نمازجمعه ۲۹ تیر ماه ۹۷

خطبه اول

در خطبه اول بنابراین گذاشته ایم که از راه خدا سخن بگوییم و سبک زندگی اسلامی.

چون در دهه نورانی کرامت به سر می بریم که آغازش میلاد آسمانی کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س) است و در انتها تولد عرشی عالم آل محمد می باشد سبک زندگی اسلامی را از زبان و کلام حضرت ثامن الحجج بررسی می کنیم.

آن حضرت در حدیثی فرموده اند که انسان مسلمان وقتی عقل آن به کمال می رسد که دارای ده ویژگی باشد. یعنی انسان، مسلمان و عاقل و عقل هم در نهایت رشد. می فرماید اگر انسان مسلمانی بخواهد عقلانیتش به کمال برسد باید در زندگیش ده خصلت مراعات کند.

اول ،«أَلْخَیْرُ مِنْهُ مَأمُولٌ» مردم وقتی با او زندگی می کنند سراسر وجودش خیر باشد، مردم تنها انتظاری که از او دارند اعمال نیک است. اینقدر این انسان دارای بزرگی اخلاقی و رفتاری است که تنها توقعی که از او می رود نیکوکاری است.

دوم، «الشَّرُّ مِنْهُ مَأْمُونٌ» به هیچ صورت شر و کار بد از او سر نمی زند. مردم در امان هستند از شرارت در رابطه با او و اصلاً اهل شرارت نیست، اهل کار بد نیست.

سوم، «یَسْتَکْثِرُ قَلیلَ الْخَیْرِ مِنْ غَیْرِهِ» اگر کسی کار اندکی خیر برای او کرد آن را بزرک بپندارد و تشکر کند هر چند کار کوچکی است ولی او قدردان و شکرگذار است، بزرگ می پندارد و تشکر می کند.

چهارم «یَسْتَقِلُّ کَثیرَ الْخَیْرِ مِنْ نَفْسِهِ» اما خودش کارهای بزرگی که انجام می دهد کوچک می پندارد، خدمات و کمک های زیادی که می کند آن را کوچک می پندارد. کار کوچک دیگران را بزرگ اما کار بزرگ خود کوچک می پندارد.

پنجم « لا یَسْأَمُ مِنْ طَلَبِ الْحَوائِجِ إِلَیْهِ» هیچ گاه توقعات و مراجعات مردم او را خسته نمی کند. این طور نیست که اگر کسی پیش او بیاید برای کمک چه مادی و چه معنوی او خسته و ناراحت شود و به ملالت برسد. نه گشاده رو است در مراجعات مردمی.

ششم « وَ لا یَمَلُّ مِنْ طَلَبِ الْعِلْمِ طُولَ دَهْرِهِ» و اهل دانش پژوهی است، اهل تحصیل است . تحصیل هم لازم نیست انسان به دانشگاه یا حوزه تشریف ببرد نه ، مطالعه، کتابخوانی، حضور در مجالس علما، این ها هم طلب علم است .

هفتم « أَلْفَقْرُ فِى اللّهِ أَحَبُّ إِلَیْهِ مِنَ الْغِنى» در راه خدا بودن ولو با فقر برای او محبوب تر است. در راه خدا که زندگی می کند و مراعات دین خدا می کند احتمال دارد سرمایه های کاذب در زندگی نیاید لذا آنچنان پولدار نیست اما چون در راه خدا است و می خواهد حلال زندگی کند این راه را بهتر می پسندد.

هشتم «وَ الذُّلُّ فىِ اللّهِ أَحَبُّ إِلَیْهِ مِنَ الْعِزِّ فى عَدُوِّهِ» در راه خدا اگر زندگی می کند به پست و مقام و به یک جایگاه بزرگ در راه خدا نمی رسد برایش مرغوبتر است از اینکه به یک ارجمندی برسد اما زیر سایه دشمن خدا. می گوید من در راه خدا باشم، در دین خدا باشم ولو هیچ نداشته باشم بهتر از این است که به جایی برسم اما دست پلید دشمن خدا روی سرم باشد.

نهم  اینکه بی نامی و کم نامی برای او بهتر باشد تا اینکه مشهور شود. چون انسانی که مشهور شد دو خطر برای او وجود دارد یکی اینکه اخلاصش را از دست بدهد و دیگری آماج تیرهای مختلف بشود. لذا می گوید اگر ضرورتی ندارد انسان به جایی برسد که مشهور بشود خودش را در معرض نگذارد.

دهم اینکه فروتن و متواضع باشد. هر کس دید احترام کند و بگوید این بهتر از من است، احتمال دارد عاقبتش بهتراز من باشد، فروتنی و تواضع.

این ها نشان عقلانیت و بزرگی انسان مسلمان است. این آموزه های سبک زندگی اسلامی است.

 

خطبه دوم

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.

یازدهم ذی القعده میلاد گهربار حضرت ثامن الحجج امام علی ابن موسی الرضا عالم آل محمد است. تبریک عرض می کنیم به مسلمین جهان ، ساهت مقدس حضرت بقیهالله الاعظم روحی فداء، شیعیان و شما خوبان خدا.

حضرت ثامن الحجج دارای ویژگی های خاصی است که منحصر به فرد است، چنان عظیم است که حضرت ختمی مرتبت فرمودند : به زودی در خراسان پاره ای از وجودم دفن می شود. پیامبر گرامی اسلام کلمه پاره تن را برای دو نفر بکار برده اند یکی حضرت زهرا(س) و دیگر حضرت رضا (ع) و بعد فرمودند : هر زائری که ایشان را زیارت کند خداوند غم و اندوه از دلش می زداید و هیچ گنه کاری به آستانش نمی رود مگر اینکه طلب بخشش کند و خداوند به وجود مبارک امام رضا او را ببخشاید.

تأثیر شگرف در تاریخ اسلام گذاشت و دولت عباسی که می خواستند با محصور کردن امام رضا (ع) و احضار اجباریش به مرو او را در تنگنا قرار دهند و از نزدیک مراقبت کنند، او از این تهدید فرصتی ایجاد کرد و حقانیت اسلام و جهان تشیع در مرکز خلافت جهانی کرد و با تمام سران مذاهب مناظره کرد با زبان خودشان و حقانیت اسلام و مکتب اهل بیت را تثبیت کرد.

امید دارم ان شاءالله تمامی مراکز فرهنگی در این دهه کرامت پیرامون وجود مبارک آن حضرت به خوبی تبیین شخصیت نمایند.

امروز جمعه نیز روز بزرگداشت احمدابن موسی ، شاهچراغ است. یک ویژگی بسیار مهمی حضرت شاهچراغ دارد و آن ولایتمداری است. شخصیت فوق العاده ای در مدینه داشتند، چنان مهم بودند که بسیاری فکر می کردند بعد از حضرت موسی ابن جعفر ایشان امام می شوند، بعد از شهادت امام کاظم (ع) مردم به خانه ام احمد مادر شاهچراغ آمدند چون خانم بسیار با شخصیت و مهمی بود که با شاهچراغ احمدابن موسی بیعت کنند. این بزرگوار به همگان گفت همه ما باید تابع حضرت رضا (ع) باشیم، شما به من محبت دارید اما امامت یک ودیعه الهی است و از آن برادرم علی ابن موسی است و خود و مادر حرکت کردند و با حضرت رضا بیعت کردند و این روح ولایتمداری حضرت شاهچراغ است که در تاریخ مشهود است.

پیروزی های اخیر ارتش سوریه ، رزمندگان اسلامی در سوریه و آزادی مردم شیعه فوعه و کفریا بعد از سه سال محاصره توسط عناصر وابسته به جهان استکبار و تروریست ها تبریک می گوییم، یک دغدغه خاطر بود عزیزان مسلمان و شیعه ای که در این دو منطقه بودند و مقاومت می کردند و سه سال محاصره بودند، به همین جهت این پیروزی موجب شد که این عزیزان، کودکان، زنان و مردان از آنجا انتقال پیدا کنند و به آزادی برسند.

ان شاءالله پیروزی نهایی هم نزدیک خواهد بود.

نکته دیگر که عرض می کنم محضر مبارک شما این ایام سالروز پیام تاریخی امام به حجاج بعد از کشتار و به شهادت رساندن حجاج ایرانی در مکه است و همچنین قبول فطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت.

مقام معظم رهبری پیرامون این پیام سخنان بسیار مهمی در نمازجمعه ایراد کردند در آن زمان که فرمودند این باید در تاریخ ثبت شود و پیرامون آن سخن گفته شود که بنده به بخشی از این پیام حضرت امام اشاره می کنم.

دارای دو بعد است، یک بعد خارجی است که فرمودند پرداه داران حریم الهی و کسانی که خود را خادم الحرمین می دانند به دنبال سیاحتی، تجاری کردن اعمال حج هستند، یه دنبال این هستند که یک اعمالی که نشان از اقتدار و وحدت جامعه اسلامی است تبدیل شود به یک سفر سیاحتی تجاری یا حد اقل زیارتی تجاری و برای خود درآمد سازی کنند و فرمودند این غلط است و اعمال حج یک عمل الهی و عبادی و سیاسی است و مایه وحدت جامعه اسلامی است و موجب اقتدار مسلمانان است.

در بعد داخلی حضرت امام فرمودند و مقام معظم رهبری تشریح کردند که مهمترین و اصلی ترین مسأله ای که تأکید بر آن است عدالت اجتماعی است. عدالت اجتماعی یعنی رفع فقر ، تبعیض و فساد. برخورداری همگان از خیرات و برکاتی که در جامعه است نه اینکه یک گروه برخوردار باشند و گروه دیگر دچار مشکل، عدالت اجتماعی اساس نظام اسلامی است و مقام معظم رهبری فرمودند به دلیل مسائل مختلف متأسفانه ما نتوانسته ایم آن گونه که شایسته است هرچند قدم های خوبی انقلاب برداشته اما به آن نقطه شایسته دست پیدا کنیم به خاطر جنگ، بازسازی و مشکلات بسیار که من از مسئولان تقاضا دارم در رابطه با عدالت اجتماعی بیاندیشند و جهادی در رابطه با تحقق آن تلاش کنند.

نکته دیگر که فرمودند وحدت در سایه ولایت است. عزیزان تفرقه در جامعه هدف دشمن است و دشمن می خواهد جامعه متفرق شود که توان جامعه کم شود وقتی که تفرقه شد، درگیر با هم باشند و دشمن از آن استفاده کند و همه باید در سایه ولایت و مقام معظم رهبری در کنار هم  در مقابل دشمن باشیم.

نکته دیگری که حضرت امام بر آن تأکید داشتند، جوانان سرمایه اصلی انقلاب هستند و آن ها باید در راستای تحقق اهداف انقلاب گام بردارند چه در حوزه های علم و فن آوری و چه در حوزه رفتاری و تولید محصول، چه محصولات دانش بنیان و چه محصولات عادی گام بردارند و جهادی عمل کنند و این کار بزرگی است.

نکته ای که در آخر بیان کردند که روحانیت در کنار جوانان باشند و در خدمت مردم باشند و مردم هم در کنار روحانیت باشند. این پیام حضرت امام است . جدایی روحانیت با مردم به ویژه با جوانان  و مردم با روحانیت مشکل ایجاد خواهد کرد، همان مشکلاتی که در مشروطه ایجاد شد و مملکت ما را در دهان آمریکا قرار داد و اگر این مشکل ایجاد شد که دشمن دنبال این است مشکلات زیادی خواهیم داشت.

در آخر آن نکته ای که مکرر بیان کرده ام که مسئولان اجرایی مملکت و استان در باره رفع مشکلات آب، برق، گرانی، اشتغال، خدمت رسانی به مردم عزیز این استان تلاش کنند جهادی، شب از روز نشناسند، مردم استان بوشهر نمونه هستند، مسئولین قدر بدانید و شکر کنید که شما در استانی به سر می برید که مردمانی این چنین با فرهنگ و با دانش، آگاه، بصیر با تاریخی پر شکوه و این فرصتی است که خداوند به شما داده. با مردم بنشینید و صحبت کنید ، سؤالات را پاسخ دهید، تقاضا ها را بشنوید و پاسخ دهید، مردم هم آگاه هستند، توقعی فراتر از طاقت و توان شما ندارند، حتی اگر بتوانند کمک هم می کنند، اما شما با مردم باشید. اساس مدیریت با مردم بودن است، با احترام، با عشق خدمت به مردم تلاش کنید که نام نیکی از شما در دنیا بماند و در آخرت محشور باشید با ثواب الهی.

این مردمان استان مردمانی هستند امتحان داده و در این شرایط سخت نیاز دارند که مسئولان در خدمتشان باشند، کمک کنند به هر طریق ممکن و من از دولت تقاضا دارم به استان بوشهر توجه ویژه ای کند. استان بوشهر آن قدر که خدمت می کند و درآمد زایی می کند برای مملکت سهم استان در رابطه با برخورداری از این نعمت کم است. عنایت کنند مسئولان اجرایی و خدمات هرچه بهتر و بیشتری به مردم عزیز این استان داشته باشند.

 

آگاه

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.