نمازجمعه ۶ مرداد ماه ۹۱
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
ماه مبارک رمضان یک فرصت و هدیه الهی به جامعهی انسانی به ویژه مؤمنان است به طوریکه در احادیث آمده است که اگر مردم میدانستند چه ارزشها و مزایایی در ماه مبارک رمضان است دوست میداشتند که کل سال ماه مبارک رمضان بود.
ماه مبارک رمضان یک ماه سرنوشت ساز برای انسان است، گذشتهی خود را با تمام عصیان و نقصان جبران میکند، شرایط و زمینه را فراهم میآورد که خود را مطابق با مبانی دین معماری کند و آیندهاش را با جلب عنایات الهی، شایسته و نورانی گرداند.
ماه مبارک رمضان قدر و ارزش آن آنگاه دانسته میشود که انسان در فضای آخرت حضور پیدا کند و ملاحظه کند که چه فرصتهایی در ماه مبارک رمضان از دست داده است، گاهی یک کار کوچک در این ماه باعث نجات بزرگ در آخرت خواهد شد. رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله سلم) در خطبه شعبانیهی خود درباره ارزش ماه مبارک رمضان و فوائد روزه داری، مطالب مهمی بیان کرده است که به برخی از فرازها و هدایتهای آن یگانهی دوران میپردازیم:
یکی از ویژگیهای ماه مبارک رمضان، قبولی سریع توبه و استغفار است، چنان است که فرمودهاند: ماه مبارک رمضان، ماه رحمت واسعهی الهی در پذیرش توبه است و خداوند در قرآن به همه انسانها به ویژه مؤمنان فرمان داده است که توبه کنید، «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَهً نَصُوحًا عَسَى رَبُّکُمْ أَنْ یُکَفِّرَ عَنْکُمْ سَیِّئَاتِکُمْ وَیُدْخِلَکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ»[۱] ای مؤمنان توبه کنید و بازگردید به دامان رحمت خدا، امید است که خدا شما را ببخشاید و در بهشت برین، جایتان دهد. باز میفرماید: «تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»[۲] ای مؤمنان، ای انسانهای با ایمان، توبه کنید امید است که رستگار شوید.
بنابراین ماه مبارک رمضان ماهی است که انسانِ پربصیرت به گذشتهی خود میاندیشد و برای جبران گذشتهی خود چه از عصیان و چه از نقصان خود، تدبیری الهی میاندیشد که همان توبه است و خداوند توبه را در ماه مبارک رمضان میپذیرد و به گاه افطار، منادی ندا میدهد: «أین التائبون؟ أین المستغفرون؟» توبه کنندگان کجا هستند؟ استغفار کنندگان کجا هستند؟
دومین نکتهای که رسول خدا (صلیالله و علیه وآله وسلم) در ماه مبارک رمضان به آن عنایت داشته و جامعه ایمانی را ارشاد کرده، آن این نکته است که ماه مبارک رمضان، ماه اعطای ثوابهای مضاعف برای جبران کاستیها در گذشته و گرانسنگی اعمال انسان است. انسان هر قدر بکوشد نمیتواند حق بندگی خدا را ادا کند، «ما عَبَدْناکَ حَقَّ عِبادَتِکَ»[۳]، ماه مبارک رمضان را جعل کرده که خداوند اینطور اندیشیده که کارهای کوچک را ثواب بزرگ دهد، اعمال ضعیف انسان را بزرگ نماید که این انسانی که گناه و کاستی اش بسیار است و با توبه، گناهان بخشوده میشود در دستش ثوابهای گران باشد و این از رحمت رحیمیهی الهی است که خداوند گناهان را میبخشد و ثوابها را مضاعف میکند که بندهاش روسفیدِ درگاهش باشد.
« فَأَمَّا مَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِینُهُ فَهُوَ فِی عِیشَهٍ رَاضِیَهٍ»[۴] در روز قیامت هر کس میزان اعمالش سنگین باشد در یک زندگی بسیار پسندیده زندگی میکند «وَ أَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِینُهُ فَأُمُّهُ هَاوِیَهٌ»[۵] اما کسی که دستش خالی است جایگاه او آتش است. ماه مبارک رمضان، ماه نفی و برطرف شدن گناهان و اعطای ثوابهای مضاعف به انسان برای رو سفیدی در دنیا و آخرت است.
و سومین نکته که رسول خدا (صلیالله و علیه وآله وسلم) به آن اشاره میکند این است که ماه مبارک رمضان ماهی است که زمینه را مهیا میکند که انسان، خود سازی و معماریِ الهی خود کند، «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»[۶] روزهداری در ماه مبارک رمضان واجب شده است برای اینکه انسان خود را معماری تقوایی کند، اهل تقوا شود و گرد گناه نگردد.
با این سه موضوعی که در ماه مبارک رمضان به طور ویژه لحاظ شده است رسول خدا (صلیالله علیه وآله و سلم) در رابطه با قبولی توبه و پذیرش استغفار از ناحیه خدا، این چنین میفرماید: «أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ أَنْفُسَکُمْ مَرْهُونَهٌ بِأَعْمَالِکُمْ فَفُکُّوهَا بِاسْتِغْفَارِکُمْ وَ ظُهُورَکُمْ ثَقِیلَهٌ مِنْ أَوْزَارِکُمْ فَخَفِّفُوا عَنْهَا بِطُولِ سُجُودِکُمْ»[۷] ای مردم، همه شما در گرو اعمال خود هستید، زندگی اُخروی همه انسانها و حتی دنیوی آنها در گرو اعمال آنها است، پس به استغفار خود را از اعمال بد رها کنید که گریبانگیر شما شده است. کمرهای شما خم شده از گناه، پس با سجدههای طولانی، این گران سنگیِ گناهان را کم کنید. این دستورالعمل عرفانی رسول خدا (صلیالله علیه وآله و سلم) است، میفرماید: زیاد استغفار کنید و با سجدههای طولانی از خدا طلب توبه و استغفار کنید، طلب پذیرش استغفار و توبه کنید.
در رابطه با اعطای ثواب های مضاعف میفرماید: هر کس در این ماه اخلاقش را نیکو گرداند جواز عبور از صراط در قیامت به سمت بهشت به او داده خواهد شد. هر که روزهدار مؤمنی را افطار دهد گناهانش بخشیده میشود و از آن طرف ثواب آزاد کردن بندهای را دارد، هر کس نمازی مستحبی بخواند نجات از آتش جهنم برای او در بر دارد، هر کس نماز واجب بخواند ۷۰ برابر نمازی است که در ماههای دیگر خوانده است، هر کس آیه ای بخواند گویا ختم قرآن کرده است، اینها بدین خاطر است که انسانی که دستش خالی است و کمرش از گناه خمیده، قامتش راست و دستهایش پر از ثوابهای الهی شود و از آن طرف در رابطه با معماری تقوایی، امیرمؤمنان علیبنابیطالب (علیهالسلام) از رسول خدا سؤال میکنند: «یَا رَسُولَ اللَّهِ مَا أَفْضَلُ الْأَعْمَالِ فِی هَذَا الشَّهْرِ»[۸] می فرمایند: «الْوَرَعُ عَنْ مَحَارِمِ اللَّهِ»[۹] یعنی تقوی، تقوی، تقوی، دوری از گناه، دوری از گناه، دوری از گناه. بهترین عمل در این ماه، دوری از گناه است، که انسان در این ماه خود را چنان بسازد و خود را چنان بپردازد که میل به گناه از دلش بیرون رود و قدرت ترک گناه و عدم ابتلا به گناه در او ایجاد شود، به همین خاطر می فرمایند: «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى وَذَکَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى»[۱۰] در ماه مبارک رمضان کسانی رستگار هستند که تزکیه میکنند، وجودشان از رذائل و از امیال سوء پاک میکنند و در این ماه بعد از تزکیه، خودسازی میکنند و این چنین در خود آیات الهی و فضایل دینی را جای میدهند آنگاه به نماز عید فطر می ایستند.
خدایا به همه ما توفیق درک ارزشهای ماه مبارک رمضان عنایت بفرما، ثوابهای مضاعف به ما عطا بفرما، توبههای ما را قبول بفرما، دعاهای ما را مستجاب بگردان، در ظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما، طول عمر باعزت به مقام معظم رهبری مرحمت بفرما.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا طریق رستگاری و کلید فتح گنج عنایات الهی است.
در خطبه دوم به اختصار پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوئیم:
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای (دامت برکاته العالیه) در دیدار با مسئولین نظام، سخنان بسیار مهم، علمی و راهبردی را ایراد فرمودند که اگر مسئولان و مردم به آن توجه ویژه کنند و آن را به کار گیرند، مسیر حرکت به سوی پیروزی نهایی هموار خواهد شد.
آن حضرت فرمودند: انقلاب ما آرمانهایی دارد: اسلامخواهی، دستیابی به عزت ملی، حاکمیت مردم سالاری دینی، پیشرفت همهجانبه علمی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، و یک سری واقعیتهای منفی و مثبت در شرایط کنونی نیز موجود است. واقعیتهای منفی یعنی بازدارنده مثل تحریمها و تهدیدهای آمریکا و رژیم اشغالگر قدس، واقعیتهای مثبت مثل ظرفیتها و قابلیتهای این مردم عزیز و تلاشهای مستمر مسئولین، پیشرفت و توانمندی در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی، اینها واقعیتهای مثبت ما هستند. البته فرمودند که باید توجه داشت که دشمن یک سری واقعیت سازیهای دروغین نیز میکند به این شکل که خود را بزرگ جلوه میدهد با استفاده از مطبوعات و فضاهای ارتباط جمعی، و جامعهی ما را تضعیف میکند و ضعیف نشان میدهد که باید در محاسبات، این را لحاظ کرد و فریب دشمن را نخورد، دشمن رو به ضعف است و ما رو به اقتدار هستیم. ما باید با تقویت واقعیتهای مثبت و مناسب و مدیریت کاهش و رفع واقعیتهای منفی، ایران اسلامی را به سمت آرمانها و اهداف انقلاب اسلامی ببریم و این یک سیاست راهبردی دقیق است که مقام معظم رهبری فرمودند.
نکته دوم اینکه، دشمن بعد از تهاجم نظامی و تهاجم فرهنگی و ناکارآمدی بالنسبه آن، متمرکز بر تهاجم اقتصادی شده است و این نیاز است که ما همانطور که در تهاجم نظامی، دفاع مقدس نظامی داشتیم و با بسیج عمومی، دشمنان را شکست دادیم در عرصهی تهاجم اقتصادی نیز دفاع مقدس اقتصادی و اقتصاد مقاومتی داشته باشیم.
معظمله فرمودند: اقتصاد مقاومتی دارای شاخصههایی دانش بنیان و کارشناسی شده و با موازین، هماهنگ است که شاخصههای آن، این چنین است:
یک، مردمی کردن اقتصاد، یعنی مردم در عرصه اقتصاد حضور پیدا کنند، در تمامی حوزههای آن چه تولید، چه توزیع و چه مصرف.
دوم، کاهش وابستگی به نفت، چرا که اگر یک کشور در عرصه اقتصاد به یک پدیدهی اقتصادی متکی باشد قطعاً دشمنان میتوانند در آن بخش فضاها را مسدود کنند.
سوم، مدیریت مصرف و تعادل در مصرف و عدم اسراف.
چهارم، حمایت از تولید ملی. در عرصهی تولید ملی، تولید گران حمایت شوند و مردم با خریداری محصولات داخلی، از این تولید و تولیدگران حمایت کنند.
پنجم، استحکام وحدت و همبستگی ملی و اسلامی. هم باید در کنار هم باشیم، این نگاه مقام معظم رهبری است، همدل، همراه، همدست و همگرایی.
و ششم، حرکت براساس برنامهریزیِ کارشناسانه. این طور نباشد که ما یک برنامه اقتصادی پیاده کنیم بعد متوجه شویم که با موازین علم اقتصاد و شرایط هماهنگ نیست. بالطبع اگر کمبودی در کالاهای موجود در بازار و ارزاق مردمی ایجاد شد به هر علتی که باشد، چه تحریم در ارائه مواد اولیه، چه سوءمدیریت، چه سود جوییهایی که در این بین صورت میگیرد، مردم باید بدانند که در این رابطه باید در راه انقلاب و در راه آرمانهای این انقلاب مقاومت کنند و با تمام توان آن چنانی که فرزندانشان را در جنگ تحمیلی به خدا هدیه دادند در رابطه با مقاومت اقتصادی نیز با تمام وجود، مقاومت کنند، این نگاه مقام معظم رهبری است.
پنجم مرداد سالروز برگزاری اولین نماز جمعه بعد از انقلاب اسلامی است. نماز جمعه یک هدیهی الهی به مؤمنان است، یک حضور آسمانی برای آموزش معارف دینی و سیاست اسلامی در یک فضای صمیمی، عبادی و سراسر همدلی و همگرایی است. نهاد نمازجمعه تاکنون خدمات شایانی به انقلاب اسلامی داشته و الان بیداری اسلامی در سرزمینهای اسلامی از افق نمازجمعه میدرخشد.
همچنین ششم مرداد روز کارآفرینی و آموزش فنی حرفهای است. تلاش این عزیزان را گرامی میداریم و به همه جوانان عزیز توصیه میکنم که دورههای فنی و حرفهای را طی کنند و با مهارت افزایی، قدرت تولید ملی و در نتیجه ثروت ملی را افزایش دهند و فضا را برای اشتغال کارآمد خود فراهم آورند به ویژه در استان ولایتمدار بوشهر که استان کار و تلاش است به ویژه در حوزه صنعت، نفت، گاز، پتروشیمی، شیلات، کشاورزی و صنایع دریایی، تمام این کارها و این صنایع تخصصی است. تقاضا دارم که عزیزان و جوانان این استان، دورههای فنی و حرفهای را طی کنند تا جامعه بتواند به شکلی شایسته و بهینه از حضور این عزیزان استفاده کند.
خدایا درظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما.