نمازجمعه ۱۳ آبان ماه ۹۰
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزاردهایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که همان صراط مستقیم الهی است، راه قرآن، راه انبیاء، سیره رسول خدا محمدبنعبدالله (صلیاللهعلیهوآله و سلم) و اهل بیت عصمت و طهارت است، راهی که سرانجامش سعادت و رستگاری و فرجامش بهشت برین و موهبت الهی است.
راه خدا عبودیت است و عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی و اسلامی داشتن، و جوهرهی عبودیت ایمان است ایمان یعنی بر مملکت جان انسان خدا حاکم بودن، خود را در محضر خدا دیدن، دنیا را پلی برای کسب سعادت اخروی دانستن، قرآن را با تمام وجود درک کردن و به آن اعتقاد داشتن و رهرو راه خاتمالانبیاء محمد مصطفی(ص) و اهل بیت عصمت طهارت بودن است.
در عرصه ایمان موضوعات بسیاری مطرح است که یکی از آن موضوعات اوصاف مؤمنان است که به برخی از اوصاف مؤمنان پرداختیم و گفتیم که یکی از ویژگیهای انسان مؤمن، اخلاق مداری او است، اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اجتماعی و اخلاق کاری.
حوزه اخلاق خانوادگی عرض شد که ابعاد بسیاری دارد: اخلاق همسرداری، فرزندداری، پدر و مادرداری و خویشاوند داری. یکی از مهمترین بخشهای اخلاق خانوادگیِ انسان مؤمن، اخلاق فرزندداری است که در این رابطه صحبتها شد، بیاناتی از متون فاخر و دانشِ عرصهی تربیت پرداخته شد و در این خطبه پیرامون نکتهای در این زمینه مطالبی عرض میکنم.
یکی از مهمترین شاخصههای تربیت فرزند، ایجاد فضا و زمینهی دارا شدن اندیشه، اخلاق و رفتار دینیِ فرزند است. باید والدین در فضای خانه، بیرون از خانه و حتی در محیطهای آموزشی شرایط را برای دینمداری فرزندان آماده کنند، فرزندشان انسانی باایمان، متخلق و دارای تقوای کافی باشد و در مسیر بالندگی در این سه ساحت که شامل ساحت ایمان، اخلاق و رفتار دینی باشد.
جوانی که مومن است، متدین است، دارای اخلاق دینی است، هم در محیط اجتماعی محبوب است و هم در آسمان نزد آسمانیان. رسول خدا (صلیالله علیهوآلهوسلم) میفرمایند: «إنّ اللَّه تعالى یباهی بالشّاب العابد الملائکه» خداوند مباهات میکند در نزد ملائکه به جوانانی که مؤمن، متدین و اهل عبادت هستند، «یقول أنظروا إلى عبدی ترک شهوته من أجلی» خداوند میفرماید نگاه بکنید ای ملائکه به این جوان که به خاطر من، شهوت جوانی خود را ترک کرده است یعنی انسان مؤمن و جوان وقتی که در فضای زندگی، دین مدار میشود محبوب خدا فرشتگان می شود و چنان صعود میکند در مسلک تعالی و کمال انسانی که مایه مباهات الهی میگردد.
همچنین باز پیامبر گرامی اسلام (صلیالله علیهوآلهوسلم) میفرمایند: محبوبترین انسان در نزد خدا جوان کم سن و سالی است که جوانی خود را در راه طاعت و بندگی خدا قرار میدهد «إنّ احبّ الخلائق إلی الله عزّوجلّ شاب حدث السنّ» محبوبترین مردم در نزد خدا جوان کم سن و سال است، «فی صوره حسنه جعل شبابه و جماله لله و فی طاعته» که دارای زیبایی کافی است، جوانی، زیبایی و قدرت خود را در راه خدا و بندگی خدا قرار داده است، «ذالک الذی یباهی به الرحمن ملائکته یقول: هذا عبدی حقّاً» این همان فردی است که خداوندِ رحمان به او مباهات میکند بین ملائکه میفرماید این عبد من است که توانایی گناه دارد اما در خودش را محضر من میبیند و گناه را ترک میکند.
خانوادهها باید جوانان و نوجوانان خود با این تهاجم فرهنگی و نرم دشمن که بیسابقه است در تاریخ توسط ایادی استکبار، فضایی در خانه و محیط بیرونی فراهم آورند برای محبوب شدن فرزندانشان نزد خدا. بسنده به تأمین اقتصاد خانواده نکنند اساس، ایجاد ایمان، رفتار و اخلاق دینی برای فرزندان است و در این رابطه جوان و نوجوان در مسیر زندگی دچار لغزشهایی میشود، گناهی میکند خداوند میفرماید: به هیچ صورت کسی نباید از رحمت خدا ناامید باشد که این بزرگترین گناه است بلکه نشانه کفر است «لاَ یَیْأَسُ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِلاَّ الْکَافِرُونَ» از رحمت خدا نباید کسی مأیوس باشد مگر اینکه کافر باشد.
اگر جوان یا نوجوانی در خانه و محیط پیرامونی دچار اشتباه شد والدین باید به او کمک کنند او را سرزنش نکنند، طعنه نزنند و تحقیرش نکنند، باید دست او را بگیرند به او امید بدهند، این پیام خدا است «یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَهِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا» ای بندگان من که به خود ظلم کردهاید و گناه کردهاید از رحمت خدا ناامید نباشید خداوند همه گناهان را میبخشد. آغوش آسمان و رحمت خدا بر روی جوانانی که توبه کردهاند از اشتباهی که کردهاند و پشیمان هستند باز است، بلکه خداوند فرموده است: اگر جوانی گناه و اشتباهی کرد و دیگران نیز همچنین، توبه کنند، پشیمان شوند «ان الله یحب التوابین» اینها همه محبوب خداوند خواهند شد و مقام محبوبیت عنداللهی پیدا خواهند کرد.
لذا ما نباید اگر جوانی اشتباهی کرد، نوجوانی اشتباهی کرد او را سرزنش کنیم، نکوهش کنیم، او زمین خورده است باید دست او را بگیریم. چه اشتباه ایمانی کرده باشد اعتقاد غلطی داشته باشد چه رفتار ناشایستی داشته باشد و چه اخلاقی غیر حسنه، نباید او را دفع کرد بلکه باید با تمام وجود، والدین و مربیان این جوان را جذب کنند. رسول خدا محمد بن عبدالله (صلی الله علیه وآله وسلم) میفرماید: «ما مِن شَیْء أحَبُّ اِلَی اللهِ تَعالی مِنْ شابٍّ تائِب» هیچ کس در نزد خدا محبوبتر از جوانی که از کردهی خود پشیمان است نیست، «ان الله تعالی یحب الشاب التائب» خداوند جوانی که پشیمان شده است از کردار خود، دوست دارد و بر این دوستی استوار است. به همین خاطر نه جوان و نه نوجوان اگر اشتباهی داشت چه دختر و چه پسر باید ناامید شود؟ این ناامیدی از آن اشتباه بدتر است و نباید مربیان و خانوادهها او را مورد سرزنش قرار دهند و او را برهانند، باید دست او را گرفت، بلند کرد و در مسیر بندگی خدا قرار داد. این یکی از مسائل اخلاقی است در تربیت فرزند که والدین و مربیان باید مراعات کنند.
خدایا به همه ما توفیق بندگی خودت عنایت بفرما.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزاران به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید رستگاری و طریق جلب الطاف و عنایات الهی است.
در خطبه دوم به اختصار پیرامون چند موضوع سخن میگوئیم.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای در دیدار با جوانان در آستانه ۱۳ آبان مطالب مهمی فرمودهاند که سرفصلهای آن فرمایشات معظمله را خدمت شما عزیزان بیان میکنم:
ایشان فرمودند: نظام سیاسی مردم سالاری دینی، نظام سیاسی آینده جهان است. نظام سیاسی آینده جهان، دینی و مردمسالار است و حاکمیت دین با نگاه اسلامی و از افق ایران با سرانجام حاکمیت حضرت بقیهالله اعظم مهدی آل محمد(عج) خواهد بود.
فرمودند: ایران پرچم آمریکا را به پایین کشید و لگدمال جوانان مؤمن کرد. جنبش والاستریت آغازی است برای پایان استکبار سرمایهداری و بیداری جامعه جهانی به رنگ اسلامی.
فرمودند: بیش از صد سند معتبر وجود دارد در اینکه آمریکا در تمامی جریانات تروریستی دست داشته و ملت ایران تا سرنگونی استکبار جهانی به مبارزه خود ادامه خواهد داد.
روز ۱۳ آبان روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانشآموز را گرامی میداریم. جوهره و اساس ساختار وجودی جهان استکبار به سرکردگی آمریکا و صهیونیسم بینالملل، سلطه، چپاول ثروت ملی، نابودی فرهنگ ملی و دینی و مقابله با مقاومت و بیداری فرهنگی و سیاسی ملتها است. در این باره از تمامی ابزارهای تهاجم سخت مثل بمبارانهای اتمی، شیمیایی، تروریسم دولتی و ابزار پیشرفتهی تکنولوژی ماهوارهایی تهاجم نرم استفاده میکند و از تجارب تاریخی این نوع تهاجم با جغرافیای جمعیتی بسیار، در اندیشه است که جبهه دینمدار به رهبری ایران اسلامی را تحت فشار قرار دهد، اما هرچند جهان استکبار به دنبال تاریکی و ظلمت جهانی است در همه ابعاد، اما نمیتواند نور خدا را خاموش کند که آن انقلاب اسلامی ایران است، انقلاب اسلامی ایران طلوع فجر صادق حاکمیت خدا است و نظام سیاسی الهی که سرانجامش ظهور خورشید عالم وجود حضرت بقیهالله الاعظم مهدی آل محمد(عج) است. این روز را گرامی میداریم و به همه دانشآموزان عزیز سفارش میکنیم در عرصه تحصیل علم با نگاه بلندِ خود کفایی علمی از طریق جنبش نرمافزاری و توسعه کرسیهای نظریهپردازی و تولید علم و سپس مرجعیت علمی، تحصیل را ادامه دهند و در عرصه حوزه سیاسی در حوزه بسیج فعالیت کنند که بسیج همگی لشکر خدا هستند.
در مسائل سیاسی تذکری جدی عرض میکنم و آن این نکته است: به نوکیسههای سیاسی انحرافی تذکر میدهم که بدانند اگر بخواهند کوچکترین توقف در عرصه انقلاب و ولایت مداری ایجاد کنند سیل خروشان مردم، بسیج عزیز و جوانان عزیز کاخ پوشالی آنها را با خاک یکسان خواهند کرد. شما محتضران سیاسی جامعه هستید باید بدانید که برای محتضر، جز توبه کاری پسندیده نیست.
در هفته آینده روزهای مبارک عبادی بسیاری است، روز عرفه است و روز عید قربان است. روز عرفه روز رسیدن به معرفت الهی و بندگی خدا و روز عید قربان روز قربانی کردن هوای نفس و تمایلات نفسانی در راه خدا است.
تشکر و قدردانی میکنم از برگزارکنندگان و شرکت کنندگان خارجی و ایرانی کنگره شعر مقاومت بینالملل اسلامی در استان ولایت مدار بوشهر به ویژه سپاه پاسداران عزیز و بسیج گرانقدر که در این استان حماسه میآفریند چرا که استان بوشهر دارالحماسه است، استان بوشهر سرزمین ولایت مداری، مقاومت، بیداری، حماسه و دینمداری است.
هفتم ذی الحجه مصادف است با شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام). امروز روز شهادت ایشان و مصیبت اهل بیت است، از کودکی در کنار ولایت بود، لذا آن حضرت یکی از اسوههای ولایتمداری که خود نیز نماد ولایت است نیز میباشد. در جریان کربلا، در اسارت و بعد از آن حمایت از ولایتِ پدرش و خود نیز صاحب الولایه شد و با تمام وجود در خدمت اسلام و نظام اسلامی بود. خدمات امام باقر(ع) اینقدر وسیع است در همه عرصهها چه سیاسی، چه علمی و چه اجتماعی که آن حضرت اسلامی که توسط دیگران به اندراس و اماته رسیده بود را احیا کرد و در آخر توسط ولایت ستیزان، مسموم و شهید شد، اما آن حضرت بعد از شهادت، مردم آمدند احترام کردند و در یک فضایی پر از سوگ و اندوه آن حضرت را تشییع و دفن کردند …