مسئولان حل مشکلات را به مذاکره گره نزنند
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نماز جمعه این هفته 29 فروردین ماه بوشهر:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
در خطبه اول پیرامون یکی از مهمترین عوامل تحول در تاریخ از منظر قرآن و دین به معنای عام به اختصار سخن می گوییم.
در طول تاریخ بشریت امت های مختلفی وجود پیدا کردند، ادیان مختلفی از ناحیه خداوند تشریع شد، امتی تشکیل دادند، در طول تاریخ فراز و نشیب های مختلفی تجربه کردند و برخی از آن ها مدتی طولانی و برخی مدتی کم در عمود تاریخ بشریت منشأ اثر بودندولی بعد از چندی آن تمدن آن امت از بین رفت.
تحلیل تاریخی و آسیب شناسی آن امت ها به انسان دانشی می دهد ، شناختی می دهد که یک امت، یک قوم چگونه در طول تاریخ یک حرکت را ایجاد می کند، یک نهضت را ایجاد می کند اما به علل مختلف آن قوم دچار شکست می شود یا به خاطر برخی از نکات روند رو به رشد طی می کنند. این شناخت به ما کمک می کند که الآن نیز که یک انقلاب شکوهمند اسلامی انجام داده ایم چگونه می توانیم رشد در این انقلاب و در ایران اسلامی ایجاد کنیم و چه عواملی باعث می شوند ما در این روند متوقف یا آسیب های جدی ببینیم.
در قرآن پیرامون بررسی تاریخ و عبرت آموزی و پس از عبرت آموزی خود در مسیر صحیح قرار دادن فراوان سفارش شده «فَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُروا کَیْفَ کانَ عاقِبَهُ الْمُکَذِّبِینَ» به همین خاطر است که امیر مؤمنان امام علی بن ابی طالب ( علیه آلاف تحیه و الثناء) خطاب می کند به امام حسن مجتبی (ع):« اِستَدِلَّ على ما لَم یَکُن بما قَد کانَ فإنّ الاُمورَ أشباهٌ» فرزندم گذشته را تحلیل کن و چراغ روی خود برای شناخت آینده قرار بده که امور، وقایع و حوادث مانند هم هستند هر چند صورت آن ها تغییر می کند ولی ماهیت یکی است لذا از شناخت تاریخ گذشته و تحلیلی که الآن شما در رابطه با گذشته به خاطر افشای ابعاد مختلف آن موضع گیری صحیح و حق و باطل را بشناسید با شناخت آن ها الآن نیز می توانید آسیب شناسی کنید، صحیح و باطل را بشناسید، موضع صحیح بگیرید و جای خود را در تاریخ کنونی درست مهندسی کنید و تبیین کنید و بایستید.
در صدر اسلام علی بن ابی طالب وقتی حکومت به دست گرفتند جبهه های مختلفی علیه او فعال شدند، علیه این نظام علوی فعال شدند، جبهه قدرت طلب سیاسی، جبهه دنیا گرای ثروت خواه، جبهه کم اندیشان آماده فریب و جبهه سکوت اما در آن فضا بسیاری فریب ظاهر سازی این جریانات خوردند و دچار انحراف شدند چون نمی دانستند و الآن که انسان نگاه می کند به آن وقایع ، آن مسائل پشت پرده افشا شده و غبارها ریخته و حق و باطل شفاف معلوم گردید انسان راحت بیان می کند کدام حق و کدام باطل است فلذا خداوند هم بیان می کند:« فَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُروا کَیْفَ کانَ عاقِبَهُ الْمُکَذِّبِینَ» حوادث را بررسی کنید و آن هایی که راه انحراف در پیش گرفتند ببینید نهایت سرگذشتشان چه شد و با اشتباهاتشان به کجاها سقوط کردند و چه آسیب ها زدند و چه آسیب ها خوردند« اِستَدِلَّ على ما لَم یَکُن بما قَد کانَ فإنّ الاُمورَ أشباهٌ » فرزندم اگر می خواهی برای آینده و حال حق را بشناسی و تصمیم بگیری و جای خود را در این فضا تشخیص دهی که کجا باشی گذشته را بررسی کن. به همین خاطر بیان شده که یکی از عوامل شناخت بررسی تاریخ است.
به همین جهت پیرامون این موضوع و شرایطی که الآن ما در انقلاب شکوهمند اسلامی داریم و مقام معظم رهبری بسیار تأکید دارند بر جهاد تبیین نکاتی در چند خطبه عرض می کنم.
همیشه بعثت انبیاء و ادیان الهی دارای سه ضلع بودند، اول دیانت، دوم رهبریت و سوم امت.
دیانت و دین نظام فکری، رفتاری، شخصی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حتی حوزه های علم و فن آوری را مشخص می کند. چطور مدیریت شود؟، چه برنامه هایی داشته باشیم؟، چگونه نظارت شود؟، چگونه در برابر هجمه ها ایستادگی شود؟، برخورد ها مشخص شود، این نظام دینی مشخص می کند، نظام زندگی و سبک حکومت و زندگی فردی و اجتماعی.
رهبریت مدیریت کلان این جریان را به دست دارد و امت جامعه بشری یک جغرافیای تحت رهبری امام و رهبریت هستند با مبنای دینی که هم امام و دیانت مدیریت آن ها می کنند و کمک به زندگی آن ها می کنند و هم آن ها اساس و مؤلفه قدرت برای نظام هستند.
دشمن وقتی می خواهد این نظام دینی را دچار بحران کند، براندازی کند، چه براندازی سریع مثلاً با یک حمله نظامی و چه با براندازی تدریجی و به مرور این نظام الهی را دچار فروپاشی کند به هر سه حمله می کند، هم به دین حمله می کند، هم به رهبریت حمله می کند و هم به امت و مردم ولی یک هدف به طور ویژه دنبال می کند که دین را تحریف کند، دین را در حقانیت تشکیک ایجاد کند، دین را دچار مشکلات عدیده نظری کند با هجمه های معرفتی که به دین می کند.
رهبریت را حمله می کند، تشکیک می کند در توانایی، حقانیت و نوع برخورد ها که جامعه نسبت به امام همان طور که در صدر اسلام با علی بن ابی طالب این کار کردند دچار تردید کند.
مردم را دچار تشتت و تفرقه و مخالفت با هم، درگیری های داخلی و حمله ادراکی می کند به جامعه که نظام نظام فکری او، نظام اندیشی او، نظام رفتاری او از دیانت و مدار هدایت رهبریت خارج شود.
به همین خاطر حمله ای که می کند یه نقطه مشترک دارد، تضعیف، تخریب و استحاله، اول دین را تضعیف می کند، بعد تخریب می کند و بعد دین را تبدیل به دین دیگر می کند. رهبریت را تضعیف می کند و تخریب می کند و به دنبال سقوط می باشد چنان که با علی بن ابی طالب این کار کردند. به جامعه حمله می کند، وحدت را می شکند، فکرها و فرهنگ ها را عوض می کند، چیزهایی که در آغاز یک انقلاب ارزش بود تبدیل می کند به ضد ارزش، آرمان ها را می گیرد و ناهنجاری ها را در قالب هنجار و ارزش به جامعه تزریق می کند، استحاله می کند. چیزهایی که در آغاز یک انقلاب ، در آغاز یک دین به عنوان یک اصل مسلم و فراگیر مطرح بود تبدیل می کند به یک اصل کهنه و آرام آرام جامعه را از آن ارزش ها و آرمان ها دور می کند و بعد از چندی ، بعد از ۴۰ الی ۵۰ و در سال فلان اصلا کسی توجهی به آن نکند.
به همین خاطر است که یک امت، یک قوم اگر بخواهد تمدن دست پیدا کند و این تمدن رو به پیشرفت باشد و به سمت قله های تمدن دست پیدا کند باید در هر سه محور محکم مثل آغاز حرکت، انقلاب بلکه هر روز بیشتر حرکت کند تا به قله برسد، دیانت بیشتر شود، رهبریت بر منظومه اش حرکت شود و مردم در یک اتحاد ولایی حافظ آرمان ها و ارزش های انقلاب باشند و مجریان تمام وجودشان خدمت به مردم باشد که مردم داری نشان از عقلانیت مدیریتی است. باید با مردم همان طور که امام راحل عظیم الشأن فرمودند و مقام معظم رهبری بارها بیان کردند باید مردمداری بر اساس آرمان ها و ارزش های دینی و هدایت های رهبری اساس باشد و آن وقت ما حرکت رو به تمدن خواهیم داشت و رشد خواهیم داشت. اما اگر از مبانی دین فاصله بگیریم و آن ارزش های دینی نادیده گرفته شود، فرهنگ های غیر دینی و ضد دینی جایگزین شود، مبانی فکری و معرفتی دینی به فراموشی گراییده شود و از آن طرف تابعیت از رهبری کمرنگ شود و امت دچار اختلاف و تشتت و نظام فکری آن ها تغییر کند این حرکت رو به زوال آغاز خواهد شد و این چیزی است که دشمنان همواره به دنبال این بودند.
اگر ما دیانت به عنوان نظام فکری و برنامه رفتاری مراعات کنیم بلکه هر روز بر دیانت خود اضافه کنیم، تابعیت از رهبریت راهبرد اساس حرکت برای همه مسئولین و مردم باشد و مردمداری دینی و خدمت به مردم تمام توجه مسئولین باشد و مردم نیز متحد در سایه ولایت حرکت کنند هیچ قدرتی نمی تواند به این مملکت ضربه وارد کند.
به همین جهت است که دشمن هم روی بعد دیانت برنامه ریزی می کند و هم روی تضعیف رهبریت در بین جامعه و تخریب اقتدار مؤلفه اقتدار مردم که شرایط طوری رقم بزند که مردم آرام آرام و به تدریج از آن حرکت رو به اوج انقلاب و تمدن آفرینی اسلامی فاصله بگیرند، اول متوقف شوند و بعد حرکت بالعکس داشته باشند، مسیری که باید به قله ختم شود به دره و پرتگاه وابستگی و پیوستگی و دوری از آرمان ها و ارزش های انقلاب طی شود.
ان شاءالله در هر سه موضوع در خطبه های آینده که چگونه دشمن دیانت را تضعیف می کند؟، راهکار هایش چیست که بشناسیم؟، چگونه حرکت هایی ایجاد می کند که فاصله فی ما بین امت و امامت بیافتد؟، چگونه مردم را دچار بحران می کند مفصل صحبت خواهیم کرد.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای در دیدار با برخی از مسئولان ارشد نظام مطالب بسیار مهمی ایراد فرمودند که به اهم آن اشاره تحلیلی می کنم.
فرمودند ما کمبود قوانین، مقررات و طرح های خوب نداریم و آنچه که کم داریم پیگیری جدی و کارآمد مسئولان است.
مثلاً در رابطه با آب. سندهای بسیار خوب داریم، طرح ها و برنامه های بسیار خوب داریم اما متأسفانه اجرایی و پیگیری نمی شود، در رابطه با مسائل فرهنگی بسیار طرح ها و برنامه ها و اسناد قانونی بسیار کارآمد داریم اما مسئولان فرهنگی ما پیگیری نمی کنند در حوزه اجرا، در عرصه اقتصاد قوانین و مقررات بسیار خوب داریم اما در طول زمان انقلاب مسئولانی که در این رابطه باید کار را پیگیری کنند پیگیری نکردند و ترک فعل کردند و منجر می شود به بسیاری از مشکلات.
فرمودند سرفه جویی در مصرف به ویژه انرژی. دوری از اسراف باید فرهنگ اجتماعی و اقتصادی ما شود . ما متأسفانه در عرصه مصرف فوق العاده دچار ضعف هستیم. اسراف، دور ریختن، طرح های جایگزینی که باید انجام شود متأسفانه ما انجام نمی دهیم، برق، آب، گاز، این مصرف های مواد غذایی، دور ریختن ها هم به اقتصاد مملکت و هم به اقتصاد خانواده و هم به عنوان یک کار نابجا در حوزه شرع محسوب می شود. شما آمار دور ریز مواد غذایی مثل نان را بررسی کنید یک رقم بسیار نگران کننده به دست می آید، مواد غذایی همچنین، در حالی که ما نسبت به آب شرب همیشه مشکل داریم ببینید چقدر می شود جلوگیری از اسراف کرد و کمک کرد به بحران آب.
فرمودند حل مشکلات مردم مسئولان به مذاکره گره نزنند همان طور که در برجام زدند و آن مشکلات ایجاد کرد. اگر می خواستیم آب می گفتند تا برجام درست شود، مشکلات می گفتید تا برجام، اقتصاد با برجام و هر چیزی به برجام گره زدند و مملکت دچار مشکل کردند. وزارت امور خارجه ده ها کار دارد و این هم یک کار می باشد . مذاکره که دارد دولت انجام می دهد یکی از صدها کاری است که باید انجام دهد آن است، باید کارهای دیگر انجام داد و خودمان را شرطی نکنیم که اگر این مذاکره به نتیجه رسید کار درست می شود و اگر نرسید درست نمی شود، نه ، این کاریست و ما هم آزمودیم که طرف ما آمریکا قابل آمریکا قابل اعتماد نیست و اگر امضا هم کنند فردا زیر امضای آن می زنند. مسئولان اجرایی مملکت باید با تمام توان در خدمت مردم و پیرفت باشند و حل مشکلات کنند و آن کار هم کاری است در کنار کارهای دیگر و خیلی هم اعتماد نداشته باشیم که طرف ما آمده برای حل مسأله. حل مسآله وقتی مذاکره موفق است که رفع تحریم به بار بیاورد، تمامی تحریم ها. اما اینکه یک چراغ سبزی نشان دهند و ما هم امتیازات بدهیم و بعد آن ها تعهدشان عمل نکنند و زیر آن بزنند این مذاکره موفقی نیست. مسئولان اجرایی کاملاً دقت کنند و فریب این افرادی که نشان داده اند حتی برجام را پاره کردند نخورند، قاطع ورود پیدا کنند، مسمم باشند، خط قرمز ها را حفظ کنند، عزت و اقتدار مملکت را حافظ باشند و مطالبه حق مردم ایران کنند.
فرمودند در سرمایه گزاری باید امنیت برای سرمایه گزاری ایجاد شود. سرمایه گزاری آغاز تولید است. اگر سرمایه گزار نباشد، سرمایه نباشد تولید نیست و تولید نباشد اقتصاد در حرکت نخواهد بود و فلج می شود به همین خاطر باید در عرصه سرمایه گزاری مسئولان اجرایی هر استان و جغرافیای کلان مسئولان این زمینه ظرفیت های آمایشی سرمایه گزاری در کشور شناسایی کنند، اولویت ها را مشخص کنند، تمامی زیرساخت ها را برای سرمایه گزاری آماده کنند. این طور نباید که سرمایه گزار می خواهد سرمایه گزاری کند باید دنبال آب و برق و گاز و زمین و مجوزات و هفت خان رستم شود. این سرمایه گزار ورود پیدا نمی کند و مسئولی موفق است که ظرفیت ها را بشناسد و همه شرایط را فراهم کند و سرمایه گزار وارد سرمایه گزاری و حرکت کند نه اینکه تازه زیرساخت ها را دنبال کند و ما هم می دانیم چه بلایی به سر سرمایه گزار می آورند و چقدر معطل می کنند، باید روند سرمایه گزاری تسریع شود، فاصله اعطای مجوز با تقاضا کم شود، مجوز که داده شد باید فضا برای سرمایه گزار آماده باشد، زمین، برق و … آماده باشد نه اینکه تازه برود این ها را به دست بیاورد. سرمایه گزاری هم باید در فضایی امن باشد.
درباره غزه فرمودند جهان اسلام باید غزه را فراموش نکند، غزه مظلوم و مقتدر است و انتظار حمایت مردم جهان به ویژه جهان اسلام را دارد.
روز ارتش جمهوری اسلامی ایران گرامی می داریم همچنین یاد و خاطره شهدا و امام شهدا به ویژه شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران. الحمدلله ارتش حمهوری اسلامی ایران و نیروهای دفاعی ما ، نیروهای نظامی ما در اوج قدرت در عرصه مدیریت و طراحی ستاد، توانمندی، خودکفایی و حتی رسیدن به مرجعیت در برخی از تجهیزات و در عرصه عملیات میدانی دارای توانمندی فوق العاده هستند و این را نشان دادند و اگر خدایی ناکرده جهان استکبار بخواهد به خود اجازه دهد لجظه ای به ایران اسلامی حمله کند نیروهای مسلح ما با تمام قدرت حمله او دفع خواهند کرد و او را شکست خواهند داد.صمیمانه از نیروهای مسلح در کلان ایران به ویژه استان ولایتمدار و دارالحماسه بوشهر قدردان و سپاسگزار هستم.
سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز گرامی می داریم. سپاه مایه قدرت ملی و اقتدار منطقه ای برای ما است. خدماتی که سپاه هم در عرصه دفاعی و هم حوزه های مختلف عمرانی، فرهنگی و علمی و دیگر شاخص های نظام می دهد فوق العاده است. سپاه مایه افتخار و عزت ایران در کنار دیگر نیروهای مسلح است.
فرهنگ مداری و توجه به فرهنگ اسلامی و حفظ موازین آن همان طور که در خطبه اول گفتم اساس است ، جامعه باید حافظ فرهنگ اسلامی و انقلابی باشد و اگر این کار نکند درون خود دچار فروپاشی تدریجی خواهد شد. به مسئولان محترم، عزیزانی که در این رابطه مسئولیت دارند تذکر داده می شود عنایت کنید و حافظ فرهنگ اسلامی باشید چنانی که مردم عزیز ما این چنین هستند.
شهادت امام صادق، صادق آل محمد (ص) بح حضرت بقیه الله الاعظم، مقام معظم رهبری، مسلمین، شیعیان تسلیت عرض می کنم. شخصیتی که احیا کرد اسلام را، اسلامی که بعد از شهادت رسول خدا آرام آرام از آن اساس فاصله گرفت به علت های مختلف حضرت آمد و آن را احیا کرد و تحمل نکردند و او را با زهر مسموم کردند و به شهادت رساندند.
در ادامه مرثیه شهادت حضرت امام صادق (ع).