نمازجمعه ۱۱ شهریور ماه ۹۰
خطبـه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.
در خطبه اول بنابراین گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که خدا با ماست و ما هم با خدا هستیم، راهی که راه قرآن، راه انبیاء، راه خاتم المرسلین محمد مصطفی (صلیالله علیه وآله وسلم) و اهل بیت عصمت و طهارت است. راه قرآن است، راهی که سعادت انسان و رستگاری وی در آخرت را در پی دارد، راهی که سرانجامش بهشت است و صراط مستقیم الهی است.
راه خدا عبودیت است. عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن. و جوهره عبودیت ایمان است و ایمان یعنی در سراسر وجود انسان اعتقاد به وجود و قدرت خداوند حاکم بودن، خود را در محضر خدا دانستن، قرآن را به عنوان کتاب وحیانیِ الهی، سرلوحه اندیشه، تفکر و عمل خود قرار دادن، و خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلیالله علیه وآله وسلم) را به عنوان ختم نبوت اعتقاد داشتن و خاندان پاکش را ائمه هدایت دانستن و دنیا را گذرگاه، و آخرت را اقامتگاه دائمی خود پنداشتن است.
در رابطه با ایمان سخن بسیار است اما یکی از موضوعات پیرامونیِ ایمان، صفات مؤمنین است. و یکی از صفات مؤمنین، اخلاق مداری انسان مؤمن است. انسان مؤمن، انسانی اخلاق مدار است. اخلاق دارای حوزه معرفتی و عملی چند است: اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اجتماعی و اخلاق کاری، که به اخلاق فردی پرداختهایم و وارد مبحث اخلاق خانوادگی شدهایم و گفتیم اخلاق خانوادگی دارای ابعادی است: اخلاق همسر داری، اخلاق شوهرداری، اخلاق فرزند داری، اخلاق پدر و مادر داری و اخلاق خویشاوند داری، که امروز بعد از اتمام مباحث در مورد اخلاق همسر داری و شوهرداری به اخلاق فرزند داری میپردازیم.
فرزند یک موهبت الهی است که پدر و مادر واسطهی فیض آفرینش او هستند. فرزند یک هدیه آسمانی است که پدر و مادر متکفّل حفظ سلامت و رشد او در حوزه جسم و مأمور به تربیت و پرورش او در عرصه فرهنگ، معنویت، اخلاق و اعتقادات میباشند. بنابراین پدر و مادر واسطهی فیض آفرینش فرزند هستند چنانکه اگر پدر و مادر نباشد فرزندی نیست و اگر در تاریخِ انسان مشاهده میشود که برخی از انسانها بدون پدر و مادر مثل حضرت آدم و یا بدون پدر مثل حضرت عیسی، تولد پیدا کردهاند اینها از معجزات و خارقالعاده است. بنابراین پدر و مادر واسطهی فیض آفرینش فرزند هستند و متکفّل هستند گذشته از اینکه این فرزند را از همان نوزادی حتی در دوره جنینی مواظبت کنند در سلامت جسمی و رشد جسمی او، مأمور هستند که در عرصه رشدِ اعتقادی و جلوگیری از انحراف اخلاقی و روحی، و در عرصه فرهنگ دینی، ایمانی و تقوایی آنان را تربیت کنند که متأسفانه هماینک انسانها تنها به بُعد جسمی فرزند میپردازند، به تغذیه او عنایت دارند، به رشد او در فیزیک جسمی عنایت می کنند، مواظبت میکنند که چه چیزی باید بخورد و چه چیزی نخورند، چه غذایی مناسب است و چه غذایی مناسب نیست از همان دوران کودکی، و وقتی که رشد کردند مواظب هستند که این فرزند در عرصه آموزش و باسوادی رشد کند همین! اما در عرصهای که خداوند به او عنایت دارد که عرصه ایمان، اعتقاد، فرهنگ، تقوا مداری، اخلاق و معنویت است برخی کوتاهی میکنند.
در قرآن تصریح شده است که باید انسان به بُعد فرهنگی، معنوی و ایمانی فرزند بیش از امر تغذیه و سلامت توجه کند یا همسان باشد، در متون فاخر بسیار آمده است و اگر شما میبینید که در جامعه، انحراف، انحطاط و یا ابتظالی رخ میدهد بخش زیادی از آن نشئت از عدم تربیت صحیح خانوادگی است به همین خاطر، فرزند یک موهبت الهی است که خداوند به پدر و مادر میدهد و باید او را خدایی تربیت کنند چون هدیهای خدایی است. در بُعد ایمان او، در بُعد رفتار او، در بُعد اخلاق او باید کوشش کنند که این فرزند در مسیر تعالیِ اخلاقی، ایمانی و تقوایی قرار بگیرد و در عرصه آموزش و تحصیلات عالیه نیز همچنین، و در عرصه رشد جسمی و سلامت جسمی نیز مواظبت کنند.
در قرآن هر گاه انبیاء یا صلحا از خداوند فرزندی خواسته اند در کنار آن یک صفت گذاشتهاند که خدایا به ما فرزندی صالح، زریه ای طیبه عنایت کن، نه فرزند تنها بلکه فرزندی صالح، پاک و باایمان. حضرت زکریا دارای فرزند نبود وقتی حضرت مریم را دید که چنان سراسر وجودش ایمان است آرزو کرد خدایا به من نیز فرزندی عنایت کن«هُنَالِکَ دَعَا زَکَرِیَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِی مِن لَّدُنْکَ ذُرِّیَّهً طَیِّبَهً إِنَّکَ سَمِیعُ الدُّعَاء» خدایا به من فرزندی پاک عنایت بفرما. این دعای زکریا بود، نه فرزند تنها، بلکه فرزندی پاک، دارای ایمان، اخلاق و رفتاری سراسر بزرگوارانه.
رسول خدا (صلیالله علیهوآلهوسلم) میفرمایند: «اِنَّ الْوَلَدَ الصّالِحَ رَیْحانَهٌ مِنْ رَیاحینِ الْجَنَّهِ» فرزند شایسته و ایمانی یک گلی از گلهای بهشت است، «مِن سَعادَهِ الرّجُلِ الوَلَدُ الصّالِحُ» از سعادت و رستگاری یک انسان این است که فرزند صالح، شایسته و پاک داشته باشد. اما از آن طرف اگر انسان فرزند داشته باشند اما این فرزند صالح نباشد از حیث ایمانی دارای ضعف ایمان، از حیث رفتاری مبتلا به گناه، از حیث اخلاق بد اخلاق باشد در محیط خانه و در محیط اجتماع، این یکی از مصائب است. یکی از بزرگترین مشکلات خانوادهها که مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته این است که متأسفانه برخی از خانوادهها دارای مشکل فرزندی هستند که در عرصههای ایمانی، تقوایی، رفتاری، دینی، تحصیلی و اجتماعی دچار مشکل هستند. امیر مؤمنان (ع) میفرمایند: «أشَدُّ المَصائِبِ سُوءُ الخَلَفِ» بدترین مصیبت ها داشتن فرزند بد است. «ولد السوء یهدم الشرف سلف» فرزندی که بد است، نه تحصیل میکند، نه ایمان دارد، نه تقوا دارد و نه اخلاق دارد شرافت خانوادگی را از بین میبرد و تبار انسانی و نیاکان انسان را بدنام میکند. به همین خاطر است که باید خانوادهها در رابطه با فرزندان خود از همان ابتدا حتی آن گاه که در رحم قرار دارد با دقت، با مواظبت و با تمام موازین رشد و تربیت الهی در خدمت فرزندان باشند.
ساحت مقدس رسول خدا (صلیالله علیهوآلهوسلم) نگاهکردند به کودکانی که در مدینه بودند اطراف آنها بودند، فرمودند: «ویل لأولاد آخر الزمان من آبائهم فقیل: یا رسول الله من آبائهم المشرکین؟ فقال آبائهم المؤمنین لا یعلّمونهم شیئاً من الفرائض وَ اِذا تَعَلَّمُوا اَوْلادُهُمْ مَنَعُوهُمْ وَ رَضَوُا عَنْهُمْ ارض الیسر من الدنیا » وای بر پدران و والدین کودکانی که در آخرالزمان هستند، به او گفتند ای رسول خدا وای بر پدرانی که در آخر زمان مشرک و کافر هستند که نمیتوانند فرزندانشان را اداره و تربیت کنند؟ فرمودند: وای پدران مؤمن آنها، این پدران و این مادران دقت ندارند در تربیت دینی فرزندانشان در آخرالزمان، اگر کسی هم بیاید تعلیم بدهد اولادش را به حفظ قرآن و به مبانی دینی در کانونهای مساجد، به مسجد بفرستد، کلاسهای دینی بگذارند این افراد آن پدران را نکوهش میکنند که چرا این کار را میکنید، دنبال این هستند که فرزندی تربیت بکنند که یک متاعی از دنیا به دست میآورد، یک نان بخور و نمیری به دست میآورد، به یک امری از دنیا، به یک مقامی از دنیا، به یک پستی از دنیا، به یک امور مالی از دنیا، به دست میآورد ازدواج کند و برود دنبال زندگی خودش اما در تربیت او اصلاً کوشا نیستند. ساحت مقدس رسول خدا(ص) فرمودند: من از این پدران «انی منهم بری» من از آنها دور هستم و آنها هم از من دور هستند.
تهاجم فرهنگی در سطح وسیع در آخرالزمان، جهان را فرامیگیرد. تمام اعتقادات را مورد هجوم قرار میدهد، تخریب میکند اعتقادات را، بداخلاقی، اخلاق استکباری و اخلاق غیرانسانی ترویج میدهد، رفتارهای الهی و آسمانی را تقبیح میکند و به جای آن رفتارهای زننده و زشت حیوانی را در جامعه گسترش میدهد در اینجا وظیفه است که پدران و مادران همانطوری که جسم فرزندانشان را مواظبت میکنند، تغذیه آنها را مواظبت میکنند، وقتی بیمار میشوند آنها را مواظبت میکنند و درمان میکنند، در رابطه با تهاجم فرهنگی که به آن سطح وسیع، جوانان و نوجوانان را هدف قرار داده، اینان را مواظبت کنند، باید با تمام وجود در خدمت فرزندانشان باشند، هم بعد جسمی و هم بعد دینی و فرهنگی و رفتاری و اخلاقی. این یک هشدار نبوی بود به همه ما که حضرت فرمودند وای بر پدران و مادران در رابطه با تربیت اطفال شان در آخرالزمان. گفت: این پدران و مادران نه این که مشرک و کافرند بلکه مؤمن هستند اما به تربیت فرزندشان نمیپردازند، توجهی به آنها ندارند و حتی اگر یک خانوادهای فرزندش را قرآنی تربیت می کند آنها را نکوهش میکنند.
خدایا به همه ما فرزندان صالح عنایت بفرما.
خطبـه دوم
بسماللهالرحمنالرحیم
شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم چرا که تقوا کلید رستگاری و راه جذب عنایات الهی است.
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع اختصاص سخن میگوئیم.
از تمامی مردم گرانقدر و ولایت مدار استان بوشهر به جهت حضور حماسی در راهپیمایی روز جهانی قدس و همچنین نماز باشکوه عید فطر، تشکر و قدردانی میکنم. این حضور معنوی نشان از وحدت، معرفت، معنویت و ولایت مداری این مردم عزیز دارد.
روز شنبه ۱۲ شهریور، سالروز شهادت شهید والامقام رئیس علی دلواری است که در تقویمِ جمهوری اسلامی ایران به نام روز مبارزه با استعمار پیر انگلیس نامگذاری شده است. این روز را گرامی میداریم و بر همان مسیر ضداستعماری نیاکان خود استواریم.
دولت استعمارگر انگلیس در تاریخ ننگین خود بارها به کشورهای جهان حمله کرده است، چه حمله سخت و چه حمله سیاسی، اقتصادی و نرم. کشورها را مستعمره خود کرده، ملتها را به بند کشیده، تحقیر کرده، سرمایه ملی آنان را به یغما برده، غرور و فرهنگ ملی آن سرزمینها را در هم شکسته و به اسم استعمار آن سرزمینها را ویران کرده است. اما در تاریخ تابناک استان ولایت مدار بوشهر چهار بار در خاطرهی تاریخ تهاجم انگلیس تجربه شده است اما در هر این چهار بار مردم عزیز این استان به رهبری عالمانی مثل مجتهد آل عصفور، مجتهد اهرمی، مجتهد بلادی، مجتهد برازجانی، سید علی نقی دشتی، و سردارانی چون رئیسعلی دلواری، احمدخان تنگستانی و دلیران دشتی و دشتستان، درس عبرتی به انگلیس دادهاند که در خاطره سراسر تاریک انگلیس هیچ گاه فراموش نخواهد شد.
آتشی که اینان به سرزمینهای اسلامی و دیگر مناطق انداختند هماینک دامنگیر خودشان شده است و در آتش اعتراض میسوزد و یکی از ضعیفترین کشورهای سیاسی و اقتصادی در سطح جهان گشته است، روزبهروز تضعیف میشود، آتشی که در طول تاریخ استعماری خود به جان مردم انداخت هم اینک خودش میسوزد و سرزمینهایی که آن کشور پلید، استعمار کرده الان گلستانی است از بیداری، بصیرت، نهضتهای مردمی و مقابله با استعمار، استعمار آمریکا، انگلیس و دیگر کشورها.
هماینک آمریکا، رژیم اشغالگرقدس و انگلیس یکی از منفورترین کشورهای جهان هستند و در استان بوشهر تمام سینه مردم، بغض و کینه و مقابله با انگلیس، اسرائیل و آمریکا است. تاریخ بوشهر هیچ گاه جنایات انگلیس را فراموش نخواهد کرد، شهدایی که در راه مقاومت و حفظ کیان اسلام و ایران دادهاند فراموش نخواهند کرد، ویرانیهایی که ایجاد کردهاند در بوشهر، در تنگستان، در دشتی و در دشتستان و تمامی این مناطق فراموش نخواهد کرد. آوارگی های زنان و کودکان را فراموش نخواهد کرد، در خاطره این مردم باقی است. به همین خاطر مردم استان بوشهر با نگاه قرآنی و ولایت مداری در کنار مقام معظم رهبری ایستادهاند و با تمام وجود مقابل استعمار، مقاومت و مقابله میکنند.
سؤال این مردم اینست که شما به چه مجوزی به این منطقه حمل کردهاید؟ آیا این منطقه چه مشکلی داشته برای انگلیس و انگلیسیها؟ شما که در اروپا زندگی میکنید و فاصلهی زیادی بین ما و شما است به چه مجوزی به این سرزمین حمل کردهاید؟ این همه شهید و این همه خسارت دادهاید، شما با چه انگیزهای به منطقه لشکرکشی دریایی کردهاید؟ آیا مردم بوشهر چه مشکلی و چه ضربهای به انگلیس زده بودند که شما آمدید و به بوشهر حمله کردید؟ جز خوی جنایتکاری، جز خوی پلید، جز سرشت دد منشانه شما و روح زیاده خواهی و استعمار گری شما بوده است، چرا رئیسعلی دلواری ما باید شهید شود؟ چرا علمای ما باید در آن زمان تبعید شوند؟ چرا روشنفکران، فرهنگیان و بزرگان ما باید به بصره فرستاده شوند؟ به چه مجوزی ؟! آیا شما در جهان چه جایگاهی دارید که باید به ایران و به بوشهر حمله کنید؟ کشتار و قتل عام را بیندازید خانهها را ویران کنید و نیروی مقاومت و مردم را بگیرید و تبعید کنید؟ تاریخ هیچگاه این کار شما را فراموش نخواهد کرد، شما آمده بودید که در بوشهر جای بگیرید اما عالمانِ دین فتوا دادند و سرداران ما عمل کردند، جانتان را گرفتند و در گورستان ننگ استعمار جایتان دادند.
سینههای مردم بوشهر مالامال از بغض به انگلیس است، همین جا اعلام میکنم که به زودی بیانیه اعتراضی مردم بوشهر به خاطر این جنایات به دبیرکل سازمان ملل با هماهنگی وزارت امور خارجه فرستاده خواهد شد که جنایات انگلیس در تاریخ بماند، حیوان پیری که دندانهایش افتاده و الان دارد نفسهای آخرش را میکشد و برای حیات به دنبال سیاستهای آمریکا است.
ما ایران اسلامی و مردم بوشهر چون با خدا بودیم خدا ما را بالا برد، ما پیروز شدیم، انقلاب کردیم، در جهان تعیین کننده شدیم، اما انگلیس، تو روز به روز ضعیفتر شدی، چنان ضعیف شدی که هم اینک باید در دهانت چون حیوانی پیر و از کارافتاده و مریض غذا بگذارند و به زودی مرگ تو را هم خواهیم دید چون ابرقدرتها دیگر. ما گرامی میداریم آن مقاومتها، آن دلیریها و هیچ گاه فراموش نخواهد شد آن دلیر مردی ها و مجاهدتهای سرداران رئیسعلی دلواری و عالمان دینی.
لازم به ذکر است همانطور که در آن زمان رئیسعلی دلواریها، تیر مقاومت به سینه آنها در بوشهر زدند هماینک نیز در قلب انگلستان، جوانان ما، دانشوران ما و نخبگان ما در مسابقات علمی قلب آنان را نشانه میگیرند و برنده مدال طلا در آنجا میشوند.
روز یکشنبه، روز تعاون است. تعاون نماد همکاری در حوزه اقتصاد و همگرایی در عرصه تولید و بهرهوری است. این روز را گرامی میداریم و از تلاشگرانِ دانش بنیان این عرصه تقدیر و تشکر میکنیم و موفقیت روزافزون آنها را از خداوند میخواهیم.
فرمان مقام معظم رهبری در تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء جنوب ایران نیز گرامی داشته و از تمامی این دلیر مردان که شهدای بسیاری نیز تقدیم انقلاب کردهاند و دفاع مقدس، تقدیر و تشکر میکنیم و امیدواریم این عزیزان در کنار مقام معظم رهبری سربازان حضرت بقیهالله الاعظم (عج) باشند.
خدایا در ظهور آقا امام زمان تعجیل بفرما.