نمازجمعه ۳ تیر ماه ۹۰
خطبه اول
بسم الله الرحمن الرحیم
شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم، چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت خدا در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که خدا با ماست و ما هم با خدا هستیم. راهی که در آن الطاف، محبتها و عنایات الهی از عرشش به رهرو این راه نازل میشود، و خود خداوند در بحرانهای سخت زندگی به یاری انسان میشتابد، راهی که راه رسول خدا خاتمالانبیا محمد مصطفی (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت و راه قرآن است. راهی که سرانجامش بهشت است و سرانجام دیگر راهها جهنم است. راه خدا عبودیت است، اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن، و جوهره عبودیت ایمان است. ایمان یعنی بر مملکت جان انسان خدا حاکم بودن، و در راه زندگی انسان رهروی راه خدا کردن، متدین بودن، خود را در محضر خدا دیدن و نگاه به آخرت داشتن و دنیا را پلی زودگذر معتقد بودن و از این چند صباح عمر بهترین استفاده کردن برای حسن آخرت و سعادت دنیا.
در رابطه با ایمان موضوعات بسیاری مطرح است که یکی از آنان اوصاف مؤمنان است که یکی از آن اوصاف، اخلاق حسنه انسان مؤمن است. انسان مومن اخلاق مدار است، تمام وجودش فضایل اخلاقی است و در نهاد وجودش هیچ رذیله اخلاقی جایی ندارد، او در میان اجتماع، در میان خانه و در محیط کاری به عنوان فردی متخلق که همه در کنار او احساس آرامش میکنند، احساس امنیت میکنند، احساس آسایش میکنند معروف است و مشهور است، مردم در کنار او احساس میکنند با خدا هستند، در راه خدا هستند، مردم نگاهش که میکنند یاد خدا میافتند، به دین و دیانت بیشتر متمایل میشوند، وجودش منشأ خیرات و برکات، سخنش، رفتارش، کردارش، سکوتش و سخنوری اش، همه انسانها در کنار او به یاد خدا میافتند، انسان مؤمن اینچنین است.
عزیزان انسانی که این چنین مومن باشد چنان مورد احترام آسمان، فرشتگان و خدا است که حرمتش همسان حرمت خانه خداست، بلکه در روایات است که حرمت انسان مؤمن، حریم انسان مومن را حفظ کردن، غیبتش نکردن، بیاحترامی به او نکردن، به او تهمت نزدن، برخورد بد با او نکردن، به عنوان یک وظیفه ی دیگران در قبال او مطرح است.
رسول خدا صلیالله علیه وآله وسلم میفرمایند: «حرمت المومن، اعظم من حرمت البیت»، حریم انسان مؤمن را حفظ کردن، از حریم حرمت خانه خدا حفظ کردن بالاتر است، این قدر انسان مؤمن در جهان ارزش دارد، انسان مؤمن، انسانی است اخلاق مدار.
اخلاق ابعادی دارد، اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اجتماعی، اخلاق اداری. در رابطه با اخلاق فردی سخن گفتیم، در رابطه با اخلاق خانوادگی مطالبی بیان شد و عرض شد که اخلاق خانوادگی دارای ابعادی است، اخلاق همسر داری، فرزند داری، خویشاوند داری، اخلاق پدر و مادر داری.
در رابطه با وظایف اخلاقی شوهر در قبال همسر به طور مفصل سخن گفتیم، و وارد بیان وظایف، زن در قبال شوهر شدیم. در این رابطه وظایفی دارد از حیث اخلاقی، بانوان در قبال شوهر، که اگر بانوان این نکات را مراعات کنند، خانه آنها بهشتی می شود که خداوند به انسان بر زمین هدیه کرده است.
زن در خانه یک موهبت الهی است، هم به شوهر و هم به فرزندان، که اگر این بانو بتواند وظایف خویش را در حد مناسبی بجا آورد این خانه مثل ستاره ای برای فرشتگان در آسمان میدرخشد.
در این رابطه نکاتی عرض شد، که امروز یکی دیگر از وظایف بانوان در قبال شوهر و شوهر در قبال همسر را عرض میکنم. و آن وظیفه مهم، برخورد مناسب و خوش برخوردی همسر در قبال شوهر است، همچنین شوهر در قبال همسر. باید این دو چنان خوش برخورد، چنان برخوردهای مناسب داشته باشند که الگو شوند هم برای فرزندان خود، هم برای محیط پیرامونی خویش، باید پیش زمینههای برخورد بد شناسایی شود و رفع شود، آن زمینههایی که برخورد بدی ایجاد میکند، هر دو شرح صدر داشته باشند، هر دو کوشش بکنند با نگاه عفو به همسر خویش نگاه کنند، و بتوانند یک محیطی پر از آرامش و آسایش در خانه فراهم آورند چرا که خانه محل آسایش، آرامش، نشاط و لذتهای الهی خانوادگی، محل تربیت، پرورش، همدلی و خدمتگزاری اهل خانه به هم است و اگر در خانه زن بتواند، چون زن “سید بیت ها است” یعنی سرور خانه است، مدیر خانه است، اگر زن بتواند خانه را چنان مدیریت کند در همه ابعادش، که شوهر فرزندان وقتی وارد خانه میشوند گویا وارد بهشت شده اند، آن وقت دل شوهر، دل فرزند، نگاه اینان، همه به خانه و مادر است. یک محیطی میشود که زن در خانه، فرشته آسمانی است که خدا هدیه به این خانه داده است و فرزندان و شوهر پروانهوار در خانه به گرد شمع وجود این همسر است و این مادر. برخورد مناسب، خوشرویی، تحمل بالا، شکیبایی، صبر و پر مهر و محبت بودن.
شخصی نزد رسول خدا محمد بن عبدالله (ص) آمد، عرض کرد یا رسولالله من همسری دارم که هنگام ورودم به خانه به استقبالم می آید و به گاه خروج بدرقهام میکند، هر گاه مرا اندوهناک میبیند در کنارم مینشیند و این چنین میگوید، اگر نگران امور دنیوی و مشکلات دنیا هستی خداوند متکفل رزق و روزی است، ناراحت نباش و اگر نگران آخرت هستی، خدا به خاطر همین نگرانی تو در رابطه با امور آخرتت، خدا به تو خیر می دهد، مرا دلداری میدهد، در کنارم است، تکیه گاهم است در بحرانها، شداید و گرفتاری ها. حضرت فرمود اینچنین زنان نصف اجر شهید را دارند، «جهاد الرمع حسن التبعل».
امام صادق (ع) نیز این چنین فرمودند: خداوند به انسان خوشاخلاق ثواب جهاد میدهد و شب تا صبح برای او ثواب مینویسد. به همین جهت است که اخلاق خوب خوش و برخوردی بانوان در خانه موجب میشود این خانه چنان جاذبه داشته باشد و چنان محیط تربیت، پرورش، آسایش و نشاط الهی انسان باشد که تمامی اعضای خانواده آرزو دارند به خانه برگردند و در کنار مادر و همسر لحظات عمرشان را طی کنند.
خطبه دوم
بسم الله الرحمن الرحیم
شما عزیزان نمازگزار را به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید رستگاری و راه جلب عنایات الهی است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوئیم.
روز یکشنبه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر است، یکی از مخربترین پدیدههای انسان و انسانیتسوز، که هم تخریب شخصیتی هم خانوادگی و هم اجتماعی ایجاد میکند و یک تهدید جدی در تمامی عرصههای زندگی است. حوزههای اقتصاد، بهداشت، روابط خانوادگی، گسترش فساد، رسانههای مختلف و ایجاد مزاحمت در همه عرصههای کاری و محیط مسئولیتی در حوزه حکومتی ایجاد میکند، چنان که هماینک بخش بسیاری از زمان و هزینه نظام در قبال مبارزه و برخورد با پدیده مواد مخدر است. لازم است مسئولان محترم با کوششی که اکنون میکنند این کوشش را دو چندان کنند، و این رابطه، تدبیر، برنامهریزی و با یک همت بلند برخورد قاطعی با این پدیده بنمایند.
مراحل پیشگیری، با ایجاد اشتغال، گسترش فرهنگ پرهیز و دوری از این بلای خانمانسوز و مبارزه قاطع با تولیدگران و توزیعکنندگان، مواد مخدر یک امر ضروری است. تدوین و تصویب قوانین بازدارنده و سوم قاطعیت در برخورد انتظامی و قضایی با عوامل توزیع و گسترش آن و اجرای هرچه سریعتر آن قوانین و احکام.
روز چهارشنبه روز جهانی مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی است. جهان استکبار با اهداف سلطه طلبان خود برای تسلط بر جوامع بشری با حداقل هزینهکرد و وارد کردن حداکثر تلفات، سلامهای شیمیایی و میکروبی تولید کرده است. همانهایی که ادعای حقوق بشر میکنند و تاریخ هیچ گاه ندیده است اینچنین جنایتکارانی!
ایران اسلامی در هشت سال دفاع مقدس، یکی از کشورهایی بوده است که مورد حمله شیمیایی و میکروبی قرار گرفته است و در این رابطه هیچ کدام از مجامع بینالمللی به طور جدی وارد محکومیت این جریان از ناحیه کشورهای تولیدکننده و رژیم بعث عراق نشدند، محکوم میکنیم ما، هم تولید و هم استفاده و درخواست خلع سلاح شیمیایی و میکروبی در سطح جهان هستیم.
روز پنجشنبه، روز مبعث نورانی رسول خدا محمد مصطفی (ص) است، مبحثی که نور هدایت، بصیرت، رحمت و شفاعت الهی به ارمغان آورد و همه انسانها هدیه ای آسمانی به دست آوردند و آن بعثت و رسالت رسول خدا است، بر همگان تبریک عرض میکنم و امیدوارم تمامی مراکز فرهنگی در این عرصه در آن شب و روز بتوانند عظمت دین و دینداری و رسالت رسول خدا را برای همه بیانکنند.
روز سه شنبه روز گرامیداشت قوه محترم قضایه است، سالروز شهادت بیش از ۷۰ شخصیت برجسته انقلاب و در صدر آنها شهید دکتر بهشتی است، یاد و خاطره آنان را گرامی میداریم و زحمات تمامی بزرگان قوه قضاییه و همه تلاشگران در این عرصه تشکر و قدردانی میکنیم.
و دو شخصیت بزرگ از این استان شهید حیدری و شهید شهریاری که هر دو نماینده محترم مجلس شورای اسلامی بودند یاد و خاطره آنان نیز گرامی میداریم.
در رابطه با قوه محترم قضاییه در نشستی که با آن عزیزان داشتم عرض کردم که ما نیازمند تدوین و تهیه نقشه جامع قضایی ایران هستیم و با بومی سازی آن در سطح استان میتوانیم محیطی پر از آسایش، آرامش و برخورد مناسب با جرم داشته باشیم. خداوند همه این عزیزان را حفظ کند و در پناه خود مورد لطف و عنایت ویژه قرار دهد.
در همان روز سالروز شهادت حضرت بابل حوائج امام موسی بن جعفر علیهالسلام است، انسان وقتی که تاریخ زندگانی آن امام را میخواند تمام وجودش را غم می گیرید، السلام علیک یا باب الحوائج یا موسیبنجعفر .
سالها در زندان سندی ابن شاهک در غل و زنجیر بود، روزی جعفر، وزیر هاراون برای سرکشی به زندان، به زندانی که حضرت موسیبنجعفر در آن بود، رفتند و پرسیدند که موسیبنجعفر کجاست؟ گفتند در زندان است، گفت میشود او را دید، گفتند بله. زندان که رفتند دیدند اصلاً کسی نیست، گفت کجاست؟ گفتند چاهی کنده ایم در زندان و در آن چاه است، سنگی بزرگ بر روی آن چاه گذاشته بودند، آن را برداشتند، نگاه کردند و دیدند یک تنه سنگین درخت است و زنجیر و یک عبا، گفت موسیبنجعفر کجاست؟ گفت زیر آن عبا هست، در حال سجده است. دعا می کرد، خدایا به من رحم کن، ببخش، گناه از بنده ات است ولی بزرگی و عفو از شماست.
فرزندان حضرت موسیبنجعفر در مدینه بودند و حضرت در بغداد زندان بود. این بچهها خردسال بودند، همه نگاهشان به در بود که یک روز پدر از در وارد شود، و امام رضا علیهالسلام شبها پشت در میخوابیدند، حضرت معصومه سلامالله علیها مرتب سراغ پدر را میگرفت، میآمد خدمت امام رضا (ع) و سؤال میکرد پدرمان کی میآید؟
نقل میکنند که حضرت معصومه سلامالله علیها سحری آمد دید که امام رضا(ع) پشت در نیست، بعد از مدتی دید که ساحت مقدس امام رضا(ع) غمگین و ناراحت، شال عزا به گردن انداخته، گفت، برادرم این چه حالتی است که شما را میبینم، گفت معصومه جان همه یتیم شدیم، همه امیدمان ناامید شد، مردم بغداد دیدند که یک تابوت را چهار غلام دارند از زندان بیرون میآورند، سؤال کردند او کیست؟ گفتند او امام شیعیان است. شیعیان آمدند، روی پل بغداد جلوی آن را گرفتند و تشییع جنازه مفصلی کردند با احترام آقا در کاظمین دفن شدند. سه روز جسد ایشان بدون سر در صحرای کربلا افتاده بود، قوم بنی اسد آمدند.
خدایا ظهور آقا امام زمان را تعجیل بفرما