نمازجمعه ۸ مهر ماه ۹۰

 

خطبـه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که خدا با ما است، ما هم با خدا هستیم، راهی که راه انبیاء، راه رسولان، خاتم‌الانبیاء محمد مصطفی (صلی‌الله و علیه‌وآله‌وسلم) و اهل بیت عصمت و طهارت است، راه قرآن است راه سعادت در دنیا و نجات در آخرت است، صراط مستقیم حیات بشری است.

راه خدا، عبودیت است، عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن و جوهره عبودیت، ایمان است، ایمان یعنی بر مملکت جانِ انسان، خدا حاکم بودن و زندگی انسان بر مدار تدیّن، برنامه‌ریزی و عمل کردن است.

یکی از موضوعات مهم پیرامون ایمان اوصاف مؤمنان است و یکی از اوصاف مؤمنان اخلاق مداری است، انسان مؤمن انسانی اخلاقی است، وجود او منشأ آثار و برکات اخلاقی در جامعه و در وجود او فضائل اخلاقی موجود و رذایل اخلاقی در وجود او مفقود است.

اخلاق ابعادی دارد: اخلاق فردی، اخلاق اجتماعی، اخلاق خانوادگی، اخلاق کاری. به اخلاق خانوادگی پرداختیم و به اخلاق فرزند داری رسیدیم.

حوزه تربیت فرزند یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های والدین است، فرزند هدیه‌ای الهی است برای والدین و والدین واسطه‌ی فیضِ آفرینش فرزندان هستند و اگر فرزند در خانواده درست تربیت شود سرآغازی مبارک در مسیر آسمانی شدن آن فرزند و جامعه است. در قرآن، در متون فاخر دینی، بر تربیت صحیح فرزند تأکید بسیار شده است و فرموده‌اند تربیت صحیح فرزند دارای دو شاخصه است، تربیت ولایی و تربیت قرآنی.

 

امیر مؤمنان علی ‌بن ‌ابی ‌طالب (علیه السلام) فرموده‌اند: «أدِّبُوا أولادَکُم عَلی ثَلاثَ خِصالٍ» فرزندان خود را با سه ویژگی تربیت کنید یک «حُبِّ نَبِیِّکُم» محبت به رسول خدا دو «حُبِّ أهلِ بَیتِهِ» دوستی و محبت نسبت به اهل بیت عصمت و طهارت و سوم «علی قِراءَهِ القُرآنِ» و دیگری بر مدار قرآن، این فرزند بیاموزد، ایمان آورد و زندگی کند.

تربیت ولایی یعنی انسان در زندگی ولایت خدا را بپذیرد، ایمان داشته باشد، در فضای زندگی، خدا سالار باشد، خود را در محضر خدا ببیند و در یک فضای پر از محبت به خدا و عبودیت الهی زندگی کند، «ان الذین آمنوا اشد حب لله» کسانی‌که مؤمن هستند با تمام وجود محبت خدا را در دل دارند، محبت الهی و ولایت الهی و از آن طرف عظمت الهی را پذیرفته اند و مطیع فرمان خدا بودن، ولایت نبوی، ولایت رسول خدا محمد بن ‌عبدالله (صلی‌الله و علیه وآله وسلم) در دل داشتن و در رفتار، تابع بودن، و از آن طرف بعد از آن ولایت اهل بیت عصمت و طهارت و در مسیر آن ولایت فقهی و ولایت ولی فقیه را در زندگی سرلوحه خود قرار دادن است.

تربیت ولایی یعنی خود را مطیع فرمان خدا، پیامبر، اهل‌بیت و فقیه دانستن است، انسان باید فرزند خود را بر مبنای این ولایت تربیت کند، ولایت الهی، ولایت نبوی، ولایت اسمی و ولایت فقهی. و به از آن فرزند خود را تربیت قرآنی کند، به او قرآن بیاموزد، به مدارس قرآن بفرستد، در دلش جوانه فهم قرآن و تابعیت قرآن قرار دهد و کاری کند که این فرزند عشق به قرآن بورزد و مطیع قرآن باشد.

امام صادق (علیه‌السلام) دراین‌باره می‌فرمایند: «مَن قَرَاَ القُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ» هر کس که قرآن بخواند و با ایمان و جوان باشد، «اِختَلَطَ القُرآنُ بِلَحمِهِ وَ دَمِهِ» قرآن با خون و گوشت او می‌آمیزد، عجین می‌شود  و اثر آن اینست، «وَ جَعَلَهُ اللّه عَزَّوَجَلَّ مَعَ السَّفَرَهِ الکِرامِ البَرَرَهِ» و او را هم‌ردیف فرشتگان نیکو کردار و بزرگ قرار می‌دهد، «وَ کانَ القُرآنُ حَجیزا عَنهُ یَومَ القیامَهِ» و در روز قیامت قرآن حامی او و طرف‌دار او خواهد بود.

به همین خاطر است که مؤمنان و مسلمین باید فرزندان خود را بر دو مبنا و محور تربیت ولایی و تربیت قرآنی تربیت کنند و مسئولین و جامعه باید در عرصه ایجاد زیرساخت‌های این نوع تربیت به خانواده‌ها کمک کنند. نکته مهمی که در تربیت فرزند، معصومین (علیهم‌السلام) بر آن تأکید دارند، احترام به فرزند است، رسول خدا (صلی‌الله علیه وآله وسلم) می‌فرمایند: «اکرموا اولادکم و احسنوا آدابکم» فرزندان خود را احترام گذارید، تکریم کنید، تجلیل کنید و در رفتارشان آن‌چنان با احترام با آنان برخورد کنید که آنان ادب برخورد را از والدین بیاموزند.

 

اگر فرزند، نوجوان و کودک در خانواده تحقیر شود، نکوهش شود، سرزنش بشنوند و ببینند، دچار عقده‌های بسیار ناگوار روانی خواهد شد و از همان کودکی به دنبال آزادی از خانه، جدایی از خانه و برخورد بد با عاملین این عقده‌ی حقارت خواهد بود.

رسول خدا، این اسوه حسنه عالم، وجود این چنین بودند که بزرگان سحابی در رابطه با رفتار پیامبر با کودکان این چنین گفته‌اند: « اتلطف بالصبیان من عاده الرسول » مهربانی، مهرورزی، احترام به کودکان، این عادت و رسم پیامبر بود، گاهی در کوچه‌های مدینه، کودکان را می‌دید، پیشی به سلام می‌کردند، تکریمشان می کردند، تجلیل آن‌ها می‌کردند و هر کودکی نزد ایشان می‌آوردند با احترام این کودک را نوازش می‌کردند.

احترام در تربیت کودک و فرزند نقش اساسی دارد به همین خاطر باید بر همان دو مبنای الهی و قرآنی والدین با احترام به فرزند، تکریم او، تجلیل او، او را در فضایی قرار دهند که در مسیر رشد باشد.

 

خطبـه دوم

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب محبت الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به‌اختصار سخن می‌گویم.

مقام معظم رهبری در دیدار جانبازان و ایثارگران قطع نخاعی، این بزرگ‌مردان دفاع مقدس بعد تجلیل و تکریم شایان از آن عزیزان، فرمودند: زبان از تشریح عظمت کار جانبازان حقیقتاً قاصر و ناتوان است.

معظم‌له بیان داشتند که ایثار یک عمر هستی، سلامتی و آسایش در پای انقلاب معامله ای بسیار سودمند با خداست و خداوند در قرآن کریم نوید پاداش و سود بسیار بر این معنا داده است.

مقام معظم رهبری، جانبازان و ایثارگران قطع نخاعی را مظهر عینی صبر جمیل دانستنه و کار آنان را والاتر و عظیم‌تر از شهادت بیان کردند و در آخر فرمودند که خدمت به ایثارگران و جانبازان به ویژه عزیزان قطع نخاعی از بزرگ‌ترین و برجسته‌ترین ایثار و خدمت است.

بنده از همه مسئولین استان تقاضا دارم نسبت به همه جانبازان، خانواده شهدا، ایثارگران، به ویژه عزیزان قطع نخاعی توجه ویژه داشته باشند، به مراکز درمانی آن‌ها رسیدگی شود، عیادت شوند، خانه ی آن‌ها میعادگاه مسئولین و مردم باشد و با تکریم و تجلیل از این عزیزان نام برده شود و همگی در خدمت این عزیزان باشند.

روز شنبه، روز جهانی همبستگی و همدردی با کودکان و نوجوانان فلسطین است، کودکانی که یک عمر در آوارگی، ستم، ظلم، کمبود امکانات، حملات جنایت‌کاران و از دست دادن والدین بودند و متأسفانه کشورهای مدعی حقوق بشر مثل آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپایی و سازمان‌های بین‌المللی از رژیم اشغالگر قدس، این رژیم تا مفرق دستش به خون انسان‌های مظلوم آغشته حمایت از آن‌ها می‌کنند، ان‌شاءالله بزودی شاهد سقوط رژیم اشغالگر قدس و نجات مردم مسلمان فلسطین و حاکمیت اسلام در آن منطقه خواهیم بود.

 

همچنین روز شنبه، روز سالمندان عزیز است آنانی که سایه ی سرِ خانواده‌ها هستند و نماد یک عمر تلاش صادقانه جهت خدمت به خانواده. بزرگان که دلشان سرشار از محبت به فرزندان و قامتشان خمیده از یک عمر زحمت برای تأمین زندگی این عزیزان. اکنون که در سنین ازکارافتادگی هستند بر فرزندان واجب است که پدر و مادر پیر خود را احترام گذارده و مواظبت کنند.

در قرآن کریم خداوند در این معنا سفارش کرده است، «وَ قَضى رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً» خداوند حکم کرده است که انسان‌ها باید او را بپرستند و سپس به پدر و مادر نیکی و نیکوکاری کنند و بعد می‌فرماید اگر یکی از این دو یا هر دو در نزد شما به پیری رسیدند آزرده نشوید، خسته نشوید، کلامی سخت به آن‌ها نگویید، «فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا» کلامی بد به آنها آن‌ها نگویید، آنان را از خود نرانید، «وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا کَرِیمًا» بلکه با سخنی بزرگوارانه و احترام‌آمیز با آن‌ها گفت‌وگو کنید، «وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَهِ» مؤمنان و مسلمین آغوش خود را باز کنید جهت مهربانی و مهرورزی به والدین، «وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَ» و بگویید خدایا به آن دو مهر بورز، «کَمَا رَبَّیَانِی صَغِیراً» چنانی که این دو در کودکی ما را تربیت کردند و زحمت کشیدند.

احترام به سال‌خوردگان واجب است و متأسفانه دیده می‌شود بدون هیچ علتی پدر و مادری که یک عمر با نداری، سختی، مشکلات، فرزندان را تربیت کرده اما در خانه سالمندان مشاهده می‌شوند، خانه‌ای که این عزیزان برای فرزندان بنا نهاده اند شایسته است هم‌اینک جایگاه مهرورزی به این عزیزان باشد اما در برخی از جاها مشاهده می‌شود که جای این عزیزان در آن خانه‌ها خالی است.

روز سه‌شنبه روز بزرگداشت حضرت احمد موسی و در فضای دهه آسمانی کرامت هستیم، از میلاد مبارک کریمه اهل بیت تا تولد آل محمد ثامن الحجج بر همه مبارک باشد، حضرت بقیه‌الله الاعظم، شیعیان، مقام معظم رهبری، مراجع تقلید، حوزه‌های علمیه و همه عزیزانی که دل به مکتب اهل بیت دارند.

روز چهارشنبه، روز نیروی انتظامی است، نیروی انتظامی نماد اقتدار، امنیت، آرامش و امید برای جامعه است و از آن طرف مایه خوف، ترس برای بزهکاران و مفسدان و جنایت‌کاران است. می‌طلبد که نیروی انتظامی ایران با برنامه‌ریزی دقیق و دانش بنیان ولایی بر مبنای اقتدار در جهت ایجاد امنیت در دو عرصه نرم‌افزار و سخت‌افزار، تجدید قوا شود و با نگاه مقام معظم رهبری در عرصه عمل که همان عرصه ولایت و مهر به مؤمنان و برخورد قاطع با مفسدان عمل کنند.

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.