نمازجمعه ۱۷ شهریور ماه ۹۶
خطبه اول
به مناسبت عید غدیر خم خطبه اول را پیرامون شخصیت گرانقدر امام علی بن ابی طالب( علیه آلاف تحیه والثناء) و واقعه ی مهم و سرنوشت ساز غدیر قرار می دهیم. در قرآن کریم چند آیه است که در رابطه با شخصیت امیر مؤمنان به عنوان ولی خدا و جانشین به حق پیامبر گرامی اسلام، خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) مطرح است که در این فضای نورانی به سه آیه اشاره ی تفسیری می کنم.
در آیه شریفه ۵۵ سوره ی مائده خداوند می فرماید:« إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ ٱللَّهُ وَرَسُولُهُ وَٱلَّذِینَ آمَنُواْ» خداوند می فرماید که ای مسلمانان تنها و به طور محسور ولی شما، رهبر شما خدا و رسولش و کسانی که ریشه در ایمان دارند می باشند، یعنی ولایت الهی، ولایت نبوی و ولایت ایمانی. خدا و رسول مشخص است اما « ٱلَّذِینَ آمَنُواْ» مصداق آن در این آیه شریفه مشخص نیست. می فرماید کسانی که ایمان آورده اند یا به تأبیری ریشه در ایمان دارند و بعد توضیح می دهد «الذین یقیمون الصلاه» کسانی که اهل نماز هستند و حرمت نماز را پاس می دارند، یعنی کسانی که اهل نماز هستند و حرمت حریم نماز را پاس می دارند و بنای نماز را برپا می کنند برای جامعه « وَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ» و اهل پرداخت صدقات هستند « وَهُمْ رَاکِعُونَ» هر چند در رکوع باشند. تمام مفسران اسلامی بیان کرده اند که تنها فردی که مصداق « الَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَهَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَهُمْ رَاکِعُونَ» است شخصیت آسمانی علی بن ابی طالب است. این یک آیه است که خداوند به تمام تاریخ بشریت بعد از ولایت خود و رسولش ولایت امیرمؤمنان را معرفی می کند.
آیه دیگری است که قبل از حادثه ی غدیر نازل شده و این آیه بسیار دارای نکات مهم جامعه شناسی، روان شناسی و تاریخ شناسی زمان غدیر است. خداوند می فرماید: « یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ» ای پیامبر ما آنی که ما بر شما قبلاً نازل کرده ایم به مردم بگو. این کلمه ی بلغ با کلمه ی قل فرق دارد. قل یعنی بگو و اما بلغ هم یعنی بگو و هم در دل ها بنشان. گاهی انسان حرفی می زند چه کسی بشنود و چه کسی نشنود اما اگر گفته شد بلغ یعنی بگو و به همه برسان و در دل ها جای بده.« بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ» برسان آن چیزی که قبلاً بر شما نازل شده. یعنی ولایت علی بن ابی طالب قبلاً نیز بر پیامبرمثل همین آیه ای که عرض شد بر پیامبر نازل شده است. بعد می فرماید:« وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ» اگر شما این کار را نکنید یا رسول الله « فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ ۚ» گویا در حوزه رسالت کاری نکرده اید. این قدر این ابلاغ مهم است، ابلاغ ولایت علی بن ابی طالب.« وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ» و خداوند تو را از بحران که توسط برخی احتمال دارد ایجاد شود مصون می دارد، جایگاه پیامبری را مصون می دارد. این نشان می دهد که ابلاغ ولایت علی بن ابی طالب در آن زمان زمینه ای ویژه وجود داشته که برخی زیر بار این ولایت نمی رفتند و امکان داشته به پیامبر و جایگاه نبوت متعرض بشوند. « وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ». این آیه بسیار آیه مهمی است و بسیاری از وفسران شیعه و سنی بیان کرده اند که در عرصه ولایت علی بن ابی طالب است. به پیامبر می فرماید یا ایها الرسول، نه می فرماید یا ایهاالنبی. نبی یعنی کسی که خبردار است از مطالب آسمانی با کلمه رسول خطاب می شود یعنی ای کسی که پیام آوری، یعنی جای پیام بردن شماست به مردم. به گوش همه برسان، حجت را به همه تمام بکن آن چیزی که قبلاً هم بر تو نازل شده است.« وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ» اگر این کار را نکنی گویا هیچ کار نکرده ای.« وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ» تو نگران امور در بیان ولایت علی بن ابی طالب نباش، خدا حفظ می کند جریان را. این آیه قبل از جریان غدیر واقع شده. در ۱۸ ذی حجه سال دهم هجری جریان غدیر واقع شد. بسیاری از افرادی که در آن جریان بودند که در کتب تاریخ بیان شده بیش از صد و بیست هزارنفر بودند شعرا بودند. در همان حادثه شعرهای مفصل گفتند مصل حسان بن ثابت، اشعارشان موجود است، بسیاری صحابی حضور داشتند و این جریان را نقل کردند که مرحوم علامه امینی در الغدیر اسم همه ی آن ها و بیانشان را ذکر کرده است.
این انتساب که واقع شد و این بیان الهی ولایت علی بن ابی طالب که واقع شد آیه سومی امد.« الْیَوْمَ اکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ» امروز دین خدا کامل شد، یعنی دین اسلام با علی کامل می شود، دین اسلام با ولایت علی بن ابی طالب کامل می شود و بدون آن ناقص است.« وَاتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتى» خداوند می فرماید از اول خدمت تا روز غدیر خداوند نعمت های زیادی به بشر داده بود اما کامل نشده بود و با ولایت علی بن ابی طالب نعمت الهی به نهایت رسید.« وَرَضیتُ لَکُمُ الْاسْلامَ دیناً» یعنی خداوند می فرماید با ولایت علی بن ابی طالب من راضی هستم که اسلام دین شما باشد و بدون علی اسلام مرضی خدا نیست. این سه آیه نشان از عظمت علی بن ابی طالب و ولایت ایشان و جایگاه ولایت علی بن ابی طالب دارد.
در آن آیه شریفه ۵۵ مائده که می فرماید:« إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ ٱللَّهُ وَرَسُولُهُ وَٱلَّذِینَ آمَنُواْ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَهَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَهُمْ رَاکِعُونَ» در آخر می فرماید:« مَنْ یَتَوَلَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغالِبُونَ» کسانی که ولایت خدا، پیامبر و آن فردی که ما در بالا گفتیم الذین آمنو و همان کسی که آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَهَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَهُمْ رَاکِعُونَ یعنی علی بن ابی طالب این ها حزب خدا هستند. یعنی کسی که ولایت خدا، پیامبر و علی بن ابی طالب را می پذیرد این ها جزو رهروان راه قرآن، پیامبر و در مسیر هدایت های خداوند هستند و این ها پیروز هستند هم در دنیا و هم در آخرت.
امیرمؤمنان، علی بن ابی طالب سراط مستقیم است، یعنی راه راست هدایت و ریتگاری است و به همین جهت در بعضی از روایات است که به خدا قسم ما، یعنی علی بن ابی طالب (علیه آلاف تحیه والثناء) سراط مستقیم الهی است. لذا فرمودند عید غدیر عیدالله اکبر است، یعنی بالاترین عید است.چرا؟ چون غدیر حرف آخر خدا است، آخرین هدایت و بالاترین و والاترین کلام و پیام خدا به جامعه ی بشریت است، یعنی عید الله الاکبر است. چون با میزان و معیار غدیر تمامی امور برای انسان مشخص می شود در دنیا رهرو راه چه کسی باشد.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در دیدار با فرماندهان و مسئولان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء مطالب بسیار مهم و راهبردی ایراد فرمودند که لازم است تمامی مسئولان این مطالب را تحلیل و در حوزه ی اجرا اجرایی نمایند. معظم له فرمودند که این قرارگاه، یعنی قرارگاه پدافند خط مقدم دفاع از حیثیت و موجودیت کشور است. شما در عرصه ی نظامی می دانید که حوزه ی دفاع لایه های مختلفی دارد که پدافند خط مقدم است برای دفع تهاجم هوایی، درایی و زمینی با موشک ها و سیستم های الکترونیک نظامی و رهگیری هایی که در این رابطه صورت می گیرد. فرمودند که ما باید به شکوفایی منابع انسانی در ایران بپردازیم یعنی جوان ها ، کسانی که در مسیر رشد هستند مورد توجه قرار گیرند، تربیت بشوند، آموزش ببینند، مدارج آموزش عالی در عرصه های مختلف طی کنند و دارای تجربه شوند و سپس به مدیریت نظام بپردازند. فرمودند نسخه ی علاج بخش مشکلات بکارگیری نیروهای انسانی توانا است. یکی از مشکلات مهمی که شما در عرصه های مختلف مشاهده می کنید و نوعاً مردم گله دارند مدیریت افرادی است که نه توانمند هستند و نه می توانند در عرصه های مختلف گره گشای مشکلات باشند. مقام معظم رهبری فرمودند که بکارگیری نیروی انسانی توانا، یعنی در هر پستی و در هر مقامی باید افرادی مسئولیت داده شوند که مناسب آن پست باشند و توانمند. نه اینکه یک فردی بیاید مسئولیت مهمی را بپذیرد یا به او پیشنهاد شود اما توانایی این کار را نداشته باشد هم کسی که به او پیشنهاد داده، هم کسی که او را نصب کرده و هم خودش که قبول کرده مشکل دارد. افرادی باید مسئولیت بپذیرند که واقعاً توانایی اجرایی مدیریتی آن کار را داشته باشند و نه به شوق عنوان بیایند و آن پست را بپذیرند. هر پست بار مسئولیت سنگین دنیایی و اخروی است، بار سنگینی است به دوش آن شخص. امیرمؤمنان می فرمایند: بدانید که پست داشتن یک سفره ی رنگین استفاده نیست بلکه یک فرصتی است که انسان بتواند به اسلام و مردم خدمت کند و به همین خاطر هر کس که توانایی اجرایی یک پست را ندارد و قبول آن پست کند، هم پیشنهاد دهنده و هم قبول کننده خلاف شرع کرده اند.باید توان آن کار، سواد و تجربه ی آن کار و حتی توانمندی روحی و جسمی آن کار را داشته باشد، عقل مدیریتی ان کار را داشته باشد و بسیاری از اموری که نظام ما ظربه خورده از سوء مدیریت است. لذا فرمودند بکار گیری نیروی انسانی توانا. فرمودند نیروی انسانی باسواد، با تدبیر، شجاع، خستگی ناپذیر و آشنا به مسائل باشد، به ویژه جوانان را بکار بگیرید، اعتماد کنید به جوان ها. این کلامی است که مقام معظم رهبری فرمودند و مناسب است و لازم که مسئولان این معنا را پیروی کنند.
هجدهم ذی حجه مصادف است با سالروز ولایت امیرمؤمنان، عید غدیر خم، تبریک عرض می کنم و امیدوارم تمامی مراکز فرهنگی این روز را گرامی بدارند و با برنامه های مناسب فرهنگی به این حادثه ی سرنوشت ساز و رهگشا بپردازند.
روز دوشنبه بیستم ذی الحجه سالروز میلاد امام کاظم است (علیه آلاف تحیه والثناء) که تمامی مسلمین به عظمت وجودش و بارگاه مطهرش ایمان دارند. ایران اسلامی مفتخر است به وجود مبارک فرزندانش و بارگاه آن ها در ایران اسلامی، حضرت ثامن الحجج امام علی بن موسی الرضا( علیه آلاف تحیه والثناء)، حضرت کریمه ی اهل بیت حضرت معصومه (س)، شاهچراغ و دیگرفرزندان.
محکوم می کنیم جنایات ارتش و افراطیون بودایی در کشتار و قتل عام مردم مسلمان میانمار. مردم مسلمانی که واقعاً مظلوم هستند و سال ها است مورد تعرض این جنایتکاران قرار گرفته اند. نه سازمان ملل، نه مراکز حقوق بشری، نه سران سرزمین های اسلامی و نه روشنفکران جهان آن ها را از یاد برده اند. تا کنون صدها هزار مسلمان میانماری کشته شده اند در همین جنایت اخیر آخرین آمار قریب به صد هزار نفر است اما هیچ جایی از مراکز حقوق بشری فریادی بر نمی آورد، این نشان می دهد که پشت این صحنه اربابان مراکز حقوق بشری است، یعنی آمریکا، انگلیس، رژیم اشغالگر قدس. یک نفر در اروپا، چند نفر در اروپا، در اروپا مورد تعرض قرار می گیرند، تعرض درونی و داخلی، تمامی مراکز خبری و حقوقی فریاد وابشرا بر می آورند اما این همه مسلمان کشته می شود، هیچ صدایی بر نمی آید. این ها با اسلام کار دارند، این ها تمام نگاهشان مبارزه با اسلام است و متأسفانه این سران مرتجع کشورهای عربی چون تابع اربابانشان هستند آن ها هم کلامی بیان نمی کنند. مسلمانان میانمار از بهترین مسلمانان جهان هستند و بسیاری از آن ها از نسل ایران هستند. در صده های قبل حتی به زبان فارسی هم سخن می گفتند. مردم مسلمان مؤمن، متدین، خوب معلوم است کسانی که مسلمین یمن را به خاک و خون می کشند در رابطه با مسلمانان میانمار که صحبتی نباید بکنند، این ها خودشان قصدشان همین است و دستشان به خون مسلمین آغشته است. محکوم می کنیم و از خداوند می خواهیم با ظهور حضرت حجت بن الحسن( روحی و ارح العالم له الفدا) این جنایات پایان بپذیرد.
تشکر و قدردانی می کنم از ستاد برگزاری سالروز شهادت رئیسعلی دلواری، این بزرگمرد تاریخ ایران، اسلام و جنوب ایران که هنوز تاریخ ایران بزرگی رئیسعلی دلواری و علمای آن عصر را نشناخت. اگر رئیسعلی دلواری نبود، اگر علامه بلادی نبود، اگر آیت الله سید علی نقی دشتی و مجتهد برازجانی نبودند، اگر مردم دلیرو بزرگوار بوشهر، تنگستان و دشتستان و دلوار نبودند الآن خطه جنوب ایران از دیت رفته بود. این خون شهدای ضد استعماری ضد انگلیس بود که این خطه جنوب را حفظ کرد. قدر بدانیم این عظمت بزرگان این استان را، علمای بزرگ این استان را، بزرگی افرادی مثل رئیسعلی دلواری را. نویسنده انگلیسی در کتابش که اخیراً چاپ شده، ترجمه شده بیان می کند باید نام رئیسعلی دلواری را از تاریخ محو بکنیم. همان زمانی که این واقعه رخ داد معاهده ی انگلستان و ایران در تهران منعقد شد. خود ایشان نوشته که در همان زمان چقدر افرادی بودند که زیر بیرق انگلیس ترفدار آن معاهده ی ننگین بودند و با باج هایی که ما دادیم کمک کردند، در مسیر برای ما جشن گرفتند اما بوشهر که آمدیم این دلیران بوشهری و رئیسعلی دلواری دنیا را بر ما تنگ کردند. این عظمت این استان است، عظمت تاریخ این استان است، عظمت علمای این استان است، عظمت رئیسعلی دلواری است. انگلیس بداند اگر در ان زمان یک رئیسعلی دلواری بود اگر بخواهد کوچکترین تعرضی به ایران کند تمام بوشهر رئیسعلی دلواری است.
تشکر هم می کنم از ستاد برگزاری دهه ی امامت و ولایت به ویژه بنیاد بین المللی غدیر، صدا و سیما و تمام عزیزانی که در این عرصه تلاش کردند که اوج این کار امشب و فردا است و تمام استان دعوت می کنم که در این عید حضوری جدی داشته باشید و نام علی بن ابی طالب که راه منحصر نجات و کمال است بلندآوازه قرار دهند. از سپاه عزیز، از مؤسسه ی فرهنگی و هنری شهرداری، از ستاد نمازجمعه، ستاد عتبات، همه ی عزیزان، روحانیت، ائمه جمعه و جماعات، نیروهای نظامی و انتظامی به ویژه شما مردم عزیز بسیار تشکر می کنم که الحمدلله با وحدت در سایه ولایت و راه علی بن ابی طالب در این هفته حماسه ای از رهرویی راه علی بن ابی طالب ایجاد کردید.