نمازجمعه ۲۹ مهر ماه ۹۰
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب عنایات الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که خداوند بدان امر کرده است، صراط مستقیم الهی است و تنها راه سعادت و رستگاری انسانی است، راهی که براه قرآن، راه پیامبران، راه خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهوسلم) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) است. راهی که نتیجه آن بهشت برین و سرانجام آن محبت الهی است.
راه خدا عبودیت است. عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن، و جوهرهی عبودیت ایمان است و یکی از مهمترین ویژگیهای انسان مؤمن، اخلاق مداری است و در عرصه اخلاقمداری یکی از موضوعات مهم اخلاق، اخلاق خانوادگی به ویژه اخلاق فرزند داری است، چرا که فرزندان نتیجه و محصول یک تبار و یک نسل هستند که اگر نیک باشند نام آن خاندان به نیکی برده میشود و اگر منحرف گردند نام و نشان آن خانواده را از بین خواهند برد. تربیت صحیح فرزندان، تربیت ولایی و قرآنی است در بستر احترام و زمینهسازی برای تحصیلات عالیه، فضاسازی برای نماز، تعلیم قرآن و مسجد محوری، که در این رابطه مطالبی محضر مبارک شما عرض شد.
دوران حیات انسان از جهت زمان چند بخش دارد: اول کودکی، که از سن یک تا ۶ سالگی روانشناسان عرصه شناخت کودک بیان کردهاند. دوم، نونهالی، که از سن ۶ تا ۱۲ سالگی محدوده آن مشخص شده است. سوم، نوجوانی، که از ۱۲ سالگی تا ۱۸ سالگی، عدد آن بیان گردیده و سپس جوانی که از ۱۸ سالگی تا ۳۲ سالگی بیان شده است. هرچند در عرصه دوران جوانی، پژوهشگرانِ عرصه روانشناختی و جامعهشناسی انسانی عددی که بیان کردهاند گاهی ۳۲، گاهی ۲۸ و گاهی ۴۰ سالگی نیز بیان کردهاند و بعد از آن دوره میانسالی است که از سن ۳۲ سالگی تا ۶۴ سالگی بیان شده است. و دوران پیری که اوج تجربه و عزت است از سن ۶۴ سالگی به بالا است.
مهمترین دوران یک پدیده، آغاز بروز و وجود آن پدیده است همان زمان و همان اوقاتی که شالوده یک پدیده ریخته میشود و مستحکم میشود مثل یک بنا که مهمترین بخش معماری آن، وقتی است که شالوده آن بنا ریخته میشود و معماری میگردد که اگر کج باشد تا ثریا میرود دیوار کج و اگر به راه باشد امکان رشد، تعالی، پیشرفت و کمالات نصیب آن پدیده و آن شیء میشود. انسان نیز اینگونه است مهمترین بخش تربیتی یک انسان و رشد انسان، دوران کودکی، نونهالی، نوجوانی و جوانی او است به همین خاطر است که در احادیث بسیاری آمده است که انسان باید در دوران کودکی و نوجوانی و سپس جوانی، والدین، عنایت ویژهای در تربیت فرزند داشته باشند به همین خاطر رسول خدا محمد بن عبدالله (صلیالله علیهوآلهوسلم) میفرمایند: «مَنْ لَمْ یَتَعَلَّمْ فِی الصِّغَرِ» فردی که در دوران کودکی دارای دانش و دانشآموخته گی و در یک فضای تربیتی رشد نکند، «لَمْ یَتَقَدَّمْ فِی الْکِبَرِ» در دوران بزرگی به بزرگی و بزرگواری نخواهد رسید. لقمان خطاب به فرزندش این چنین میگوید: «یا بُنَیَّ، إن تَأَدَّبتَ صَغیراً انتَفَعتَ بِهِ کَبیراً» یعنی، ای فرزندم اگر در دوران کودکی تربیت یافتی و رشد کردی، در دوران پیری سود و کمال از آن تعلیمات دوران کودکی خواهی یافت.
اساساً دوران کودکیِ انسان یک فضایی است آماده، برای اینکه انسان تعلیمات و امور تربیتی در نهادش و در سرشتش نهادینه شود و هرچه سن انسان بالاتر میرود قدرت آموزش و تربیت او کمتر و از وی کاسته میشود به همین خاطر خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهوسلم) میفرمایند: «مَثَلُ الَّذِی یَتَعَلَّمُ فِی صِغَرِهِ» داستان کسی که در دوران کودکی اش تعلیم مییابد، «کَالنَّقْشِ عَلَی الْحَجَرِ» گویا بر یک سنگ، خطوطی نگاشته شده و نقش بسته شده که این میماند و از بین نمیرود، «وَ مَثَلُ الَّذِی یَتَعَلَّمُ الْعِلْمَ فِی کِبَرِهِ کَالَّذِی یَکْتُبُ عَلَی الْمَاءِ» اما آن کسی که سنی از آن گذشته اگر بخواهد تعلیم و تربیتی ببیند گویا بر آب چیزی نگاشته است که نمیماند. بدین خاطر است که باید خانوادهها دوران کودکی فرزندان خود را قدر بدانند و در یک فضایی که برنامهریزیشده برای تربیت و تعلیم آنها با جدیت تمام به تربیت آنها همت بگمارند اگر این کار را نکنند این کودک، این نونهال و این نوجوان، خودرو رشد کرده است، فقط محبت پدر و مادر دیده، تغذیه دیده اما در مسیر رشد قرار داده نشده است بدین خاطر آینده ای بس خطرناک و بس نامطمئن دارد، هر چیزی در این رابطه احتمال دارد. به همین جهت است که تمامی روانشناسهای علوم تربیتی بر این معنا اصرار دارند که خانوادهها باید در دوران کودکی و نونهالی، برنامه تربیتی ویژهای برای فرزندان خود اعمال کنند و این هدایتهای قرآنی و اهل بیت است و بهترین راه تربیت این کودکان، نونهالان و نوجوانان تربیت ولایی و قرآنی است.
آموزش و پرورش در این رابطه باید برنامهریزی داشته باشد. تنها، فضاسازی برای رشد تحصیل علوم کافی نیست، بسیاری از اوقات مفید کودکان، نونهالان و نوجوانان و حتی جوانان در مراکز آموزشی طی میشود، باید آموزش و پرورش و مراکز آموزش عالی در رابطه با تربیت ولایی و قرآنیِ فراگیران آنها، دانشآموزان و دانشجویان برنامهریزی داشته باشند. این برنامهای که الان اجرا میشود ناکارآمدی آن ثابت شده است و در این رابطه باید متصدیان امر، یک برنامهریزی دانش بنیانِ دینی و فرهنگی تنظیم و تدوین میکنند و در کنار خانوادهها به تربیت این عزیزان همت بگمارند.
چنان تربیت فرزند مهم است که امام سجاد (علیهالسلام) یک دعای مستقل، دعای ۲۵ در صحیفه سجادیه مبارکه به آن اختصاص داده است و دعا میکند برای فرزندان و در این دعا، راه تربیت را بیان میکند میفرماید «وجعلهم ابرارا» خدایا فرزندان ما را از نیکوکاران قرار بده، «اتقیا» آنان را چنان کن که اهل گناه نباشند، «بصرا» بصیر، آگاه و عالم باشند، «سامعین» شنوای برنامههای دینی، «و مطیعین» و مطیع خدا باشند، «والاولیائک محبین» و در مسیر ولایتِ اهل بیت، تمام وجودشان عشق به خاندان عصمت و طهارت باشند، «و لجمیع اعدائک معاندین مبغضین» و نسبت به دشمنان دین تو، این فرزندان مخالف باشند و در کنار آنها قرار نگیرند.
خدایا قَسمت میدهم به مقربان درگاهت فرزندان ما را صالح و شایسته بگردان.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکند چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب محبت الهی است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوییم.
مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای در ادامه سفر به استان کرمانشاه سخنان مهمی ایراد کردند که به برخی از آن سخنان اشاره میکنم:
معظمله در جمع مسئولان، مدیران و کارکنان دستگاههای مختلف اجرایی فرمودند: خدمت صادقانه و خالصانه در نظام اسلامی، توفیقی است الهی که باعث جلب رضایت پروردگار میگردد و همچنین خدمت و کمکی است به مردم که موجب استحکام هرچه بیشتر نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میگردد.
فرمودند: کیفیت کار مسئولان ملی و محلی در سراسر کشور میتواند موجب افزایش یا خدایناکرده کاهش آبروی نظام شود. بنابراین مسئولین تا سرحد امکان، کیفیت کار و خدمت افتخارآمیز خود را افزایش دهند، به همین خاطر باید همه مسئولان چه مسئولان کشوری چه مسئولان محلی این نکته را بدانند که خدمت آنان اگر دانش بنیان و در راه رضای خدا باشد افتخاری است برای آنان و موجب استحکام هرچه بیشتر نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران خواهد گشت و اگر این خدمت دارای مبانی دانشی و علمی نباشد، صادقانه نباشد و در خدمت مردم نباشد قطعاً هم خود را دچار مشکل خواهد کرد و هم جامعه دچار چالشهای جدی خواهد شد بدین خاطر است مسئولان چه دینی و چه محلی بر همان مبنا و مسیری که مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای (دامتبرکاته) تعیین میکنند باید گام بردارند و در خدمت نظام و مردم عزیز بر مبنای ولایت مداری و دانش بنیانی باشند.
معظمله فرمودند: زبان قاصر است از تشکر از مردم به جهت حضور در صحنههای مختلفی که مورد نیاز است، این انقلاب هرجایی که نیاز به حضور مردم داشته، در عصر انقلاب، در دفاع مقدس، در رفع فتنه، مردم حضور داشتهاند و با تمام وجود بر مبنای ولایت مداری مشت محکم به دهان دینستیزان، انقلاب ستیزان و ولایت ستیزان زدهاند، و الان نیز این چنین است، هر جریانی، هر شخصیتی و هر اندیشهای اگر بخواهد جلوی انقلاب بر مبنای اندیشههای انحرافی یا عدم ولایتمداری گام بردارد، مردم او را صحنه حذف خواهند کرد.
معظمله فرمودند: این که شما میبینید لشکرکشی انقلاب ستیزان در عرصه تبلیغاتی، سیاسی و امنیتی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی روزافزون میشود این نشان از سلامت راه است و همین خاطر ما با همان توان همیشگی باید در کنار مقام معظم رهبری ولایت مدارانه باشیم و از کیان اسلام دفاع کنیم این اساس کار است.
ایشان در آخر فرمودند: باید مسئولان به جوانان اعتماد کنند، جوان با نیروی با نشاطی که دارد میتواند همانطور که در انقلاب، جوانان بودند در دفاع مقدس، جوانان بودند هماینک در تولید علم و فناوری، جوانان هستند باید در عرصههای مختلف از جوانان استفاده شود و این یکی از ویژگیهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
روز یکشنبه، روز آمار و برنامهریزی است. گرامی میداریم این روز را. یکی از عوامل مهم پیشرفت و توسعه، برنامهریزی است، و برنامهریزی بر مبنا و شاخص آمار همیشه تنظیم می شود به همین خاطر آمار یکی از مهمترین برنامههایی است در جهت توسعه و پیشرفت و رفع مشکلات. امیدوارم در اجرای آماری که در عرصه نفوس و مسکن در هفته آینده داریم همه همکاری کنند تا بتوانیم برنامهریزی خوبی اجرا شود.
روز دوشنبه، روز سازمان ملل، به مناسبت سالروز تأسیس آن در سال ۱۳۲۴ شمسی مطابق با ۱۹۴۵ میلادی است. سازمانی که تاکنون به اهداف خود نرسیده و هیچ وقت هم نخواهد رسید، هدف آن ایجاد امنیت، اتحاد و صلح جهانی بوده است این بدین خاطر است که این سازمان ملل معماری و دست ساختهی جهان استکبار است. نامناسب بودن ساختار تشکیلاتی مجمع عمومی و شورای امنیت، تبعیض و فساد در شورای امنیت، ایجاد حق وتو برای کشورهای استکباری، ناکارآمدی در عرصه اجرای مصوبات، مصوباتی دارند که سالها است در محکویت رژیم اشغالگر قدس تصویبشده ولی هنوز نتوانستهاند آن را اجرا کنند و هیچ وقت هم اجرا نخواهند کرد، وجود کانونهای فساد سیاسی و اقتصادی در آن، عدم توجه به کشورهای تحت ستم و مظلوم، و تحت فرمان بودن نسبت به کشورهای استکباری در فضای سیاسی و حقوقی است. این مجموعه عوامل باعث شده است که سازمان ملل، ناکارآمد، بیخاصیت و ناتوان در عرصه بینالمللی حضور داشته باشد و مثل یک ساختمانی است که هیچ ارزشی برای محیط پیرامونی خود ندارد جز اتلاف وقت و استهلاک.
هفته بهداشت روان را گرامی میداریم و بدانیم بهترین بهداشت روان، ایمان به خدا و ذکر خدا است «الا بذکر الله تطمئن القلوب».
پیروزی مردم مسلمان و انقلابیون لیبی و کشته شدن قزافیِ دیکتاتور و جنایتکار را به آن مردم عزیز و همه مسلمین تبریک میگوییم و این خود هشداری است برای دیگر دیکتاتورها و جنایتکاران کشورهای عربی مثل علی عبدالله صالح و آل خلیفه که چیزی نخواهد گذشت که شما هم به سرنوشت قزافی دچار خواهید شد. نکاتی است در این رابطه که باید انقلابیون لیبی توجه داشته باشد: راه نفوذ کشورهای استکباری را به انقلاب خود ببندند، نگذارند آمریکا، اتحادیه اروپا و رژیم اشغالگر قدس به انقلاب آنها نفوذ کنند، از تجربه انقلاب اسلامی ایران نهایت استفاده را کنند و از هدایتهای مقام معظم رهبری توجه ویژه داشته باشند و بهرهمند شوند، با کشورهای انقلابی چون ایران، سوریه و همچنین حزبالله لبنان و حماس هماهنگ باشند، از شیوخ مرتجع عرب بپرهیزند چرا که الان لیبی دچار مشکلات عظیم اقتصادی است و نیازمند حمایت مالی هستند و این شیوخ با پول، احتمال دارد این انقلاب را مصادره کنند بپرهیزند از این شیخ مرتجع، در اندیشه طراحی حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی در لیبی باشند و در آخر تقاضا داریم از رهبران انقلاب لیبی که وضعیت امام موسی صدر را هرچه زودتر مشخص کنند.
خدایا ظهور آقا امام زمان را تعجیل بفرما.
«والسلامعلیکم و رحمهالله و برکاته»