نمازجمعه ۱۹ خرداد ماه ۹۱

خطبـه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی است.

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

راه خدایی زندگی کردن

در خطبه اول بنابراین گزارده‌ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که راه انبیاء و اولیاء خدا است و سرانجام آن بهشت برین و عوائد آن در دنیا، سعادت، رستگاری، کمال و تعالی انسانی است. راه قرآن، راه خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السلام) است.

راه خدا عبودیت است و جوهره‌ی عبودیت، ایمان است. یکی از موضوعاتی که در ساحت ایمان مطرح است اوصاف مؤمنان است و یکی از ویژگی‌های انسان مؤمن، اخلاق مداری است، اخلاق فردی، خانوادگی، اجتماعی و کاری.

انسان مؤمن پاسدار حریم عفت عمومی است.

یکی از فضائل اخلاق اجتماعیِ انسان مؤمن، پاسداری از حریم عفّتِ عمومی است. انسان مؤمن هم خود عفیف است و هم پاسدار حریم عفت عمومی است. عفت یعنی خویشتن‌داری از ارتکاب اعمال ناشایست، بدین خاطر انسان مؤمن مرتکب اعمال ناشایست نمی‌شود و جامعه را نیز از سقوط در باتلاق ابتذال و بی‌عفّتی مصون می‌دارد. رسول خدا (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) در این باره می‌فرمایند: «علیکم بالعفاف و ترک الفجور»[۱] ای مسلمانان، بر شما لازم است که مراعات حریم عفاف کنید و مرتکب گناه نشوید.

مهمترین ابعاد عفت، عفت جنسی و عفت اقتصادی است.

عفّت دارای ابعادی است که مهترین ابعاد آن، عفّت جنسی و عفّت اقتصادی است. عفت جنسی به معنای خویشتن‌داری از ارتکاب مفاسد اخلاقی و پاک‌دامنی است، از مصادیق کوچک آن مثل نگاه به نامحرم تا بدحجابی، تعرّض به نوامیس مردم، اختلاط‌های غیرشرعی و مسائل زننده‌ی دیگر. عفّت جنسی یعنی خویشتن‌داری و حفظ حریم انسانی و دینیِ خود از ارتکاب اعمالی که عنوان مفاسد اخلاقی دارند از کوچک‌ترین آن تا بزرگ‌ترین. انسان مؤمن انسانی است که دارای عفّت جنسی و عفّت اخلاقی است. گذشته از اینکه خود عفیف است فرهنگ عفّت را نیز در جامعه ترویج می‌کند.

عفت اقتصادی، یعنی خویشتن داری از ارتکاب اموری که نسبت به اقتصاد جامعه ظلم است.

قِسم دیگری از عفّت، عفّت اقتصادی است. عفّت اقتصادی یعنی خویشتن‌داریِ انسان از ارتکاب اموری که نسبت به اقتصاد جامعه ظلم است، مثل سرقت، اختلاس، گران‌فروشی، کم‌فروشی، بدفروشی، کلاهبرداری، ادا نکردن به موقع دِین، مال مردم را خوردن، رشوه و مسائل دیگر این چنینی.

بنابراین انسان مؤمن، انسانی عفیف هم در عرصه عفّت جنسی و هم عفّت اقتصادی است. پیامبر گرامی اسلام محمد بن عبدالله (صلی‌الله علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمایند: «ما زانَ اللهُ عَبداً بِزینَهٍ أَفضَلَ مِن عِفافٍ فی دینِهِ وَ فَرجِهِ»[۲] خداوند هیچ بنده‌ای را مزیّن به زینتی نکرده است که بالاتر از عفاف باشد، چه عفت جنسی و چه عفت اقتصادی. بدین خاطر باز می‌فرمایند: «أَحَبُّ الْعَفَافِ إِلَی اللهِ عَفَافِ الْبَطْنِ وَ الْفَرْجِ»[۳] بهترین و محبوب‌ترین خویشتن‌داری در نزد خدا، عفت جنسی و عفت اقتصادی است، محبوب‌ترین عفت‌ها در نزد خدا این دو هستند. امام باقر (علیه‌السلام) نیز می‌فرمایند: «مَا مِن عِبَادَه أفضَلَ عِندَ اللهِ مِن عِفَّهِ بَطن وَ فَرج»[۴] بالاترین عبادت در نزد خدا، عفت جنسی، عفت اخلاقی و عفت اقتصادی است. امیر مؤمنان امام علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام) در رابطه با جایگاه و ارزش انسان‌های عفیف می‌فرمایند: «لَکادَ الْعَفیفُ أَنْ یَکُونَ مَلَکًا مِنَ الْمَلائِکَهِ»[۵] انسان عفیف نزدیک است که چنان جایگاهی پیدا کند که حکم یک فرشته را داشته باشد.

انسان در محیط زندگی و محیط اجتماعیِ خود، یک خانواده است. جامعه، یک خانواده هستند که مرکب شده‌اند از خانواده‌های کوچک. خانواده این فرد، آن فرد و فرد دیگری مجموعاً روی هم یک خانواده بزرگ در یک روستا یا شهر تشکیل می‌دهند. اگر کوچک‌ترین ابتذال در خانواده‌ی انسان تولید شود چه آثاری دارد؟ چه عواقبی دارد؟ در جامعه نیز این چنین است، اگر یک جامعه‌ای، فردی یا افرادی از خط عفاف خارج شوند این خانواده‌ی بزرگ شهر را دچار چالش و مفاسد اخلاقی می‌کنند. لذا شما در قرآن و متون فاخر دینی می‌بینید که مرتب قرآن بر عفاف و بر خویشتن داری از ارتکاب مفاسد اخلاقی و اقتصادی سفارش کرده است، شما در سوره نور می‌بینید «وَلْیَسْتَعْفِفِ الَّذِینَ لَا یَجِدُونَ نِکَاحًا»[۶] باید کسانی که مشکل دارند مسیر عفت در پیش بگیرند، مردان و زنان همه در مسیری قرار بگیرند که کمال انسانی است، راه انبیاء است، راه اولیاء خدا است، راهی است که خدا و ساحت مقدس حضرت حجت بن الحسن (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از آن راضی است.

سقوط از مسیر بی‌عفتی یعنی گرفتار شدن در باتلاق فضاحت در نزد خدا، اولیاء الهی و سقوط انسان در مسیری که دیگر مرتب فضای گناه برای او فراهم می‌آید. به همین خاطر است که انسان مؤمن عفیف است چه در حوزه اخلاقی، چه در حوزه اقتصادی و هم فرهنگ عفّت را در جامعه گسترش می‌دهد.

خدایا همه ما را در مسیر عفّت و گسترش فرهنگ عفّت قرار ده.

 

 

خطبه دوم

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

تقوا، راه جلب عنایات ویژه الهی است.

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم، چرا که تقوا کلید رستگاری و راه جلب عنایات ویژه الهی است.

در خطبه دوم به ‌اختصار پیرامون چند موضوع سخن می‌گوییم:

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای (دامت برکاته العالیه) در سالروز ارتحال امام عظیم‌الشأن، مطالب بسیار مهم و راهبردی ایراد فرمودند که به اهمّ آن مطالب اشاره تحلیلی می‌کنم. مطالب معظم‌له را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد: مطالب داخلی و مطالب خارجی.

امام راحل، روح عزت اسلامی را به جامعه ایران بلکه جهان اسلام دمیدند.

ایشان در مطالب داخلی فرمودند که امام راحلِ عظیم‌الشأن، پدر امت بودند و با مهربانی و رحمت در کنار اقتدار و صلابت با توکل به خدا، روح عزت اسلامی را به جامعه ایران بلکه جهان اسلام دمیدند. کارهایی که تا قبل از انقلاب ناشدنی بود شدنی شد و ایران اسلامی در مسیر پیشرفت، توسعه و اقتدار قرار گرفت.

پیشرفت ایران در عرصه های مختلف ستودنی است.

معظم له فرمودند: در دهه پیش رفت و عدالت به‌سرمی‌بریم. تهدیدها، تحریم‌ها و کارشکنی‌های بسیاری در جهان علیه ایران اسلامی است اما پیشرفت ایران در عرصه‌های مختلف ستودنی است. در عرصه علم، رشد فزاینده‌ای داشته ایم که از متوسط رُشد علمی جهان، درصد بالایی جلوتر هستیم. در عرصه خودکفایی در عرصه تولید تجهیزات استراتژیک، صنعت دفاعی و نظامی بسیار پیشرفت حاصل شده است.

و باز فرمودند: در عرصه امور فرهنگی و معنوی نیز این‌چنین است. تعمیق در عرصه معنویت و فرهنگ در جامعه گسترش می‌یابد و فرمودند: شما در اعتکاف و حضور جوانان در مراکز فرهنگی و دینی، این را بالعیان می بینید هرچند در برخی از امور، ناهنجاری‌هایی است که نباید آن امور را ملاک آمارگیریِ فرهنگی قرار داد.

 

همه باید در خدمت انقلاب باشند.

مقام معظم رهبری فرمودند: مسیر حرکت در فضای داخلی نظام با نگاه چشم‌انداز توسعه و پیشرفت باید مسئولین با دقت تمام این مسیر را بپیمایند و به دور از اختلاف و تزاحم این مسیر را مدیریت کنند، و مسئولیت بسیار سنگینی دارند. هرگونه توقف، خودشگفتی، خودمحوری، غفلت، اشرافی گری، لذت‌جویی، جمع کردن زخارف دنیوی، تلاش برای خود عرضه کردن و خود را محبوب جلوه دادن و خود را یکه‌تاز دانستن، ممنوع است. این پیام راهبردی مقام معظم رهبری است، همه باید در خدمت انقلاب باشند، با تواضع و فروتنی باید با نگاه ولایتمدارانه و مطیع مقام معظم رهبری، جامعه را به سمت پیشرفت نهایی مدیریت کنند.

تجمل گرایی مسئولین ممنوع است.

تجمل‌گرایی مسئولین ممنوع است، همه باید چون مسئول هستند همانند امیر مؤمنان (علیه السلام) که نه بلکه صحابی ایشان، زندگی کنند. باید در خدمت انقلاب و مردم باشند، نه اینکه مردم و انقلاب را به خدمت خود بگیرند. باید مسئولینِ ما با نگاه و هدایت‌های مقام معظم رهبری در خدمت انقلاب باشند و با شجاعتِ تمام و دانش بنیانی، این انقلاب را از مسیرهای تنگی که دشمنان ایجاد کرده‌اند عبور دهند و به سرمنزل مقصود برسانند.

مقام معظم رهبری در مطالب خارجی فرمودند: تهدیدها و بیدادهای نظامی مقامات رژیم غاصب صهیونیستی علیه ایران، نشان از ضعف و عدم قدرت آن‌ها دارد و اگر بخواهند کوچک‌ترین تعرّضی به ایران اسلامی کنند همان حمله چون صاعقه‌ای بر سرِ خود آنان فرود خواهد آمد.

سپس ایشان فرمودند: نهضت‌ها و انقلاب هایی که در منطقه می‌بینیم این همان روح عزّت اسلامی است که امام در ایران دمید و اُفق آن به سرزمین‌های اسلامی نیز کشیده شده است. فرمودند که مردم مظلوم بحرین دچار مظلومیت مضاعف هستند، در سخت‌ترین شرایط به سر می‌برند و رسانه‌های گروهی آن را انعکاس نمی‌دهند.

معظم له فرمودند که امریکا با تأسی به تجربه انگلیس به دنبال اختلاف افکنی است، می‌خواهد مسائل قومی و مذهبی را مطرح کند که مردم به جان هم بیافتند و آن‌ها سود ببرند، باید همه هوشیار باشند.

رشد صنایع دستی باعث اشتغال، ثروت و حفظ میراث فرهنگی هر منطقه است.

روز یکشنبه، روز صنایع دستی است، یکی از موارد ایجاد اشتغال مولّد و ثروت‌زا و فرهنگی، صنایع دستی است. باید با برنامه‌ریزی، مدیریت، نظارت و حمایت‌های دانش بنیان، این صنعت رشد داده شود تا اشتغال، ثروت و حفظ میراث فرهنگیِ هر منطقه گردد.

تشکر می‌کنم از برگزارکنندگان مراسم اعتکاف و برای همه معتکفین و تلاشگران این عرصه دعای خیر و برآورده شدن حاجات را دارم.

برنامه ریزی علمی، فرهنگی و تفریحی برای جوانان، نوجوانان و کودکان ضروری است.

ایام فراغت تابستان برای کودکان، نوجوانان و جوانان نزدیک است، امید دارم که مسئولین مربوطه برای این اوقات برنامه‌ریزی علمی، فرهنگی و تفریحی لازم را داشته باشند که آن عزیزان بتوانند از اوقات فراغت استفاده بهینه نمایند.

اللهم صل علی محمد آل محمد

خدایا در ظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما.

 

«والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته»

 

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.