مسئولین این گرانی های کاذب را مدیریت و با احتکار در هر سطح برخورد قانونی کنند
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
ساحت مقدس امیر مؤمنان امام علی بن ابی طالب از خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) پرسیدند « ما أفضل الأعمال فی هذا الشهر» بهترین عمل در ماه مبارک رمضان چیست؟ فرمود «الورع عن محارم اللَّه» پرهیزکاری تام و تمام از گناه و حریم شکنی الهی.
یکی از گناهان که بیشترین گناه از این ناحیه صادر می شود و منشأ دیگر گناهان نیز می باشد گناهان زبانی است.
ساحت مقدس نبی مکرم اسلام می فرمایند:« اکثَرُ خَطایَا ابْنِ آدَمَ فی لِسانِهِ.» بیشترین خطاها و گناهان که از انسان صادر می شود در زبان باید جست و جو کرد. در حدیث دیگری می فرمایند: انسان که صبح می کند دیگر اعضای بدن او خطاب به زبان می کنند و اورا نکوهش می کنند و تذکر می دهند و بیان می کنند که تقوای خدا را مراعات کن، تقوای خدا را در رابطه با ما مراعات کن چون اگر تو درست باشی ما درست هستیم و اگر شما، ای زبان دچار مشکل و گناه شوی ما نیز گرفتار گناه می شویم.
می فرمایند:« بَلاءُ الإنسانِ مِن اللِّسانِ» بلاء انسان، عذاب و گرفتاری انسان از زبان است و از آن طرف «سلامه الانسان فی حفظ اللسان» سلامت انسان در این است که زبانش را حفظ کند.
امیر مؤمنان می فرماید:« کَم مِن إنسانٍ أهلَکَهُ لِسانٌ» چه بسیار انسان هایی که زبانشان آن ها را هلاک کرد و بعد معیار را برای مسلمانی، پیامبر گرامی اسلام می فرماید:« لْمُسلِمُ مَنْ سَلِمَ النّاسُ مِنْ لِسانِهِ وَ یَدِهِ» انسان مسلمان کسی است که مردم در امان باشند از زبان و دست او، با زبانش مردم را نیازارد و با دستش به حریم مردم تجاوز نکند.
در رابطه با زبان و سخن و کلام میزان عقل را بیان کرده اند که انسان عاقل اول خرد می ورزد می و بعد حرف می زند اما انسان بی خرد زبانش جلو قلبش می باشد و اول حرف می زند و بعد فکر و اندیشه می کند. انسان تا سخن نگفته سخنش اسیر او می باشد اما همین که سخن گفت او اسیر سخنش است ، اگر تهمتی زده، غیبتی کرده، قضاوتی کرده. این سخن که بیرون آمد انسان اسیر سخن است، گرفتار سخنش می باشد.
بنابراین مدیریت زبان و مهار و کنترل آن یکی از مهمترین وظیفه های انسان مسلمان و عاقل، خردمند است و بیشترین عذاب در قیامت انسان از زبانش می برد، بیشترین خطاها از زبان است و حتی گناهان دیگر ولو با دست و رفتار انجام شود برخی منشأ آن ها همین زبان هستند.
گناهان زبانی چه چیزهایی هستند، بسیار هستند و من برخی از آن ها محضر مبارک شما عرض می کنم.
تهمت. انسان به خواهرش، برادرش، مؤمنی، مسلمانی، همسایه ای، شخصی تهمت بزند و بگوید این شخص این کار کرده و آن فرد این کار مرتکب شده در حالی که آن شخص مبری است .
حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) می فرماید: اگر کسی بهتان و تهمت بزند به انسان مؤمنی، چه زن و چه مرد یا نسبت بدهد به او چیزی که در وجودش نیست «أقَامَهُ اللهُ تَعَالی یَومَ القِیَامَهِ عَلَی تَلٍّ مِن نَّارٍ» خداوند در روز قیامت او را قرار می دهد بر یک تلی از آتش دوزخ تا اینکه عذاب این کار تمام شود. انسان عاقل تهمت و کاری می کند که این قدر عذاب اخروی را متحمل شود؟.در احادیث دیگر نقل شده که اگر کسی به انسان مؤمنی، مسلمانی تهمت بزند ملعون و نفرین شده است.
یکی دیگر از گناهان زبانی دروغ است. انسان چیزی که واقع نیست بیان کند که واقع شده. امام عسکری (ع):« جُعِلتِ الخَبائِثُ فی بَیت وَ جُعِل مِفتاحُهُ الکَذِبَ» تمامی پلیدی ها، تمامی زشتی ها شما فرض کنید در یک اتاق است و کلید ورود به این اتاق خبائث و پلیدی ها دروغ است، یعنی دروغ خودش گناه است و سرمنشأ بسیاری از گناهان دیگر است. امام باقر می فرماید:« نّ الکذبَ هُو خَرابُ الإیمانِ» دروغگویی ایمان را از بین می برد، ایمان انسان را دچار مشکل می کند.
یکی دیگر از گناهان زبانی غیبت است. پشت سر انسان مسلمان و مؤمن غیبت کند، یعنی چیزی بگوید در رابطه با آن شخص باعث تخریب شخصیتش و باعث این شود که آن شخص از چشم دیگران بیافتد و اگر او بشنود ناراحت شود. خداوند می فرماید این مثل گوشت برادر مؤمن خوردن است. خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) در حدیثی که نقل شده فرموده اند: در شب اسراء و به تأبیر دیگری که برخی می کنند که شب معراج است می فرماید ما در آسمان ها که عروج می کردیم با جبرئیل گروهی را دیدیم که با ناخن هایشان صورت های خود را خراش می دهند از فرط ناراحتی، سؤال کردم از جبرئیل که این چه کسانی هستند، جبرئیل گفت این ها کسانی هستند که غیبت مردم می کنند و نشسته اند و آبروی مردم را می برند. این چنین غیبت آثار بد و منفی دارد. باز آن حضرت می فرماید:« من اغتاب مسلما أو مسلمه» اگر کسی غیبت مرد یا زن مسلمانی را بکند خداوند ۴۰ شبانه روز نه نمازش و نه روزه اش را قبول نمی کند و برای ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه صحبت کردن چهل شبانه روز نماز و روزه یک نفر قبول نشود مگر اینکه کسی که غیبتش کرده اند ببخشد. این هم یکی دیگر از گناهان زبانی .
یکی دیگر از آن ها خبرچینی و نمامی است. خبر این را به او و خبر او را به این بدهد به ویژه اگر باعث شود به این دو نفر به هم بخورد، زن و شهر هستند، کمی و کاستی دارند، خانواده ای هستند و دور هم هستند، پدر و مادر و خویشان و اقوام و بین این ها به هم بخورد ساحت مقدس رسول خدا (ص) فرمودند آیا شما می خواهید خبر بدهم که بدترین انسان ها چه کسانی هستند، این نقل شده در کتب حدیث، صحابی گفتند بله یا رسول الله، فرمود:« المَشّاؤونَ بِالنَّمیمَهِ» کسانی که اقدام می کنند به نمامی، خبرچینی، سخن پراکنی می کنند «المُفَرِّقونَ بَینَ الإِحبه» بین زن و شوهر اختلاف ایجاد می کنند، برادر و خواهر، پدر و اقوام و خویشان و دوستان اختلاف ایجاد می کنند «الباغون للبرآء العیب» باعث این می شوند که کسانی که عیب و مشکلی ندارند به این ها عیبی نسبت دهند و مشکلاتی ایجاد کنند.
بنابراین مدیریت زبان یک کار بسیار مهم و نجات بخش است برای انسان .«بلاءالانسان من السان» این زبان انسان را دچار سقوط شخصیت می کند در دنیا و گرفتار عذاب در آرخت. انسان عاقل و فهمیده این است که زبانش را کنترل کند و قبل از آنی که سخن بگوید نگاه کند که خدا از این سخن راضی است یا نه؟. میزان این امور هم این است که نگاه کند که آیا این سخن اگر کسی در قبال خودمان می گفت ما راضی بودیم؟، اگر راضی نیستیم و نخواهیم بود پس بنابراین ما هم در قبال دیگران این سخنان نگوییم. حق الناس است و حق الناس بسیار بسیار سخت در قیامت عذاب دارد و در همان شب اول قبر عذابش وارد می شود و در دنیا انسانی که این کاره است، دروغگو است، غیبت کننده است، نمام است، تهمت زننده است هیچ وقت آسایش ندارد چون می ترسد بر ملا شود.
انسان مسلمان کسی است که دیگران و مسلمانان از زبان و دستش در امان هستند.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
میلاد آسمانی حضرت کریم اهل بیت امام مجتبی (علیه آلاف تحیه و الثناء) را تبریک عرض می کنم شخصیتی که اسلام را در یکی از برهه های خطرناک نجات داد. کلامی دارند و می فرمایند:« إِنْ أَحْسَنَ اَلْحَسَنِ اَلْخُلُقُ اَلْحَسَنُ » زیبا ترین زیبایی ها برای انسان اخلاق زیبا است یعنی برخوردهای مناسب با خانواده اش، با فرزندان، همسر، اداره، محیط کاری با مردم و امیدوارم ان شاءالله همه ما توفیق این امور برای ما حاصل شود.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در دیدار با برخی از کارگزاران محترم نظام مطالب بسیار مهمی ایراد فرمودند که به برخی از فرازهای مهم آن اشاره تحلیلی می کنم.
فرمودند مسئول وقتی مسئولیست می پذیرد یعنی مورد سؤال است و کلمه مسئول یعنی شخصی که الآن پستی گرفته و باید سؤال را پاسخ دهد. در فضایی که وجود دارد یکی از مواردی که مورد سؤال است سؤال مردم می باشد که شما این پست را که گرفته ای و مشغول به کار شدید، وظایفی دارد ، آن وظایف را به نحو صحیح انجام می دهید یا خیر؟، یا درخواستی دارند اما مهم تر از همه سؤال خدا است که شمایی که مسئول فلان اداره شدید، فلان منسب شدید این فرصت خدمت به مردم داشتید و چرا این کار کردید و چرا آن کار را نکردید؟، کاری بوده باید انجام می دادید و نکردید و کاری نباید انجام می دادید و آن را مبتلا شدید و کردید چرا این کار کردید؟. لذا کسی که تا مسئولیت می پذیرد خودش را باید در فضای سؤال خدا از او قرار دهد و برای هر کارش یک جواب خداپسندانه داشته باشد.
فرمودند مسئولان گرفتار دو آسیب غرور و انفعال نشوند و فکر نکنند مسئولیتی گرفتند مغرور شوند و بگویند که ما فلان هستیم نه همه مسئولان صدر و ذیل همان طور که مقام معظم رهبری می فرمایند مدیون مردم هستند، خدمتگذار مردم هستند، فرمودند انفعال هم نداشته باشید و طوری نباشد اگر دشمن تهدیدی کرد شما بترسید، مقتدر به کار خود ادامه دهید.
فرمودند ما باید در طراحی کارآمد اقتصاد دانش بنیان و بر اساس اقتصاد بدون نفت مدیریت کنیم ، اقتصاد با نفت یعنی از سرمایه خوردن و تحت مدیریت و سیطره شبکه های قوی کنترل قیمت در جهان قرار گرفتن و حوزه بازرگانی و خریدشریال تحریم می کنند و ما دیگر نمی توانیم بفروشیم و قدرت مالی نداریم، قیمت ها را بالا و پایین می کنند.
فرمودند مسأله فرهنگی بسیار مهم است و باید به آن اهمیت داده شود و دیپلماسی ما باید سراسر عزت باشد و همه این دیپلماسی را مراعات و حمایت کنند.
فرمودند مسأله فلسطین و یمن مسأله مهمی است و نباید فراموش شود و تذکر دادند به سران عربستان که در جنگی که کاملاً معلوم است شما موفق نیستید ادامه دادن کار مناسبی نیست.
فرمودند اخلاص در نیت برای آقایان مؤثر است در اینکه کار به نتیجه برسد و هر کاری که برای خدا باشد به نتیجه می رسد و هر کاری که در آن ذره ای بی خدایی باشد هر چه انسان تلاش کند به جایی نخواهد رسید و این کلمات و جملاتی است که مقام معظم رهبری فرمودند.
روز ارتش جمهوری اسلامی ایران گرامی می داریم. ارتشی که الحمدلله از آغاز انقلاب تا الآن مایه اقتدار جمهوری اسلامی ایران، حفاظت از سرحدات و مایه اقتدار در تمامی عرصه های ملی و بین المللی شده. عزیزان ارتشی در همه نیروها چنان عمل کردند در حوزه ستاد، مدیریت، برنامه ریزی، در حوزه صف، عملیات ، در عرصه تأمین و نگهداری و تولید قطعات و ساخت جنگنده ها ، در تمامی امور، صنایع دفاعی که بهت دشمن را آفریده، ایمان، ولایتمداری، تقوا، اخلاق نظامی، مجاهدت در عرصه های مختلف نظامی از شاخص های ارتش جمهوری اسلامی ایران است. یاد و خاطره شهدا، امام شهدا، شهدای ارتش را گرامی می داریم و به روح پر فتوحشان صلوات بر محمد و آل محمد می فرستیم.
نکته آخری که عرض می کنم وضعیت گرانی است. گرانی های کاذب، گرانی های افسار گسیخته، گرانی هایی که باید مدیریت شود، قیمت کالا اینی نیست که به دست مردم می رسد . عنایت کنند مسئولان، کسانی که در این عرصه مسئولیت دارند، عنایت کنند و وضع معیشت مردم را مدیریت کنند و نگذارند مبتلا شوند به گرانی هایی که سفره معیشت آن ها را دچار مشکل می کند و با گرانی و احتکار در هر سطحی که باشد برخورد قانونی و قاطع کنند.
مجدداً در رابطه با آب عنایت کنید گرما نیازمندی به آب را بیشتر می کند، عنایت کنید مسئولین محترم آب شرب را به شکل صحیح تأمین کنید ، مسئولان محترم حوزه برق را نیز کنترل کنند که در گرما این قطعی برق ایجاد نشود یا حداقل باشد که مردم به زحمت نیفتند.