نمازجمعه ۱۵ آذر ماه ۹۸
خطبه اول
در خطبه اول بنا بر این گذاشته ایم که از راه خدا و سبک زندگی اسلامی سخن بگوییم و در این خطبه نیز به یکی از آموزه های سبک زندگی اسلامی که در قرآن و متون فاخر دین، روایات بر آن تأکید بسیار شده است سخن می گوییم و آن تحمل مشکلات و استقامت در زندگی به ویژه زندگی الهی است.
یک قاعده عمومی و مسلم در سراسر زندگی انسان تجربه شده و آن این نکته است که زندگی انسان سراسر دارای مشکلات است و شما نمی توانید فرض کنید زندگی فردی، قومی، امتی، جامعه ای که از همان بدو شروع تا انتها بدون مشکل ، بدون شداید، بدون فشارهای گوناگون طی شده باشد.
زندگی شخصی خودمان هم که می بینیم ، می بینیم از همان دوره ای که یادمان می باشد تا الآن مواجه بودیم با بسیاری از مشکلات. امت های گوناگون که می بینیم، زندگی ائمه که می بینیم، زندگی پیامبران که می بینیم، زندگی بزرگان که ملاحظه می کنیم ، می بینیم که سراسر مشکلات پیچیده و عدیده است . بنابر این دنیا یک مشکل کده بزرگ است، یک دنیایی است که سراسر فراز و نشیب دارد در کنار تمامی خوشی ها.
حالا اگر انسان در زندگی خود قدرت تحمل مشکلات نداشته باشد و از آن طرف مدیریت رفع مشکل هم در توانش نباشد، این انسان در زندگی شخصی و اجماعی خود دچار شکست و بحران می شود و به همین جهت است که ساحت مقدس خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) فرموده اند:« بِالصَّبرِ یُتَوَقَّعُ الظَّفَرَ» با استقامت ، با صبر شما می توانید انتظار داشته باشید موفقیت را .« و مَن یُدمِنْ قَرعَ البابِ یَلِجْ» کسی که می آید استقامت می کند و قامتش خم نمی شود در قبال مشکلات می تواند درب موفقیت را بر روی خود باز کند و به همین جهت است بارها این معنا در متون فاخر دین حتی متون غیر اسلامی مثل متون مسیحیت، متون دیگر ادیان، متون الهی تکرار شده. حضرت مسیح می فرماید:« إِنَّکُمْ لَا تُدْرِکُونَ مَا تُحِبُّونَ إِلَّا بِصَبْرِکُمْ عَلَى مَا تَکْرَهُون» ای مردم شما نمی توانید به آن چیزی که دوست دارید دست پیدا بکنید مگر اینکه باید درب ها و این کوه های فشار را تحمل بکنید، صبور باید انسان باشد، استقامت داشته باشد، مدیریت بکند سختی ها را تا بتواند از این سختی ها عبور بکند و به موفقیت دست پیدا بکند. مشکلات مثل کوه است و اگر انسان از آن عبور نکند پشت کوه مشکل خواهد ماند و به مقصد نخواهد رسید.
اگر ما بخواهیم زندگی خود نیز یک زندگی الهی کنیم که همان زندگی مرضی خدا و انبیاء الهی است این مشکلات شاید دوچندان شود، مثلاً در زندگی اقتصاد شاید برخی با حرام خواری می گویند ما توشه ای می اندوزیم ولی در دین که جایز نیست، دین به شدت حقوق مردم را مواظبت می کند و این سختی مراعات امور دینی موجب می شود که انسان در راه زندگی الهی و ایمانی و تقوایی و اخلاقی فشار بیشتری را تحمل کند و به همین خاطر خداوند می فرماید:« إِنَّ الَّذینَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ المَلائِکَهُ أَلّا تَخافوا وَلا تَحزَنوا وَأَبشِروا بِالجَنَّهِ الَّتی کُنتُم توعَدونَ» کسانی که می گویند پروردگار ما خدا است، یعنی در زندگی ما خدا حاکم است، در زندگی ما خدا ناظر است و راه و رسم خدا محوری است، تدین و زندگی حلال است، این را که گفتند یک سری مشکلات مثل مشکلات دیگر حاکم بر زندگی آن ها می شود. این انسان باید تحمل بکند و بعد که استقامت کرد در برابر این مشکلات خداوند به همچین شخصی عنایت می کند، مورد توجه عرش قرار می گیرد، هیچ حزن و خوفی دیگر نداشته باشند چون عبور کرده اند از کوه مشکل، زندگی خدایی، تحمل هم در قبال مشکلات انجام داده است و عبور کرده و الآن موقع الطاف الهی است و مورد توجه عرش قرار می گیرد. خوف از هیچ چیز نداشته باشند برای آینده و هیچ حزنی نداشته باشند در زندگی و آینده بهشت از آن این ها می باشد.
و بعد خداوند می فرماید «نَحنُ أَولِیاؤُکُم فِی الحَیاهِ الدُّنیا وَفِی الآخِرَهِ » خداوند می فرماید انسان هایی که زندگی خدایی دارند ، سبک زندگی آن ها الهی است، حلال زندگی می کنند، طبق موازین دین زندگی می کنند، همان سیره ، روحیه و رویه ای دارند که محمد و آل محمد (ص) بر آن توصیه کرده اند، خداوند می فرماید من خود سرپرست این ها خواهم بود، کار این ها با من است، خود من هوای این ها را دارم، در دنیا زندگی این ها را من مدیریت و اداره می کنم و در آخرت هم این ها زیر پوشش رحمت و محبت و شفاعت و عنایت من هستند.
این تحمل و زندگی الهی گاهی شخصی است و انسان یک سری مشکلات شخصی دارد ، باید تحمل کند و نشکند، می خواهد درس بخواند ، مشکل دارد درس خواندن باید تحمل کند، حوزه اقتصاد است و فردی می خواهد کار اقتصادی انجام دهد ، باید تحمل کند سال های اول به ویژه و با دو مشکل به هم نریزد، در مسائل خانوادگی، زن و شوهر ید واحده هستند و مشکلات که آم زن به هم نریزد، شوهر به هم نریزد و این طلاق هایی که وجود دارد به دلیل عدم مهارت و عدم درجه بالای تحمل است و باید تحمل کرد در برابر مشکلات که با هر سختی اگر ما استقامت و مدیریت کنیم آسانی است.
به همین جهت است که در تمامی مراحل زندگی سختی وجود دارد.
آدم تا وقتی که بچه ندارد آرزوی بچه دارد و بعد که بچه آمد با خود سختی می آورد ، تحمل نکند، چه طور می خواهد این بچه را بزرگ بکند؟. تا ازدواج نکرده مشکل ازدواج دارد ، وقتی که ازدواج کرد مشکلات خود را می آورد، تحمل نکند. تا وقتی کار ندارد مشکل دارد و وقتی که سر کار رفت باز مشکلات خاص خودش پیدا می شود و باید انسان استقامت کند.
« إِنَّ الَّذینَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ المَلائِکَهُ » اساساً صبر و استقامت رأس ایمان است. این است که باید در زندگی صبور ، با استقامت و بدانیم مشکلات وجودشان طبیعی است در زندگی و با مشکلات کمر خم نشود و از آن طرف با مدیریت مسأله حل می شود.
تمام اقوام و مللی که پیروز شدند مللی بودند که در مقابل مشکلات استقامت کردند و تحمل کردند و از آن عبور کردند و به بزرگی رسیدند.
خطبه دوم
در خبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در ابتدای درس خارج فقه خود در رابطه با ثبت نام افرادی که متقاضی ورود به مجلس شورای اسلامی هستند نکاتی بیان کردند که به اهم آن اشاره تحلیلی می کنم.
فرمودند هر مسئولیت، هر پست یک سری تعهدات و نکات مسئولیتی ویژه خود دارد ، یعنی فردی که می آید یک پست را تقاضا می کند که بپذیرد باری از مسئولیت و تعهد برای خود می آفریند و به همین خاطر اشخاصی که می آیند و در عرصه کاندیداتوری مجلس شورای اسلامی ثبت نام می کنند برای خود باری از مسئولیت ایجاد می کنند و تعهد، هم در مقابل مردم و هم در مقابل خون شهدا و خانواده های شهدا و ایثارگران و هم در قبال خدا و بسیار کار سنگین، سخت و پر مسئولیت و تعهد آفرینی است.
حضرت آقا فرمودند برخی بدون ملاحظه یک فضایی که باز می شود تقاضای یک پست می کنند اما باید این ها متوجه باشند که وارد عرصه ای می شوند سراسر مسئولیت، لحظه لحظه و سراسر تعهد.
بعد بیان فرمودند که روزی حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) به ابوذر گفتند که ای ابوذر من برای تو آن چیزی را دوست دارم که برای خود دوست دارم یعنی من تو را آن قدر دوست دارم گویا به اندازه خودم و این خیلی نشان می دهد که پیامبر چه علاقه ای به ابوذر داشته است. فرمودند:« إِنِّی أُحِبُّ لَکَ مَا أُحِبُّ لِنَفْسِی» گفت آن چیزی که برای خودم دوست دارم برای تو دوست دارم و بعد فرمودند اباذر می خواهم صاف به شما بگویم، تو انسان خوب، شریف، مؤمن، متدین، دلسوز، بزرگوار، آقا به تمام معنا ولی شما دو ضعف دارید و یکی ضعف مدیریت منابع انسانی دارید و دو نفر را نمی توانید مدیریت کنید و یکی ضعف در امور مالی داری و نمی شود مال یتیم به دست تو دارد. نه اینکه خدایی ناکرده تصرف می کنی بلکه نمی توانی مدیریت کنی آن را از تعرضات دیگران ولی انسان بزرگی هستی .
لذا انسان خوب، انسان بزرگ، انسان شریف، انسان اهل تهجد و نماز شب و تمام این امورات، این ها همه به جای خود اما برای کسب و قبول یک مسئولیت انسان باید آن پست که دارای یک سری مسئولیت و تعهد ها می باشد باید خود را شایسته آن بداند و زیر بار آن مسئولیت برود که بتواند به خدا جواب دهد، به خون شهدا جواب دهد، به این همه تلاش ها برای حفظ این نظام و این مملکت جواب دهد.
فرمودند آدم هایی که دارای این ویژگی ها هستند که می توانند زیر بار این مسئولیت و تعهد بروند اشکالی ندارد ولی افرادی که با این نگاه بدون ملاحظه وارد این عرصه می شوند برای خودشان مشکل ایجاد می کنند و برای دیگران هم مشکل ایجاد می شود لذا عزیزانی باید ثبت نام کنند در عرصه انتخابات مجلس که هم دارای شرایط باشند و هم بتوانند این مسئولیت عظیم ، این تعهد واقعاً سنگین را به سر منزل مقصود برسانند، باید نمایندگان مجلس خودشان را هزینه نظام و این ملت کنند و نه این ملت و این نظام را هزینه خود کنند. باید ذوب در خدمت به مردم و انقلاب باشند و نه در اندیشه ذوب انقلاب و مردم در طریق قدرت طلبی خود باشند که ضرر می کنند، هم خودشان و هم جامعه ضرر می کنند و این نکته ای بود که حضرت آقا فرمودند.
تشکر و قدردانی می کنم از برگزار کنندگان جشنواره علمی پژوهشی علامه بلادی که واقعاً استان بوشهر با این پیشینه بزرگ در عرصه تاریخ و فرهنگ روحانیت و مقاومت و پایداری در مقابل بیگانگان یک استان بزرگ و دارای تاریخ و مردمان بزرگی چون شما می باشد و این جشنواره نشان داد عظمت این استان عزیز.
روز ۱۶ آذر ، روز دانشجو را به تمام دانشجویان عزیز، این جوانانی که نور چشم جامعه ما هستند تبریک عرض می کنم و یاد و خاطره شهدای دانشجو را گرامی می داریم. نکته ی مهمی که در این موضوع مطرح است بصیرت و توسعه آن ، جدیت در تحصیل و پیمودن طریق خودکفایی علمی، تولید علم و مرجعیت علمی، استکبار ستیزی، ولایتمداری و مردم داری. دانشجویان عزیز باید این نکات را بر اساس آموزه ها و هدایت های مقام معظم رهبری ان شاءالله مدیریت و برنامه ریزی کنند و از آن طرف توجه مسئولان به توسعه زیرساخت دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، توجه ویژه به خواسته های دانشجویان عزیز و مطالبات آن ها ، نگاه مهربانی و نگاه پر از مهر به این عزیزان و احترام به تمامی عرصه های دانشجویی، خواهران، برادران، تشکل ها، این ها مسئولین باید عنایت کنند و مدیریت کنند و دانشگاه های ما باید دانشگاه هایی سراسر فرهنگ دینی، بصیرت سیاسی و انقلابی و دارای عمق علمی و مرکز اقتدار علمی و تولیدات دانش بنیان برای ما باشد.
از تمام مسئولان، چه مسئولان کشوری و چه استانی تقاضا دارم در رابطه با سهمیه بندی بنزین و افزایش قیمت آن که این کار صورت گرفته نکاتی را مراعات کنند و نگذارند گرانی کاذب تولید شود که الآن متأسفانه در برخی از موارد دیده می شود.
نکته دوم این است که برخی از اقشار مردم دارای سهمیه نیستند مثل صیادانی که صید آزاد می کنند و با قایق صید می کنند، تعداد آن هم در استان بوشهر زیاد است، به این عزیزان هم سهمیه داده شود.
به سرویس های آزاد مدارس، ماشین های شخصی است که این ها با همین ماشینشان اندک درآمدی به دست می آورند ، با همین ایاب و ذهاب دانش آموزان، به این ها هم سهمیه داده شود.
خوب ، آقایان هم گفتند ما به این ها خواهیم داد، تا کی، سریع اقدام کنید، گرانی کنترل شود، حمایت مالی از مردم شود، سهمیه بندی هایی که نکردید و کاش قبلاً کرده بودید و بعد این کار کرده بودید این سهمیه بندی ها به این عزیزان داده شود.
مسئولان، کسانی که کارگزار این مردم هستید شما مدیون این مردم هستید، همه شما با رأی مردم این پست گرفتید و باید خادم این مردم باشید، خدمتگزار این مردم باشید، زندگی را برای مردم شیرین کنید، این وظیفه شما است و بارها مقام معظم رهبری به شما گفته و به همین جهت باید خدمتگزار مردم باشید و این نکات را به خوبی مراعات کنید و اگر مردم عزیز آمدند پیش شما تقاضایی داشتند، جمعی بودند، سه نفر، چهار نفر با احترام آمدند درب اتاق شما در زدند و گفتند از نظر سهمیه بندی ما این مشکل را داریم ، درب اتاقتان باز باشد به روی مردم، حرف مردم را بشنوید، این ها همان کسانی هستند که به شما پست دادند به طور غیر مستقیم. تحلیل کنید، توجیه کنید، استدلال بیاورید و تا می توانید خدمت به مردم کنید به ویژه جوان ها. خدمت کنید به مردم، احترام بگذارید به آن ها، درب اتاقتان به روی مردم باز باشد، علاوه بر اینکه درب اتاقتان باید به روی مردم باز باشد شما باید به سوی مردم بروید ، شما باید به مراکز عمومی مردم مثل مساجد، مصلا ها بروید، محل هایی که مردم مجتمع هستند بروید، درد مردم را بفهمید، کنار مردم باشید که شما هم باید کنار مردم باشید و هم خادم مردم باشید.
نباید بین مردم و شما فاصله باشد به هیچ صورت ، باید شما در کنار مردم باشید، نظرات مردم را بشنوید، گاهی مردم نظراتی دارند که از کارشناسان شما هم قوی تر است بدون تعارف، ما کارشناسی های زیادی دیدیم که به سرانجام نرسید که اگر شما مشورت می کردید با اهل فن در میان مردم طرح های بهتری شما کشف می کردید.
خدمتگزاری به مردم، در کنار مردم بودن به ویژه جوان ها اساس سیاست است ، درب اتاق شما به روی مردم باز باشد و شما به سمت مردم بروید علاه بر باز بودن درب و این اساس سیاست است و وظیفه شما می باشد.
مسئولیت گرفتن نه یعنی در اتاق رفتن و امر و نهی کردن بلکه مسئولیت گرفتن یعنی آمدن در خدمت مردم بودن و در راه انقلاب و آرامش و آسایش و رفاه مردم تلاش کردن و خدمتگزاری مهربان برای مردم می باشد و هر کس مسئولیت می خواهد بفرماید با این شرایط.
مسئولیت یعنی در کوخ خدمت به مردم قرار گرفتن مثل خود حضرت امام، مثل مقام معظم رهبری ، مثل حضرت امیر مؤمنان، عدالت باید در جامعه به هر شکل محقق شود. بارها بنده تقاضا کرده ام، به ویژه از قوه قضائیه تقاضا دارم بر هر نوع فساد، از هر شخص، هر مقدار، در هر حجم، با هر نوع فساد مبارزه کنید، این مردم از شما حمایت می کنند.
شهادت حضرت فاطمه معصومه (س) به همگان تسلیت عرض می کنم ، بانویی که در جهان اسلام به عنوان حضرت فاطمه ثانیه مشهور است، بزرگواری که ما افتخار داریم در سایه بارگاهشان زندگی می کنیم و متنعم هستیم به عنایاتشان. امید دارم در دنیا رهرو آن حضرت که راه آن حضرت ولایتمداری بود، تا لحظه آخر کنار امام قرار داشت و حمایت کرد و در آخرت نیز مورد شفاعتشان قرار بگیریم.
بانویی است که زیارتشان جواز بهشت است.