نمازجمعه ۱۸ اسفند ماه ۹۶
خطبه اول
تبریک عرض می کنم سالروز میلاد گهربار حضرت صدیقه طاهره حضرت فاطمه زهرا (س) و همچنین امام راحل عظیم الشأن.
امید دارم در دنیا رهرو راه آن یگانه عالم خلقت و در آخرت مورد شفاعتش قرار بگیریم.
به این خاطر در خطبه اول پیرامون شخصیت متعالی حضرت زهرا و آموزه هایی از مدرسه ی آسمانی آن حضرت نکاتی بیان می شود.
حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) در باره جایگاه مهم حضرت زهرا (س) مطالب بسیاری ذکر کرده اند که در مجامع روایی اهل سنت و شیعه ذکر شده است.
در یکی از سخنان فرموده اند که میزان در رضایت و غضب خدا نسبت به انسان، رضایت و غضب حضرت زهرا (س)، «إِنَّ اللّهَ یَغْضَبُ لِغَضَبِ فَاطِمَهَ وَ یَرْضَى لِرِضَاهَا». فرموده اند بی تردید خداوند غضبناک می شود آنگاه که فاطمه غضب کرده است و از شخصی، جریانی غضبناک شده است. اگر حضرت زهرا از شخصی و جریانی و جبهه ای ناراحت و غضبناک شد بدانیم که خداوند نیز از آنان ناراحت بوده و غضب خواهد کرد اما آنانی که موجب رضایت حضرت زهرا هستند خداوند نیز از آنان راضی است.
شاید این تأبیر تنها برای حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله (ص) بیان شده است و آن حضرت در رابطه با حضرت زهرا چنین سخنی بگوید.
این کلام یک پیام دارد به کل تاریخ بشریت که میزان در تشخیص راه حضرت زهرا است، میزان در شناخت سراط مستقیم حضرت زهرا است، میزان و معیار در شناخت راه صحیح از غلط و فرقان حضرت زهرا است و این خیلی مقام بزرگی است، چون قرآن فرقان است، خود رسول الله فرقان است .پیامبر می فرماید دخترم نیز فرقان است.
در کلام دیگری فرمودند:« سَمَّیتُ ابنَتِی فَاطِمَهَ لِأَنَّ اللَّهَ فَطَمَهَا وَ فَطَمَ مَن أَحَبَّهَا» نام دخترم را فاطمه گذاشتم چون فاطمه یعنی مصون، نام دخترم را فاطمه گذاشتم زیرا خداوند او و هر کسی که او را دوست دارد مصون می دارد از عذاب آخرت.
فرمودند:« بَضْعَهُ مِنّی» پاره ی تن من است، تاج سر من است، « روُحِی التی بَیْنَ جَنْبِیّ» جان من است. این مقام حضرت زهرا است.
حضرت بقیه آل اعظم مهدی آل محمد (عج) که در شأن آن حضرت می فرماید:« فی ابنه رسول الله لی اسوه حسنه» در وجود مبارک حضرت زهرا سجایایی است، فضائلی است که موجب شده آن حضرت الگوی من شود، این سخن حضرت بقیه الله الاعظم روحی فداء است. این چنین مقام دارد .
به گاه تولدش ساره ، آسیه، حضرت مریم، کلثوم، همگی رجعت کردند و در وضع حمل آن حضرت کمک کردند.
روزی سلمان به خانه آن حضرت آمدند و دیدند آن حضرت مشغول آرد کردن گندم هستند اما گهواره حضرت اباعبدالله الحسین بدون آنکه کسی باشد تکان می خورد، خیلی تعجب کردند و به پیامبر گفتند یا رسول الله همچنین صحنه ای دیدم، آن حضرت بیان کردند هر گاه فاطمه مشغول کاری باشد و نیاز باشد که فرزندانش نگهداری شوند فرشتگان این کار می کنند، این شخصیت حضرت زهرا است.
خداوند بعد از رحلت فرزند پسر پیامبر در حالی که کفار و مشرکین قریش به او تعنه می زدند که ابتری خداوند به او فاطمه داد و فرمود:« إِنَّا أَعْطَیْنَاکَ الْکَوْثَرَ» ما به تو وجودی داده ایم که تمام خیرات و برکات در آینده از وجود مبارک این شخصیت سرچشمه می گیرد و امروز سالروز میلاد این بانوی عظیم الشأن است.
آموزه های حضرت زهرا برای جامعه همچون یک مدرسه ی بزرگ تاریخی است که باید انسان در هر برهه ای از تاریخ آن را مطالعه کند و بیاموزد و با انجامش به سعادت برسد.
دوازده آموزه ی فاطمی خدمت شما عرض می کنم.
اول ایمان، ایمان به خدا. حضرت زهرا اوج ایمان به خدا بود، در دل و در وجودش خدا حاکم بود، خود را در محضر خدا می دید و تمام زندگی او سمت خدا داشت.
دوم تقوا، یعنی زندگی بدون گناه . این مکتب حضرت زهرا است، یعنی زندگی بدون گناه. به همین جهت شما می بینید آن حضرت پیرامون کوچکترین تا بزرگترین مسائل شرعی سخن گفته و خود عمل کرده. در رابطه با عفاف، حجاب، ولایتمداری، نماز، روزه، هر چه نگاه کنید آن حضرت سخن گفته و عامل بوده.
سوم اخلاق، اوج اخلاق اسلامی و کرامت انسانی است. اخلاق یعنی هر چه برای خود می پسندی برای دیگران بپسند و هر چه از دیگران ناپسند می شماری در رابطه با تو انجام دهند تو هم نا پسند بدار برای دیگران. آن حضرا این طور بودند.
همسرداری، الگوی آسمانی همسرداری است. چنان با علی بن ابی طالب زندگی کرد که تاریخ باید درس همسرداری از فاطمه آموزش ببیند، در کنار علی بن ابی طالب ایستاد و یک خانه آسمانی تشکیل داد.
پنجم تربیت. شما می بینید این بانو در خانه ی خود چه کسانی تربیت کرده اند، امام حسین، امام حسن، دو جوان که سرور جوانان بهشت هستند، زینب و ام کلثوم .
ششم، از آموزه های حضرت زهرا استقامت و صبر است. ۱۸ سال بیشتر زندگی نکردند اما کتاب بی پایان صبر و استقامت شدند.
هفتم ولایتمداری. ولایتمداری تنها راه حاکمیت اسلام است. در کنار علی بن ابی طالب ایستادند و با تمام وجود از حریم ولایت دفاع کردند و جان خود را روی این راه گذاشتند.
هشتم عبادت. شما در کتب بسیاری خوانده اید ایشان چنان عبادت می کرد، در شب و در روز که برخی مواقع پاهای او ناراحت می شد. دعاهای آن حضرت، عبادت های آن حضرت در کتب بسیاری ذکر شده است.
نهم بصیرت. شخصیتی بود که بصیرت داشت در شناخت اوضاع اطراف خود و این طور نبود که از اوضاع سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی اطراف خود اطلاع نداشته باشد و به خاطر همین بصیرت مواضعی که ایشان در زمان خود گرفتند که همه نشأت از عصمت داشت برای انسان حجت است در تاریخ که باید ولایتمدار بود.
دهم هدایت. هیچ گاه دست از هدایت و امر به معروف و نهی از منکر بر نداشت. خانمی آمد خدمت ایشان، سؤال کرد و ایشان جواب دادند، دوباره سؤال کرد و گفت یا بنت رسول الله شما را خسته کردیم، گفتند خیر در قبال هر جوابی که می دهم پدرم گفته است از زمین تا آسمان ثواب نوشته می شود و خداوند تحفه ی بهشتی نصیب ما می کند.
یازدهم دشمن ستیزی. او اینگونه نبود که دشمن را بشناسد و در مقابل ستیز دشمن نستیزد، موضع داشت، برخورد کرد و شما می بینید در کتب تاریخی اسلامی آن حضرت چه مواضعی گرفتند و چه برخورد هایی کردند.
و دوازدهم آخرت گرایی. نگاهش به دنیا این بود که مزرعه ای است برای کسب سعادت و رستگاری در آخرت. دنیا جای ماندن نیست و تا کنون کسی نمانده حتی پیامبران. دنیا محل عبوری است اما بسیار مهم که تمامی حیات های برزخی و اخروی ما را تعیین وضعیت می کند. اگر در اینجا با خدا بودیم در برزخ و آخرت با خدا خواهیم بود و در همین دنیا هم سعادتمند اما اگر دور از خدا باشیم عذاب الهی در انتظار است.
روزی خبر به حضرت زهرا دادند که پیامبر گرامی اسلام (ص) به شدت گریه می کنند و تنها کسی که می تواند او را آرام کند یا بنت رسول الله شما هستید. تشریف آوردند محضر مبارک پیامبر و گفتند یا رسول الله چرا این قدر گریه می کنید. گفتند آیه ای نازل شده که نشان از این دارد که هر کس کوچکترین گناهی کند به عذاب آخرت معذب خواهد شد و هیچ کس از این عذاب رهایی نخواهد داشت. او نیز نشست در کنار پیامبر و به شدت گریست.
انسان غافل انسانی است که فکر می کند تمام حیات او این دنیا است و به همین خاطر تمام تلاشش برای بدست آوردن ظواهر این دنیا است در حالی که فرعون ها با آن همه قدرت، قارون ها با آن همه ثروت ، همه را گذاشتند و رفتند و خودشان ماندند و اعمالشان.
این مطلب حضرت زهرا است.
خطبه دوم
تبریک عرض می کنم میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و همچنین روز زن و مادر به همه ی شیعیان به ویژه بانوان محترم و امید دارم ان شاءالله همه ما قدردان مادر و در خدمت مادر و قدردان بی شائبه ی بانوان باشیم، همچنین تبریک عرض می کنم به دخترخانم هایی که تازه تکلیف شده اند و در راه خدا گام می گذارند.
نقش زن در جامعه نقش بسیار مهمی است و حضرت زهرا فرموده اند بهترین مردان مردانی هستند که زنان خود را احترام و تکریم می کنند و به ویژه تکریم می کنند فرزندان مادران خود را، این فرهنگ اسلامی است . بر همه مسلمانان و به ویژه بر زنان مسلمان این روز مبارک باشد ان شاءالله.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (ص) در دیدار با جامعه ی مداحان ایران سخنان بسیار مهم و راهبردی ایراد فرمودند.
بیان داشتند که ۴۰ سال است که دشمنان این انقلاب دائم مشغول توطئه هستند. میلیاردها پول خرج کرده اند ، شخصیت های فکری را گرد هم آوردند، طرح های پیچیده ی فرهنگی، اقتصادی، نظامی و امنیتی و حتی در حوزه ی علم و فن آوری طراحی کردند اما نتوانستند هیچ غلطی بکنند.
فرمودند ایران قوی تر شده، پایدارتر و اخیراً طراحی کرده بودند که در سه ماه آخر سال برنامه ریزی کنند و کار انقلاب را تمام کنند. توطئه ها کردند، اغتشاش ها کردند، چند نفر از نیروی انتظامی عزیز ما را به شهادت رساندند و همچنین بسیجیان عزیز، تخریب ها کردند، آسیب ها زدند اما شما دیدید ایران اسلامی چنان اقتدار دارد که این حرکات کوچک و کودکانه هیچ گاه نمی تواند به این انقلاب با این اقتدار کوچکترین ضربه ای بزند.
فرمودند که آمریکا و جهان غرب می گویند شما چرا در منطقه حضور دارید؟، ایشان فرمودند خوب این منطقه مال ما است، ما در این منطقه زندگی می کنیم، ما با همسایگانمان ارتباط مسالمت آمیز و در خدمت هم هستیم، اگر کشور عراق یا سوریه از ما کمک بخواهد در مقابل تروریسم که خود شما آمریکایی ها به کمک سعودی ها و همین اتحادیه اروپا درست کردید ما به آن ها کمک کنیم، کمک می کنیم و مقابله با تروریسم می کنیم، ما کمک به ملت مسلمان کمک می کنیم، به مظلوم کمک می کنیم در حد مشاوره و امورات دیگر.
شما چرا اینجا هستید؟، شما که آن طرف دنیا کشور شما است، شما برای چه اینجا هستید؟، کی از شما خواسته در سوریه حضور پیدا کنید؟، تروریست ها؟، کی به شما گفته که عراق را بگیرید؟، یک کشور مسلمان را بگیرید و این همه جنایت کنید، در کشور افغانستان این همه جنایت کنید، کدام دولت در این کشورها از شما تقاضا کرده جز اینکه شما بعنوان قلدر جهانی در این منطقه ما حضور پیدا می کنید، این منطقه که مال ما است، اینجا خلیج فارس است، اینجا خاور میانه است، اینجا کشورها اسلامی هستند، شما چرا اینجا هستید و توطئه می کنید و تروریسم را گسترش می دهید، شما با تبلیغاتتان بیان می کنید که فلان کشورها حامی تروریست هستند، خود شما آمریکا مرکز و کانون تروریسم جهانی است.
فرمودند زن در منطقه اسلامی یک الگو و چهارچوب کامل دارد، موجودی است دارای ایمان، عفاف، متصدی مهمترین بخش تربیت که همان تربیت فرزندان است و در اجتماع مؤثر، درای رشد علمی و معنوی و مدیر کانون بسیار مهم که همان خانواده است و مایه ی آرامش همسر و فرزندان است و در عین اینکه لطافت، رقت و آمادگی دریافت انوار الهی دارد. الگوی زن مسلمان حضرت زهرا است.
فرمودند در مقابل این الگو کشورهای اسلام ستیز الگوهای انحرافی عرضه می کنند و آن الگوی انحرافی الگوی غربی است. به دنبال جلب نظر و از آن طرف مایه ی اهتزاز حرام جامعه ی مردان شود و این الگوی غرب است.
لذا شما وقتی می بینید در جامعه ی غربی نگاه به زن یک نگاه پر از سوء استفاده از این شخصیت است ولی در اسلام این طور نیست.
فرمودند مسأله ی عفاف و حجاب یک مسأله ی اساسی در زندگی است و برای زن یک واجب است اما برخی به دنبال این هستند که این مسأله ی عفاف و حجاب را منحرف کنند و بگویند هر کس که خواست حجاب داشته باشد و هر کس که نخواست نداشته باشد، اگر این طور باشد ما بگوییم شراب فروشی هم باز باشد و هر کس که خواست بخورد و هر کس نخواست نخورد، این حرف منطقی است؟.
بعد بگویند نظر امام نیز این بود. برخی از روشنفکران، برخی از افراد و حتی برخی از افراد عمامه به سر بیاید و این حرف را بزند. فرمودند ان شاءالله ناخودآگاه است که بیایند این حرف ها را بزنند. مگر شما بویی از اسلام نبرده اید؟، عفاف و حجاب یعنی ایجاد مصونیت برای زن.
لذا شما در غرب نگاه کنید بزرگترین آسیب ها در رابطه با زنان رخ می دهد و این به این خاطر است که حریم زن را شکسته اند و حریم زن عفاف و حجاب او است و فرمود لازم است.
لذا من از تمامی متصدیان امر چه در مسائل فرهنگی و چه امور اداری تقاضا دارم بر این نکته به شکل بسیار صحیح و بالمعروف ان شاءالله عنایت داشته باشند.
تشکر و قدردانی می کنم از سپاه امام صادق که همایش بزرگ دو قرن مقاومت استان بوشهر طراحی کردند و امروز این همایش برگزار می گردد. استان بوشهر شناسنامه و پایتخت مبارزات ضد استعماری مردم مسلمان ایران است.
همچنین روز ۲۲ اسفند روز بزرگداشت شهدا همزمان با صدور فرمان حضرت امام به تشکیل بنیاد شهید و امور ایثارگران گرامی می داریم و از تمامی مسئولان به ویژه بنیاد شهید و امور ایثار گران تقاضا دارم نسبت به خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران عنایت ویژه داشته باشند و اولین نهادی که مسئول است بنیاد شهید است و تمامی نهادهای دیگر باید عنایت داشته باشند که نکند خدایی ناکرده خانواده شهید مورد بی احترامی قرار بگیرند، درب بر روی آن ها بسته باشد، مسئولان این عزیزان جان دادند که این نظام باشد، شما بر سر پست باشید، شما خدمتگذار این خانواده باشید، خدمتگذار جانبازان، ایثارگران، خانواده شهدا.
از تمامی نهادها نیز که در جشن قبل از نوروز جهت جمع آوری کمک به مستمندان کمک کردند به ویژه کمیته امداد، صدا و سیما تشکرو قدردانی می کنم و از همه عزیزان تقاضا دارم نسبت به مستمندان و نیازمندان در ابتدای سال عنایت داشته باشند. نکند آغاز سال یک خانواده با اشک چشم و گریه ی فرزندان آغاز شود. تا می توانید کمک کنید، ابتدا به خویشان خود، همسایگان خود ، هم محلی و هم شهری خود. کوشش کنید محبت را هدیه کنید در ابتدای سال به کسانی که نیازمند هستند.