دولت در زمینه کنترل نرخ تورم و گرانی اندیشه کند
حضرت آیت الله صفایی بوشهری نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در خطبه های نماز جمعه این هفته 17 اسفند ماه:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
خطبه اول
به مناسبت ماه مبارک رمضان که ماه محبوب خدا شدن است و طریق محبوبیت خداوند در این ماه اهل تقوا شدن است خطبه متقین امام علی بن ابی طالب (ع) که در نهج البلاغه مذکور است خطبه ۱۹۳ که پیرامون اوصاف متقین است مطالبی عرض می کنم.
خداوند در قرآن می فرماید:« یا ایها الذین امنوا کتب علیکم الصیام کما کتب علی الذین من قبلکم لعلکم تتقون» یعنی ای مؤمنان روزه داری بر شما واجب شده همان طور که بر پیشینیان این گونه بوده تا شما اهل تقوا شوید و بعد در آیه دیگر می فرماید:« إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ المُتَّقِینَ» و خداوند اهل تقوا را محبوب خود می دارد. بنابراین ماه مبارک رمضان ماه اهل تقوا شدن و در نتیجه محبوب خدا شدن است.
اما چگونه تقوا که مایه محبوب خدا شدن است در ماه مبارک رمضان برای ما حاصل می شود؟، در ماه مبارک رمضان انسان اراده می کند، نفسش را کنترل می کند، مراقب است که مفطرات روزه داری را انجام ندهد مثل خوردن، آشامیدن و مفطراتی که مشهور است و این اراده را قوی می کند و مراقب است، خویش را پاسداری می کند، نفس را کنترل می کند که مایه حیاتش آب و غذا نخورد و این اراده که قوی شد اراده چنین می شود که دیگر گناه نکند بنابراین ماه مبارک رمضان ماهی است که انسان اراده خود را قوی می کند تا بتواند این اراده را در مقابل هجمه گناه به کار بگیرد و گناه نکند و کسی که گناه نکند می شود اهل تقوا، بنابراین ماه مبارک رمضان ماه اقتدار انسان در عرصه اراده است همان طور که مایه حیاتش را مرتکب نمی شود، خوردن و آشامیدن و مسلط است که مرتکب نشود این اراده نیز قوی می شود که گناه نیز مرتکب نگردد.
امیر مؤمنان در بیان اوصاف اهل تقوا می فرماید:« فَالْمُتَّقُونَ فِیهَا هُمْ أَهْلُ الْفَضَائِلِ» اهل تقوا، اهل صفات عالیه انسانی و اخلاقی هستند، اهل رذایل نیستند و اهل فضایل هستند. اراذل مثل حسد، خود پرستی، تخریب دیگران برای خود بالا بردن، اهل فضائل هستند، متواضع هستند، دیگر دوست هستند، دارای اخلاق حسنه هستند، «مَنْطِقُهُمُ الصَّوَابُ» زبانشان را ندیریت می کنند ، نه زبان آن ها را مدیریت می کند. یک وقت انسان زبان او را مدیریت می کند یعنی زبانش قبل از عقل و تفکرش فعال می شود نه اینکه اول تعقل است و بعد سخن بلکه اول سخن می گوید بع فکر می کند، انسان های بزرگ اول تفکر می کنند و اگر کلام را مناسب دیدند و خطا ندیدند ، مناسب مجلس دیدند، مشکلی ایجاد نمی کند برای دنیا و آخرتش بعد بیان می کند. امیرمؤمنان امام علی بن ابی طالب ( علیه آلاف تحیه و الثناء) می فرماید:« لسان العاقل وراء قلبه، و قلب الأحمق وراء لسانه» زبان انسان عاقل پشت عقلش است و قلب انسان احمق عقلش پشت زبانش است یعنی اول زبان کار می کند بعد عقلش کار می کند. انسان تا سخن نگفته سخن اسیر اوست اما وقتی سخن گفت او اسیر سخن است، تا نگفته هیچ آثار مثبت و منفی ندارد اما همین که بیان کرد اسیر آن سخن است. «بَلاءُ الانسانِ فی لِسانِهِ» بزرگترین گرفتاری های انسان از زبانش است و از آن طرف «اللسان میزان الانسان» سخن گفتن میزان شخصیت انسان است، اهل تقوا این گونه هستند که به شدت مدیریت زبان دارند و این گونه نیستند که زبان آن ها را مدیریت کند به همین خاطر اهل تقوا منطقشان ثواب است، سخنانشان، بیان و کلامشان همه راست و درست است.بیان فرمودند :« اکثَرُ خَطایَا ابْنِ آدَمَ فی لِسانِهِ» بیشترین خطای انسان در زندگی از زبان است. به همین خاطر گفتند زبان مدیریت کنید، کنترل کنید، آزاد نگذارید که اگر آزاد شد تمام شخصیت انسان، عاقبت انسان در گرو زبان خواهد بود.
بعد می فرماید اهل تقوا :« مَشْیُهُمُ التَّوَاضُعُ» اهل تقوا، اهل تواضع هستند، فورتن هستند، خود برتر بین نیستند. در نظام آفرینش اول موجودی که تکبر کرد ابلیس بود، در مقابل خدا ایستاد و خود را بزرگتر از انسان دانست و سجده نکر و خداوند فرمود:« فَاخْرُجْ مِنْهٰا فَإِنَّکَ رَجِیمٌ وَ إِنَّ عَلَیْکَ لَعْنَتِی إِلىٰ یَوْمِ اَلدِّینِ» به خاطر یک تکبر آن همه عباداتش از بین رفت .
حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) می فرمایند:« مَن تَواضَعَ للّه ِ رَفَعَهُ اللّه ُ ، فهُو فی نَفسِهِ ضَعیفٌ و فی أعیُنِ النّاسِ عَظیمٌ ، و مَن تَکبَّرَ وَضَعَهُ اللّه ُ ، فهُو فی أعیُنِ النّاسِ صَغیرٌ و فی نَفسِهِ کَبیرٌ» هر کس خدایی تواضع کند، فروتن باشد خداوند او را بزرگ می کند، او در نظام فکری و محاسباتی خودش می گوید من انسان کوچکی هستم در برابر این همه انسان های بزرگ اما در چشم مردم او بزرگ است، در دیدگاه مردم بزرگ است اما اگر کسی متکبر بود، خودش را بزرگتر از دیگران فرض کرد، انتظار دارد دیگران به او سلام کنند، در شرایط خاص نشست و برخواست داشته باشد ، سلام دیگران را با تبختر جواب می دهد و خود را تافته جدا بافته می داند، خداوند او را زمین می زند و او در چشم مردم بسیار کوچک و حقیر است اما پیش خودش خود را بزرگ می داند.انسان های اهل تقوا فروتن و متواضع هستند، راه رفتن و برخوردشان نشان از تواضع است، تمام حرکات و سکنات آن ها نشان از فروتنی و تواضع است به همین خاطر در جامع بزرگ، قابل احترام اما شخص متکبر این طور نیست و در جامعه مورد نفرت عمومی است.
«شُرُورُهُمْ مَأْمُونَهٌ»انسان های اهل تقوا اهل شر نیستند، این طور نیست که وقتی وارد یک محیط و جمع شدند همچون آتشی باشند که همه دل ها را بسوزاند، شخصیت افراد را دچار مشکل کنند، برای دیگران دردسر ایجاد کنند بلکه این ها اهل خیر و حل مشکل هستند و نه ایجاد مشکل. حضرت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) می فرماید :« خَصلَتانِ لیسَ فَوقَهُما مِنَ البِرِّ شَیءٌ:الإیمانُ بِاللّه والنَّفعُ لِعبادِ اللّه ِ ، وخَصلَتانِ لَیسَ فَوقَهُما مِنَ الشَّرِّ شَیءٌ:الشِّرکُ بِاللّه ِ والضُّرُّ لِعِبادِ اللّه» دو تا خصلت است از نیکی و نیکو کاری که بالاتر از آن نیکی نیست، ایمان به خدا و خدمت به مردم، انسان برای مردم در جامعه خیر باشد، زیان بار نباشد بلکه خدمتگزار باشد و دو شر است که بالاتر از آن شری نیست انسان مشرک باشد و از آن طرف اهل ضرر و زیان برای مردم باشد. اهل تقوا امیرمؤمنان می فرماید انسان هایی هستند که هر جا قرار می گیرند اهل خیر هستند و ضرر به کسی نمی زنند، نه زیان اقتصادی، نه زیان اجتماعی، نه سیاسی، نه فرهنگی، نه زیان شخصیتی می زنند و هر جا قرار می گیرند مردم در امان هستند از دستشان اما کسانی که اهل تقوا نیستند این طور نیستند و اهل شر هستند.
«عَظُمَ الْخَالِقُ فِی أَنْفُسِهِمْ » خدا در نظر اهل تقوا والا ترین و معیار و میزان است، مهم در نظر اهل تقوا میزان است و کارهایشان از خدا ، کارهای دینی می کنند و با خدا و از خدا کمک می گیرند برای کارها و برای خدا است، اخلاص دارند «فَصَغُرَ مَا دُونَهُ فِی أَعْیُنِهِمْ» غیر از خدا در نزدشان خیلی پایین است ، میزان خدا است.به همین خاطر اگر دیدند چیزی خدایی است انجام می دهند برای خدا، اگر امر خدا است آن را اطاعت می کنند برای خدا ، نهی کرده است خدا آن را انجام نمی دهند برای خدا هر چند دیگران نپسندند، کفار، مشرکین و بی خدایان نپسندند، خدا محور هستند در زندگی اهل تقوا.
به همین خاطر ماه مبارک رمضان ماه اهل تقوا شدن و ماه محبوب خدا شدن است.
خطبه دوم
در خطبه دوم پیرامون چند موضوع به اختصار سخن می گوییم.
دهم ماه مبارک رمضان سالروز رحلت، بلکه شهادت حضرت خدیجه کبری است. شخصیتی که در تاریخ ادیان الهی همچون آن بزرگوار دیده نشده، شخصیتی که در کنار پیامبر خدا قرار بگیرد با جان و مال و آبرو عزت خودش از حریم پیامبر و دین خدا و اهل ایمان دفاع کند این چنین.
ساحت مقدس رسول خاتم محمد بن عبدالله (ص) سخنان بسیار والایی در سأن حضرت خدیجه دارند. می فرمایند:«خدیجه عین مثل خدیجه» حضرت خدیجه کجایت دیگر مانند ایشان. «وصدقتنی إذ کذبنی الناس» او مرا تصدیق کرد زمانی که مردم مرا تکذیب می کردند، او تمام بار را به دوش گرفت، کمک کرد برای دین خدا و مرا کمک کرد با تمام ثروتش در صحنه آمد، خدا به من امر کرده که بشارت دهم خدیجه را به بهشت.
در احادیث بسیار در شأن آن حضرت سخن گفته شده و جبرئیل در یک سخن خطاب کرد به رسول خدا که خداوند درود می فرستد به خدیجه و من نیز به او درود می فرستم و رسول الله این را برای حضرت بیان کرد و حضرت خدیجه این طور جواب داد که درود من به خداوند و تمام درودها از او سرچشمه می گیرد و دورود دیگرم به جبرئیل که همچین درودی به من می فرستد. مقاومت، جهاد، حمایت، شجاعت، ایثار، اخلاقق، خط مقدم بودن برای دین از این بانو باید الگو گرفت به همین خاطر خداوند کوثر آل محمد(س) از وجود ایشان آفرید و واسطه فیض تولد حضرت فاطمه زهرا و نسل امامت شد. خداوند الو درجه در بهشت برین به ایشان عطا کند و ما نیز رهرو آن حضرت و مورد شفاعتشان قرار بگیریم.
یکی از نکاتی که بسیار مهم است در عرصه معیشت و اقتصاد کشور است. نرخ تورم و گرانی موجب پایین آمدن جدی خرید مردم شده و زندگی در عرصه معیشت دچار مشکل کرده است و مایه گلایه مندی جدی مردم است. یکی از وظایف مهم دولت کنترل نرخ تورم و تناسب فی ما بین درآمد مردم و قدرت خرید کالاهای اساسی است. متأسفانه شاهد روند رو به رشد تورم و گرانی هستیم و پایین آمدن قدرت خرید مردم. از دولت منتخب تقاضا داریم در این رابطه اندیشه، مدیریت کنند و این مسائل موجب این نشود که مردم در زندگی دچار چالش های جدی اقتصادی شوند. الآن ماه مبارک رمضان است، عید در پیش داریم و اگر این روند کنترل نشود قطعاً ما در سال آینده دچار چالش های جدی معیشتی خواهیم شد. این ناترازی ها، این عدم پیشبینی های لازم و آینده پژوهی که من در شهریور ماه در رابطه با ناترازی های زمستان نکاتی بیان کردم، این ها باید آینده پژوهی ها، آینده نگری ها ، مدیریت فوق روز و طراحی ها صورت بگیرد و این از ارکان مدیریت کارآمد است.
اخیراً دولت انگلیس ایران را متهم کرده که در عرصه امنیت داخلی انگلستان باید اموری را مراعات کند. این قدر این حرف ضعیف، سخیف و دارای شاخص های ابتذال سیاسی است که انسان تعجب می کند. دولت انگلیس در دوران تاریخ حیات خودش به عنوان یک کشور استعمارگر که ما در بوشهر ۴ بار حضور نامشروعشان را تجربه کردیم و در تاریخ و کل جهان به عنوان یک کشور استعمار گر، ناقض جدی حقوق بشر، اهل کودتا در کشورهای دیگر برای چپاول ثروتشان و در عرصه دادگاه های حقوقی یک کشوری است که پرونده های بسیار دارد و حالا او به ایران می گوید شما دارید در کشور ما مداخله می کنید، این چه منطقی است؟، یعنی این قدر سخیف است این حرف که انسان تعجب می کند. اگر شما می گویید یک کشور به فرض در کشور دیگر نباید دخالت بکند خوب شما تاریختان سراسر مداخله در کشورهای دیگر است، خودتان خودتان را محکوم می کنید و محکوم هستید. مگر شما رضا خان را به سر کار آوردید، بعد محمدرضا آوریدید، این دخالت نبود، ساواک ها و جنایت ها درست کردند، نفت این کشور را بردید، این ها دخالت نبود؟، چهار بار به ایران از طریق بندر بوشهر حمله کردید، این ها دخالت نبود؟، الآن به بهانه اینکه ایران در نهایت اقتدار است شما جرئت نمی کنید به ایران حمله کنید حمله سیاسی می کنید که شرایط امنیتی ایران باید مراعات کند و باید این طرح ثبت نفوذ خارجی در کشور در رابطه با ایران اعمال کنیم، این حرف ها را می زنید؟. این شما نیستید که در جریان خاور میانه رژیم صهیونیستی را تحمیل کردید؟، این شما نیستید که این همه کشورهای اسلامی را متفرق کردید؟، این شما نیستید که در کل جهان تا توانستید مشکل ایجاد کردید و مداخله کردید و ضربه زدید؟، الآن این حرف ها می زنید و شما نمی توانید با این حرف ها لذهان جامعه جهانی نسبت به ایران بدبین کنید و شما شایسته نیستید که در رابطه با مسائل حقوق انسانی و سیاسی با این همه جنایات سخن بگویید.شما مانع بسیاری از کشورها هستید که مستقل شوند و الآن این گونه حرف می زنید، بهتر است به مسائل داخلی خودتان بپردازید و از مسیر استعمارگری که دارید دست بکشید و بدانید جهان دیگر فریب شما نخواهد خورد.
روز ۱۶ اسفند روز قرآنی استان بوشهر بود ، همچنین هجدهم روز بوشهر. استان بوشهر یک استان قرآنی است، استان دینی است و استانی است که از دیرباز بر دو پایه دیانت و مقاومت تمدن خودش را بنا کرده و به همین جهت باید در این عرصه تلاش کرد که دیانت گسترش پیدا کند و همچنین مقاومت که الآن بوشهر هم پایتخت نخستین قرآن ایران است و هم پایتخت سربلند مقاومت در برابر استعمارگران.
روز بزرگداشت شهدا را گرامی می داریم. هر چه داریم از خون شهدا است . تکریم می کنیم و تعظیم می کنیم شهدا را و همچنین خانواده های محترمشان.
اخیراً شاهد برگزاری برخی مراسم در سطح ملی هستیم که متأسفانه در آن حجاب و شئون اسلامی مراعات نشده، طوری است که هر شخص دلسوز انقلاب ، دلسوز اسلام ناراحت و گله مند است ، آن هم این مراسم در مراکز رسمی برگزار شود، جداً تقاضا داریم از مسئولان قانونی این عرصه که مشخص هستند، قانون را انجام دهند و از قوه قضائیه می خواهیم وظیفه خودش را در قبال این حرمت شکنی ها به شکل قانونی و قوی عمل کند. این آغازی است برای کارهای نامشروع آینده، این آغازی است و اگر از الآن قانونی با آن برخورد نشود باید انتظار اموری را کشید که بدتر از این خواهد شد.
از مشئولین گرامی استان بوشهر تقاضا دارم همان طور که هفته گذشته عرض کردم در رابطه با حفظ حرمت و حریم ماه مبارک رمضان همان قانون هایی که امضا شده اجرا کنند، روزه خواری علنی حرمت شکنی است ، این را عنایت داشته باشید، ماه، ماه خدا است. اگر با خدا باشیم خدا نیز با ما است و وقتی خدا با ما باشد توان داریم مشکلات حل کنیم اما وقتی به دور از خدا شدیم هر چه تلاش هم کنیم موفق نخواهیم شد. عنایت بفرمایید به طور بسیار قانونی و صحیح اموری که مرتبط است با ماه مبارک رمضان به ویژه روزه خواری علنی ، حالا برخی مواقع به شکل غیر علنی است، در منزل است و پوششی است آن حرف دیگریست اما روزه خواری علنی مشکل دارد.