نمازجمعه ۲۶ خرداد ماه ۹۱
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
تقوا برترین راه جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم، چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
جوهرهی عبودیت، ایمان است.
در خطبه اول بنابراین گزاردهایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که راه انبیاء، اولیاء خدا، راه خاتم المرسلین محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهوسلم) است. راه خدا عبودیت است و جوهرهی عبودیت، ایمان است.
انسان مؤمن انسانی امیدوار است.
یکی از ویژگیهای انسان مؤمن، اخلاق مداری است مانند اخلاق فردی، خانوادگی، اجتماعی و کاری. یکی از فضائل اخلاقی اجتماعی انسان مؤمن، داشتن روح امید و امیدواری است. انسان مؤمن، انسانی امیدوار است و روح امید را به جامعه تزریق میکند و روح گشایش در آینده در برابر سختیها را در جامعه گسترش میدهد. انسان مؤمن، انسانی امیدوار است.
امید و امیدواری پایه حیات فعلی، پرنشاط و رو به جلوی انسان است.
امید یعنی چشمداشت به گشایش و رسیدن به آرزوها در برابر سختیها و مشکلات. در مقابل آن، ناامیدی و یأس قرار دارد، در زبان عربی معادل امید، «رجاء» و در مقابل ناامیدی «یأس» و «قنوط» قرار دارد. امید و امیدواری پایه و مایهی حیات فعّال، پرنشاط و رو به جلوی انسان است، به طوری که اگر انسان به آینده، به رفع مشکلات و به گشایش شدائد امید نداشته باشد قطعاً دچار ایستایی، توقف و تحیّر خواهد شد. انسانی که به رفع گرفتاریها در آینده امید دارد قطعاً خود را در مسیری قرار میدهد که به اهداف خود برسد و مشکلات او را نشکند.
بدین خاطر است که در قرآن در رابطه با امید و امیدواری و ذمّ یاس و ناامیدی سخن گفته شده است. انسان ناامید گویا انسانی است ایستا، متوقف، مردهای است که زنده مینماید و در جامعه بدون نگاه به آینده زندگی میکند. امیر مؤمنان (علیهالسلام) میفرماید: «أعظَمُ البَلاءِ انقِطاعُ الرَّجاءِ»[۱] سختترین مشکل و سختترین شدائد این است که انسان ناامید باشد، و بعد میفرماید: «قَتَلَ القُنُوطُ صَاحِبَهُ»[۲] ناامیدی، صاحبش را از بین میبرد.
بدین جهت، انسان مؤمن و انسانی که به دنبال موفقیت خود است انسانی امیدوار است، هیچگاه شدائد، مشکلات و بنبستها او را متوقف نمیکند بلکه با برنامهریزی، مدیریت و نظارت بر امور حرکت میکند با توکل به خدا و مشکلات را یکی پس از دیگری بر طرف میکند و به هدف خود میرسد.
انسان مؤمن هیچگاه از رحمت خدا ناامید نمی شود.
انسان مؤمن هیچگاه از رحمت خدا ناامید نمیشود، «وَمَنْ یَقْنَطُ مِنْ رَحْمَهِ رَبِّهِ إِلَّا الضَّالُّونَ»[۳] چه کسی است که از رحمت خدای خود ناامید باشد مگر آنانی که گمراه هستند، «لَا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکَافِرُونَ»[۴] انسان کافر است که از رحمت خداوند مأیوس است. بدین جهت است که انسان در یک جامعهی ایمانی باید دارای روح امید و امیدوار باشد. جامعه اسلامی، جامعهای است که دارای روح امید و رسیدن به اهداف اسلامی و موفقیت است و انسان مؤمن کسی است که هیچگاه ناامید نمیشود و نمیشکند.
اگر انسان در دو بُعد مادی و معنوی دچار بن بستهایی شد، در بُعد مادی مثل بُعد اقتصادی دچار بن بست شد و ناامید شد یعنی تسلیم در مقابل این بن بست های اقتصادی. اگر در عرصه معنوی گناهی کرد و این چالش گناه، او را فرا گرفت و گفت من دیگر نمیتوانم انسان خوبی شوم، این انسان دیگر متوقف است و در مقابل مشکلات تسلیم شده است، اما اگر روح امید داشت، مشکلات مادی که آمد با برنامهریزی آن را برطرف میکند و اگر در مشکلات معنوی گناهی کرد امید به رحمت خدا دارد. لذا خداوند میفرماید: «یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَهِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا»[۵] ای بندگان من که به خود ظلم کردهاید و گناه کردهاید هیچگاه ناامید نشوید، خداوند همه گناهان را میبخشد.
ناامیدی در جامعهی ایمانی ممنوع است.
مهم این است که انسان در خانه خدا برود و توبه کرده و جبران کند، بنابراین ناامیدی، قنوط و یأس در جامعهی ایمانی در همه ابعاد چه ابعاد مادی و چه ابعاد معنوی ممنوع است. اگر انسان بدترین و بیشترین گناهان را انجام داده باشد عفو و رحمت خدا از آن بالاتر است. یک شخص یهودی بود که به مردمی که اهل گناه بودند، میگفت: شما در قیامت دچار عذابهای چنین و چنان خواهید شد، خداوند توسط رسولش او را نهیب زد و گفت: رحمت خدا فراتر از گناهان بندگان است. به همین خاطر روح امید و امیدواری به رحمت خدا و موفقیت، باید در جامعه اسلامی و ایمانی موج زند و انسان با روح امید مراحل مختلف موفقیت را طی کند.
امید بر دو قِسم: امید صادق و امید کاذب است.
امید بر دو قِسم است: امید صادق و امید کاذب. امید صادق یعنی امیدی که صحیح است. امید صادق دارای ویژگیهایی است: ۱- واقعبینانه باشد یعنی انسان به یک چیز محال امید نداشته باشد. ۲- کارشناسانه باشد و در رابطه با هدف خود کارشناسی کرده باشد. ۳- برای رسیدن به آن هدف، عمل کند، و ۴- الهی باشد و با گناه آلوده نباشد. انسانی که گندم در شورهزار میکارد و آن را آب نمی دهد معلوم است اگر امید ببندد که آنجا خرمنی از گندم تولید شود، این امید، امید کاذب است و امید صادق نیست. به همین خاطر انسان امیدوار، انسانی است که برای رسیدن به امید و هدف خود، برنامهریزی می کند، واقع بین است، طراحی میکند، مدیریت میکند، عمل میکند و با توکل به خدا به هدف خود میرسد.
امیر مؤمنان (علیه السلام) میفرماید: «کُلُّ مَن رَجا، عُرِفَ رَجَاؤُهُ فِی عَمَلِه»[۶] هر کس که امیدوار است، میداند که تحقق امیدش در عملش است. و باز می فرماید: «لا تَکُن مِمَّن یَرجُو الآخِرَهَ بِغَیرِ العَمَلِ»[۷] اینطور نباش که امید به آخرت داری اما برای آخرت عملی انجام نمیدهی. در حوزهی رسیدن به امید و آرزو، انسان باید با توکل به خدا، با دعا، برنامهریزی و مدیریت، عمل کند و توکل به خدا داشته باشد. بدین جهت است که یکی از فضائل اخلاقیِ اجتماعیِ انسان مؤمن و جامعه ایمانی، داشتن روح امید و امیدواری در همه امور است، فکر نکند چون گناهی مرتکب شده دیگر تمام شده و یا یک مشکلی به وجود آمد پس دیگر هیچ، نه این چنین نیست باید امید صادق و برنامه ریزی داشته باشد.
خدایا در ظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما و ما را به امید صادق متنعّم بگردان.
خطبه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
تقوا کلید گنج رستگاری است.
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید فتح گنج رستگاری و طریق دستیابی به الطاف ویژه الهی است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوئیم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای (دامت برکاته العالیه) در دیدار با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی نکات مهمی را ایراد فرمودند که به اهمّ آنها اشارهای تحلیلی میکنیم.
معظم له فرمودند: مجلس رکن اساسی نظام اسلامی ما است و باید دارای دو خصوصیت ویژه باشد: ۱- زنده بودن، ۲- سالم بودن.
مقام معظم رهبری فرمودند: نشانه زنده بودن مجلس چند چیز است: ۱- تدوین قوانین خوب و مناسب، ۲- نظارت صحیح و کارآمد، و ۳- حضور فعال، پرنشاط و مفید در صحن علنی و کمیسیونها. یک مجلس زنده، مجلسی است که دارای تولید قوانین مناسبی است که نظام ما را به سمت پیشرفت در بستر عدالت که نگاه مقام معظم رهبری است میرساند.
ایشان فرمودند: مجلس باید فعال و پرنشاط باشد هم در فضای ملی و هم در فضای فراملی، چرا که قلب جهان که خلیجفارس و خاورمیانه است دارای تحولات شگرف و عظیمی است و باید مجلس در قبال مسائل ملی و فراملی دارای برنامههای بسیار ویژهای باشد.
مقام معظم رهبری فرمودند: نشانه سالم بودن مجلس داشتن نیت خالصانه، توکل به خدا، تلاش بر مبنای ایمان و اسلامی بودن، عدم جانبداری یا جانبداری غیراصولی، مراعات زهد، اخلاق و تقوای نمایندگی، اتحاد و همدلی با دیگر قوا در عین وجود اختلاف سلیقه، هماهنگی با اصول و آرمانهای انقلاب، نظارت و تدوین قوانین کارآمد و اصولی و برنامهی نظارت بر خود، است.
سالم مانی مجلس موجب سالم مانی انقلاب است.
مقام معظم رهبری سالم ماندن مجلس را یکی از اموری میداند که موجب سال مانی انقلاب میباشد و این نکتهی بسیار مهمی است، امیدوارم نمایندگان محترم با این نگاهِ راهبردیِ مقام معظم رهبری، مجلسی خوب رقم بزنند که موجب رضایت خدا، ساحت مقدس آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، مقام معظم رهبری، شهدا و امام شهدا و مردم عزیزِ ایران باشد.
با برنامه ریزی کارشناسانه، مدیریت کارآمد و نظارت پیشرفت زا، کشاورزی موفق در استان داشته باشیم.
روز شنبه، روز جهاد کشاورزی است، به تلاشگران این عرصه تبریک عرض میکنم، و تقدیر و تشکر دارم به ویژه جهاد کشاورزی استان ولایتمدار بوشهر. امیدوارم با برنامه ریزی کارشناسانه، مدیریت کارآمد، نظارت پیشرفتزا و بازتولید پروژههای کشاورزی در حوزهی دریایی و خشکی ما بتوانیم در فضای استان که دارای ظرفیتها و قابلیتهای بسیار زیادی است کشاورزی موفق بلکه الگو برای ایران داشته باشیم.
مبعث، هدیه الهی برای جامعه بشری تا آخرالزمان است.
روز دوشنبه، روز مبعث خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهوسلم) است، که این هدیه ای الهی برای جامعهی بشری تا آخرالزمان است. مبعث ایشان باعث تنویر و نورانیت جامعه شد و تمام انبیاء سابق برای ظهور و مبعث رسول خاتم مقدمه بودند، به حضرت بقیهالله الاعظم (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، مقام معظم رهبری، مسلمین، جامعه بشری، شیعیان و حضار محترم تبریک عرض میکنم.
اساتید بسیجی در عرصه منابع انسانی، نیروهای کارآمد تولید کنند.
روز چهارشنبه، روز بسیج اساتید است. از همه اساتید محترم به ویژه اساتید بسیجی تشکر و قدردانی میکنم و امیدوارم با تلاش مضاعف و همت دو چندان، بتوانند در عرصه منابع انسانی اصناف عزیز با نگاه حمایت از مصرف کننده در خدمت مردم باشند، نیروهای کارآمدی تولید کنند.
روز پنجشنبه، روز اصناف است. اصنافِ عزیز از اقشار زحمتکش جامعه هستند و همواره در خدمت نظام و جامعه اسلامی بودهاند، اما از آن عزیزان در این شرایط تهدید و تحریم اقتصادی تقاضایی دارم و آن آینکه همانند زمان رسول خدا (صلیالله علیهوآلهوسلم) در مدینه به کمک مردم بشتابند، در خدمت مردم باشند و با ارزان فروشی با سود عادلانه نگذارند به مردم به ویژه قشر مستمند آسیب برسد، از تولیدکننده، عوامل حمل و نقل، فروشندگان، با نگاه حمایت از مصرفکننده در خدمت مردم باشند، این یک جهاد است، این یک جهاد اقتصادی است که بازار و اصناف ما با نگاه جهادی برمبنای ایمان، تقوا و اخلاق، فضایی در بازار ایجاد کنند که مردم با این فشارهای زیادی که از جوانب مختلف بر اقتصاد جامعهی ما و مردم کم درآمد است این عزیزان بتوانند در خدمت مردم مستضعف باشند. گرانی در فضای تحریم و تهدید طبیعی است اما مقابله با گرانی در همه سطوح باید صورت بگیرد، از مسئولین مملکت که برنامهریزی کنند، تا تولید کنندهها. و اصناف نیز انشاءالله با همتّی مضاعف و با یک روحیه خدمت به مردم و با سود عادلانهای که معقول است انشاءالله در خدمت مردم باشند.
سالروز تبلیغ و اطلاع رسانی دینی
در همین روز نیز سالروز تبلیغ و اطلاعرسانی دینی است، به همه عزیزانی که در این رابطه زحمت میکشند سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه های مقدس علمی و همه نهادها تبریک و تهنیت دارم.
گرامی میداریم سالروز شهادت شهیدان محمد بخارایی، حاج صادق امانی، صفّار هرندی و نیک نژاد از شهدای حزب مؤتلفه اسلامی که اینان در خفقان رژیم طاغوت قیام کردند و حماسه آفریدند.
دستگیری عوامل ترور نخبگان هسته ای، نشان از ایران اسلامی مقتدر است.
همچنین تقدیر و تشکر میکنم از سربازان خوشنام و گمنام آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به خاطر دستگیری تروریستهایی که نخبگان هستهای ما را ترور کردند و این نشان از قدرت و اقتدار وزارت اطلاعات دارد و الحمدالله نشان از این هم دارد که ایران اسلامی آنچنان مقتدر است که اگر کسی بخواهد متعرّض به نخبگان ما شود با مقاومت و پایداری نیروهای امنیتی روبرو خواهد شد و جواب دندان شکنی به کشورهای حامی تروریسم مثل آمریکا و رژیم اشغالگر قدس خواهد داد، الحمدالله این موفقیت را نیز تبریک عرض می کنم.
روز شهادت امام موسیبنجعفر (علیه السلام) دلهای مؤمنین را مجدداً داغدار کرده است. امامی که سالها مورد عذاب و فشار جبهه ضد ولایت قرار گرفته بود …
«والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته»