در شرایط کنونی حفظ وحدت ولایی ملی لازمه کار است

حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه معزز بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته 29 تیر ماه:

«بسم الله الرحمن الرحیم»

 

خطبه اول

در خطبه اول پیرامون یکی از مهمترین سنن الهی و قواعد حاکم بر زندگی حیات انسانی به اختصار سخن می گوییم و آن انسان و امتحان مدام او در زندگی است.

انسان موجودی است که در فضای زندگی خود از همان ابتدای شکلگیری شخصیت که تحت عنوان تکلیف بیان می شود در یک فضای امتحانی قرار می گیرد تا آخر عمر. یعنی تمام زندگی او در عرصه امتحان وی در طریق عبودیت الهی است.و این قاعده حاکم بر زندگی انسان است و مفاد امتحان دین خدا است، دین خدا هم در حوزه ایمان و معرفت و هم حوزه عمل.

گاهی خداوند انسان را امتحان می کند از حیث ایمانش، شرایط و فضایی رخ می دهد که ایمان یک انسان تحت تأثیر فشارهای مختلف قرار می گیرد و این یک امتحان است که آیا او بر ایمان خود پایدار است یا ایمان خود را از دست می دهد.

در عرصه رفتار گاهی مواقع یک معامله اقتصادی پیش می آید، یک مسأله اجتماعی پیش می آید، یک مسأله خانوادگی پیش می آید و اینجا یک امتحان الهی است برای انسان که آیا این فرد به طریق دینی رفتار می کند یا طریق نفسانی خودش.

این یک جریان مستمر از زمان تکلیف انسان است تا پایان حیات.

گاهی امتحانات بسیار کوچک هستند ، نماز صبح که انسان مورد امتحان است که آیا خواب را بر نماز ترجیح می دهد یا نماز؟، این می شود یک امتحان ساده. در رابطه با روزه گرفتن در تابستان مثلاً که آیا او تکلیف را ترجیح می دهد یا استراحت و شکمبارگی، این ها همه امتحان است و هر امتحانی که انسان انجام می دهد چه کوچک و چه بزرگ یک درجه رطبه شخصیت الهی او بالاتر می شود.

خداوند در قرآن می فرماید :« أحسب الناس أن یترکوا أن یقولوا ءامنا وهم لا یفتنون» آیا مردم گمان می کنند همین که بگویند ما ایمان داریم کفایت می کند؟، امتحان سخت از آن ها گرفته نمی شود؟. این طور نیست که انسان در فضای زندگی خودش خارج از دایره امتحان مدام باشد.

گاهی انسان در یک فضای سیاسی می بیند یکی تمایلات نفسانیش است و یکی هم نه، تکلیف شرعی است  و اینجا اگر به تکلیفش عمل بکند امتحان خوب داده و به همین خاطر است که انسان در فضای امتحان مدام است که آیا او دنیا و نفسانیاتش را ترجیح می دهد یا آخرت و دیانتش؟.

در آیه شریفه دیگری خداوند می فرماید:« أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّهَ وَلَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى یَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِیبٌ» شما فکر می کنید بهشت می روید و آن امتحانی که از پیشینیان گرفتیم از شما نمی گیریم و عادی بهشت می روید بدون امتحان ، سختی های زیادی از قبلی ها گرفته شد، امتحان سخت از آن ها گرفته شد حتی از صحابه رسول خدا، ما از پیامبر و مؤمنان همراهش امتحان سخت گرفتیم طوری که انگار زلزله به وجودشان افتاده بود و می گفتند کی خدا دیگر می خواهد کمک کند، نصرت خدا قریب است اگر شما از امتحان خوب بیرون بیایید. حالا این موضوع در کارهای بزرگ مثل تحریم های اقتصادی که الآن جهان غرب در رابطه با ما اعمال می کند تا برسد به کارهای کوچک مثل نماز ظهر که عرض کردم، مثل ادبی که انسان در قبال پدر و مادر باید اعمال بکند و غیر از آن.

در محاسبات امتحانی ریشه اشتباه انسان در امتحان حب دنیا است «حُبُّ الدنیا راس کُلِّ خَطیئَهٍ» اگر انسان در امتحانی قرار گرفت و نمی دانست که کدام یک از راه ها درست است و از امتحان خوب بیرون بیاید، نگاه کند کدام طرف دنیا گرایی است آن را انجام ندهد و آن طرفی که خدا گرایی و آخرت گرایی است انجام دهد.

تمام عواملی که باعث می شود انسان در امتحان مردود شود بازگشتش به حب نفس و حب دنیا است و انسان چون در دنیا زندگی می کند و دنیا او را احاطه کرده و پا در باتلاق دنیا دارد دنیا نمی گذارد او از امتحان خوب بیرون بیاید، گاهی پست است، گاهی شهوت است، گاهی شهرت است، گاهی ثروت است ، این ها عوامل دنیایی هستند که نمی گذارند انسان از امتحان خوب بیرون بیاید.

در کربلا هم همین طور بود و این طور بود که خداوند یک امتحان بزرگ برای مردمان آن زمان گذاشت ، با حسین (ع) بودن و تمام سختی ها را تحمل کردن ، حتی کشته شدن یا در یک دنیای انحرافی و ابتذالی یزیدی قرار گرفتن، خیلی ها دنیا را ترجیح دادند، سختی ها را قبول نکردند، دنیا ، حیات داشت، زندگی مادی داشتن ترجیح دادند و راه خدا را تنها گذاشتند.

به همین خاطر ساحت مقدس حضرت سید الشهدا فرمودند:« إِنَّ النَّاسَ عَبِیدُ الدُّنْیا وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلَی أَلْسِنَتِهِمْ فَاِذا مُحِّصوا بِالْبَلاءِ قَلَّ الدَّیّانونَ» مردم برده دنیا هستند و دین لقلقه زبان آن ها می باشد و زمانی که امتحان سخت در میان بیاید اهل دین کم خواهند بود لذا ۷۲ نفر باقی ماندند.

این قاعده و سنت حاکم بر حیات انسان است که انسان مدام در امتحانات قرار دارد، امتحانات ریز و درشت و وقتی که امتحان سخت در میان می آید اینجا دنیا گرایی انسان او را از راه صحیح و امتحان دادن صحیح کنار می گذارد و بیرون می آورد و اینجا است که انسان می بازد اما اگر پا روی دنیا گذاشت و در طریق خدا حرکت کرد پیروز بی شرط در امتحان الهی چه کوچک و چه بزرگ پیروز است و موفق و آن وقت است :« إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمٰنُ وُدًّا اولیک هم خیر البریه» کسانی که ایمان دارند و عمل صالح انجام می دهند، یعنی خوب امتحان می دهند، خدا آن ها را محبوب می کند، این ها بهترین بندگان خدا هستند.

چرا حضرت سید الشهدا و اصحابش این قدر محبوبیت دارند، این وعده خدا است « سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمٰنُ وُدًّا »، همه حسین حسین می گویند و می گویند برترین است « اولیک هم خیر البریه ».

چرا در قیامت بهشت با حسین معنا پیدا می کند؟، چون گفتند :« جَزَاؤُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ » راه حسین راه عبور از امتحانات و سر بلند بیرون آمدن است . چه امتحانات کوچک مثل نماز که عرض کردم و چه امتحانات بزرگ مثل حرکت های سیاسی و نظامی که انسان باید ورود پیدا کند و جهاد در راه خدا.

 

خطبه دوم

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.

گرامی می داریم هفته امر به معروف و نهی از منکر را. امر به معروف و نهی از منکر فریضه ای است با مصالح و فواید بسیار ارزشمند و گرانقدر. امر به معروف یعنی هدایت انسان به خوبی ها، نهی از منکر یعنی جلوگیری از ابتلای انسان به بدی ها. اولین آمر به معروف و ناهی از منکر در عالم وجود خود خدا است لذا فردی که امر به معروف و نهی از منکر می کند کار خدایی انجام می دهد. شاید همه انسان ها وقتی به فلسفه و حکمت  امر به معروف و نهی از منکر پی ببرند بیان می کنند این یکی از ضروری ترین موضوعات حیات انسان است. پدر و مادر خیر فرزندشان را می خواهند لذا او را هدایت می کند به خیر و این می شود امر به معروف، درس بخوان. یک موقع می بیند شرایطی رخ داده و در فضایی قرار گرفته که خدایی ناکرده ممکن است مبتلا به اعتیاد شود  و جلو گیری می کند از ابتلا به منکر، این می شود نهی از منکر، از کوچکترین حرکت های نجات بخش و کمال آفرین تا بزرگترین، این جوهره حیات انسان است . به همین خاطر این فریضه الهی نجات بخش، کمال آفرین و جوهره پیشرفت شخصی و اجتماعی انسان و عنصر اصلی تحقق تمدن است و به همین جهت است این فریضه یک فریضه مهم و اساسی است که در قرآن و روایات مفصل پیرامون آن سخن گفته شده و قیام اباعبد الله الحسین ( علیه آلاف تحیه و الثناء ) در این فریضه مفهوم پیدا کرده و خود ایشان فرمودند که من به دنبال نهی از منکر و امر به معروف هستم.

حمایت از افرادی که متصدی این امور هستند لازم است و همگان باید از خانه تا محیط اجتماعی، محیط های پیچیه فرهنگی، سیاسی، اقتصادی دارای روحیه ای باشیم که بالمعروف امر به معروف و نهی از منکر کنیم.

تشکر می کنم از هیات مذهبی، بانیان مساجد، خدمتگزاران، مداحان، روحانیت، مرثیه سرایان، عزاداران و همه کسانی که در دهه ماه محرم تلاش کردند این چراغ هدایت حضرت اباعبدالله الحسین روشن بماند.از نیروی انتظامی، نهادهای امنیتی که توانستند بر جامعه ما امنیت حاکم کنند تا بتوانند این عزیزان کار فرهنگی خود انجام دهند صمیمانه تشکر می کنم و عملیات تروریستی در عمان توسط داعش علیه عزاداران حضرت اباعبدالله الحسین محکوم می کنیم. از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در فضای ملی و استان و رسانه ها تشکر می کنیم که پوشش خوبی دادند این مراسمات را و هر مقدار ما مکتب حضرت اباعبدالله الحسین را زنده نگاه بداریم، تبلیغ کنیم با زبان روز و هدایت بخش دین ما و زندگی ما در دنیا و آخرت دارای شاخص های نجات بخش و کمال آفرین خواهد بود. صمیمانه تشکر می کنم از جامعه مداحان و هر کس به نحوی در این رابطه خدمت کردند.

نکته دیگری که باید توجه شود در فضای سیاسی در شرایط کنونی وحدت ولایی ملی است. همه ما باید همان طور که امام راحل عظیم الشأن گفتند و مقام معظم رهبری فرمودند باید در یک فضای وحدت و هماهنگ و در کنار هم بودن، وحدت ملی و بر مبنای منظومه ولایت زندگی کنیم ، یعنی محور مقام معظم رهبری، فضای ملی حول شمس الشموس نظام اسلامی که ولایت است باید حرکت کنیم و هر کس بخواهد از این منظومه خارج شود از ساختار و هندسه نظام اسلامی خارج شده است.جوهره نظام اسلامی و اساس ولایتمداری است و در شرایط کنونی وحدت ولایی ملی یکی از امور مهمی است که باید در جامعه ما محقق شود.

بحث عفاف و حجاب بارها بنده صحبت کردم امیدوارم مجلس جدید در شرایط کنونی و دولت کنونی ان شاءالله عنایت کنند و این امر مهم بر اساس آموزه های اسلامی در شرایط کنونی لحاظ کنند به شکل جدی.

از شورای محترم نگهبان که سالروز تأسیس آن است هم تشکر می کنیم و هم یاد و خاطره اعضای محترمش که در گذشته اند گرامی می داریم. شورای نگهبان، شورای حفاظت و حراست از اسلامیت قوانین و انتخابات نظام است.

نکته دیگری در رابطه با مسأله مهمی است که ما از آن غافل هستیم و آن سقط جنین است. آماری که بیان می کنند آمار بسیار نگران کننده ای است و باید این مواظبت کرد که خدایی ناکرده که ما الآن که نیاز به رشد جمعیت داریم این مسأله صورت نگیرد.

در ادامه مرثیه حضرت اباعبدالله الحسین (ع).

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.