نمازجمعه ۱۷ تیر ماه ۹۰
خطبه اول
بسم الله الرحمن الرحیم
شما عزیزان نمازگزاران را به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای کسب سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که خدا با ماست، ما هم با خدا هستیم، راه نور، راه به قرآن، راه خاتمالانبیاء محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآله سلم)، راهی که سرانجامش بهشت برین و رهروش در مسیر کمالِ تعالی انسانی است.
راه خدا عبودیت است، عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن، و جوهره ی عبودیت ایمان است، و یکی از ویژگیهای انسان با ایمان، اخلاق مداری است. انسان مؤمن، انسانی است اخلاق مدار، وجودش سراسر فضایل اخلاقی، و مبرا است از رذایل اخلاقی، وجودش در جامعه چون خورشیدی میدرخشد و مردمان در کنارش احساس امنیت میکنند و خود نیز متنعم است به محبوبیت الهی و در فضای معنویت صاحب عروج و مدارج عالیه انسانی است.
اخلاق حوزههای مختلفی دارد: اخلاق فردی، خانوادگی، اجتماعی و اداری. اخلاق فردی را برشمردیم و به اخلاق خانوادگی پرداختیم.
یکی از ابعاد اخلاق خانوادگی، اخلاق همسر داری در عرصههای مختلف است، و یکی از ویژگیهای اخلاق همسر داری، مراعات عفاف، وفاداری، حیا و حجاب است. به همین خاطر هم مرد و هم زن در نهاد مقدس خانواده باید عفیف، وفادار به هم، با روحیه و رویه حیاء و حجاب باشند. اگر در خانواده، مرد خانه یا زن این خانه، دارای این ویژگی باشند، یک خانه آسمانی مهندسی میکنند که نور دین و تدین و تعالی از این خانه، هم به جامعه ساطع است و هم در عرش مورد عنایت است.
زن خانه باید عفیف باشد، مرد هم این چنین، زن خانه باید وفادار به خانواده خود و همسر خود باشد، مرد هم این چنین، زن خانواده باید مظهر حیا باشد مرد هم این چنین، زن خانواده باید دارای حجابی خدا پسند باشد مرد هم اینچنین.
عفاف و عفت یعنی خویشتنداری انسان از ارتکاب گناه به ویژه در دو عرصه مهمِ اقتصاد و اخلاق جنسی. خویشتنداری نشان از ایمان انسان است، انسان مؤمن در مقابل گناه خویشتندار است، در همه موارد، مواقع و پیشامدهای که برای انسان میدهد و انسان احتمال دارد بلغزد و در شیب سقوط به باتلاق متعفّن گناه قرار بگیرد، انسان مؤمن عفیف است، نه در عرصه اقتصاد دچار لغزش میشود و گناه میکند و نه در عرصه اخلاق جنسی.
رسول خدا (صلیالله علیه واله وسلم) میفرمایند: «علیکم بالعفاف و ترک الفجور»، بر شما باد دارا بودن عفت و خویشتنداری از ارتکاب گناه و ترک تمامی اموری که گناه محسوب میشود و نارضایتی خداوند را در پی دارد. اینقدر عفاف و انسان عفیف ارزشمند است که امیر مؤمنان علی بن ابیطالب (علیهالسلام) میفرماید: «لَکادَ العَفیفُ أن یَکونَ مَلَکاً مِنَ المَلائکَهِ» انسان عفیف این قدر در عالم وجود ارزش دارد که چون فرشته ای است.
امام باقر (علیهالسلام) میفرمایند: «ما من عباده افضل عندالله من عفه بطن و فرج»، هیچ عبادتی بالاتر از خویشتنداری در امور اقتصاد و اخلاق جنسی نیست. لذا هم مرد خانه و هم زن خانه باید در عفت مداری الگو باشند.
در رابطه با حیاء، که به معنای شرم است، یعنی خود را در محضر خدا دیدن و در محضر خدا گناه نکردن و شرم کردن در همه عرصههای گناه، چنان این آموزه و این عنصر معرفت دینی که حیاء است، مهم است، که امیر مؤمنان (علیهالسلام) میفرمایند: «لَا إِیمَانَ لِمَنْ لَا حَیَاءَ لَهُ»، کسی که حیاء ندارد، ایمان ندارد. «من لا حیاء له لا خیر فی»، کسی که حیا ندارد هیچ خوبی ای در وجودش قرار ندارد. «والثمره الحیاء العفه»، میوه حیاء، عفت است، چرا؟ چون کسی که حیاء دارد اثر این حیاء این است که خود را در محضر خدا میبیند و وقتی انسان خود را در محضر خدا دید دیگر عفیف است و گناه نمیکند.
پیامبر گرامی اسلام محمد بن عبدالله (صلیالله علیه وآله وسلم) میفرمایند: «اَلحَیاءُ حَسَنٌ وَ لکِن فِی النِّساءِ أحسَنُ»، حیاء از خدا در قبال گناه بسیار نیکو است اما در رابطه با زنان نیکوتر است. باید مواظب باشند، به همین خاطر یکی از آموزههای اخلاق اسلامی در رابطه با اخلاق خانواده این است که زن و مرد دارای عفت، حیاء، وفادار به هم و پوششی مناسب باشند، یعنی دارای حجاب باشند.
انسان در جایی زندگی میکند که خانه نام دارد و خانه حجاب است، یعنی خانواده، حجاب آنها خانه است. به همین خاطر اگر این چهار دیواری نباشد، نمیشود زندگی کرد، اعضای خانواده هم باید حجاب داشته باشند، مرد خانه، زن خانه و فرزندان، این در طبیعت انسان است. یکی از ویژگیهای زن خانه این است که هم خود و هم فرزندانش را با حجاب تربیت کند.
از حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) سوال شد، چه چیزی برای زنان از همه چیز مهمتر است؟ فرمودند: این نکته از همه چیز مهمتر است که او با نگاه حرام، مردی را نبیند، و مردی نیز به حرام به او نگاه نکند، و زمینههای این کار نباید فراهم بشود. به همین خاطر است که زن و مرد باید در زندگی خود اخلاق عفیفانه، وفادار، سراسر حیاء و دارای حجابی مناسب باشند، آن وقت این خانه دارای حریم است، نگاهشان آسمانی است، و نگاه آسمانی خدا و آسمانیان به این خانه است.
خطبه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار را به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات الهی در دنیا و آخرت است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوییم.
مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای (دامت برکاته العالیه) در دیدار فرماندهان و مسئولان حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه با معظمله، مطالب بسیار مهمی ایراد کردند که به برخی از آن مطالب عالی، راهبردی و راهگشا اشاره میکنم.
ایشان فرمودند: در دوران دهساله امامت اباعبدالله حسین(علیهالسلام) ایشان یک سیرهای در نظام اسلامی ترسیم کردند که آن سیره برای همه جهان اسلام به ویژه کسانی که در دل مجاهدت فیسبیلالله را دنبال میکنند، اسوه و الگو است. شاخصههای آن سیره، یک، انزار است، یعنی ترساندن، برحذر داشتن جامعه از سقوط در دامان خطا و اشتباه، تحرک وسیع تبلیغاتی یعنی هدایت به دین و دیانت، بیدار و حساس کردن خواص جامعه، آگاه کردن خواص و جهت دهی به آنها، چون عموم مردم به دنبال جهتگیری خواص هستند و آن حضرت این چنین کردند، صبر و ایستادگی با جان و مال، و مجاهدت همهجانبه در قبال انحراف و دشمنان و عمل به دستورات دینی. سیره حضرت اباعبدالله حسین(علیهالسلام) اینچنین بود و این یک الگویی برای تمام جهان اسلام است.
سپس مقام معظم رهبری فرمودند: سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران انصافاً و به حق، رهرو راه اباعبدالله حسین(علیهالسلام) بوده است و هماینک نیز به عنوان رکنِ رکین نظام جمهوری اسلامی ایران در همه ابعاد، چه دفاع مقدس نظامی، چه دفاع مقدس فرهنگی، پیش رو و پیشتاز است.
همچنین معظم له فرمودند: وحدت اصولی در سطح جامعه لازم است. دشمنان اسلام همیشه در تاریخ تهاجم خود به دنبال انشقاق و ایجاد تفرقه در جغرافیای جمعیتیِ سیاسیِ اسلام بودهاند. لازم است که تمامی نیروهای وفادار به نظام دارای یک وحدت اصولی باشند، وحدت در سایه ولایت، و در مقابل فتنه و انحراف که اینان خواهان اندیشههای غلط و برنامههای انحطاتی هستند به دور از جار و جنجال در یک فضای منطقی و دقیق، روشنگری و تبعین کنند و اگر در مرحله بعد دشمنان قصد براندازی و آسیب داشتند آنوقت است که تمامی مردم ایران چون کوهی در مقابل دشمنان خواهند ایستاد. این نکات مهمی بود که مقام معظم رهبری بیان فرمودند.
روز سهشنبه روز عفاف و حجاب است، دو مسئله مهم و حیاتی که نقش مهمی در سلامت جامعه اسلامی دارند.
حجاب یعنی صیانت از حریم عفت بانوان، حجاب یعنی پیشگیری از وقوع گناه و آلودگی، حجاب یعنی پاسداشت ارزشهای وجودی یک زن، حجاب یعنی حفظ کانون گرم و صمیمی خانواده.
بنده از تمامی اصحاب تحقیق و پژوهش، فرهنگ و دانش، و رسانه تقاضا دارم که در تبیین نقش حجاب، روشنگری و مطالعات کارشناسانه داشته باشند و در عرصه ارزش آفرینی حجاب برای یک زن با مطالعات خود، کار فرهنگیِ بسیار گسترده انجام دهند.
از همه بانوان عزیز تقاضا دارم که سیره حضرت زهرا (سلام الله علیها) را در پیش بگیرند. خداپسند در جامعه حضور پیدا بکنند، و تمامی کسانی که آمر به معروف و ناهی از منکر هستند به شکل معروف و خداپسندانه به تبلیغ عفاف و حجاب و صیانت اجتماعی از حریم عزت زن و جامعه بپردازند.
روز چهارشنبه روز تولد گهربار حضرت علی اکبر(علیهالسلام) و روز جوان است. حضرت علی اکبر (علیهالسلام) الگوی تمامنمای بزرگی و بزرگواری برای جوانان است. فردی که «اشبه الناس خَلقاً خُلقاً و منطقاً برسول الله».
جوانان یک کشور به ویژه ایران اسلامی، سرمایههای ملی و حقیقی یک کشور هستند. به همین جهت باید جوانان عزیز در عرصه تحصیل علم و فناوری، مهارت افزایی در فنون مختلف، آشنایی و ایمان بالا به معارف دینی و مراعات تقوا و اخلاق مداری، تهذیب نفس و تعالی عرفانی، بصیرت و دشمنشناسی و صیانت از خود در قبال ترفندهای سیاسی دشمنان و برنامهریزی برای تفریحات سالم و ورزش، دارای برنامه باشند. همانطورکه مقام معظم رهبری بارها فرمودهاند، باید در همه عرصهها برای صیانت از حریم جوان و خدمت به جوان و پیشرفت اندیشه ی جوان کوشش کرد.
از مسئولان محترم در فضای ملی و استان ولایمتدار بوشهر تقاضا دارم به جوانان عزیز توجه ویژهای کنند. در احداث تجهیزات، سختافزارها، امکانات تحصیل در تمام مقاطع، ایجاد فضاهای سالم برای تفریحات و ورزش، ایجاد فرهنگسراهای با محتوا برای شناختِ معرفت دینی و اخلاق اسلامی، و در عرصه اشتغال، این استان، استانی است که سراسر ظرفیت اشتغالزایی دارد، مسئولان محترم بکوشند که برای این جوانان هم مهارت افزایی و هم اشتغال تولیدکنند.