نمازجمعه ۲۵ مرداد ماه ۹۸
خطبه اول
به مناسبت عید آسمانی غدیر که در هفته آینده متنعم به وقوع آن هستیم مطالبی پیرامون واقعه غدیر از منظر تاریخ و علم کلان و تفسیر محضر مبارک شما عرض می کنم.
عید غدیر و این واقعه در تاریخ اسلام و تاریخ بشریت نقطه حساس اسلام و تاریخ است، کانون اتصال حقانیت و راه انبیاء به ویژه راه خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) به حقیقت دینی در طول تاریخ آینده است.
غدیر مهمترین حادثه و واقعه الهی در سراط نجات و کمال است و به همین خاطر در لسان بزرگان دین غدیر را عیدالله الاکبر گفته می شود و دارای احکام خاصه ای است.
دو آیه در قرآن بسیاری از مفسرین به ویژه تمامی مفسرین شیعه و برخی از مفسرین اهل سنت بیان کرده اند که در رابطه با جریان غدیر است، هر دو در سوره مائده و بزرگان علم تفسیر پیرامون آن سخن گفته اند که بنده نیز مطالب اندکی پیرامون این دو آیه عرض می کنم.
آیه شریفه «یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ ۚ وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ» یعنی ای رسول خدا ، پیامبر عناوین مختلفی دارد، نبی یکی از عناوین خدا است، اسم کوچک آن اما خداوند در این آیه می فرماید« یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ » یعنی در اینجا من تو را با این عنوان خطاب می کنم که باید رسالت را انجاب دهی و این مطلب و پیام مهم را باید بگویی. آن چیزی که که از ناحیه پروردگانت بر تو نازل شده برسان و بگو و اگر این کار نکنی رسالت خود را ادا نکرده ای.
این نشان می دهد که فضای جامعه آن زمان چنان بوده که پیامبر در بیان این مطب تأملی داشته و مکث می کرده و به دنبال فرصتی مناسب بوده است. خداوند می فرماید سریع بگو و اگر این کار نکنی رسالت را انجام نداده ای. تو نگران مردم هستی که چطور با این مسأله برخورد می کنند، نگران نباش که خدا تو را از مشکلاتی که از ناحیه مردم احتمال دارد اتفاق بیافتد تو را حفظ می کند.
این نشان می دهد که حادثه غدیر یک مسأله مسلم بوده و این آیه نازل شده و جامع شناسی می کند فضای اجتماعی صدر اسلام را در رابطه با مسأله غدیر.
این آیه ۶۷ است و در آیه دیگری وقتی پیامبر ولایت علی بن ابی طالب (ع) را اعلام می کند می فرماید:« الیَومَ اَکمَلتُ لَکُم دینَکُم و اَتمَمتُ عَلَیکُم نِعمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً » امروز دین کامل شده و یعنی قبلاً دین ناقص بود، نعمت من قبل از غدیر تمام نبود و الآن به نهایت رسید و امروز من راضی شدم که اسلام دین شما باشد یعنی قبل از امروز اسلام مرضی خدا آنگونه که الآن است نبود.
صدها صحابی ، تابعین، صحابی یعنی کسانی که با رسول خدا همراه بودند و تابعین یعنی افرادی که پیامبر را ندیدند اما از صحابی مطالب را شنیدند و همه بیان کردند که این دو آیه در جریان غدیر است و مرحوم علامه امینی در کتاب گرانقدر الغدیر اسامی تمامی این افراد را آورده است.
در همان حادثه و واقعه حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله (ص) در حدیثی که نقل شده فرموده اند : آیا من مهمتر از جان شما نیستم، اهمیت وجود من برای شما مهمتر از جان شما نیست و این نکته خیلی مهمی است که ساهت مقدس پیامبر و رهبری اسلامی در همه امور در محاسبات انسانی باید مقدم باشد، جانش و اندیشه اش از جان و اندیشه ما مهمتر است. گفتند یا رسول الله همین طور است. گفتند:« مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ، فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ » هر کس من رهبر او هستم علی نیز رهبر او است.
برخی در این روایت بیان کرده اند که کلمه مولا اگر شما ملاحظه بکنید در فضای عرصه های اندیشی و معرفتی و کلامی در فضاهای مختلف حقیقی و مجازی صحبت می کنند که پیامبر که گفته « مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ، فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ » مولا در زبان عربی یازده معنا دارد و یکی از آن ها یعنی رهبر و چرا شما آن ده معنای دیگر را نمی گیرید و این معنا را می گیرید.
خوب، پر واضح است که پیامبر هیچ وقت نمی آید ۱۲۵ هزار نفر را جمع کند در غدیر خم ، بعد از حج و برخی هم پراکنده شده بودند و بیان بکند مثلاً هر کس من را دوست دارد علی را نیز دوست داشته باشد که این را بارها گفته بلکه مسأله مهمی در حد جانشینی و رهبریت است که چنین کاری می کند و از آن طرف بزرگانی که آن زمان بوده اند و این ها ادبا، شعرا و … عرب بوده اند مثل حسان بن ثابت که یکی از شعرای بسیار بزرگ تاریخ عرب است. خود ایشان آمده و همان زمان هم بوده و در همان واقعه هم بوده است و در روز غدیر بوده و بیان کرده مراد از مولا یعنی رهبر و وقتی بیان می کند که چه اتفاقی افتاد در شعرش بیان می کند « فقالَ لَهُ قُمْ یا علیٌّ فاننّی رضیتُکَ من بعدی إماماً و هادیا » گفتند علی جان بلند شد و حضرت این را گفت ، راضی هستم بعد از من امام باشد، مولا یعنی امام .
به همین خاطر این جریان و واقعه غدیر یک حلقه آسمانی سراط مستقیم بعد از حیات پیامبر با تاریخ انبیاءاست. لذا فرمودند به خدا قسم ما سراط مستقیم هستیم و خداوند ان شاءالله همه ما را در این سراط ثابت قدم برارد .
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در پیامی به گروه های جهادی مطالب بسیار مهم و راهگشا بیان کردند که به برخی از فرازهای مهم آن اشاره می کنم.
فرمودند شعار خدمترسانی برای تحقق عدالت و پیشرفت همگانی کنید. ما بعد از چهل سال مقاومت در قبال تجاوزات و تهدید ها و تحریم های بیگانگان سر بلند، پیروز این چهل سال را گذراندیم و الآن در مسیر تحقق عدالت و پیشرفت هستیم و این کار باید همگانی شود و تنها کا دولت نیست، وظیفه او می باشد ولی تنها کار او نیست، کار قوه مقننه، قضائیه و از همه مهمتر یک حرکت ملی و عمومی در سطح جامعه به ویژه جوانان و نیروهای انقلابی است.
گروه های جهادی الآن بهترین خدمات دارند به جامعه می دهند، جوانان انقلابی، مؤمن، پای کار ، دانشجو، طلبه، اقشار مختلف مردم آمده اند و دست به دست هم داده اند و مشکلات جامعه، ریز و درشت را دارند بر طرف می کنند.
این گروه های جهادی مصداق عمل صالح برخواسته از ایمان است، نماد انقلابی بودن در شرایط کنونی است و به همین خاطر باید همه مسئولان و تمامی نهادها و دستگاه هایی که می توانند به این عزیزان کمک کنند صادقانه و با تمام توان به این مجموعه ها کمک کنند در تمامی عرصه ها. این عزیزان گاهی کار فرهنگی و گاهی کار عمرانی می کنند، گاهی خانه فقرا را تعمیر می کنند، گاهی جاده می سازند، گاهی احیاء مسجد می کنند، کمک به کشاورزان می کنند و هر کاری که در یک منطقه مرحوم نیاز است این عزیزان کمک می کنند.
جداً از این عزیزان تشکر می کنیم و مسئولین نیز قدر این مجموعه های جوان را بدانند و ان شاءالله همکاری های لازم را داشته باشند.
فرمودند سازماندهی و بکارگیری منطقه، هر منطقه ای عزیزان گروه جهادی می روند جوانان آن منطقه جمع کنند و در عرصه خدمت و رفع محرومیت شریک کنند.
در یک کلام این حرکت های جهادی خدمتی انقلابی و الهی به محرومان و نیازمندان است و همه باید در این عرصه یاری و کمک کنند.
روز شنبه مصادف است با میلاد امام هادی (ع) و سالروز بازگشت آزادگان عزیز دفاع مقدس است. هم تبریک عرض می کنیم و هم گرامی می داریم. این عزیزانی که نماد تلاش های جهادی و انقلاب و سراسر صبر و مقاومت و شعور انقلابی هستند.
تلاش کردند، جهاد کردند، اسیر شدند، صبر کردند، آنجا مقاومت کردند و افتخار برای اسلام و ایران آفریدند و بنابراین از مسئولین مرتبط تقاضا دارم نسبت به این عزیزان توجه ویژه ای داشته باشند.
عید غدیر هم هفته آینده در پیش داریم، تبریک عرض می کنم، پیرامون آن سخن گفتیم و ان شاءالله تمامی فرهنگی گذشته از جشن ها باید در عرصه معرفت جریان غدیر عنایت ویژه ای داشته باشند.
۳۰ مرداد روز جهانی مساجد است. مساجد مرکز معرفت آموزی دینی و جایگاه عبادت الهی و کانون کارآمد بصیرت سیاسی با رویکرد جذب نوجوان و جوان . باید مساجد ما احیاء و طراحی شوند و ان شاءالله شرایطی فراهم شود که مساجد ما دارای این ویژگی ها باشد.
میلاد حضرت امام موسی بن جعفر هم تبریک عرض می کنم، روز پنجشنبه است، باب الحوائج و امید داریم ان شاءالله در تمامی عرصه های زندگی رهرو راه اهل بیت باشیم و متنعم به شفاعت این عزیزان.