینی در استان تلاش کردند، همه ی بزرگان، خوبان، هیأات مذهبی، نهادها و سازمان ها با اینکه در استان هم نبودند و بیشتر در مسیر کربلا داشتند خدمت می کردند و یک نگاهشان به استان هم بود، برادر بسیار عزیز و محترمم حضرت آیت الله حسینی بوشهری عنایت داشتند، روحانیت معزز، سپاه ، بسیج، سازمان تبلیغات، اوقاف، نیروهای نظامی و مذهبی، حوزه های علمیه، مداحان و نوحه سرایان و این بزرگی این استان است که راه این استان و ریشه و هدف این استان مکتب اهل بیت است.

تا جان در بدن داریم راه ما راه حسین خواهد بود و افتخار می کنیم که استان ما استانی بزرگ است بر اساس مکتب اهل بیت.

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.