نمازجمعه ۳ شهریور ۹۱

خطبـه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزار به وی‍‍‍ژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اُخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنابراین گذرده‌ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راهی که خدا با ما است و ما هم با خدا هستیم. راه خدا عبودیت است، بندگی است، اطاعت از دین و دیانت است و جوهره عبودیت، ایمان است.

یکی از موضوعات مهم در عرصه ایمان، صفات مؤمنان و یکی از مهم‌ترین صفات انسان‌های باایمان، اخلاق مداری آنان است. انسان با ایمان، انسانی اخلاقی است هم در عرصه اخلاق فردی و هم در حوزه اخلاق خانوادگی و اجتماعی و کاری دارای فضائل بسیاری است.

یکی از مهم‌ترین حوزه‌های اخلاقی انسان با ایمان و اساساً انسان و جامعه، اخلاق اجتماعی است، انسان با ایمان انسانی است که در محیط اجتماعی و جامعه خود اخلاقی است و در صحنه اجتماع با میزان و معیار اخلاق زندگی می‌کند و وجود مبارکش موجب آسایش، آرامش، بصیرت و هدایت جامعه است. در این باره در خطبه‌های نمازجمعه های قبل سخن گفتیم و امروز پیرامون یکی از فضائل اخلاق اجتماعی سخن می‌گوییم و آن، «مراعات نظم و قانون‌مداری» در عرصه جامعه و اجتماع است.

انسان با ایمان و انسان متخلق، انسانی است که در جامعه، قانون‌مدار است، نظم اجتماعی را مراعات می‌کند، مخلّ به حقوق شهروندی و مقررات اجتماعی نیست، انسانی منظم و قانون‌مدار است که در یک فضای بسیار دقیق و در صحنه‌های مختلف اجتماعی، حقوق اجتماعی را در نهایت دقت و لطافت حفظ می‌کند.

اساساً قانون یعنی مقرراتی که تصویب شده که انسان در محیط‌های مختلف با مراعات آن، نظام خانوادگی، نظام اجتماعی و نظام کاری را مراعات، حفظ و ارتقا ببخشد.

قوانین و مقررات بر دو قسم هستند برخی در حوزه دین به آنان تسریع شده، مثل قوانین: ازدواج، ارث، عدم جواز و تعرّض به حقوق دیگران و برخی نیز عقلا به خاطر نیازهای جامعه به چنین قوانینی که خلاف شرع نیز نیست اندیشه کرده‌اند و مقرراتی را تصویب کرده‌اند، مثل مقررات راهنمایی و رانندگی. قطعاً یک جامعه اخلاقی باید اساس آن مراعات فرهنگ عمومی و اخلاق عمومی باشد که یکی از مبانی فرهنگ عمومی و اخلاق عمومی، مراعات نظم و مقررات مصوّب در جامعه است، چرا که اگر نظم مراعات نشود هرج ‌و مرج ایجاد می‌شود، بی‌نظمی ایجاد می‌شود و در هرج‌ و مرج قطعاً انسان‌ها دچار آسیب می‌شوند. آسیب جدی و آسیبی که قطعاً همه انسان‌ها و جامعه ضرر و زیان می‌بینند.

بدین جهت است که امیرمؤمنان علی‌بن‌ابی‌طالب علیه‌السلام در وصیت خود به امام حسن و امام حسین علیها‌السلام و نسل‌های آینده توصیه به نظم کرده‌اند. فرمودند: «أُوصِیکُمَا وَ جَمِیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ کِتَابِی‏ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُم‏»[۱] به شما دو بزرگوار و جمیع فرزندانم و نسل‌های آینده که این وصیت من به آن‌ها می‌رسد سفارش می‌کنم تقوای الهی را مراعات کنید و نظم و حفظ مقررات در بین شما به عنوان یک هنجار و یک فضیلت محسوب شود و مراعات بفرمایید. این وصیت امیرمؤمنان علیه السلام است.

نظم یعنی سامان‌بخشی، مرتب کردن، امور را چینش کردن به شکلی که همه در جامعه در مسیر آسایش، امنیت و آرامش باشند. لذا اگر نظم مراعات نشود تمامی جامعه به هم خواهد ریخت. آسایش، امنیت و همه چیز از بین خواهد رفت. بنابراین انسان با ایمان و انسان اخلاقی، انسانی است که این فضیلت اخلاقی را در جامعه نیز مراعات می‌کند و آن، حفظ نظم و منظم بودن است. حتی انسان در محیط خانوادگی نیز باید این چنین باشد لذا اگر یک انسان در خانواده خود نامنظم باشد این خانه را به یک محیطی پر از هرج‌ومرج، اضطراب، استرس، نگرانی، درگیری و ناامنی عصبی و روحی تبدیل می‌کند. به این خاطر است که ما باید همگان در محیط اجتماعی مراعات قوانین کنیم. جمیع فقها بر این معنا اذعان دارند که حفظ مقررات و قوانین اجتماعی لازم است و اگر عدم حفظ آن موجب هرج‌ومرجی می‌شود که مخلّ به نظام است، عدم مراعات آن حرام است. بر این اساس است که انسان با ایمان و با اخلاق یکی از فضایلش، حفظ مقررات و قوانین اجتماعی است.

خداوند به ما توان دهد که در مسیر عبودیت الهی با ایمان و با اخلاق باشیم.

 

خطبـه دوم

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم، چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب عنایات ویژه الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می‌گوییم.

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای (دامت برکاته العالیه) در دیدار با هیئت دولت در آغاز هفته بزرگداشت دولت نکاتی فرمودند که بسیار قابل توجه است، نکاتی راهبردی که باید دولتمردان و همگان که مسئولیت دارند آن نکات را سرلوحه‌ی برنامه‌های خود قرار دهند.

مقام معظم رهبری فرمودند: هفته دولت فرصتی برای تشکر از خدمات قوه مجریه، مسئولان، کارکنان و دستگاه‌های مرتبط است. همچنین ارائه گزارش و آشنا کردن مردم به حقایق و فعالیت‌های دولت و ارزیابی ضعف‌ها و قوت‌ها، برای اینکه مردم آشنا بشوند به خدمات دولت و نظام که چقدر زحمت می‌کشند، با چه تلاش شبانه روزی‌ای در خدمت مردم هستند و همچنین مردم به بن بست‌ها، گرفتاری‌ها، تهدیدها، تحریم‌های بین‌المللی و فشارهایی که بر دولت اسلامی است توجه کنند. چون اگر مردم متوجه بشوند که دولت تحت چه فشارها و تهدیدهای شدیدی است که او را مورد هجمه قرار داده، خود مردم همکاری می‌کنند. خود مردم به یاری دولت می‌آیند و نمی‌گذارند مشکلات، دولت را دچار ایستایی کند. از آن طرف هفته دولت، هفته‌ای است که دولت باید با ایجاد اتاق فکر، ضعف‌های خود را در سال و مدت خدمتی که داشته است بررسی کند، آسیب‌ها را ببیند، ضعف‌ها و آسیب‌ها را برطرف کند، قوت‌ها را ملاحظه کند و آن‌ها را تقویت کند.

معظم‌له فرمودند: دولت در عرصه‌های مختلف مثل پر‌کاری و جدیّت، رشد در عرصه علم و فناوری، ارتقاء جایگاه ایران در عرصه سیاست خارجی، برجسته شدن ارزش‌های انقلاب در گفتار و رفتار، ساده‌زیستی و دوری از تجمل، استکبار ستیزی و افتخار به انقلابیگری و تلاش در ارتباط گسترده با مردم، موفق بودند و آن را منشأ خیرات و برکات بسیار آثار مثبت دانستند و سپس فرمودند که این تلاش باید با کیفیت بخشی دارای کیفیت بالاتری شود و دولت باید به وعده‌هایی که به مردم داده عمل کند تا ان‌شاءالله پیشرفت در سایه عدالت گسترده‌تر گردد.

رهبر معظم انقلاب فرمودند: اقتصاد مقاومتی و مدیریت آن یک وظیفه مهم برای دولت است. ایشان بیان داشتند که استفاده از ظرفیت‌های دولتی و غیردولتی و اهتمام به حل مشکلات معیشتی مردم، حمایت از تولید داخلی، مبارزه با اسراف و توجه به شرکت‌های دانش بنیان، می‌تواند اقتصاد مقاومتی را هم قوام ببخشد و هم رشد دهد.

معظم له توصیه کردند به وحدت و همدلی بین قوا و بین تمامی اقشار مردم. تذکر دادند که مسائلی که ناشی از تورّم و گرانی و کاهش خرید مردم است دولت باید شناسایی کند و رفع کند تا مردم در کنار این انقلاب که همواره بوده‌اند دچار مشکلات اقتصادی و معیشتی نباشند و در آخر فرمودند که روند کلی حرکت مثبت و رو به جلو است.

روز شنبه، روز کارمند است. من از همه‌ی کارمندان عزیز، تلاش آن‌ها و کوششی که در این قبال دارند تشکر و قدردانی می‌کنم و امیدوارم روند خدمت به مردم گسترده‌تر و در یک فضای اخلاقی در یک فضای خدمت صادقانه و بی توقع به مردم ادامه داشته باشد و مردم در هر اداره‌ای که می‌روند و در هر فضایی که حضور پیدا می‌کنند، همگان خدمت به مردم را یک عبادت بپندارند و هر چه بیشتر به این مردم عزیز که مردمی بی‌نظیر در تاریخ اسلام هستند، خدمت کنند.

روز چهارشنبه، روز مبارزه‌ با تروریسم است. تروریسم یک پدیده شوم و غیر بشری است که با جنایت می‌خواهد انسان‌ها را حذف کند. بزرگ‌ترین مشکل جامعه جهانی وجود جهان سلطه است که یکی از ابزار غیر بشری آن تروریسم بین‌المللی است که سردمدار آن خود آمریکا و رژیم اشغالگر قدس است و ایران اسلامی آسیب‌های جدی و بیشترین آسیب در تاریخ را از این پدیده شوم دیده و مجامع حقوق بشری نیز هیچ محکومیتی در این قبال در عرصه محکومیت تروریسم و تروریست‌ها نداشته است و این یکی از عجیب‌ترین مسائل در تاریخ مجامع حقوق بشری است. محکوم می‌کنیم این پدیده را و امیدواریم همه‌ی مجامع حقوق بشری از خواب غفلت بیدار شوند و این پدیده را به طور واقعی محکوم کنند.

به زودی در ایران اسلامی جنبش عدم تعهد در یک فضای ویژه جلسه خود را به میزبانی ایران برگزار می‌کند. جنبش عدم تعهد، یک مجلس، یک جمعیت و یک مجمعی است که برای مبارزه با جهان سلطه و ظلم و ستم بین‌المللی تأسیس شده است و با این نگاه آمده که سازمان مللی که تحت سلطه استکبار جهانی است را تحت‌یک فضایی قرار دهد که به سمت حفظ حقوق انسان‌ها و ملت‌ها حرکت کند و خود نیز حضوری جدی در عرصه‌ی حفظ حقوق مستضعفان و جهان مظلوم داشته باشد، با این نگاه تأسیس شد ولی متأسفانه با حضور افرادی که سرسپرده‌ی جهان سلطه بودند آرام آرام از آن اهداف فاصله گرفته اما الحمدالله بعد از انقلاب این جنبش یک حرکت نوین آغاز کرده است، بعد از انقلاب اسلامی و با میزبانی ایران اسلامی و ریاست آن توسط ایران، امیدواریم به جایگاه اصلی خود برگردد.

اللهم صل علی محمد و آل محمد

خدایا درظهور آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تعجیل بفرما.

 

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.