ما نیاز به فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ مهدوی داریم
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نمازجمعه این هفته 19 اسفند ماه:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
«خطبه اول»
شما عزیزان نمازگزار را به ویژه خودم به مراعات تقوای الهی سفارش میکنم زیرا تقوا یعنی زندگی خدایی داشتن، زندگی بدون گناه و زندگی محبوب خدا شدن.
یکی از مهمترین عوامل سقوط انسان در زندگی معنوی و همچنین مادی، یأس و ناامیدی از موفقیت است. انسانی که ناامید است امیدی ندارد، حرکت رو به آینده نمیتواند داشته باشد. وقتی که روحیهی یأس بر وجود انسان حاکم میشود این شخص متوقف و دچار میرایی و توقف در حرکت به سمت اهداف خود میشود.
اگر انسان در مسالهی اقتصادی دچار ناامیدی شود و یأس دامن او را بگیرد بالطبع حرکت به سمت تولید و به سمت کار را از دست می دهد و در درون خانه متوقف میشود، اگر شخص بیمار باشد ناامید باشد از درمانش متوقف می شود و درون خانه مینشیند و انتظار مرگ خود میکشد و اگر کسی در امور معنوی گناهی کرده امیدی ندارد به رحمت خدا که او را ببخشد بالطبع دیگر به سمت خوبیها نمی رود و منتظر مرگ خود است و عذاب.
بنابراین یأس و ناامیدی نوعی مرگ انسان است و خداوند فرموده: ناامیدی و یأس از رحمت خدا ممنوع است. گاهی انسان در زندگی مرتکب خطا میشود گناهی میکند این نباید ناامیدی از رحمت خدا شود، «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَهِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ» بگو اى بندگانم که زیاده بر خویشتن ستم روا داشتهاید، از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همه گناهان را مىبخشد.
«لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ الله» از رحمت خدا ناامید نشوید «لَا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکَافِرُونَ» تنها یک گروه از رحمت ناامید هستند و آن کسانی هستند که کارفند و خدا را قبول ندارند.
لذا کسانی که در حوزهی ایمان هستند در دایره ایمان به خدا هستند اینها نباید به خاطر گناهی به خاطر اشتباهی از رحمت خدا ناامید بشوند چون این ناامیدی موجب این می شود که دیگر به سمت خوبیها حرکت نکنند و متوقف بشوند در همان حال ناامیدی و یأس و گناه خود و به دنبال جبران نباشد.
شخصی آمد خدمت امیر مومنان امام علی بن ابی طالب (ع) اظهار کرده بود که علی الظاهر گناهی کرده و دیگر ناامید شده از رحمت خدا و در محضر خدا گناه کرده، تمام وجودش یأس و ناامیدی و غم و اندوه فرا گرفته بود. امیر مؤمنان (ع) اینگونه به او خطاب کرد: «یَا هَذا! یَأسُک مِن رَحمَه الله اَعظَم مِن ذُنُوبِک» ای شخص یأس تو از رحمت خدا گناهش بیشتر است از گناهی که کردی چون خدا را کوچک دانستی، خداوند به خاطر گناهی که کردی فکر کردی این گناه را میبیند و میگیرد تو را عذاب میکند در حالی که خداوندشان شأن و رحمت او خیلی فراتر از گناه توست نباید ناامید بشوی.
امام صادق (ع) میفرماید: ««إِنَّ مِنْ أَکْبَرِ الْکَبَائِرِ عِنْدَ اللَّهِ الْیَأْسَ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ وَ الْقُنُوطَ مِنْ رَحْمَهِ اللَّه» از گناهان کبیره است انسان مأیوس و ناامید باشد از رحمت خدا و از گناهان کبیره است. به همین خاطر فرموده اند ناامید شدن و مأیوس شدن از رحمت خدا از گناهان کبیره است و یکی از عواملی است که انسان را در باتلاق گناه و مرگ تدریجی معنوی قرار می دهد به همین خاطر پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند: «اَفضَلُ اَعمالِ اُمّتی انِتِظارُ الفَرَج مِن اللّهِ» بهترین یا از بهترین اعمال امت من و روحیه امت من این است که امید به آینده داشته باشند، نگاهشان به آینده نگاه مثبتی باشد.
یک کشور اگر به آینده اش امید نداشته باشد تسلیم دشمن می شود، یک شخص اگر امید به درمانش نداشته باشد بیمار می شود و امید به درمانش نداشته باشد تسلیم بیماری می شود. شخصی که مشکل اقتصادی دارد اگر امیدی به حل مشکلش نداشته باشد تسلیم فضای سخت زندگی می شود. بنابراین امید به خداوند، امید به موفقیت در آینده، امید به گشایش در آینده، یکی از مهمترین عوامل نگاه انسان با امید، موفقیت و اعتماد به نفس و حرکت به سمت حل شدن مشکلات است. به همین خاطر این نکته خیلی مهم هست که انسان امید به آینده داشته باشد به ویژه در امور معنوی، خطایی کرده ناامید نشود باز برگردد و اصلاح کند «کَتَبَ رَبُّکُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَهَ» خدا بر خودش رحمت و مهربانی بر بندگانش مصوب کرده اما انسان با این روحیه و رویهی امید برگردد به سمت خدا و برگردد به دینداری، آن وقت این شخص که به سوی خدا بازگشت محبوب خدا می شود «ان الله یحب التوابین» خدا توابین را محبوب خودش قرار داده است.
«خطبه دوم»
در خطبهی دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن میگوییم
سفر ریاست محترم جمهور و هیئت دولت به استان دار الحماسه و ولایتمدار بوشهر صورت گرفت، مصوبات بسیار خوبی در نظر گرفته شد و ضمن تشکر از ریاست محترم جمهور و هیئت دولت، از مسئولان محترم استانی تقاضا دارم جهت اجرایی شدن این مصوبات تلاشی وافر داشته باشند. نکند این مصوبات اجرایی نشود یا به کندی اجرایی شود مثل پروژهی راه آهن و مردم عزیز از این سفر ریاست جمهوری و این مصوبات، بهرهمند نشوند یا دیر بهرهمند شوند. تلاش کنند انشاالله با تمام توان جهت اجرایی شدن این مصوبات.
تشکر و قدردانی میکنم از تمامی هیئات مذهبی، مساجد، تکایا، موکبها و جوانهای عزیز که در جشن میلاد حضرت مهدی آل محمد (عج) تلاش کردند و نشان دادند که الحمدالله در عرصهی دین و دینداری و بحث مهدویت الحمدالله با تمام توان کوشا هستند. الحمدالله شرایط فراهم است برای فعالیتها، مسئولین محترم در فضاهای شهری و روستایی کمک میکنند و این کمک باید بیش از این باشد و امیدواریم ان شاء الله با حمایت از این جوانهای عزیز و دختر و پسر که در هر جای شهر نگاه میکردید هر جای استان نگاه میکردید میدیدید که موکبی است و نام آقا امام زمان (عج) را زنده نگه می دارند. تشکر می کنم از مؤسسه فرهنگی ورزشی شهرداری بوشهر و شهرداریهای استان، سازمان تبلیغات، حوزههای علمیه، اوقاف، ائمهی محترم جمعه، ائمهی جماعات و سایر عزیزان که هر کس هر جوری دستش بر می آمد کمک کرد. ما نیاز داریم به فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ مهدوی یعنی آنطور باید زندگی کنیم که آقا امام زمان (عج) میخواد که انشاالله باید روی این معنا فعال باشیم.
نکتهی دیگری که بسیار لازم است به مسئولین تذکر داده شود، ما عید پیش رو داریم و مسافران زیادی به استان بوشهر میآیند و حضور خواهند داشت، در این رابطه سه نکته بسیار مهم است:
قرارگاه عفاف و حجاب در که مسئولیت آن در استان با استاندار محترم و در شهرستانها با فرمانداران محترم است و ۳۲ دستگاه هم در اختیار دارند بحث عفاف و حجاب عنایت داشته باشند و همان قوانینی که به آنها ابلاغ شده مدیریت کنند
یکی مسئلهی فرهنگی است، قرارگاه عفاف و حجاب که مسئولیت آن در استان با استاندار محترم و در شهرستانها با فرمانداران محترم است و ۳۲ دستگاه هم در اختیار دارند بحث عفاف و حجاب عنایت داشته باشند و همان قوانینی که به آنها ابلاغ شده مدیریت کنند و همه هم به آنها کمک کنند، روحانیت و نیروهای انقلابی و حوزههای علمیه کمک کنند همه به این مجموعه کمک کنند تا هم بحث عفاف هم بحث حجاب در این ایام به نحو احسن مراعات شود. الان شرایط، شرایط مطلوبی نیست و اگر از الان مدیریت نشود ظن این میرود که در آن ایامی که اوج حضور مسافران است به مشکل برخورد شود. مسایل فرهنگی، اصل مدیریت یک جامعه هست.
دوم، مسألهی اجتماعی است. جمعیت زیادی وارد بر استان می شود این جمعیت با فرهنگهای مختلف با روحیات مختلف نیاز دارد به یک مدیریت اجتماعی، نیاز دارد به یک امنیت اجتماعی که هم آن مسافران عزیز در یک فضای سالم به سر ببرند و هم مردم استان، خدایی نکرده تزاحمات و تعارضاتی پیش نیاید، امنیت به شکل صحیح برقرار باشد.
نکته سوم، مسألهی رفاهی است. وقتی یک جمعیت فوقالعادهای به یک استان وارد می شود مثل استان بوشهر بالطبع یکسری نیازهای رفاهی دارند، اگر آن نیازهای رفاهی تامین نشود هم خود آنها مشکل پیدا میکنند و هم مردم استان دچار مشکلات می شوند لذا توجه ویژه بر روی سه مسالهی فرهنگی به شکل ویژه، مدیریت اجتماعی و ایجاد زیرساختهای رفاهی برای مسافران، لازم و ضروری است.
ایام پایان سال است ایام عید نزدیک است همچنین ماه مبارک رمضان، در این ایام نیازمندان نیازشان به مساعدت بیشتر میشود، نیازشان خیلی زیاد میشود مشکلاتشان خیلی زیاد میشود ایام عید هست، عنایت بفرمایید که نیازمندان و فقرا را شناسایی کنید و کمک کنید به این نیازمندان و فقرا. نکند خدایی نکرده این فقرا پای سفرهی عید شرمندهی فرزندانشان باشند این فقرا شرایطی پیدا بکنند که زندگی با تلخی سال جدید آغاز کنند و این بسیار کار سختی است. ماه مبارک رمضان برسد آنوقت به جای سفره افطارشان در ماه مبارک رمضان، مشکلات ایجاد شود این بسیار کار سخت و کار مشکلی است آبروی پدر و آبروی مادر جلوی فرزندان در خطر است، مهمان می آید شرایط سختی پیدا می کنند انشاالله عنایت بفرمایید همه به ویژه مسئولان و به ویژه نهادهای حمایتی کمک کنند تا این مشکلات برطرف شود. نیاز است که در این رابطه همگان کمک کنیم که سفرهی نیازمندان و مستمندان دچار مشکل نشود.
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَعَجِّل فَرَجَهُم، خدایا در ظهور آقا امام زمان (عج) تعجیل بفرما …