بحران تاریخی آب استان بوشهر به صورت ریشهای حل شود
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
«خطبه اول»
شما عزیزان نمازگزار را به ویژه خودم به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم زیرا تقوا بهترین زاد و توشه برای رستگاری اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبهی اول بنابراین گذاردهایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که سرانجامش سعادت، رستگاری، نجات، کمال و مئالش محبوبیت الهی و حُسن آخرت و تنعم به نعمات عالیهی الهی در آخرت است.
یکی از آموزههای سبک زندگی اسلامی، داشتن عفاف اقتصادی است. یعنی پرهیز کردن تام و تمام از گناهان اقتصادی. یکی از گناهان کبیرهی اقتصادی، رباخواری است. ربا عبارت است از زیادت گرفتن از شیئی که به فردی داده میشود مثل قرض، پولی به کسی داده میشود و از آن فرد زیادت از حد قرض اخذ میشود و در این قرض شرط میگردد یا کالایی به فردی داده میشود به عنوان قرض و همان کالا به اضافهی زیادتی شرط میشود که به او برگردانده شود به همین خاطر معامله هم در قرض است ربا هم در قرض است و هم در معامله. اساس آن این هست که انسان چیزی را میدهد در قرض چه کالا چه نقدینگی و اضافه از آن شرط میکند که برگردانده شود و آن کالا مکیل و موزون هست و آن قرض هم پول رایج است.
در قرآن کریم آمده است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَأْکُلُوا» ای مؤمنان رباخوری نکنید. باز تکرار شده «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ذَرُوا ما بَقِیَ مِنَ الرِّبا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ، فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ» می گوید رباخواری نکنید مومنین، ربا را کنار بگذارید اگر رباخواری کنید اهل ایمان نیستید. اگر کسی رباخواری کند خدا با او سر جنگ خواهد داشت و پیامبرش. این قدر ربا مذموم است رباخواری از گناهان کبیره است.
ساحت مقدس رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم خطاب میکند به امیر مومنان «علیه السلام» که تمام تاریخ، مسلمین بدانند، میفرماید یک درهم رباخواری پلیدتر و شنیعتر از هفتاد بار انسان مرتکب زنا شود با محارمش در بیتاللهالحرام. باز میفرماید: خداوند لعنت کرده است ربا دهنده، ربا گیرنده، شاهد و کاتب ربا، خدا لعنت کرده است. ساحت مقدس پیامبر گرامی اسلام در معراج بیان میکنند من انسانهایی را دیدم که شکمهای دارند به اندازهی یک خانه، در آن پر از مار است. سوال کردم ای جبرییل اینها چه کسانی هستند گفتند اینها رباخواران هستند که پول مردم را چپاول میکنند زندگی اقتصادی مردم را به چالش میکشند و خانه ها و زندگیها را تباه کردند و این جزای آنهاست.
در قیامت رباخواران اینگونه محشور میشوند الذین یاکلون ربا لا یقومون الا کما یقوم الذی شیطان من المس» کسانی که رباخوار هستند در روز قیامت به این شکل محشور می شوند مثل انسان های دیوانه که هیچ چیزی را دیگر درک نمیکند از بس گناه بزرگی مرتکب شده است. ربا اگر در زندگی انسان آمد بسیاری هستن دچار مشکلات اقتصادی میشوند مجبور می شوند بروند ربا بگیرند اینها باید بدانند پول ربا برکت ندارد مسئله را حل نمیکند بلکه مساله ساز می شود و از آن طرف آن رباخوار با پول ربا زندگی خودش را آتش میزند هم دنیا و هم آخرتش را.
بنابراین یکی از گناهان کبیرهی اقتصادی، رباخواری است و باید در نظام اسلامی با این افراد شدیدا برخورد بشود. نباید اینها در صحنهی اقتصاد جامعه حضور داشته باشند فعال باشند.
یک سئوالی اینجا مطرح میشود که گاهی در قرض هایی که از بانک گرفته می شود یا پولی که در بانک گذاشته می شود اضافه بر آن چیزی که گذاشته می شود بانک مقداری پول به انسان می دهد یا وامی که میدهد اضافه بر آن میگیرد. این سئوالی است که بسیاری مطرح میکنند. این که در بانک های اسلامی است به خاطر آن تعهدات و آن نوع قراردادی که وجود داره و باید هم مسئول بانک مطلع از آن باشه و هم آن کسی که وام میگیرد آن حضرت امام، مقام معظم رهبری و بسیاری از مراجع اشکال نمیدانند چون آن تحت یک عقد قرارداد اسلامی می رود یعنی آن پول اضافه طی یک معامله دیگر اخذ می شود یا داده می شود آن مشکلی ندارد از نظر برخی از مراجع و قانون جمهوری، آن تصحیح شده است اما اینکه شخصی بیاید به یک انسانی که نیاز داره و گرفتار است پولی بدهد بعد از آن دو برابر بگیرد و آن اضافه تحت هیچ عقدی از عقود اسلامی نباشد و ظلم و جور باشد این اشکال دارد شرعاً.
نکتهای که قابل توجه است برای سیستم بانکداری اسلامی باید حتما آن فردی که در بانک هست و آن فردی که پول میگیرد مطلع باشند از آن عقود. این یک نکته و من توصیه میکنم به تمام سیستم بانکداری ایران که این همه کارمزد این همه اضافات از مردم گرفتن صحیح نیست هر چند مشکل شرعی نداشته باشه ولی وام دادنها باید در خدمت مردم و تسهیل حوزهی کارآفرینی باشد. به همین جهت هست که این قرض هایی که در بانک هست آن وامهایی که گرفته می شود طبق ضابطهای که هست تصحیح شده و طبق نظر شورای نگهبان و مراجع و حضرت آقا اشکالی ندارد شرعا و از حالت ربا خارج است ولی آن فردی که می رود وام میگیرد و آن فردی که وام می دهد باید آن ضوابطی که موجب این می شود که این وام گرفتن یا قرض الحسنه گذاشتن یا پول در بانک گذاشتن مشکل شرعی پیدا نکند اینها باید مطلع باشند و ملزم به آن باشند. آن وقت دیگر اشکال ندارد.
خدایا به همهی ما توفیق خدمت به اسلام و مسلمین و زندگی اسلامی و ایمانی عطا بفرما.
«خطبه دوم»
شما عزیزان نمازگزار را به ویژه خودم به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم زیرا تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات ویژهی الهی است.
در خطبهی دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوییم:
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای در دیدار با دستاندرکاران کنگرهی شهدای عشایر مطالب بسیار مهمی ایراد فرمودند که به اهم آن اشارهی تحلیلی میکنم.
فرمودند برنامهی دشمن تضعیف ایمان است تضعیف امید مردم به آینده است و القای بنبست نظام و کار نابلدی آنان. این اندیشهی دشمن است. ما باید توطئهی آن را بشناسیم و این توطئهها کارآمد و کارا بر خود و جامعه نشود و بتوانیم مقاومت و مقابله کنیم.
فرمودند که هر کس مردم را از آیندهی نظام و ایران ناامید کند برای دشمن کار کرده چه بداند چه نداند. امید مایهی حیات، حرکت، جوشش و سمت جلو و پیش رفتن هست، اگر یک جامعه ناامید باشد قطعا دچار ایستایی و سقوط خواهد شد و دشمن به دنبال این القای ناامیدی نسبت به انقلاب است.
فرمودند درس شهدا به ما امید به کمک الهی و همت بلند داشتن در سختترین شرایط زیستی است. شهدا یک درس بزرگ به همگان دادند که باید در راه خدا در سختترین شرایط پیشگام بود و با جان از حریم دین و نظام دینی حمایت کرد.
هفتهی قوهی قضاییه را و همچنین یاد و خاطرهی شهدای این قوه به ویژه شهید والا مقام آیت الله بهشتی را گرامی میداریم و از تلاشهای بزرگان این عرصه، خدمتگزاران این عرصه و خدمتگذاران صدیق این قوه صمیمانه تشکر و قدردانی میکنیم.
نکاتی است که در رابطه با تحول در قوهی قضاییه که از قبل سند آن نوشته شده عرض میکنم که ضرورت دارد تنظیم سند و تحول کارآمد در این قوهی مهم نظام. عدالت محوری، حق گرایی و قانونمداری اساس است. برخورد قاطع با مجرمان، متخلفان و متعرضان به حقوق مردم لازم هست. تکریم ارباب رجوع و مردم داری که من صمیمانه تشکر میکنم از عرصهی دادگستری که میز خدمت آن در کل استان در روزهای جمعه هست به مساجد تشریف میبرند و این ارتباط مردمی مایهی عزت، اقتدار این قوه و اطمینان خاطر مردم است. حمایت جدی از کارآفرینان و اقشار مستمند و محروم، این نیاز هست که انشاالله مراعات شود.
از تمام مسئولان عزیز استان تقاضا دارم در عرصهی گرانیهای کاذب تلاش مضاعف داشته باشند مردم گلهمند هستند تلاش کنید این گرانیها که برخی طبیعی است ولی بسیاری از این گرانیها کاذب هست بازار ما و محیط اقتصادی ما دچار گرانی کاذب نشود.
نکتهی دیگر آب شرب استان است. برخی از روستاها دچار مشکل هستند کما اینکه برخی از شهرها هم چنین است. عنایت داشته باشید آب شرب استان به ویژه در تابستان دچار بحران نشود گرفتاری ایجاد نکند و این را انشاالله در یک برنامهریزی مدون، این بحران تاریخی استان که حوزهی آب هست انشاالله ریشهای حل شود.
گرامی میداریم هفتهی تبلیغات اسلامی و صمیمانه تشکر میکنیم از سازمان تبلیغات در کل فضای جغرافیای ملی و تلاش این عزیزان در استان بوشهر. الحمدلله با برنامه ریزیها و تنظیم سندها، حضور جدی در روستاها و شهرها و توطئههای فرهنگی را شناختن و مقابله کردن، الحمدالله برای استان بوشهر یک صیانت اقتصادی در عرصههای مختلف ایجاد کردند و به سمت آن اوج آرمانی و ارزشی تلاش میکنند و متاسفانه با دست خالی با کمبود اعتباراتی که این سازمان دارد. صمیمانه تشکر می کنیم از این عزیزان با این کارهای جهادی و دانشی و از مسئولین تقاضا دارم در رابطه با تخصیص اعتبارات فرهنگی، یک نگاه ویژهای داشته باشند.
همچنین از عزیزانی که در عرصهی مبارزه با مواد مخدر تلاش میکنند و کشفیات بسیار خوبی داشتند تشکر و قدردانی میکنیم.
در رابطه با روز اصناف هم همچنین قدردانی می کنیم و خدماتی که به مردم و مستمندان عنایت دارند.
هشتم تیر ماه روز مبارزه با سلاح های شیمیایی و میکروبی است. جهان استکبار به دنبال طرح بسیار جنایتکارانهای است و آن تهاجم پنهان با ابزار شیمیایی و میکروبی به جهان است. شناخت توطئهی آنها، آمادگی های لازم و طراحیهای دانش بنیان و جهادی برای مقابله برای همهی کشورها لازم است به ویژه کشور ما. جهان استکبار به دنبال سلطه و چپاول است به هر قیمت از جمله این امور. به همین خاطر مسئولان محترم عنایت ویژهای در این عرصه داشته باشند.
شهادت امام جواد «علیه السلام» را به همگان تسلیت عرض میکنم و از همهی هیئات مذهبی و حوزههای فرهنگ دینی تقاضا دارم ارزش و جایگاه این امام عزیز را که خودِ ذات وجودش و امامتش در سنین کودکی و تاثیرش در تاریخ ادیان الهی که بعد از حضرت عیسی و یحیی کم سنترین رهبر دینی است انشاالله برای جامعه بیان کنند که مردم بدانند که عنایات خدا و رهبر دینی دارای چه نقش و ارزشی است.
خدایا در ظهور آقا امام زمان «عجل الله تعالی فرجه الشریف» تعجیل بفرما …