نمازجمعه ۱۰ تیر ماه ۹۰

 

خطبـه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

 

شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا بهترین زاد و توشه برای سعادت اخروی و برترین راه برای جلب محبت الهی در حیات دنیوی است.

در خطبه اول بنا بر گزارده ایم که از راه خدا سخن بگوییم، راه خدایی زندگی کردن، راهی که راه نور کمال انسانی و مسیر کسب سعادت دنیوی و رستگاری اخروی است. راهی که راه کتب آسمانی است، راه پیامبران و راه خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) و حضرات معصومین (علیهم‌السلام) است. راهی که در آن همه خوبی‌ها جای دارد و تمام بدی‌ها به دور از آن راه است، راهب که خدا با ما است و ما هم با خدا هستیم.

راه خدا عبودیت است. عبودیت یعنی اعتقاد، رفتار و اخلاق دینی داشتن، و جوهره‌ی عبودیت، ایمان است. ایمان یعنی بر جان انسان، خدا حاکم بودن، قلب انسان مالامال از باور الهی و خود را در محضر خدا دیدن، راه قرآن، راه پیامبر ختمی مرتبت و ائمه اطهار را سرلوحه زندگی قرار دادن، و به آخرت نگاه اصلی داشتن است. دنیا را محیطی برای سعادت اخروی نگاه کردن و خود را فراتر از دنیا دانستن، چرا که انسان موجودی فرا دنیایی است، فراتر از دنیا است، ارزش انسان بیش از دنیا است چرا که دنیا محیطی برای معماری آسمانی خود برای شایستگی در سعادت‌کده لطف و محبت الهی در آخرت است.

در رابطه با ایمان، موضوعات بسیار است که یکی از آن موضوعات، صفات مؤمنان است و در بین صفات مؤمنان یکی از ویژگی‌های انسان مؤمن، اخلاق مداری است. انسان مؤمن انسانی اخلاقی است، بر وجودش اخلاق حاکم است و در نهادش فضایل اخلاقی وجود دارد و وجودش مبرّی از رذایل اخلاقی است. انسان مؤمن انسانی است که هرگاه در محیط پیرامونی خود قرار می‌گیرد همه احساس آرامش می‌کنند و در کنار او متنعم هستند به آموزه‌های اخلاقی او و در نبود او، همه احساس کمبود می‌کنند. نگاه به او یاد خدا را در دل‌ها قرار می‌دهد و راه او الگویی برای تعالی انسان است. انسان مؤمن انسانی است که چنان در محیط ازحیث اخلاقی اثرگذار است که تمامی نگاه‌های دوست و دشمن را به خود جلب می‌کند. دوستان به وجود او افتخار می‌کنند و رهرو راه او هستند و دشمنان، سجایای اخلاقی او را می‌ستایند. پیامبر گرامی اسلام محمدبن‌عبدالله (صلی‌الله‌علیه‌وآله وسلم) این چنین در تاریخ اثرگذار هستند که تمام تاریخ به او به عنوان یک پیامبر الهی می‌نگرند و او را جامع جمیع اسماء و صفات الهی می‌دانند.

 

 

انسان در حوزه اخلاق دارای ابعادی است: اخلاق فردی، اخلاق خانوادگی، اخلاق اجتماعی و اخلاق اداری. در رابطه با اخلاق فردی، چه ظاهری و چه باطنی سخن گفتیم، در عرصه اخلاق خانوادگی که خود وجوهی دارد: اخلاق همسر داری، اخلاق فرزند داری، اخلاق خویشاوند داری و اخلاق پدر و مادر داری نیز طرح مسئله کردیم و به اخلاق خانوادگی که رسیدیم به وظایف اخلاقیِ شوهر در قبال زن، و زن در قبال شوهر مطالبی عرض شد.

یکی از وظایف مهم همسران که در نورانیت زندگی و ایجاد یک خانه‌ی آسمانی بسیار نقش دارد قدرت بالای سازش و سازگاری زن و شوهر و عدم توقع بی‌جا از یکدیگر است. شوهر باید در خانه متوجه باشد که از همسرش توقع بی‌جا و فراتر از توان وی نداشته باشد چرا که اگر این توقع از همسرش داشته باشد او نمی‌تواند ادا کند بالطبع زندگی دچار چالش‌های خانوادگی خواهد شد و از آن‌طرف نیز، همسر نباید از شوهرش توقعات بی‌جا داشته باشد و در محیط خانه دارای روحیه و رویه سازگاری و سازش نداشته باشد این روحیه و رویه سازش و سازگاری است که تمامی سختی‌ها را ساده و قابل تحمل می‌کند.

یک زن باید از شوهرش فراتر از توان، طاقت، قدرت مالی و غیرمالی نداشته باشد چنان‌که خداوند نیز با انسان این‌گونه است «لَا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا» خداوند به اندازه طاقت بشر از او می‌خواهد فراتر از طاقت، عدل نیست. به همین خاطر است که همسران باید از هم توقع بی‌جا نداشته باشند و روحیه سازش و سازگاری در تمام فراز و نشیب‌های زندگی داشته باشد. پیامبر گرامی اسلام (ص) می‌فرمایند: بعد از ایمان به خدا در مسائل دنیوی بالاتر از همسرِ موافق و سازگار، نعمتی نیست. همسری که قدرت سازش و سازگاری با شوهر دارد و در فرازها، نشیب‌ها، دارایی‌ها و ندارایی ها در کنار همسر است که یک نعمتی الهی است. روزها بود که خانه حضرت زهرا (سلام‌الله علیها) برای تغذیه‌ی فرزندان، امکاناتی در خانه نبود، امیر مؤمنان(ع) وقتی که متوجه شدند به حضرت زهرا (سلام‌الله علیها) بیان کردند که چرا به من اطلاع نداده‌ای؟ گفت: یا علی، من نمی‌خواستم به شما چیزی بگویم و بخواهم که فراتر از طاقت شما باشد چون می‌دانستم شما نیز توان این کار را ندارید.

 

 

خانه انسان، نماد محبت، مهر، صمیمیت، سازش و سازگاری و کانونی پر از نورِ الهیِ ایمان، تقوا و اخلاق است. این خانه یک خانه آسمانی است، نور خدا در آن است و محبت الهی، مالامال از این خانه است. اگر همسر توقعات بی‌جا از شوهر داشته باشد بالطبع شوهر مجبور است در حوزه‌ی ارائه و ایجاد و برآورده کردن آن توقعات دست به کارهای مختلفی به ویژه در عرصه اقتصاد بزند، فشار زیاد کاری، بر هم خوردن تعادل مدیریت زمان، مقروض شدن، ورشکستگی، منازعات درون خانگی و بحران شدید عاطفی و اقتصادی و خانوادگی. بنابراین یک توقع چنان می‌تواند ریشه یک بحران باشد که انسان به هیچ صورت انتظار آن را ندارد بنابراین زندگی زناشویی که زن و مرد نیمه‌ی گمشده هم هستند باید همسر باشند، این کلمه‌ی همسر یعنی دو وجود که مجزا هستند از جهت فیزیک جسمی اما چنان به هم وابسته هستند که گویا یک جان هستند، همسر هستند، این‌چنین باید در کنار هم باشند.

خدایا همه زندگی های خانوادگی را پر از نور و محبت قرار بده.

 

خطبـه دوم

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

    شما عزیزان نمازگزار به ویژه خودم را به مراعات تقوای الهی سفارش می‌کنم چرا که تقوا کلید کسب رستگاری و طریق جلب عنایات الهی است.

در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می‌گوئیم.

روز صنعت و معدن گرامی را می‌داریم. معادن یکی از ذخائر و پشتوانه‌های ثروت ملی یک نظام هستند و صنعت، فناوریِ مناسب برای استفاده بهینه و کارآمد از مواد اولیه. در عرصه توسعه و پیشرفت و رقابت‌های بین‌المللی نقش معدن و صنعت یکی از اموری است که جهان اقتصاد و حتی امنیت سیاسیِ کشورها به آن توجه ویژه‌ای دارند. در این عرصه باید با برنامه‌ریزی دانش بنیان، مجاهدت، مدیریت کارآمد و تدوین نقشه راه توسعه‌ی معادن و تعالی صنعت با نگاه بین‌المللی بتوانیم در عرصه‌های مختلف قدرت رقابت بلکه توان مرجعیت در این امور داشته باشیم.

اعیاد شعبانیه را محضر مبارک همه شما عزیزان تبریک عرض می‌کنم. روز سوم شعبان سالروز تولد یگانه عالم وجود، سالار شهیدان، امام حسین (علیه‌السلام) است. تبریک عرض می‌کنیم خدمت حضرت بقیه‌الله الاعظم، مقام معظم رهبری و همه شما عزیزان به ویژه پاسداران انقلاب اسلامی، و همچنین این روز، روز پاسدار است و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران یک موهبت الهی و واسطه تحقق انقلاب اسلامی به مردم عزیز ایران است. سپاه پاسداران که مایه افتخار اسلام و ایران است در دو عرصه دفاع مقدس نظامی همچنین دفاع کارآمد فرهنگی و ساخت تجهیزات دفاعی، چنان پیشرفت و دارای یک مدیریت است که می‌توان گفت نظام ما با وجود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به جایگاهی رسیده است که هیچ‌گاه جهان استکبار، عمل تهاجم سخت و حمله نظامی به ایران اسلامی نخواهد داشت.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علم‌دار ولایت مداری است و پیشتاز در این عرصه است. یاد و خاطره شهدا، شهدای پاسدار و امام شهدا را گرامی می‌داریم و هیچ‌گاه رشادت‌ها، بزرگی ها و مجاهدت‌های پاسداران، بسیجیان و نیروهای مسلح از یاد و خاطره تاریخ اسلام و ایران محو نخواهد شد.

 

 

چهارم شعبان مصادف است با تولد آسمانی حضرت ابوالفضل العباس (ع)، این روز و همچنین روز جانباز را گرامی می‌داریم. جانبازان عزیز در دفاع مقدس در تمامی مراحل، چنان از خود رشادت نشان دادند و بعد از آن نیز که می‌توان گفت همچون الگوی شان حضرت ابوالفضل العباس (ع)، نمادی از صبر، استقامت، خدمت و مجاهدت هستند. از تمامی مسئولان تقاضا دارم در رابطه با خدمات ویژه به جانبازان و خانواده‌های آن‌ها با تمام تلاشی که هم‌اینک دارند با برنامه‌ریزی بسیار دقیق خدماتشان را بیش‌ از این کنند.

در روز پنجم شعبان تولد حضرت امام سجاد(ع) است، تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم جوانان و محققان در رابطه با صحیفه مبارک سجادیه که یک کتاب آسمانی است در عرصه دعا و کشف معارف الهی، تلاشی مضاعف داشته باشند.

مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله العظمی امام خامنه‌ای در روز مبعث، سخنان مهمی ایراد کردند که برخی از فراز آن سخنان بسیار راهگشا این چنین است:

معظم له فرمودند که در حکومت ۱۰ ساله نبوی در مدینه، یک نظامی بر پایه ایمان، عقلانیت، مجاهدت و عزت و کرامت انسانی تحقق یافت و آن نظام برای تمامی نظام‌هایی که می‌خواهند حریم انسان بر مدار الهی را مراعات کنند الگو است.

سپس فرمودند که الان بیداری سرزمین‌های اسلامی و خواسته‌های آن‌ها همان بیداری است که نشأت گرفته است از هدایت‌های نبوی و در مسیر نبوی است، لکن آمریکا و صهیونیسم بین‌المللی با ایجاد یک دیکتاتوری بین‌المللی به دنبال انحراف این نهضت‌های اسلامی هستند و با شبیه‌سازی و ایجاد یک سری انحرافات در انقلابات به دنبال برخورد نامناسب هم با کشورهای انقلابی مثل سوریه و هم انحراف نهضت‌ها هستند. اما بر مردم عزیز، هوشیاری و بر نخبگان، مراقبت، بصیرت و هدایت لازم است.

در آخر فرمودند که کارهای بزرگی در نظام صورت گرفته است و ما باید قدردان آن خدمات باشیم، خدماتی که نظام به مردم چه در جغرافیای داخلی و چه در محیط بین‌المللی ارائه می‌کنند. خدماتی که با همکاری مجلس محترم و دولت صورت می‌گیرد مثل ادغام وزارتخانه‌ها و خدمات مناسب در عرصه پیشرفت، اینان باید قدردانی شوند و نادیده انگاشته نشوند.

 

 

نکته ای هم در رابطه با استان است که محضر مبارک مسئولین محترم عرض می‌کنم و آن تدبیر در مدیریت سیستم ناوبری هوایی است. هم‌اینک شما می‌بینید به خاطر این گردوغبارها و آلودگی‌ای که در استان به واسطه جغرافیای جوی صورت می‌گیرد برخی از پروازها لغو می‌شود و این خود یک بحران همه جانبه در عرصه‌های مختلف زندگی برای مردم ایجاد می‌شود، این نیاز است به تدبیر، خرید سیستم‌های الکترونیکی مثل ils، که ناوبری هوایی دچار آسیب و با امنیت کافی و با یک برنامه‌ریزی مدوّن، تحقق یابد. سال‌ها است که این مشکل در استان است به ویژه از آن زمانی که جغرافیای جنوب و غرب ایران مورد تهاجم گردوغبار و ریز گردهای پراکنده در هوا شده است. امیدوارم ان‌شاءالله با مدیریت بزرگان استان، این مشکل هر چه زودتر برطرف شود و با خرید این دستگاه، این مشکل نیز همچون مشکلات دیگر که یک به یک برطرف می‌شوند و قدردان جمیع خدمات مسئولین هستیم، امیدوار ان‌شاءالله این مشکل هم هرچه زودتر رفع شود.

خدایا در ظهور آقا امام زمان تعجیل بفرما.

 

«والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته»

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.