مسئولان در برابر حوادث طبیعی به فکر پیشگیری باشند/ خبرنگاران افسران و پرچمداران جهاد تبیین هستند
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
تسلیت عرض می کنم ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین و یارانش و اهل بیت مکرمش به همه شما دلدادگان آن حضرت.
در خطبه اول بنابراین گذاشته ایم که از عفاف در حوزه اقتصاد سخن بگوییم.
بعد از آنی که در رابطه با عفاف اخلاقی مطالب بسیاری در خطبه های قبل بیان شد.
عفاف اقتصادی یعنی داشتن روحیه و رویه پرهیز از ابتلا و ارتکاب گناه اقتصادی. گناهان اقتصادی را برشماردیم که بتوانیم از ان ها پرهیز کنیم و در این خطبه پیرامون یکی دیگر از گناهان اقتصادی سخن می گوییم و آن کم فروشی است.
کم فروشی یعنی کمتر از حد متعارف مشروع مقابله پول خدمت دادن، جنس دادن. انسان صد هزار تومان پول دهد برای خرید کالایی اما کالایی به او داده شود که در برآورد کمتر از صد هزار تومان است. فردی را استخدام کند که کاری برای او انجام دهد ، مقدار پولی خاص به او دهد اما او کاری کمتر از آن انجام دهد،؛ این کم فروشی است. فردی در استخدام دولت است و باید ۸ ساعت در روز کار کند و حقوق بگیرد ولی او ۷ ساعت کار کند یا کار او مطابق با استاندارد و قاعده آن سازمان و اداره نباشد و با کیفیت کم ولو اینکه ۸ ساعت کار می کند اما کند و نا کارآمد کار می کند.
کم کاری و کم فروشی یکی از گناهان کبیره است و گناه کبریه یعنی گناهی که خداوند تهدید کرده اگر کسی مرتکب شود عذاب او جهنم است، کم فروشی و کم کاری از گناهان کبیره است
در زبان فقهی به کم فروشی تطفیف گفته می شود و یک سوره برای این موضوع خداوند نازل کرده، سوره مطففین یعنی سوره ای که مختص بیان خصوصیات کم فروشان و عذاب آن ها می باشد.
خداوند می فرماید:« وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفِینَ » یعنی عذاب جهنم ازآن مطففین است.« الَّذِینَ إِذَا اکْتَالُوا عَلَى النَّاسِ یَسْتَوْفُونَ» وقتی از مردم چیزی می خرند مته به خشخاش می گذارند، دقیق می کشند و بررسی می کنند که ضرر نکنند «و اذا کالوهم او وزنوهم یخسرون» اما وقتی خودشان می خواهند چیزی را به کسی بفروشند در رابطه با وزن کردن ضرر به مردم می زنند، کم می فروشند و کم کاری می کنند.
خداوند می فرماید:« أَلَا یَظُنُّ أُوْلَـٰٓئِکَ أَنَّهُم مَّبۡعُوثُونَ لِیَوۡمٍ عَظِیمٖ» آیا این ها یقین ندارند که در روز بسیار سخت مبعوث می شوند ، آن زمانی که مردم از گور برمی خیزند و در برابر خدا باید پاسخگو باشند.
آیات و روایات بسیاری در این رابطه داریم. فردی بود، گاوی داشت، شیر به مردم می فروخت، متقاضی و مشتری شیر زیاد شد و او مقداری آب در شیر ریخت و به دلیل ازدیاد مشتری باز آب در شیر ریخت و به مردم می داد، سیلی آمد و این گاو را برد و از بین رفت گاو. دوستی داشت و به او گفت آب هایی که در شیر کردی سیل شد و گاو را برد.
انسان وقتی در این دنیا ضرر و زیان به مردم بزند، در این دنیا خدا ازآن او خواهد کرد و این طور نیست که خدا بگذارد برای آخرت تنها، در آخرت عذاب اشد است و در دنیا عذاب خاص دنیوی.
بنا براین کم فروشی یعنی مطابق پول مشتری جنس ندادن، کمتر دادن، چه وزنی و چه متری، جنس بی کیفیت بدهد، اگر شاغل است کم کاری کند و مطابق با حقوق خدمت به مردم ندهد، کالای خود را که باید جنس خوب به مردم بدهد قاطی جنس بد کند، وزن کاذب سنگین کند جنس خود را ، مثلاً اگر می خواهد جنسی را بفروشد آن را با آب قاطی کند، آب بخوراند، آب در جسمش کند و با آب وزن کند، انواع و اقصام دارد و یک ریال آن شب اول قبر حساب دارد .
لذا خداوند می فرماید ای وای و جهنم ازآن کم فروشان است. کسانی که کم فروشی می کنند، چه کالایی و چه کاری، هر دو مصداق دارد.
حضرت شعیب دارای قومی بودند به نام اصحاب ایکه، یکی از نکاتی که این قوم داشتند همین کم فروشی و بد فروشی بود، یکی از ارشادات آن حضرت این بود که شما کم فروشی نکنید ، چیزی می خواهید بفروشید درست باشد و وفا به کار کنید و ضرر و زیان به مردم نزنید و وزن درست کنید. گاهی وزنه را خراب می کنند و در ظاهر متفاوت است ، گفت این کار نکنید، اموال مردم را از بین نبرید، وقتی می خواهید بخرید نگاه زیان بار به مردم نکنید و سود برای خود، روی زمین فساد نکنید یعنی کم کاری و کم فروشی فساد در زمین است.
بنابراین دقت در این معنا که انسان بد فروش و کم فروش نباشد و کم کاری نکند این عفاف است. عفاف اقتصادی یکی از موضوعاتش همین موضوع است.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در دیدار با ائمه محترم جمعه مطالب بسیار مهم و راهبردی و بنیادین ایراد فرمودند که باید به عنوان یک منشور اخلاقی و رفتاری مورد توجه قرار بگیرد.
فرمودند که نمازجمعه دارای ویژگی های خاصی است، دارای یک جایگاه استثنایی است و حتی از حج هم دارای امتیازات ویژه است. فرمودند یک عبادت است و با حضور جمعیت و مردم است. فرمودند نماز جمعه آمیخته از معنویت و سیاسی است. فرمودند پایگاه طرح مسائل مختلف جامعه است، دارای رفتارهای استمراری و برگزاری استمراری بدون وقفه است، نماز وحدت و انقلاب است و این از ویژگی های نمازجمعه است همان طور که در احادیث پیرامون نمازجمعه مطالب بسیار مهمی ایراد شده که یکی از آن ها بخشش گناهان است، نزول برکات است و این نماز جمعه را از دیگر عبادات ممتاز کرده است.
فرمودند که جامعه اسلامی ما الآن بسیار دارای وزانت و دارای امتیازات معنوی و دینی است و حتی از اوایل انقلاب شرایط بهتر است. شما می بینید مراسم دینی، همین مراسم مذهبی دهه اول محرم چگونه مردم استقبال می کنند و حضور دارند، جوانا، نوجوانان و تمامی مردم، زنان و مردم و همه حضور دارند و این ها نشان عشق و علاقه و ایمان به اسلام است. دشمن فعالیت بسیار کرده و به دنبال تخریب هویت دینی و ملی مردم است اما شما می بینید مردم پای دین و هویت ملی خود ایستاده اند، پای انقلاب خو ایستاده اند و با تمام توان علیه جبهه استکبار به سرکردگی آمریکا مقاومت می کنند و ان شاءالله به زودی آن را شکست خواهند داد.
برخی آگاهانه، با طراحی و برخی بدون آگاهی مردم را نا امید می کنند و بیان می کنند مردم از دین فاصله گرفته اند. شما همین مراسم شیرخوارگان حضرت علی اصغر را ملاحظه بفرمایید بچه های کوچک همراه مادران، مراسم های مختلف ، این نشان تدین مردم است، بله دشمن به دنبال آسیب می باشد ولی موفق نشده، به دنبال ایجاد نا امیدی از نظام و دولت می باشد که نا کارآمد است، هدف آن تخریب هویت ملی و دینی مردم است و لیکن مردم همان طور که رسول خدا (ص) فرموده که امیدوار، ولایتمدار، با تمام توان در کنار رهبریت عظیم الشأن انقلاب هستند و پاسدار هویت دینی و ملی خود هستند و این نظام فکری مردم گرانقدر ایران است.
۱۷ مرداد روز خبرنگار را گرامی می داریم و همچنین یاد و خاطره شهدای خبرنگار و یکی از مهمترین جبهه های مقاومت در برابر تهاجم گسترده جهان استکبار جهاد تبیین توسط رسانه و خبرنگاران عزیز ما می باشد و این یک رسالت بسیار مهم این قشر بسیار ارجمند است. جهان استکبار به دنبال تهاجم رسانه ای است ، به دنبال مدیریت افکار جامعه است که افکار جامعه را از دین و هویت ملی خود جدا کند و در این رابطه جهاد تبیین لازم است و مقاومت در برابر تهاجم رسانه ای و در صدر این ها خبرنگاران عزیز باید در این رابطه پرچمداران و افسران جهان تبیین باشد.
در رابطه با حوادث طبیعی مثل سیل، رانش و بسیاری از این امور دو نکته خیلی مهم است. مسئولان عزیز پیشگیری مهمترین رکن در مدیریت بحران است. وقتی مشخص است سیل در یک جا وجود دارد و در آن مجرا و مسیل آسیب می رساند باید آن مسیل های استحکام سازی شود و پیشگیری شود از بالا رفتن ضریب تخریب و به همین جهت باید جغرافیای یک استان و مملکت دارای استحکام لازم جهت مقاومت در حوادث طبیعی باشد. در عرصه زلزله خانه ها مستحکم شوند، در رابطه با سیل دو طرف مسیل های و رودخانه ها مطمئن سازی و استحکام سازی شود که تخریب زده نشود. پیشگیری با حداقل اعتبارات می شود انجام داد ولی بعد از آسیب باید چند برابر خرج کرد، آسیب هم رسیده ، تلافات هم داده شده. این یک نکته که در عرصه پیشگیری باید برنامه ریزی شود و این برنامه هم خود بنده ۶ سال قبل ارائه کردیم با نخبگان استان، همان را ان شاءالله مدیریت بفرمایید.
نکته دیگر جبران خساراتی است که به مردم در سیل وارد شده، به ویژه منازل و کشاورزان عزیز. هر چه زودتر مقدار خسارت شناسایی شود و با یک برنامه بسیار کریمانه و سریع جبران این خسارات شود که خدایی ناکرده مردم دچار مشکل نشوند.
صمیمانه هم تشکر می کنم از مسئولان و گروه های جهادی که در سیل واقعاً چون خود بنده حضور پیدا می کردم و می دیدم عرض می کنم مسئولان پای کار بودند، با اخلاص و جدی و شبانه روزی و این عزیزان گروه های جهادی و مردمی که واقعاً جای تشکر و تقدیر از آن ها دارد.
نکته بعدی که می باشد کرونا دوباره شیوع پیدا کرده است و استان ما نیز تحت تأثیر این شرایط است. از همه مردم تقاضا دارم که مراعات دستورالعمل های بهداشتی کنید که خدایی ناکرده باز دوچار این مشکل نشود استان که بیمارستان های ما جا نداشته باشد. خود مردم آسیب می بینند، خانواده ها آسیب می بینند، کار گروه های درمانی سخت می شود، امکانات دارویی بسنده نمی شود، خود گروه درمان فرسوده می شوند. این را ان شاءالله مراعات جدی کنید در این زمینه.
و در ادامه مرثیه حضرت اباعبدالله الحسین.